REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (8 aprilie 2020)

Vîrsta de pensionare pentru judecători ar putea fi majorată

Vîrsta de pensionare pentru judecători ar putea fi majorată. Un proiect în acest sens a fost avizat de Comisia juridică, numiri și imunități a parlamentului. Documentul prevede majorarea graduală a vîrstei de pensionare pentru judecători de la 50 de ani la 63 de ani, începînd de anul viitor și pînă în anul 2028. Totodată, va fi majorată vechimea specială în muncă în funcția de judecător de la 12,5 ani la 20 de ani. Cuantumul pensiei, potrivit prevederilor proiectului, va fi egal cu 55% din ultimul salariu de funcție. Autorii mai propun anularea dreptului judecătorului la indemnizație unică de concediere.

 

Japonia va oferi gratuit Moldovei medicamentul anti-gripal Avigan

Japonia va oferi gratuit Republicii Moldova medicamentul anti-gripal Avigan (Favipiravir), aflat în regim de testare, pentru a contribui la consolidarea eforturilor la nivel internațional pentru efectuarea studiilor clinice a medicamentelor folosite ca tratament împotriva COVID-19. Beneficiarul final al lotului de medicamente este Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din municipiul Chișinău.

 

Încă două persoane au fost răpuse de COVID-19

Încă două persoane din Republica Moldova au fost răpuse de COVID-19 în ultimele 24 de ore. Astfel, numărul deceselor ajunge la 23. Pînă în prezent, în R. Moldova sînt înregistrate 1056 de cazuri de infectare, dintre acestea 114 sînt de import și 942 cu transmitere locală. Anunțul a fost făcut de către ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu. Potrivit sursei citate, în stare gravă se află 111 de persoane, gravitate medie 328 persoane. Ministrul a menționat că va solicita plasarea în regim de carantină a localității Talmaza din raionul Ștefan Vodă, unde au fost înregistrate 29 cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus.

 

ANRE a stabilit modalitatea de facturare a consumatorilor în perioada stării de urgență

Pe perioada stării de urgență, facturile la energie electrică, energie termică, gaze naturale și apă potabilă vor fi emise în baza consumului mediu zilnic înregistrat pe parcursul perioadei calendaristice similare a anului precedent. Într-un comunicat de presă, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a precizat că „… este stabilită în mod imperativ modalitatea de determinare a consumului estimativ la emiterea facturilor pe perioada stării de urgență, care urmează a fi aplicată de către toți titularii de licență din sectoarele reglementate de ANRE, fără excepție și anume, în baza consumului mediu zilnic înregistrat pe parcursul perioadei calendaristice similare a anului precedent.

 

R. Moldova se confruntă cu un deficit de peste 5 000 de asistenți medicali

Republica Moldova se confruntă cu un deficit de peste 5 000 de asistenți medicali, iar 17% din asistenții medicali și moașele care activează în sistem sînt de vîrstă pensionară. Datele au fost prezentate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în contextul marcării, la 7 aprilie, a Zilei Mondiale a Sănătăţii. În R. Moldova activează 23 de mii de asistenți medicali.

 

Persoanele care vor arde resturi vegetale riscă amenzi de pînă la 9 mii de lei

Persoanele care vor arde resturi vegetale și deșeuri menajere riscă amenzi de pînă la 9 mii de lei. Atenționarea vine din partea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Mai exact, potrivit legii, persoanele fizice riscă amenzi de pînă 1 200 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de pînă la 60 de ore. Totodată, persoanelor juridice li se aplică o amendă în mărime de la 4 500 pînă la 9 000 de lei. Reprezentanți ai autorităților publice locale împreună cu cei ai Ministerului de Interne și ai Inspectoratului pentru Protecția Mediului vor efectua controale pentru a nu admite incendieri şi vor aplica sancţiuni în caz de nerespectare.

 

Curtea Supremă de Justiție și-a sistat activitatea

Curtea Supremă de Justiție nu va activa în perioada 7-17 aprilie. Decizia a fost luată în conformitate cu dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale naționale din 6 aprilie, potrivit căreia următoarele 10 zile au fost declarate libere. Astfel, ședințele de judecată și pronunțarea hotărîrilor motivate pe cauzele penale fixate în perioada 7-17 aprilie au fost contramandate. Angajații urmează să recupereze aceste zile, în modul care îl va stabili Guvernul după ridicarea stării de urgență.

 

Satul Boghiceni din Hîncești a intrat în carantină

Satul Boghiceni din raionul Hîncești a intrat în carantină după ce nouă locuitori ai acestuia au fost testați pozitiv la Covid-19. La intrarea în sat este un echipaj de poliție care nu admite intrările și ieșirile din localitate. Totodată, în satul Bălceana din raionul Hîncești a fost sistat regimul de carantină, instituit la 16 martie.

 

Autoritățile caută soluții pentru susţinerea sectorului turismului afectat de pandemie

Soluțiile pentru sprijinirea operatorilor economici din turism, afectaţi de pandemia de COVID-19, au fost discutate la Ministerul Economiei și Infrastructurii. Una dintre problemele stringente enunțate de agențiile turistice este rambursarea banilor pentru contractele semnate pînă la 17 martie 2020, prin care clientul urma să folosească produsul turistic în sezonul estival 2020. Banii încasați de către organizator au fost deja transferați la prestatorii de servicii din străinătate. Printre măsurile evocate au fost instituirea unui moratoriu pentru restituirea plăților către clienții care anulează călătoriile în baza contractelor încheiate pînă la 17 martie 2020 și permiterea operatorului turistic de a rambursa banii într-un termen de pînă la 31 martie 2021, rambursarea eșalonată a pachetului turistic și emiterea voucherelor de vacanță flotante, cu o valabilitate pînă la 31 decembrie 2021.

 

Un angajat al Secretariatului Parlamentului a fost infectat cu COVID-19

Un angajat al Secretariatului Parlamentului a fost infectat cu noul tip de coronavirus. Informația a fost confirmată de serviciul de presă al Legislativului. Persoana vizată a fost infectată pe 26 martie, fiind testată pozitiv pe 1 aprilie, iar pe 3 aprilie – internată la spital. Secretariatul Parlamentului a fost anunțat despre confirmarea infectării sale pe 6 aprilie. Conform sistemului electronic al instituției, angajatul ultima oară s-a prezentat la serviciu pe 25 martie.