REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (6 februarie 2020)

Speakerul Zinaida Greceanîi a anunțat prioritățile Legislativului pentru sesiunea de primăvară

Speakerul Zinaida Greceanîi a anunțat joi, 6 februarie, în cadrul unui briefing, prioritățile Parlamentului R. Moldova pentru sesiunea de primăvară. Potrivit sursei citate, Biroul permanent al Parlamentului a aprobat miercuri, 5 februarie, agenda ședințelor plenare pentru următoarele două săptămîni, care include atît inițiative venite din partea deputaților, cît și cele venite de la Guvern. ”Unele proiecte au caracter prioritar și țin de angajamentele Guvernului asumate în cadrul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană”, a specificat Greceanîi.

 

Un bărbat a fost condamnat la 10 ani închisoare după ce a exploatat sexual un adolescent

Un bărbat de 56 de ani din nordul ţării a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru că ar fi exploatat sexual un adolescent. Potrivit datelor Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, infracțiunea în privința minorului a fost comisă în anul 2011, atunci cînd acesta avea vîrsta de 16 ani. Bărbatul a profitat de faptul că adolescentul era într-o situație financiară precară și context familial vulnerabil – era orfan de tată și locuia doar cu bunicii, iar mama locuia într-o altă localitate, cu un alt partener de viață.

 

Mai multe puncte de trecere la frontiera moldo-ucraineană sînt închise

Mai multe puncte de trecere situate la frontiera moldo-ucraineană, printre care PTF Giurgiulești-Reni, PTF Etulia, PTF Cișmichioi, PTF Vulcănești, PTF Mirnoe, PTF Ceadîr-Lunga 2, PTF Larga, şi-au sistat activitatea din cauza lipsei energiei electrice pe teritoriul Ucrainei. Potrivit datelor Inspectoratului General al Poliției de Frontieră al MAI, şi în punctul de trecere Giurgiulești-Galați partea română menține restricția de autorizare a camioanelor pe teritoriul României. Autoritățile recomandă călătorilor să manifeste înțelegere și răbdare la situația creată, optînd pentru punctele de trecere din apropierea celor nefuncționale.

 

La Tiraspol a avut loc ședința experților din domeniul fitosanitar și veterinar

La sediul Misiunii OSCE din orașul Tiraspol a avut loc ședința experților din domeniul fitosanitar şi veterinar de pe ambele maluri ale Nistrului. În cadrul reuniunii, experții au continuat schimbul de opinii pe marginea procedurilor ce se impun a fi respectate la importul în regiunea transnistreană a semințelor și a materialului săditor, îngrășămintelor și a medicamentelor de uz veterinar, fiind reiterată necesitatea uniformizării cerințelor și a nomenclatoarelor de profil.

 

Meteorologii au anunţat pînă sîmbătă Cod Galben de intensificări ale vîntului

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat pînă sîmbătă, 8 februarie, Cod Galben de intensificări ale vîntului. Potrivit meteorologilor, în perioada 6-7 februarie, se vor menține intensificări ale vîntului nord-vestic, în rafale de pînă la 15-18 metri pe secundă. În aceste condiții, salvatorii recomandă să fie evitate locurile unde sînt copaci uscaţi care prezintă risc de prăbuşire sau fire electrice de înaltă tensiune. Odată cu intensificarea vîntului, vremea se va răci. Conform datelor SHS, pînă la finele săptămînii, pe întreg teritoriul ţării, valorile termice vor coborî sub minus 3 grade Celsius, ziua.

 

Iurie Bodrug a fost rechemat din funcţia de ambasador în Polonia

Decretul privind rechemarea lui Iurie Bodrug din funcţia de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al R. Moldova în Republica Polonă va fi publicat în numărul de vineri, 7 februarie, al Monitorului Oficial. Potrivit documentului, ambasadorul a fost rechemat după ce a depăşit termenul de 4 ani de aflare în misiune. Prezentul decret intră în vigoare la data publicării.

 

În 2019, portofoliul de credite acordate construcțiilor s-a dublat față de anul precedent

În anul curent, fiecare al cincilea leu oferit de bănci va fi destinat sectorului construcțiilor, susține economistul Veaceslav Ioniță. În cadrul unei emisiuni, Ioniță a declarat că băncile și-au revenit foarte greu după criza din 2014 și abia în februarie 2018 a început propriu-zis procesul de recuperare. „În prezent, soldul creditelor oferite este de 40 miliarde de lei, cu o creștere de opt miliarde de lei în valori absolute”, susține Ioniță.

 

39 localități din ţară au rămas fără curent electric în urma intemperiei

Un număr de 39 localități din raioanele Nisporeni, Anenii Noi, Cahul, Cantemir, Taraclia, Cimișlia, Leova și din UTA Găgăuzia au rămas fără lumină în urma vîntului puternic. Furnizorii de energie electrică vor lucra pe parcursul zilei de astăzi pentru restabilirea energiei către consumatori. Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgentă /IGSU/, în ultimele 24 de ore, în urma vîntului puternic, angajații IGSU au intervenit în trei cazuri pentru a efectua lucrări de defrișare.

 

INP a format un grup de lucru pentru intervenție operativă în legătură cu schimbarea vremii

Conducerea Inspectoratului Național de Patrulare a anunţat joi, 6 februarie că a format un grup de lucru pentru monitorizare și intervenție operativă, în legătură cu schimbarea vremii. Potrivit datelor INP, începînd cu ziua de miercuri, 5 februarie, poliţiştii patrulează toate traseele și localitățile din țară pentru evaluarea situației şi pentru a oferi suport şoferilor, dar şi pietonilor aflaţi în dificultate. În acest context, INP reaminteşte șoferilor să adapteze unitățile de transport sezonului rece și să fie atenţi unde le parchează.

 

O femeie din Ialoveni va sta 16 ani la închisoare după ce a traficat şapte moldovence în Turcia

O locuitoare a raionului Ialoveni a fost condamnată la 16 ani de închisoare după ce în perioada 2014-2016 a traficat şapte moldovence în Turcia. Potrivit datelor Procuraturii Generale, în intervalul anilor 2014 – 2016, sub pretextul unui loc de muncă bine plătit, învinuita a racolat tinere din familii social-vulnerabile, printre care şi o minoră, pe care le-a transportat şi obligat să se prostitueze în Turcia. Femeia a fost reţinută anul trecut în Grecia, după ce a fost anunţată de autorităţile R. Moldova în căutare internaţională.

 

Deputaţii au operat modificări la legea privind prețul și modul de vînzare-cumpărare a pămîntului

Deputaţii au aprobat joi, 6 februarie, în lectura a doua, proiectul de lege pentru completarea articolului 4 din Legea privind prețul normativ și modul de vînzare-cumpărare a pămîntului. Potrivit autorilor proiectului, modificările au drept scop facilitarea consolidării terenurilor agricole prin dezvoltarea pieței și a tranzacțiilor funciare de vînzare-cumpărare. În urma modificării legislaţiei, a fost inclus un nou alineat în legea privind vînzarea, la prețul normativ al pămîntului, a terenurilor din cadrul unui cîmp sau a unei porțiuni a acestuia ocupate de drumuri existente care servesc activității agricole și drumurilor proiectate în acest scop, precum și fîșiilor forestiere proiectate, dar neplantate.

 

Mecanismul de contestare a refuzului organului de urmărire penală de a primi plîngeri a fost modificat

Parlamentul a adoptat joi, 6 februarie, în lectură finală, cu votul a 68 de deputaţi o serie de amendamente ce ţin de mecanismul de contestare a refuzului organului de urmărire penală de a primi plîngerea sau denunțul privind comiterea sau pregătirea comiterii unei infracțiuni. Potrivit proiectului, refuzul organului de urmărire penală de a primi plîngerea sau denunțul privind comiterea sau pregătirea comiterii unei infracțiuni va putea fi contestat la procuror în termen de 15 zile de la data la care i s-a adus la cunoștință ordonanța. Ordonanța poate fi contestată la judecătorul de instrucție în termen de 10 zile.

 

Premierul Ion Chicu a avut o întîlnire cu autoritățile raionului Fălești

Prim-ministrul Ion Chicu a întreprins joi, 6 februarie, o vizită de lucru în raionul Fălești, unde a avut o întîlnire cu reprezentanții autorităților locale. La ședință au participat conducerea raionului, conducătorii structurilor raionale, consilierii raionali și primarii localităților, cca 100 de oameni. Ion Chicu a menționat că anul 2019, în pofida tulburărilor politice, a fost încheiat bine, cu un deficit de 1,4%, iar datoria de stat s-a diminuat cu 1,9%, pînă la 25,2% din PIB. Premierul a vorbit despre intenția Executivului de a investi masiv în 2020 în reabilitarea infrastructurii rutiere.