REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (5 noiembrie 2020)

Trei copii din Anenii Noi au fost luați ostatici de propriul tată aflat în stare de ebrietate

Un bărbat din Anenii Noi, fiind în stare de ebrietate, și-a luat ostatici proprii copii de unu, patru și respectiv șapte ani, spunînd că îi va pune în pericol dacă mama lor nu se întoarce acasă. Datorită intervenției ministrului Afacerilor Interne, șefului Poliției Naționale și mascaților de la BPDS „Fulger”, copiii au fost eliberați, iar agresorul imobilizat. Cu agresorul a dus tratative ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu și șeful Poliției Naționale, Sergiu Paiu.

 

Guvernul va aloca 454 mii de lei pentru lucrările de demontare a edificiului avariat al Filarmonicii

Membrii Comisiei pentru Situații Excepționale au aprobat alocarea mijloacelor financiare necesare pentru organizarea lucrărilor de demontare parțială a edificiului avariat, evacuarea și transportarea deșeurilor și elementelor de construcții prăbușite ale clădirii Filarmonicii Naționale ,,Serghei Lunchevici”, afectată de incendiul din luna septembrie. Astfel din Fondul de Intervenții va fi alocată suma de 454 de mii de lei. Edificiul a fost cuprins de flăcări pe 24 septembrie curent. Incendiul ar fi pornit de la acoperișul Filarmonicii Naționale, după care s-a extins pe o suprafață de circa 3500 m2.

 

CEC a anunțat modalitățile de votare pentru turul doi de scrutin

Comisia Electorală Centrală /CEC/ a anunțat astăzi modalitățile de votare pentru turul doi de scrutin al alegerilor Președintelui R. Moldova din 15 noiembrie 2020. Potrivit surse citate, declarațiile privind locul nou de ședere depuse la organul administrației publice locale sînt valabile și pentru turul al doilea de scrutin. Cererile privind votarea cu urna mobilă pot fi făcute pînă la ora 18.00 a zilei de 14 noiembrie 2020. În ziua de 15 noiembrie, cererile vor putea fi depuse numai pînă la ora 15.00. Cererile depuse pentru turul întîi nu sînt valabile și la turul al doilea.

 

Două rute temporare de troleibuz și autobuz vor circula în Capitală

Începînd cu 5 noiembrie, pe străzile Capitalei vor circula două rute de transport public troleibuze și autobuze, pentru a asigura transportarea călătorilor din cartierul Telecentru spre zona centrală a orașului. Anunțul a fost făcut de Primăria municipiului Chişinău. Decizia autorităților privind instituirea suplimentară a celor două linii de transport vine după sistarea/redirecționarea temporară a circulației rutelor municipale ale căror itinerar este stabilit pe strada Alexei Mateevici.

 

„Expo Business Moldova 2020" va fi prima expoziție virtuală organizată de Camera de Comerț

„Expo Business Moldova2020” va fi prima expoziție virtuală, desfășurată în perioada 15-19 decembrie, pe un portal nou specializat, lansat astăzi oficial de Camera de Comerț și Industrie (CCI) a R. Moldova. Inițiativa este o măsură de răspuns pentru companiile interesate de noutățile în ceea ce ține de produse şi servicii, în ţară şi peste hotare, în contextul pandemiei, cînd multe evenimente expoziționale nu pot fi desfășurate. Prima platformă de expoziții virtuale din Republica Moldova poate fi accesată pe www.virtual-fairs.md.

 

În sectorul horticol, necesarul de forță de muncă este acoperit de doar 13%

Sectorul horticol din R. Moldova ar avea nevoie anual de circa 153 mii de muncitori zilieri pentru efectuarea lucrărilor tehnologice, conform unui studiu privind magnitudinea lipsei de forță de muncă în mai multe sectoare agricole, realizat de proiectul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova. Totodată, în cadrul studiului a fost făcută o prognoză privind numărul de muncitori care ar trebui angajați oficial pentru a acoperi lipsa acută a forței de muncă, au explicat surse din cadrul proiectului.

 

Regulamentul privind monumentele de for public va apărea în Monitorul Oficial de vineri

Monitorul Oficial de vineri, 6 noiembrie, va publica Regulamentul-cadru privind organizarea concursului de selectare a autorului monumentului de for public sau al operei comemorative de război. Acesta stabilește procedura de organizare și desfășurare a concursului, condițiile de participare și de prezentare a proiectelor de concurs, precum și procedura de desemnare a proiectului cîștigător.

 

Statul a vîndut la licitație patru terenuri din Chișinău

Agenția Proprietăți Publice (APP) a publicat rezultatele licitației cu strigare de privatizare a bunurilor proprietate de stat desfășurată la 4 noiembrie 2020 și anunță că au fost adjudecate 4 bunuri proprietate de stat în valoare totală de 36.160.000 lei. Potrivit informațiilor publicate, bunurile adjudecate sînt patru terenuri din municipiul Chișinău. Suplimentar, adjudecătorii bunurilor licitate, achită în bugetul de stat impozitul privat în mărime de 1% de la valoarea de achiziție a bunului – 361.600 lei.

 

Dezvoltarea și modernizarea infrastructurii rămîne prioritatea Guvernului

Prim-ministrul Ion Chicu a participat astăzi la evenimentul de semnare a contractului pentru reabilitarea drumurilor care leagă satele Pojăreni, Costești, Zîmbreni, Horești și Țipala, numit și Coridorul 16. Suportul financiar pentru realizarea proiectului va fi asigurat de Banca Mondială, cofinanțat din mijloacele financiare ale Fondului Rutier. În cadrul evenimentului, prim-ministrul a declarat că dezvoltarea și modernizarea infrastructurii rămîne prioritatea Guvernului.

 

Ministerul Justiției anunță că a recepționat cererea de extrădare a fostului deputat român Cristian Rizea

Ministerul Justiției de la Chișinău anunță că a recepționat cererea Ministerului Justiției din România privind extrădarea fostului deputat român Cristian Rizea. Acesta a fost reținut pe teritoriul R. Moldova, la începutul săptămînii curente. Ulterior, Ministerul Justiţiei din România a trimis o cerere autorităților din R. Moldova privind extrădarea fostului deputat român Cristian Rizea, care a fost condamnat în România la patru ani şi opt luni închisoare.

 

Ministerul educației anunță concurs în vederea acordării Bursei de excelență a Guvernului

Bursa de excelență a Guvernului și Bursa pe domenii științifice se acordă anual, pentru un an calendaristic, studenților-doctoranzi finanțați din bugetul de stat, cît și celor în bază de contract, începînd cu al doilea an de studii, înmatriculați la forma de învățămînt cu frecvență şi frecvență redusă, pentru sprijinirea studenților-doctoranzi capabili de performanțe înalte în domeniile cercetării și inovării. Dosarele candidaților urmează a fi depuse pînă la data de 15 Noiembrie 2020.

 

Familiile cu venituri reduse pot beneficia de un suport pentru perioada rece a anului

Este vorba despre un ajutor lunar de 500 de lei, oferit pentru lunile noiembrie 2020 – martie 2021. Cererile pot fi depuse şi de familiile sau persoanele care beneficiază de compensații la căldură din partea autorităților locale. Potrivit autorităților, 196.450 de familii au beneficiat de ajutor pentru perioada rece a anului în luna ianuarie, 198.432 – în februarie și 196.734 în martie anul curent.