REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (4 august 2020)

164 de acte legislative au fost adoptate în sesiunea de primăvară a Parlamentului

Parlamentul a adoptat 164 de acte legislative în sesiunea de primăvară 2020. Informația se conține în raportul statistic al sesiunii. Din totalul de acte adoptate, 133 sînt legi organice, iar 31 - hotărîri. În lectura I, Parlamentul a aprobat 133 de proiecte de acte legislative. În sesiunea de primăvară, Parlamentul a adoptat cinci legi prin angajarea răspunderii Guvernului în fața Parlamentului, dintre care o lege a fost declarată neconstituțională.

 

Procuratura Generală a desfăşurat 31 de percheziții în „Dosarul „Metalferos”

Oamenii legii au desfășurat, pe parcursul zilei de luni, o serie de acțiuni de urmărire penală în dosarul cu privire la fraudarea Societăţii pe Acţiuni ”Metalferos”. Astfel, au fost realizate 31 de percheziții la sediile firmelor-căpușe și intermediare din jurul companiei Metalferos, prin care erau achiziționate metalele, iar banii lichefiați. Acțiuni de urmărire penală au fost efectuate și la sediul Inspectoratului Național de Investigații al MAI. În consecință, 16 persoane au fost reținute, printre care patru polițiști din cadrul Direcției Investigare a Fraudelor Economice a INI.

 

Igor Dodon întreprinde o vizită de lucru la Moscova

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, întreprinde o scurtă vizită de lucru la Moscova, unde intenționează să se întîlnească cu oficiali ruși pentru a discuta aspecte legate de intensificarea și aprofundarea relațiilor de colaborare moldo-ruse în toate domeniile de interes comun. Astfel, șeful statului planifică să discute cooperarea în domeniul economic, facilitarea exportului mărfurilor noastre pe piața rusă, reluarea negocierilor cu Federația Rusă în privința creditului de circa 200 milioane de euro, posibilitățile de susținere a diasporei moldovenești în Federația Rusă și altele.

 

Angajații întorși din vacanță de peste hotare vor sta 14 zile în autoizolare din cont propriu

Cetățenii Republicii Moldova, angajați în cîmpul muncii, care revin din vacanță de peste hotare, vor sta 14 zile în autoizolare din cont propriu. O circulară în acest sens a fost emisă de secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Marina Golovaci. În documentul emis pe 31 iulie, se arată că „autoizolarea persoanelor la revenirea în țară după călătoriile de odihnă se realizează pe cont propriu, fără eliberarea certificatului de concediu medical”.

 

Bărbatul care a spart ușa Guvernului cu buzduganul, trimis în judecată

Procuratura municipiului Chișinău informează despre finalizarea și expedierea în judecată a dosarului de învinuire a unui bărbat, care în martie curent, a spart ușa Guvernului cu un buzdugan. Incidentul a avut loc pe 2 martie 2020, în Piața Marii Adunări Naționale, în timpul unui protest al veteranilor războiului de pe Nistru. În timp ce protestatarii înaintau spre ușa Guvernului, provocatorul a ieșit înaintea tuturor și a deteriorat cu un buzdugan, una dintre ușile de sticlă ale sediului Guvernului. Bărbatul riscă amendă sau chiar închisoare.

 

Pacienţii cu COVID-19 vor fi internaţi la Spitalul din Ialoveni şi la „Sfînta Treime” din capitală

Pacienții infectați cu COVID-19, cu forme ușoare ale bolii, care întrunesc criteriile de spitalizare, începînd cu ziua de luni, sînt internați la Spitalul raional Ialoveni. „În acest sens, am activat 60 de paturi, iar pînă acum au fost internați 21 de pacienți. La Spitalul Clinic Municipal “Sfînta Treime”, a doua instituție medicală activată luni, sînt internați pacienții în stare gravă și extrem de gravă, cu prezența maladiilor concomitente severe. Deja au fost internați 18 pacienți, în total fiind activate 180 de paturi, inclusiv 18 pentru terapie intensivă”, a explicat Viorica Dumbrăveanu, ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

 

Alţi doi suspecţi în dosarele traversării frontierei cu certificate medicale şi contracte de muncă false

Mai multe percheziţii au fost efectuate de oamenii legii în dosarul traversării punctului de trecere a frontierei Giurgiuleşti-Galaţi. Este vorba despre doi transportatori internaţionali de călători care sînt suspectaţi că ar fi pretins mită în valoare de 100 de euro de la un pasager pentru a-i asigura ieşirea, fără obstacole, din ţară şi revenirea în Republica Moldova, fără a fi plasat în carantina obligatorie de 14 zile. De asemenea, transportatorii sînt suspectaţi de complicitate la falsificarea certificatelor cu rezultat negativ la COVID-19 şi a contractelor de muncă pentru Italia.

 

O mașină de la o școală auto din Bălți s-a ciocnit cu un microbuz de rută

O mașină a unei școli auto s-a ciocnit cu un microbuz de rută. Accidentul s-a produs în dimineața zilei de marți în Bălți. La fața locului au intervenit oamenii legii care urmează să investigheze cazul. Deocamdată, nu se știe cine se face vinovat de accident și nici dacă au fost înregistrate victime.

 

A fost lansat un nou coridor de tranzit al teritoriului Republicii Moldova

„Aeroportul Internațional Chișinău, aerian - Criva-Mamalîga, rutier” este noul coridor de tranzit al teritoriului Republicii Moldova, instituit pe lîngă cele existente. Astfel, poate fi efectuată direct, fără oprire, tranzitarea teritoriului Moldovei prin următoarele culoare stabilite între punctele de trecere a frontierei de stat: Giurgiulești-Galați, rutier – Giurgiulești-Reni, rutier; Aeroportul Internațional Chișinău, aerian – Leușeni-Albița, rutier; Aeroportul Internațional Chișinău, aerian – Palanca-Maiaki - Udobnoe, rutier; Aeroportul Internațional Chișinău, aerian - Criva-Mamalîga, rutier.

 

Un bărbat a încercat să se arunce de la etajul unui bloc din capitală

Un bărbat de 84 de ani a vrut să se arunce în gol de la etajul 3 al unui bloc din capitală. La fața locului au intervenit două echipaje de pompieri care au avut misiunea de a salva persoana. Ajunși, angajații IGSU au depistat un bărbat care se ținea de geam. Salvatorii au desfăcut o saltea gonflabilă, pentru a salva bărbatul în cazul în care risca să sară. Pompierii au urcat în clădire și au discutat cu persoana, iar după ce aceasta s-a calmat l-au convis pe bărbat să intre în apartament. Toate circumstanțele cazului sînt investigate de poliție.