REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (3 martie 2020)

Aeroportul aplică măsuri de siguranță pentru prevenirea răspîndirii virusului

În vederea profilaxiei și măsurilor antibacteriene, în tot aeroportul Chișinău la dispoziția pasagerilor au fost puse sanitizatoare cu soluție dezinfectantă pentru mîini. Serviciul de cleaning are grijă să utilizeze soluțiile necesare pentru dezinfectarea și curățarea tuturor spațiilor în vederea minimizării riscurilor aferente răspîndirii infecțiilor. Totodată, bagajul pasagerilor și în special destinația Italia se prelucrează pe bandă cu lichid antibacterial, după care se eliberează pasagerilor.

 

Primăria Chișinău a interzis parcarea autovehiculelor pe unele străzi

Primăria municipiului Chișinău a interzis, începînd din data de 1 martie, parcarea autovehiculelor pe străzile din zona centrală a orașului, unde circulă transportul public. Viceprimarul Victor Chironda a semnat o dispoziție în acest sens, prin care a instituit un regim restricționat pentru parcarea mașinilor personale, pe trotuar și pe partea carosabilă, pe străzile: bd. Ștefan cel Mare și Sfînt, str. A. Pușkin (pe partea dreaptă), str. A. Mateevici, str. Mitropolit G. Bănulescu - Bodoni, str. C. Tănase, bd. G. Vieru și str. Kiev.

 

Un fost colaborator al MAI a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru comercializarea drogurilor

Un locotenent-colonel de poliție în rezervă a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru comercializarea drogurilor. Potrivit datelor Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, fostul om al legii are 56 de ani și are doi copii la întreținere. Acesta s-a pensionat din rîndurile colaboratorilor Ministerului Afacerilor Interne și deține gradul special de locotenent-colonel de poliție în rezervă. Fostul polițist obținea drogurile de la membri unui grup criminal și le vindea în baza comunicării telefonice cu consumatorii.

 

Locuitorii Chișinăului pot sesiza on-line problemele din oraș

Locuitorii municipiului Chișinău pot sesiza on-line problemele apărute în oraș. Portalul eu.chisinau.md a devenit de marți, 3 martie, funcțional. Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat, pe rețelele de socializare, că portalul eu.chisinau.md a devenit funcțional, iar locuitorii municipiului pot semnala on-line problemele existente. Prin această metodă virtuală de semnalizare a neregulilor, municipalitatea dorește să intervină mai rapid şi să rezolve într-un termen restrîns problemele din comunitate.

 

O nouă structură, aflată în subordinea Guvernului, va gestiona problemele veteranilor

Prim-ministrul Ion Chicu a discutat marți, 3 martie, problemele veteranilor la o ședință cu participarea reprezentanților asociațiilor veteranilor, dar și cîțiva veterani neasociați. Discuțiile au avut obiectivul evaluării eficienței activității Consiliului național pentru problemele veteranilor și reprezentativitatea lui. Premierul a spus că „avem scopul comun să edificăm un mecanism eficient, care să servească interesele veteranilor”. Un grup de asociații și veteranii ne-asociați au propus să fie creată o structură oficială în subordinea Guvernului, menită să gestioneze problemele veteranilor și să asigure accesul egal la beneficiile destinate lor.

 

Un recidivist a fost reținut în capitală, după ce a jefuit două minore

Polițiștii au reținut un individ în vîrstă de 35 de ani, bănuit de faptul că a deposedat în mod deschis două minore de telefoanele mobile, în plină stradă. Acesta a jefuit minorele cu vîrstele de 11 și 13 ani, pe str. Sarmizegetusa, în timp ce acestea se întorceau de la ore spre casă. Minorele au comunicat părinților, care au și alertat poliția. În ambele cazuri au fost inițiate cauze penale în baza art.187 CP Jaf. Iar în cadrul acțiunilor procesual penale polițiștii au stabilit că el se afla în căutare pentru furturi din buzunare cu sentință de condamnare de 2 ani și 7 luni. Acesta și-a recunoscut vinovăția.

 

Serviciul Fiscal de Stat a lansat o adresă on-line de petiții pentru încălcările în transportul de taxi

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a lansat o linie on-line de petiții, unde cetățenii vor putea depune sesizări referitoare la abaterile întîmpinate la transportatorii de pasageri în regim taxi. Plîngerile vor putea fi expediate pe adresa electronică taxi.petitie@sfs.md, iar informația transmisă pe această poștă va fi preluată de direcțiile responsabile pentru verificare. Beneficiarii de servicii taxi vor avea dreptul de a nu achita călătoria, în cazul în care nu le-a fost emis şi înmînat bonul de casă pe suport de hîrtie și/sau în formă electronică.

 

Doi bărbați din Leova au fost reținuți de poliție după ce au spart o locuință

Doi bărbați din raionul Leova, au fost reținuți de ofițerii de investigație a Inspectoratului de Poliție, pentru comiterea unui furt din locuință în proporții mari. Potrivit poliției, oamenii legii au fost alertați în dimineața zilei de 1 ianuarie, de către proprietarul locuinței, care a comunicat că din locuință i-au fost sustrase bunuri materiale. Polițiștii au stabilit că indivizii au pătruns în locuință prin deteriorarea geamului. Pe cazul dat a fost inițiată o cauză penală pentru furt în proporții mari, iar dacă vor fi găsiți vinovați cei doi riscă o pedeapsă cu închisoare pe un termen de la 5 la 10 ani.

 

Activitatea în domeniul turismului va fi facilitată

Mai multe acte legislative vor fi modificate pentru a facilita activitatea în domeniul turismului. Coraportul pentru un proiect de lege în acest sens a fost aprobat marţi, 3 martie, de Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului. Proiectul prevede excluderea obligativității modelului contractului turistic, ceea ce va oferi agenților economici posibilitatea de a diversifica conținutul contractului în funcție de relațiile contractuale cu partenerii, dar cu respectarea normelor legale. De asemenea, se propune excluderea voucherului turistic. Totodată, autorii propun să fie eliminată perfectarea obligatorie a asigurării de călătorie.

 

Premierul a participat la ședința Colegiului lărgit al MADRM

Prim-ministrul Ion Chicu a participat la ședința Colegiului lărgit al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. La eveniment a participat conducerea MADRM, reprezentanții instituțiilor subordonate, foști miniștri, administratorii asociațiilor de profil, dar și președintele comisiei parlamentare agricultură și Industrie alimentară. Ministrul agriculturii Ion Perju a prezentat un raport referitor la activitatea ministerului în 2019 și prioritățile pentru 2020. Printre problemele confruntate de domeniul de responsabilitate al ministerului a fost menționată insuficiența acută a specialiștilor, oportunitățile nefolosite de export a producției, restanțele la îndeplinirea angajamentelor din Acordul de Asociere.