REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (29 septembrie 2021)

Recolta de grîu este cea mai mare din ultimii 30 de ani

În R. Moldova, în acest an s-au colectat 1,551 mln tone de grîu, cu 1 mln mai mult față de anul trecut. Este o recoltă record pentru ultimii 30 de ani, a precizat Vasile Șarban, secretar de stat la Ministerul agriculturii. El a specificat că în anul curent au fost recoltate și 260,6 mii tone de orz și 88,7 mii tone de rapiță. Potrivit secretarului de stat, recolta sporită de cereale din anul curent se datorează ploilor abundente, dar și tehnologiilor moderne de cultivare și soiulor performante de cereale.

 

La Bender au fost descoperite mai multe tuneluri subterane

În timpul unor lucrări de reparație a drumurilor, în centrul orașului Bender, au fost descoperite mai multe tuneluri. Deocamdată nu se știe de cine au fost făcute acestea și care era scopul lor. Descoperirea a fost făcută de drumari la intersecția străzilor Lenin și Comunisticescaia, după ce s-a prăbușit o porțiune de sol. Pompierii și salvatorii au descoperit, la o adîncime de opt metri, camere de piatră de nouă metri lungime. Într-una dintre acestea au fost găsite butoaie vechi din lemn, greutăți metalice și alte artefacte.

 

În unele bazine de înot intrarea va fi permisă cu certificat de vaccinare

De la 1 octombrie, intrarea la bazinul de înot al Universităţii Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport (UNEFS) se va face în baza certificatului de vaccinare, al testului negativ la coronavirus, al certificatului privind contraindicaţii pentru vaccinare, certificatului care atestă trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau în baza altor acte prevăzute de Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP). Precizările au fost făcute de directorul bazinului, Vasile Cerbuşca.

 

15 polițiști de frontieră sînt cercetați în urma descinderilor CNA

15 polițiști de frontieră sînt documentați de ofițerii CNA în aproape 60 de episoade de pretindere de mită de la pasagerii curselor aeriene. Potrivit CNA, angajații Inspectoratului General al Poliției de Frontieră sînt cercetați de CNA și procurorii anticorupție, în cadrul unui dosar complex, pornit pe 23 iunie curent, care cuprinde în total 59 de episoade, dintre care 38 de pretindere de mită și 21 de alte abateri contravenționale.

 

34 de salvatori participă la un exercițiu de teren în Ucraina

În perioada 28-29 septembrie, un număr de 34 de angajați IGSU participă la un exercițiu de teren care se desfășoară la Lvov, Ucraina. Potrivit IGSU, aplicațiile au loc în cadrul proiectului EU-CHEM-REACT 2. Acestea se desfășoară pe un poligon din apropierea orașului Yavoriv, regiunea Lvov, sub egida Direcției Generale Protecție Civilă și Operațiuni Umanitare Europene de comun cu autoritățile de specialitate din Ucraina. La activități sînt implicați participanți din Belarus, Cehia, Lituania, Polonia, R. Moldova și Ucraina.

 

Aproape 2 000 de copii și 140 de femei însărcinate au beneficiat de asistență medicală

Aproape 2 000 de copii și 140 de femei însărcinate au beneficiat de asistență medicală și consiliere în cadrul proiectului transfrontalier „Acces la servicii de sănătate pentru fiecare copil prin vizite la domiciliu”, desfășurat de Asociația Obștească „Copil, Comunitate, Familie” și Fundația „Star of Hope România”. Proiectul a avut loc în perioada aprilie 2020 - septembrie 2021 în patru raioane din R. Moldova și trei județe din România. El și-a propus să ofere servicii de sănătate de o calitate mai înaltă familiilor cu copii cu vîrsta pînă la trei ani și femeilor însărcinate.

 

Municipalitatea Chișinău întreprinde măsuri pentru eliminarea construcțiilor ilegale

Primăria municipiului Chișinău va impune taxe suplimentare proprietarilor clădirilor și șantierelor abandonate. Primarul Ion Ceban a declarat că există mai multe cazuri de edificare a construcțiilor în oraș fără acte permisive, aceste situații provoacă neîncredere în rîndul cetățenilor. „Ne propunem instituirea unor taxe suplimentare pentru clădirile și șantierele abandonate. Totodată, în caz de suspendare a actului permisiv pentru o construcție, urmează a fi suspendat și termenul autorizației", a specificat sursa citată.

 

Șoferii cu mașini înregistrate în alte state vor fi verificați de poliție

De astăzi, la acțiunea Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP) privind sancționarea șoferilor cu mașinile înregistrate în alte state, care se eschivează de la răspunderea contravențională, după ce au comis mai multe încălcări în trafic pe teritoriul Republicii Moldova, se alătură și angajații Administrației de Stat a Drumurilor. Potrivit INSP, oamenii legii vor verifica dacă conducătorii de automobile au vinieta achitată conform legislației. Operațiunea are drept scop responsabilizarea conducătorilor auto.

 

Biblioteca Națională organizează Nocturna Bibliotecilor

Biblioteca Națională a R. Moldova (BNRM) va desfășura Nocturna Bibliotecilor. Ediția din acest an, cu genericul „Bibliotecari activi prin echitate și coeziune socială”, este a XI-a și este organizată cu susținerea Ministerului Culturii în parteneriat cu Asociația Bibliotecarilor din R. Moldova, Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România. Activitățile organizate în cadrul Campaniei sînt desfășurate simultan în România și R. Moldova. Manifestarea are drept scop promovarea bibliotecilor și a activităților creative oferite de acestea.

 

Primăriile Sîngera și Ceadîr-Lunga au emis primele obligațiuni municipale

Primăria orașului Sîngera din municipiul Chișinău a tranzacționat primele obligațiuni municipale la Bursa de Valori a Moldovei și a cîștigat mijloace financiare în valoare de 4,5 milioane de lei, pe care le va folosi la construcția unui apeduct. Obligațiunile municipale ale Primăriei Sîngera emise cu suportul Centrului Analitic Independent „Expert-Grup” și intermediate de o bancă comercială privată, pot fi tranzacționate începînd de ieri în cadrul platformei Sistemului Multilateral de Tranzacționare administrată de Bursa de Valori a Moldovei.