REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (27 octombrie 2020)

Creştinii ortodocşi de stil vechi o sărbătoresc pe Sf. Parascheva

Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi pe Sfînta Parascheva, considerată apărătoarea Moldovei. În popor, această sărbătoare este cunoscută sub numele ”Sfînta Vineri de Toamnă”. Ziua Sfintei Parascheva este marcată de o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții, în această zi se fac praznice pentru morți și se împart ofrande, încep pregătirile de iarnă.

 

Ministerul Finanțelor și Comisia Europeană au semnat un acord de finanțare

Ministerul Finanțelor și Comisia Europeană (CE) au semnat Acordul de finanțare dintre Guvernul R. Moldova și CE pentru realizarea proiectului „Facilitatea de sprijin a răspunsului sistemului de sănătate la situația de urgență COVID-19 și realizarea reformelor conform Acordului de Asociere”, în valoare de nouă milioane de euro, asistență nerambursabilă. Acordul este destinat acordării suportului R. Moldova pentru a răspunde crizei provocate de pandemia COVID-19, precum și în implementarea reformelor asumate în cadrul Acordului de Asociere Uniunea Europeană – R. Moldova/Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător.

 

Alegerile prezidențiale de duminică vor fi monitorizate de 2.193 de observatori acreditați de CEC

Comisia Electorală Centrală anunță că alegerile pentru funcția de Președinte al R. Moldova din 1 noiembrie 2020 vor fi monitorizate de 1 884 observatori naţionali și 309 observatori internaţionali. În cadrul secțiilor de votare deschise peste hotarele țării au fost acreditați 77 observatori din partea organizațiilor neguvernamentale și a misiunilor diplomatice și 156 de observatori înaintați de către concurenții electorali. Pentru secțiile de votare de pe teritoriul țării, consiliile electorale de circumscripție au acreditat, la cererea concurenţilor electorali cîte un observator naţional.

 

Un copil a fost transportat cu SMURD-ul de la Chișinău la București pentru o intervenție de urgență

În seara zilei de 26 octombrie, angajații SMURD au efectuat o operațiune transfrontalieră pentru transportarea unui copil în vîrstă de 6 ani de la Chișinău la București pentru o intervenție chirurgicală de urgență. Potrivit Serviciului de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, băiatul a fost preluat de la Spitalul clinic municipal de copii „Valentin Ignatenco” și transportat cu o ambulanță. Conform surse citate, aceasta este a șaptea intervenție transfrontalieră SMURD din anul curent.

 

Studiul rapid privind dezvoltarea e-comerțului în R. Moldova a fost prezentat de experții USAID

Un Studiu rapid privind dezvoltarea e-comerțului în R. Moldova (Rapid e-commerce review), elaborat cu suportul USAID, a fost prezentat, astăzi, în cadrul ședinței Grupului de lucru pentru digitizarea economiei, la care au participat ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, directorul Misiunii USAID, Scott D. Hocklander, reprezentanții Consiliului Economic de pe lîngă Prim-Ministru. Studiul a fost elaborat în baza unei serii de interviuri online, ce au vizat identificarea obstacolelor critice pentru dezvoltarea comerțului electronic.

 

Peste 900 de arme au fost retrase din circuit în anul curent de oamenii legii

De la începutul anului curent, polițiștii au retras din circuit circa 900 de arme, starea tehnică a cărora nu corespunde cerințelor de securitate, sînt deteriorate, inutilizabile, cu modificări neautorizate în construcție, păstrate ilegal, depistate fără stăpîn, confiscate sau predate benevol pentru nimicire. Potrivit poliției, printre armele retrase se numără pistoale-mitralieră, carabine, arme cu țeava lisă şi ghintuită, pistoale şi revolvere cu țeava ghintuită, pistoale cu gaze, arme şi pistoale pneumatice, pistoale de lansare, pistoale improvizate, dispozitive de tragere, diverse piese şi accesorii de arme inutilizabile.

 

CSM a admis restabilirea în funcție a cinci judecători

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a admis astăzi cererile de repunere în funcție a celor cinci judecători vizați în dosarul „Laundromat”. Decizia a fost luată cu nouă voturi pro. Astfel, CSM a acceptat solicitările de repunere în funcție cu achitarea salariilor pentru perioada în care au fost suspendați din funcții a judecătorilor: Serghei Gubenco care deținea funcția de președinte al Curții de Apel Comrat, a lui Sergiu Lebediuc fost judecător la Judecătoria Chişinău, Serghei Popovici care activa la Judecătoria Comrat, Iurie Hîrbu – judecător la Judecătoria Telenești și Garri Bivol – judecător la Judecătoria Chişinău.

 

„Fluieraș" va marca 75 de ani de la fondare printr-un concert aniversar

Un concert aniversar susținut de Ansamblul de cîntece și dansuri populare ”Fluieraș” va avea loc joi, 29 octombrie, la ora 18.00, la Palatul Național ”Nicolae Sulac” din capitală. Cu acest eveniment, Palatul Național își va deschide stagiunea 2020-2021. Directorul instituției, Andrei Locoman a menționat că spectacolul aniversar al Ansamblului ”Fluieraș” urma să aibă loc în luna martie, în cadrul Festivalului Internațional de Muzică ”Mărțișor”, dar acesta a fost contramandat din cauza răspîndirii virusului COVID-19.

 

ANTA va monitoriza traficul rutier în ziua alegerilor prezidențiale

Agenția Națională Transport Auto (ANTA) va monitoriza traficul rutier pe teritoriul țării, în ziua alegerilor prezidențiale. ANTA solicită tuturor celor care dețin automobile cu un număr de locuri mai mare de opt, să nu se deplaseze pe drumurile naționale pe data de 1 noiembrie 2020. În acest sens, în scopul evitării transportului alegătorilor la secțiile de votare de către concurenții electorali sau alte persoane terțe, ANTA amintește că în perioada de timp rezervată votării, și anume între orele 07.00 și 21.00, se permite deplasarea pe teritoriul țării doar a transportului rutier de persoane prin curse și a autovehiculelor a căror capacitate de transportare nu este mai mare de opt persoane.