REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (22 octombrie 2020)

Tentativă de contrabandă contracarată pe aeroportul Chișinău

Angajații vamali de la Aeroportul Internațional Chișinău au prevenit o nouă tentativă de trafic ilicit cu produse din tutun. Vameșii au demascat planurile unui conațional, care a încercat să tăinuiască țigările, învelindu-le în folie de staniol. Funcționarii vamali au remarcat comportamentul suspect al bărbatului și l-au rugat să prezinte spre control bunurile pe care le transportă. În cadrul verificărilor, vameșii au depistat, în bagajele de mînă, circa 10 000 de țigarete "Rothmans", marcate cu timbre de acciz ale R. Moldova.

 

46 de persoane au solicitat săptămîna trecută ambulanța după ce s-au intoxicat cu ciuperci

În perioada 12-19 octombrie curent, la Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au fost înregistrate 100 de solicitări pe motiv de intoxicație, dintre care 46 intoxicații cu ciuperci. Potrivit datelor Serviciului, în ultima săptămînă, de îngrijiri medicale după consumul de ciuperci au avut nevoie 35 de adulți și 11 minori. Din aceștia doar doi pacienți au rămas să se trateze la domiciliu, iar restul au necesitat spitalizare. Cele mai multe cazuri de intoxicație au avut loc la data de 19 octombrie - 12 solicitări. Au fost afectați nouă maturi și trei minori, printre care și un copil de 4 ani.

 

La Cahul va fi creat un centru regional de excelență în IT

La Cahul urmează a fi creat un centru regional de excelență în IT – „Startup City Cahul". În acest sens, Ministerul Economiei și Infrastructurii împreună cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Asociația Națională a Companiilor TIC și autoritățile municipiului Cahul au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru implementarea proiectului EU4Moldova „Startup City Cahul". Centrul va avea o suprafață de 1500 m2 și va dezvolta mai multe servicii locale cu aproximativ 137 de programe și activități în scopul încurajării utilizării tehnologiilor.

 

Procuratura Generală a inițiat un dosar penal în cazul afacerii de la Loteria Națională a Moldovei

Procuratura Generală a inițiat un dosar penal în cazul parteneriatului public privat instituit cu Loteria Națională a Moldovei. Suspecți în dosar sînt factori de decizie din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii, Agenției Proprietății Publice și unii agenți economici. Anunțul a fost făcut astăzi în cadrul unui briefing de către Procurorul General, Alexandr Stoianoglo. Procurorii susțin că favorizarea intereselor terțelor persoane în detrimentul intereselor statului prin scutirea acestora de taxe a adus prejudicii la bugetul de stat în valoare de peste 400 milioane de lei.

 

Modificările operate în Codul transporturilor rutiere vor fi publicate în Monitorul Oficial

Decretul de promulgare și legea pentru modificarea Codului transporturilor rutiere nr. 150/2014, vor fi publicate mîine în Monitorul Oficial și vor intra în vigoare. Documentul prevede excluderea clasificării pe categorii a autorizațiilor pentru efectuarea transporturilor rutiere internaționale de mărfuri și delegarea către Guvern a competențelor de stabilire a principiilor de repartizare a acestora. Prin urmare, Executivul va fi responsabil de elaborarea și respectarea normelor, condițiilor de eliberare a autorizațiilor de transport internațional de mărfuri, precum și de controlul modului de utilizare a acestora.

 

După șapte luni de restricții, Sala cu Orgă va prezenta primul concert cu public în sală

Un concert de muzică barocă, susținut de Orchestra Națională de Cameră, prim-dirijor – Cristian Florea, va avea loc astăzi, la ora 18.00, la Sala cu Orgă din Chișinău. Pe scenă vor evolua soliștii Tatiana Costiuc, soprană, Ion Negură, flaut, Reghina Nadkrenicinaia, organista Catedralei Romano-Catolice ”Providența Divină” din Chișinău, și Olgla Iuhno, clavecin. Acesta este primul concert cu public în sală, după șapte luni de restricții impuse de pandemie.

 

Procuratura Generală a cerut extrădarea lui Vlad Plahotniuc din Republica Cipru și Arabia Saudită

Procuratura Generală a cerut extrădarea fostului lider PDM, Vlad Plahotniuc, din alte două state – Republica Cipru și Arabia Saudită. Anunțul a fost făcut astăzi, 22 pctombrie, de către Alexandr Stoianoglo, procurorul general al R. Moldova. Totodată, Stoianoglo a declarat că organul de urmărire penală încă nu a primit un răspuns de la autoritățile turce privind extrădarea lui Plahotniuc. „În afară de Turcia, Procuratura Generală a expediat cerere de extradarea lui Plahotniuc din Cipru și Arabia Saudită. Am primit răspuns doar autoritățile de Arabia Saudită precum că domnul Plahotniuc nu a traversat hotarul cu această țară. Sîntem în așteptare”, a precizat Stoianoglo.

 

Regulamentul privind evaluarea bibliotecilor publice va intra în vigoare vineri

Monitorul Oficial de vineri, 23 octombrie, va publica Regulamentul privind evaluarea bibliotecilor publice. Documentul stabilește criteriile minime aplicate la evaluarea bibliotecilor publice, modul de organizare și desfășurare a procedurii de evaluare a bibliotecilor publice, precum și categoriile atribuite bibliotecilor în urma evaluării.

 

Începe a şasea ediţie a ZFR, cu filme de Cannes, Veneţia şi Oscar

A şasea ediţie a Zilelor Filmului Românesc (ZFR) din R. Moldova începe joi, iar publicul va putea să vadă pînă duminică 11 filme noi şi clasice, inclusiv propunerea României la Oscar, exclusiv online. Accesul este gratuit şi limitat la teritoriul R. Moldova, iar filmele sînt disponibile doar la orele indicate în program. Tot pe platforma zfrmd.ro pot fi găsite şi interviuri înregistrate cu importanţi regizori şi actori, pentru a păstra tradiția de a le oferi cinefililor basarabeni șansa de a-i cunoaşte mai bine pe cineaștii români.

 

UE a oferit echipament de protecție anti-COVID-19 pentru 6 instituții rezidențiale din R. Moldova

Uniunea Europeană a oferit echipament de protecție individuală pentru persoanele cu dizabilități intelectuale și psihosociale și angajații din șase instituții rezidențiale. Distribuirea echipamentului a avut loc astăzi, la evenimentul de lansare a proiectului „Siguranța și drepturile persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale din instituții în perioada pandemiei cu COVID-19”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Keystone Moldova. Costul total al proiectului constituie 60 000 Euro.

 

Un camion cu 20 de tone de pietriș a tamponat patru mașini

Trei oameni au fost rănii în urma accidentului de la Briceni, care s-a produs în această dimineață. Potrivit informațiilor, incidentul s-a produs după ce un camion cu 20 de tone de pietriș a tamponat patru automobile care erau parcate pe marginea unui drum. În consecință, doi șoferi și un pasager, o femeie de 53 de ani, au avut nevoie de îngrijiri medicale.