REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (22 aprilie 2020)

Un angajat al IGSU este primul donator de plasmă sanguină pentru pacienții cu COVID-19

Angajatul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, maior al serviciului intern Dumitru Carasic este primul donator de plasmă sanguină pentru salvarea pacienților infectați cu COVID – 19. Ofițerul a mers la Centrul de Transfuzie a Sîngelui pentru a dona plasmă. Acțiunea are menirea de a salva cel puțin trei persoane infectate cu noul tip de coronavirus. Angajatul IGSU a fost tratat de COVID -19 cu succes de medicii din Republica Moldova, și se va întoarce în scurt timp la obligațiunile funcționale.

 

Primăria Chișinău a achiziționat 24 de boxe pentru intubarea pacienților cu COVID-19

Primăria municipiului Chișinău a achiziționat 24 de boxe pentru intubarea pacienților cu COVID-19, care se tratează în spitalele municipale. Costul investiției constituie 11700 de lei, surse din care au fost procurate foliile de plastic medical pentru producerea dispozitivelor medicale, care au fost confecționate gratuit de către un producător local. Boxele pentru intubare au fost transmise miercuri instituțiilor medicale municipale, care dispun de secții de terapie intensivă și acordă asistență medicală pacienților cu COVID-19. Prin utilizarea boxelor noi, cadrele medicale vor avea posibilitatea să efectueze manopera de intubare a pacienților în stare critică, evitînd contactul direct cu aceștia.

 

Majoritatea parlamentară a solicitat detalii privind condițiile de creditare în cadrul Acordului cu Federația Rusă

Deputații fracțiunilor PDM și PSRM au solicitat Ministerului Justiției o opinie juridică pentru interpretarea Articolului 7, p. 2 din Acordul de creditare din partea Federației Ruse, care prevede că ”Orice datorie restantă a oricărei entități din Republica Moldova către guvernul rus sau instituții ale guvernului rus, unde există „acordul părții moldovenești”, devine automat parte a acestui contract”. De asemenea, urmează a fi concretizată modalitatea de soluționare a litigiilor între cele două părți. Decizia a fost luată în cadrul discuțiilor pe platforma Consiliului Coaliției. Totodată, pentru a exclude speculațiile în spațiul public, majoritatea parlamentară a solicitat Ministerului Finanțelor o informație privind existența unor datorii sau împrumuturi garantate de stat către Federația Rusă, dar și informații privind procedura și modalitatea de oferire eventuală a unor astfel de garanții de către Republica Moldova.

 

Peste 50 de focare de vegetație uscată au fost stinse de pompieri

Peste 50 de focare de vegetație uscată au fost lichidate de salvatori la mijlocul săptămînii curente. Un incendiu de proporții a fost înregistrat în localitatea Colibași, raionul Cahul, unde focul a nimicit 70 ha de iarbă și vegetație. La fața locului au intervenit 3 echipaje de salvatori. În urma arderii nici o persoană nu a avut de suferit. Un alt focar de vegetație a fost stins în localitatea Costești, raionul Ialoveni. Aici arderea a afectat peste 45 ha de teren. De intervenția pompierilor a fost nevoie și în localitatea Izvoreni, Ungheni unde focul a nimicit 20 ha de teren cu iarbă uscată. Potrivit IGSU, de la începutul anului 2020, pompierii și salvatorii au intervenit în 2434 cazuri de lichidare a focarelor de vegetație, iar arderea a afectat peste 8000 ha de teren din toată țara.

 

Autoritățile pregătesc un program de digitizare a tuturor proceselor economice

Ministerul Economiei și Infrastructurii pregătește un program amplu de digitizare a tuturor proceselor economice - E-economy. Despre aceasta a anunțat ministrul Sergiu Railean. Acest program va include măsuri de implementare privind interacțiunea și tranzacționarea la distanță. Vor fi digitizate schimburile informaționale dintre sectorul public și cel privat și stimulate plățile electronice. De asemenea, va fi lansată o platformă digitală care va asigura schimbul liber de forță de muncă între companii. „Pregătim, împreună cu ODIMM, lansarea proiectului E-Commerce, primul program de digitizare a IMM-urilor din Republica Moldova, care va acoperi 2 necesități: suport pentru companii în crearea de pagini web și magazine online, prin sistemul de vouchere și acordarea de granturi pentru achiziționarea de tehnologii și soluții digitale”, a declarat Sergiu Railean. Proiectele anunțate se află în proces de consultare cu instituțiile publice și partenerii de dezvoltare.

 

Marcajul rutier pe străzile capitalei va fi aplicat pînă la 31 mai

Pînă pe data de 31 mai 2020, pe străzile capitalei urmează a fi aplicat marcajul rutier. De asemenea, Întreprinderea Municipală de Exploatare a Drumurilor și Podurilor „Exdrupo" va salubriza, spăla și repara partea carosabilă a străzilor și va repara și înlocui indicatoarele rutiere și mijloacele tehnice de securizare a circulației rutiere. Primăria a anunțat că în scopul securizării circulației rutiere, serviciile municipale de profil vor evalua săptămînal, starea căilor de comunicație și vor prezenta rapoarte privind necesitatea intervențiilor.

 

Deciziile privind Acordurile de creditare cu Federaţia Rusă şi FMI au fost publicate în Monitorul Oficial

Monitorul Oficial (MO) din 21 aprilie a publicat hotărîrea Executivului cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind acordarea unui împrumut financiar de stat. În aceeaşi ediţie a MO este şi decizia privind atragerea împrumutului de stat extern din partea Fondului Monetar Internațional (FMI). Conform prevederilor Acordului dintre guvernele R. Moldova şi Rusia, ţara noastră va primi un împrumut suveran de stat în sumă de două sute de milioane de euro. Debursarea acestui împrumut va avea loc în două tranşe. Prima, în mărime de o sută de mln euro, în termen de nu mai mult de 30 de zile de la data intrării în vigoare a acestui acord. Din partea Fondului Monetar Internaţional, ţara noastră va primi un credit de urgenţă, în valoare de 235 milioane de dolari.

 

Peste 15 mii de moldoveni au fost repatriați în ultimele săptămîni

Pînă acum au fost organizate 130 de misiuni de repatriere a cetățenilor moldoveni de peste hotare, prin intermediul cărora au ajuns acasă 15324 de persoane. Anunțul a fost făcut de către ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea. Potrivit sursei citate, din cele 130 de misiuni de repatriere, 40 au fost pe cale aeriană, iar 90 pe cale terestră. Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat deja graficul zborurilor pentru următoarele zile, urmînd să ajungă acasă cetățeni din Londra, Milano, Moscova, Paris, Nisa și Barcelona. Șeful diplomației de la Chișinău a adăugat că, săptămîna viitoare, vor fi operate curse charter din Londra, Paris, Milano, Moscova, Dublin.

 

Peste 4200 de locuințe au fost achiziționate prin Programul „Prima Casă”

De la lansarea Programului de stat „Prima Casă” și pînă în prezent au fost procurate 4259 de locuințe. Potrivit datelor prezentate de Ministerul Finanțelor, din cei 4259 de beneficiari, 2995 sînt familii, iar 1264 sînt tineri necăsătoriți. Vîrsta medie a solicitanților este de 31 ani. Conform sursei citate, suprafața medie a locuințelor procurate este de 59,98 metri pătrați. Valoarea medie a locuințelor este de 593,48 mii de lei. Cele mai multe locuințe au fost achiziționate în mediul urban - 3993 de locuințe, iar în zonele rurale - 266.

 

Agresorii familiali vor fi monitorizați electronic

Agresorii familiali vor fi monitorizați electronic. Comisia juridică, numiri și imunități va propune plenului Parlamentului aprobarea unui proiect în acest sens. Monitorizarea se va face prin intermediul unei brățări, instalată la mîna sau la piciorul agresorului. Totodată, și victima sau membrii familiei acesteia pot purta un sistem electronic de supraveghere, de tipul unui telefon GSM de mici dimensiuni, care să permită verificarea respectării obligaţiei agresorului. Cheltuielile pentru cumpărarea brățărilor sînt estimate la circa 1,8 mln de lei și urmează a fi acoperite din bugetul Inspectoratului Național de Probațiune sau din surse financiare ale partenerilor de dezvoltare.