REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (2 noiembrie 2020)

Reabilitarea drumului Orhei-Criuleni este aproape gata

Lucrările de îmbunătățire a Coridorului 11, care face legătura dintre satele Peresecina (Orhei), Miclești, Hîrtopul Mare, Ișnovăț (Criuleni), sînt aproape de finalizare, comunică Administrația de Stat a Drumurilor (ASD). Lucrările pe tronson au fost divizate în două sectoare, primul sector avînd o lungime de 18,7 km, iar cel de-al doilea cu o lungime de 8,9 km. Primul sector este finalizat în proporție de circa 97%, iar sectorul doi arată un progres de circa 99 la sută, conform ASD.

 

Peste 13.000 de persoane au traversat frontiera de stat în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 13 171 de traversări. Pe sensul de intrare în R. Moldova s-au înregistrat 6 563 de traversări persoane, dintre care 3 667 de treceri la frontiera moldo-română, 1 455 de treceri la frontiera cu Ucraina și 1 441 de treceri a frontierei aeriene. În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 13 171 de persoane și completate 5 970 fișe epidemiologice individuale. Nicio persoană din cele ce au traversat frontiera de stat nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19.

 

Primarul capitalei a atenționat pretorii asupra situației de pe șantierele de construcții

Primarul general, Ion Ceban, a atenționat astăzi pretorii și responsabilii municipali, asupra situației atestate în sectoare la capitolul organizarea șantierelor de renovare a obiectivelor municipale. El a subliniat că vor urma și sancțiuni. În context, edilul a solicitat acestora să pregătească rapoarte de activitate la acest capitol, pentru ultimele 12 luni. „Am constatat unele nereguli la aleea pietonală din bd. Mircea cel Bătrîn, astfel pretura sectorului Ciocana are la dispoziție o săptămînă ca să remedieze acele neconformități”, a subliniat Ion Ceban.

 

Peste 50% din cantitatea de fructe exportată a ajuns în UE

Prunele moldovenești au reușit să cucerească noi piețe în acest sezon. Pînă la mijlocul lunii trecute, au fost exportate peste 43 de mii de tone de fructe. Potrivit Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe din țara noastră, mai mult de jumătate din această cantitate a ajuns pe piața Uniunii Europene. Prețurile oferite în acest an de cumpărătorii din UE pentru fructele moldovenești au fost mai mari, în unele cazuri, atît comparativ cu piața locală, cît și cu cele din piețele tradiționale. În prezent doar suprafața livezilor de prune constituie 22 de mii de hectare, cu o producție medie anuală de aproximativ 100 de mii de tone.

 

Mai mulți elevi și profesori din capitală sînt infectați cu COVID-19

99 de elevi și 53 de profesori sînt infectați cu virusul COVID-19 în municipiul Chișinău. Declarația a fost făcută în cadrul ședinței operative a Primăriei Chișinău. În același timp, în autoizolare se află 1029 de elevi și 34 de angajați ai sistemului de învățămînt. De asemenea, 23 de clase din 15 instituții de învățămînt se află în carantină. Ce ține de grădinițele din municipiul Chișinău, 163 de copii și 8 grupe sînt în autoizolare. Un copil și 29 de educatori sînt infectați cu COVID-19, iar 18 educatori se află în autoizolare.

 

Vaccinul antigripal ar putea ajunge în țară săptămîna viitoare

Vaccinul antigripal ar putea ajunge în țara noastră săptămîna viitoare. Despre aceasta a declarat luni, 2 noiembrie, șefa Direcției generale asistență socială și sănătate a Primăriei capitalei, Tatiana Bucearschi. Ea a precizat că numărul cazurilor de gripă în municipiul Chișinău este în creștere. Astfel, săptămîna trecută, au fost înregistrate 981 de cazuri noi de gripă. În total, de la începutul sezonului rece, 4318 de persoane din municipiu au fost diagnosticate cu gripă.

 

O bătrînă de 78 de ani a ajuns la spital, după ce casa în care locuia a luat foc

În seara zilei de 1 noiembrie angajații IGSU din raionul Orhei au fost alertați pentru a interveni la lichidarea unui incendiu produs într-o locuință din localitatea Ivancea raionul Orhei. În urma incendiului, proprietara, o femeie în vîrstă de 78 de ani, a primit intoxicații cu fum, fiind internată la spitalul raional din Orhei. Potrivit primelor cercetări incendiul ar fi izbucnit din cauza că a fost lăsată nesupravegheată o lumînare aprinsă.

 

Jumătate din blocurile de locuit din capitală au fost conectate la căldură

Termoelectrica a anunțat că a conectat la încălzire circa 2200 de obiecte din cele 4400 racordate la sistemul centralizat de termoficare din capital. Directorul general al Termoelectrica, Veaceslav Eni, a menționat luni, 2 noiembrie, în cadrul ședinței operative a serviciilor Primăriei Chișinău că întreprinderea conectează consumatorii la solicitare. Astfel, Termoelectrica a conectat pînă acum la încălzire: 1661 de blocuri locative; 141 de grădinițe; 114 școli; 39 de instituții medicale; 11 instituții superioare de învățămînt; 64 case particulare; 116 agenți economici.

 

În capitală începe înscrierea la grădiniță a copiilor cu vîrsta cuprinsă între 2 - 4 ani

Începînd cu ziua de astăzi, în capitală demarează înscrierea la grădiniță a copiilor cu vîrsta cuprinsă între 2 - 4 ani, care nu au frecventat anterior astfel de instituții. Viceprimarul capitalei, Angela Cutasevici, a menționat că în anul de studii 2020 - 2021, municipalitatea își propune înmatricularea în instituțiile de învățămînt a circa 8743 de copii cu vîrsta de 2 - 4 ani în 346 grupe. În prezent, pe teritoriul municipiului Chișinău își desfășoară activitatea 162 de grădinițe.

 

Toate procesele verbale parvenite de la secțiile de vot deschise pentru prezidențiale au fost procesate

Pînă la ora actuală au fost procesate toate cele 2143 de procese verbale de la secțiile de vot deschise la scrutinul din 1 noiembrie. Pentru candidatul PAS, Maia Sandu, au votat 36.16% din cetățeni, iar alți 32.61% au optat pentru candidatul independent, Igor Dodon. Rezultatele preliminare anunțate de Comisia Electorală Centrală arată că peste două săptămîni în R. Moldova va avea loc turul doi pentru alegerile prezidențiale.

 

CNPF a decis să-i retragă licența Companiei de Asigurări, ”Klassika Asigurari” SA, eliberată pe termen nelimitat

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a decis să-i retragă licența Companiei de Asigurări, ”Klassika Asigurari” SA, eliberată în august 2010, pe termen nelimitat, pentru dreptul de a desfășura activitatea în domeniul asigurărilor (asigurări generale). CNPF a anunțat că temei pentru această decizie este hotărîrea Judecătoriei Chișinău (sediul Centru) din 27 octombrie privind intentarea procesului de insolvabilitate față de Compania de Asigurări ”Klassika Asigurări”.