REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (2 martie 2020)

Piața Agroalimentară Centrală din Chișinău va fi modernizată

Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat că activitatea Întreprinderii Municipale Piața Centrală va fi organizată după modelul piețelor din statele europene. Declarația a fost făcută în contextul în care Ion Ceban a efectuat la 29 februarie o vizită la ÎM ”Piața Centrală", unde a avut discuții cu administrația întreprinderii și comercianții care activează pe teritoriul pieței. În cadrul inspectării zonelor de comerț, edilul capitalei le-a comunicat celor prezenți viziunea Primăriei Chișinău despre necesitatea elaborării unui nou concept de amenajare și funcționare a pieții.

 

Meteorologii au anunţat Cod galben de vînt puternic

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat pentru luni, 2 martie, Cod Galben de vînt puternic. Potrivit meteorologilor, se prevăd intensificări ale vîntului sud-estic în rafale de pînă la 15-20 metri pe secundă. În aceste condiții, salvatorii recomandă să fie evitate locurile unde sînt copaci uscaţi ori obiecte care prezintă risc de prăbuşire sau fire electrice de înaltă tensiune. Potrivit meteorologilor, în următoarele zile vremea se va încălzi, temperatura ajungînd la sud pînă la 19 grade Celsius.

 

Președintele Parlamentului a depus flori la Monumentul maicii îndurerate

Împreună cu șeful statului Igor Dodon, Prim-ministrul Ion Chicu, membri ai Guvernului, Președintele Parlamentului R. Moldova Zinaida Greceanîi și alți deputați au depus luni flori la Monumentul ”Maica Îndurerată” din cadrul Complexului memorial „Eternitate”. Pe 2 martie, în R. Moldova este marcată Ziua Comemorării celor căzuți în conflictul armat din 1992 pentru apărarea integrității teritoriale şi independenței țării.

 

Peste 60 de focare de vegetație au fost stinse de pompieri în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore pompierii au fost solicitați să intervină în 60 de cazuri de lichidare a focarelor de vegetație arsă. Cele mai multe intervenții au avut loc în zona de centru a țării. Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, patru focare au fost stinse concomitent de pompieri în apropiere de raionul Strășeni. Un incendiu de vegetație s-a extins în după-amiaza zilei de 1 martie nu departe de localitatea Cojușna, unde flăcările au mistuit 6 hectare de iarbă uscată. Incendii de vegetație au fost înregistrate în localități din raioanele Ialoveni, Ungheni și Cantemir.

 

Prin intermediul Programului Prima Casă au fost procurate peste 4100 locuințe

Un număr de 4108 tineri și-au realizat visul de a avea propria locuință datorită Programului de stat „Prima Casă”, lansat de Guvern în anul 2018. Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 2,053 miliarde lei, iar valoarea totală a garanțiilor active constituie 1,026 miliarde lei. Din cei 4108 beneficiari 2882 sînt familii, iar 1226 - tineri necăsătoriți, vîrsta medie a acestora constituind 31,2 ani. De asemenea, din numărul total al beneficiarilor, 580 persoane beneficiază de compensații de la bugetul de stat în cadrul programului Prima Casă 2, 1471 - în cadrul programului Prima Casă 3, iar 285 - în cadrul programului Prima Casă 4, au relatat surse de la Ministerul Finanțelor.

 

Peste 190 de infracţiuni au fost înregistrate în ultima săptămînă în stînga Nistrului

Un număr de 192 de infracțiuni au fost înregistrate în ultima săptămînă în stînga Nistrului, în 147 de cazuri suspecții fiind identificați, a anunțat departamentul de interne de la Tiraspol. Numărul infracțiunilor a scăzut nesemnificativ faţă de săptămîna precedentă. Potrivit sursei citate, în perioada 21-27 februarie, s-au înregistrat 37 de furturi și patru infracțiuni ce ţin de traficul de droguri. De asemenea, au fost reținute 11 persoane anunțate în căutare. În cursul săptămînii trecute, pe traseele din stînga Nistrului, agenții de patrulare au întocmit 985 de procese-verbale, dintre care 26 pentru condus în stare de ebrietate.

 

Alegătorii din CEU nr. 38 pot depune cereri privind votarea la locul aflării

Comisia Electorală Centrală informează că pînă la 14 martie curent, inclusiv, alegătorii din circumscripția electoral uninominală nr. 38, municipiul Hîncești, pot depune cereri privind votarea la locul aflării. Potrivit legislaţiei electorale, alegătorul care, din motive de sănătate sau din alte motive temeinice, nu poate veni în localul secţiei de votare, poate solicita biroului electoral votarea cu urna de vot mobilă. Cererile se fac în scris, începînd cu 2 săptămîni înainte de ziua votării şi pînă la ora 18.00 a zilei precedente votării.

 

R. Moldova a îndeplinit toate condițiile pentru a primi ultima tranșă de bani de la FMI

R. Moldova a îndeplinit toate precondițiile pentru semnarea unui nou Memorandum cu FMI. Anunțul a fost făcut luni, 2 martie, de premierul Ion Chicu, după ședința comună cu șeful statului, Igor Dodon și speakerul Zinaida Grecianîi. Potrivit oficialului, săptămîna viitoare, FMI urmează să aloce ultima tranșă de 20 de milioane de dolari din Programul 2016-2020 după ce R. Moldova a îndeplinit toate precondițiile. Premierul a amintit că Parlamentul a votat, în lectură finală, toate legile prevăzute în Memorandumul cu FMI.

 

R. Moldova sporește măsurile de prevenire a infecției prin coronavirus

R. Moldova sporește de astăzi măsurile de prevenire a infecției prin coronavirus, iar medicii de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică vor activa în regim non-stop. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, după ședința de luni, 2 martie, a Punctului Focal Național. Potrivit sursei citate, specialiștii ANSP vor fi prezenți 24/24 ca să ofere suport privind controlul persoanelor revenite din zonele cu risc sporit de infecție și analiza fișelor epidemiologice. Oficialul a precizat că pînă la această oră, în R. Moldova, nu există niciun caz de infectare prin coronavirus de tip nou.

 

Peste 1 000 de șoferi au fost sancționați în week-end

Peste 1000 de șoferi au fost documentați în ultimele zile de către angajații Inspectoratului Naţional de Patrulare pentru încălcarea regulilor de circulație. Potrivit datelor inspectoratului nominalizat, din cei 1 077 șoferi stopați, 796 au depășit limita de viteză, 174 nu au respectat indicatoarele de semnalizare rutieră și de acordare a priorității de trecere. Totodată, 66 de şoferi au încălcat regulile de oprire și nu au acordat prioritate pietonilor, 37 nu aveau asupra lor permisul de conducere, iar 4 au urcat la volan în stare de ebrietate.

 

În ianuarie, volumul creditelor noi acordate de băncile comerciale a înregistrat un ritm anual de creștere de 5,5%

În luna ianuarie a anului curent, băncile comerciale au acordat credite noi în volum de 2,2 miliarde lei, în creștere cu 5,5% față de aceeași perioadă a anului trecut. Cel mai mare spor anual a fost înregistrat de creditarea în valută străină, +7,3% față de ianuarie 2019, urmată de creditarea în moneda națională, + 5%, pe cînd volumul creditelor atașate la o valută străină a înregistrat o diminuare de 2,4%. Expertul economic, Viorel Gîrbu, a specificat că, dacă în anul 2019, cel mai mare ritm de creștere a fost determinat de creditarea în lei moldovenești, pe durata primei luni a anului curent cel mai mult a sporit creditarea în valută străină.

 

Primăria capitalei refuză dublarea tarifului în transportul public privat

Primăria municipiului Chișinău nu va accepta dublarea tarifelor pentru o călătorie și nici oferirea de subvenții anuale transportatorilor privați chiar dacă aceștia își suspendă activitatea. Viceprimarul Ilie Ceban a declarat luni, 2 martie, că microbuzele de pe cinci rute de transport public din municipiul Chișinău și-au sistat începînd din 2 martie activitatea de transport de pasageri. Este vorba de liniile 108, 129, 135, 175 și 178. El a adăugat că “în ciuda acestor presiuni la care este supusă municipalitatea, Primăria nu va majora tariful pentru o călătorie și nici nu va acorda subvenţii anuale transportatorilor privați”.