REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (13 octombrie 2020)

Guvernul va aloca peste 2 milioane de lei pentru demolarea blocului de la Otaci

Premierul Ion Chicu a prezidat ședința Comisiei pentru Situații Excepționale. Principalele subiecte de pe agendă au fost lichidarea pagubelor produse de calamitățile naturale din ultimul timp, dar și procesul de demolare a blocului cu 9 etaje din Otaci, prăbușit în iunie 2019. Membrii Comisiei au decis alocarea a 2,2 milioane lei din Fondul de Intervenție al Guvernului pentru demolarea blocului avariat din orașul Otaci. La ședință a fost aprobat și devizul de cheltuieli necesar pentru alocarea materialelor de construcție și efectuarea lucrărilor de lichidare a consecințelor intemperiilor din cîteva localități din raioanele Criuleni, Soroca și Glodeni.

 

O societate filantropică din Germania va ajuta școlile moldovenești

Instituțiile de învățămînt din țară vor fi asigurate cu peste 3,5 tone de soluții de dezinfectanți și 100 000 de măști medicinale, cu suportul Societății Filantropice United Medical Forces „PRO HUMANITATE” din Germania. În primăvara acestui an, aceeași organizație a ajutat elevii din familiile social-vulnerabile prin donația unui lot de produse de birotică (materiale școlare, caiete, caiete de desen, carnețele de notițe), în sumă totală de 362 342 de lei.

 

Un autobuz de pe ruta Chișinău-Moscova s-a răsturnat în Ucraina

Un autobuz cu 35 de pasageri la bord, care circula pe ruta Chișinău-Moscova, s-a răsturnat în apropiere de satul Gorai, regiunea Vinnița din Ucraina. Potrivit poliției ucrainene, accidentul a avut loc în seara zilei de duminică, în jurul orei 18:40. Șoferul autobuzului, în vîrstă de 54 de ani, a pierdut controlul asupra volanului pe o porțiune de drum pe care se efectuează lucrări de reparații, fapt ce a dus la răsturnarea autovehicului. Conform sursei citate, în urma accidentului a fost rănită o femeie, cetățean al Federației Ruse, în vîrstă de 57 de ani.

 

O grupare specializată în contrafacerea dezinfectanților a fost destructurată de poliție

O grupare infracțională specializată în contrafacerea dezinfectanților, care activa sub acoperirea a două companii autohtone, a fost destructurată în urma unei investigații a organelor de drept. Potrivit Poliției de Frontieră, dezinfectantul se producea într-un laborator și o secție clandestină din Chișinău, unde ofițerii de investigație ai Poliției de Frontieră în cooperare cu ofițerii de urmărire penală din Direcția Poliție mun. Chișinău, sub conducerea Procuraturii municipiului Chișinău, au efectuat percheziții și alte măsuri procesuale inopinate.

 

Pînă la finele lunii octombrie alegătorii pot solicita certificatul pentru drept de vot

Pînă la finele lunii octombrie, alegătorii pot solicita certificatul pentru drept de vot. Acesta este eliberat de biroul electoral al secției de votare ce corespunde domiciliului sau reședinței valabile. Potrivit Serviciului de presă al Comisiei Electorale Centrale, persoanele care în ziua alegerilor nu se vor afla în localitatea în care au domiciliu sau reședință valabilă, pot solicita de la biroul electoral al secției de votare un certificat pentru drept de vot. Acesta va permite alegătorilor să voteze în orice altă secție de votare de pe teritoriul țării, pe lista electorală suplimentară.

 

În raionul Dubăsari au fost finalizate lucrările Programului "Drumuri Bune pentru Moldova 2020"

Lucrările de reparație a drumurilor din cadrul Programului “Drumuri Bune pentru Moldova 2020”, desfășurate în raionul Dubăsari au fost finalizate integral. Potrivit Administrației de Stat a Drumurilor (ASD), în raion au fost asigurate cu îmbrăcăminte din beton asfaltic 14 sectoare de drum. Valoarea contractului constituie circa 11,8 milioane de lei, proiect finanțat din bugetul de stat.

 

Din 1 decembrie CNAS nu va mai elibera certificate pe suport de hîrtie

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) a anunțat că, începînd din data de 1 decembrie, nu va mai elibera informaţii/certificate pe suport de hîrtie. Instituţiile solicitante pot obţine informaţiile necesare prin accesarea datelor deţinute de CNAS, cu suportul Agenţiei de Guvernare Electronică. Analiza situaţiei actuale atestă un număr mare de adresări a beneficiarilor la Casele Teritoriale de Asigurări Sociale (CTAS) pentru eliberarea diferitor tipuri de certificate, extrase din cont şi alte documente, ce urmează a fi prezentate la alte instituţii pentru a beneficia de diferite servicii şi facilităţi.

 

Mai multe școli din ţară au primit computere donate de Coreea de Sud

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) a transmis astăzi către 30 de instituții de învățămînt din 26 de unități teritorial-administrative 50 de laptopuri, în valoare totală de circa două milioane de lei, donate de partenerii din Republica Coreea de Sud. Fiecare instituție va primi cîte cinci computere. În cadrul evenimentului de transmitere a unităților de calcul, ministrul de resort Igor Șarov a declarat că prioritatea MECC este de a dota cît mai multe instituții de învățămînt din țară cu computere, iar „în acest sens, suportul partenerilor de dezvoltare este unul extrem de important”.

 

MECC: Din 1240 de școli din ţară 19 sînt în carantină

Din cele 1240 de școli din R. Moldova, 19 instituții sînt în carantină și continuă procesul de studii de la distanță, la fel ca şi 301 clase, în care a fost confirmat cel puțin un caz pozitiv de COVID-19. Declarația a fost făcută astăzi de ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Igor Şarov, în cadrul unui briefing despre evoluția situației epidemiologice și menținerea comportamentelor responsabile în instituțiile educaționale. „În cele șase săptămîni de la începerea anului școlar, 284 de elevi au fost depistați pozitiv cu noul coronavirus, iar 7186 sînt pe moment în izolare la domiciliu. De asemenea, 373 de cadre didactice s-au infectat cu COVID-19, iar 373 se află în autoizolare”, a informat oficialul.

 

Primăria capitalei va asigura peste 8500 de elevi cu măști de protecție

Peste 8500 de elevi din instituţiile de învăţămînt din capitală, care provin din familii social-vulnerabile, vor primi măști de protecție din materiale textile. Banii vor fi alocați de Direcţia generală educaţie tineret şi sport, a anunțat primarul mun. Chișinău, după ședința din 13 octombrie a Comisiei extraordinare de sănătate publică. Potrivit edilului, în cadrul şedinţei de astăzi a Comisiei extraordinare de sănătate publică a municipiului Chişinău, s-a discutat despre „importanţa unei comunicări publice pro active pentru necesitatea portului de măşti de protecţie, ca element esenţial în controlul pandemiei de Covid-19”.