REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (12 decembrie 2018)

Divinurile moldoveneşti vor putea obţine Indicație Geografică Protejată

Divinul moldovenesc va obţine recunoașterea internațională odată cu aplicarea Indicației Geografice Protejate „Divin”. Concluzia a fost prezentată de experţi de la Oficiul Național al Viei și Vinului şi experţi internaţionali în cadrul unui seminar desfăşurat la Chişinău. Directorul Oficiul Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin, a declarat în cadrul evenimentului că divinul din R. Moldova are o calitate ireproșabilă și poate concura cu produsele similare din regiunile vitivinicole mondiale.

 

Prețurile medii de consum au crescut

În luna noiembrie, creşterea preţurilor medii de consum cu 0,4% a fost determinată de creşterea preţurilor la produsele alimentare cu 0,8%, de majorarea preţurilor la mărfurile nealimentare cu 0,2% şi de majorarea tarifelor pentru prestarea serviciilor populaţiei cu 0,1%, arată datele prezentate de Biroul Național de Statistică (BNS). Astfel, faţă de octombrie, luna trecută au fost înregistrate creşteri de preţuri la: struguri – cu 21,7%, fructe de livadă sîmburoase – cu 21,1%, slănină neprelucrată – cu 8,6%, ouă de găină – cu 6%, legume proaspete – cu 5,7%.

 

Peste 150 mii de oameni din UTA Găgăuzia și Taraclia au beneficiat de un program PNUD

Peste 150 mii de oameni din autonomia găgăuză și raionul Taraclia beneficiază de condiții de viață mai bune, în urma implementării programului „Susținerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și raionul Taraclia” (SARD), finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD. Rezultatele au fost prezentate la Comrat, în cadrul evenimentului de încheiere a activității de trei ani a programului SARD. În fiecare localitate din cele 40 din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia a fost reconstruit cel puțin un obiect de infrastructură socială, au fost lansate sau dezvoltate 63 de întreprinderi mici și mijlocii, creîndu-se peste 180 de locuri de muncă. Bașcanul UTA Găgăuzia, Irina Vlah, a spus că programul SARD a schimbat nu doar condițiile de viață, dar și percepția și atitudinea oamenilor din localități.

 

Patru poliţişti din Căușeni au fost condamnaţi pentru tortură

Patru polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliţiei Căuşeni au fost condamnaţi la cîte cinci ani de închisoare, cu executare, pentru acte de tortură. Totodată, oamenii legii au fost obligaţi să-i achite părţii vătămate un prejudiciu total de 60 mii de lei. Pedeapsa a fost aplicată de magistraţii Curţii de Apel Chişinău, care au admis contestaţia procurorilor împotriva sentinţei primei instanţe, care a condamnat bărbații la pedepse nonprivative de libertate.

 

Specialiștii în energetică recomandă cetățenilor să procure aparate electrocasnice econome

Specialiștii în energetică recomandă cetățenilor să procure aparate electrocasnice econome. Agenția pentru Eficiență Energetică și Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței au lansat miercuri, 12 decembrie, campania „Alege inteligent! Economisește energie și bani!”. Potrivit directorului Agenției pentru Eficiență Energetică, Alexandru Ciudin, puțini dintre moldoveni țin cont de etichetele amplasate pe electrocasnice și, din păcate, procură aparate care nu economisesc energia.

 

Sărbătoarea 9 mai – Ziua Europei a fost inclusă în Codul Muncii

Sărbătoarea 9 mai – Ziua Europei a fost inclusă în Codul Muncii. Modificarea legislativă a fost publicată miercuri, 12 decembrie, în Monitorul Oficial al R. Moldova. Decretul de promulgare a documentului a fost semnat de către președintele parlamentului, Andrian Candu.

 

Din 12 decembrie și carabinierii pot aplica amenzi

Începînd cu 12 decembrie, carabinierii, alături de polițiști, vor putea constata contravenții și aplica amenzi, avînd statut de agent constatator. Legea cu privire la Inspectoratul General al Carabinierilor, care prevede acordarea acestor competențe către carabinieri, a intrat în vigoare, fiind publicată în Monitorul Oficial din 12 decembrie. Astfel, Inspectoratul General de Carabinieri are, și atribuțiile de reţinere și escortare a persoanelor, precum și constatare a contravenţii şi aplicare a sancţiuni contravenţionale.

 

Moldova va avea o nouă strategie naţională pe termen lung

Strategia Națională pentru Dezvoltare „Moldova 2030” a fost examinată miercuri, 12 decembrie, în comisiile parlamentare. Documentul va fi propus spre adoptare plenului legislativ. Documentul va fi instrumentul de implementare a Agendei 2030 în R. Moldova şi va sta la baza strategiilor sectoriale. Strategia „Moldova 2030” are drept scop modificarea opticii politicilor publice din R. Moldova, prin centrarea acestora pe problemele, interesele și aspirațiile oamenilor.