REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (11 decembrie 2018)

Valeriu Munteanu se retrage din PL

Vicepreședintele Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, a anunţat marți, 11 decembrie, că părăseşte formaţiunea. Munteanu spune că a luat decizia de a se retrage din partid, în semn de protest față de faptul că actuala conducere a PL ar fi refuzat, în mod inexplicabil, să participe alături de blocul ACUM la alegerile parlamentare din februarie 2019. El a specificat că nu va adera în viitorul apropiat la niciun partid politic. Munteanu a menţionat că a făcut parte din PL timp de 11 ani.

 

Numărul alegătorilor înscriși în listele electorale este de 3,2 mln de cetățeni

Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat că numărul total al votanților înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor este de 3,2 mln de cetățeni. Potrivit Comisiei, femeile reprezintă 52,66% din numărul total de alegători – 1,7 mln, iar bărbații 47,34% - 1,5 mln. Din numărul total, doar 2,8 mln de cetățeni cu drept de vot sînt atribuiți pe unități administrativ-teritoriale. Diferența cuprinde persoanele care au cetățenia R. Moldova, dar nu au înregistrare la domiciliu, cei care au plecat peste hotarele țării – circa 210 mii de persoane și cetățenii cu domiciliul înregistrat în stînga Nistrului – peste 230 mii de persoane.

 

Capitalul băncilor transnistrene s-a redus cu peste 27%

Capitalul propriu al băncilor comerciale din Transnistria s-a redus de la începutul anului de la 1,412 mlrd. pînă la 1,029 mlrd. ruble (cu 27,1%), devenind cel mai scăzut în ultimii patru ani. Potrivit Băncii Centrale a Transnistriei (BCT), la începutul lunii decembrie, activele nete totale ale sistemului bancar al autoproclamatei RMN, dimpotrivă, au atins un nivel record de înalt – 9,021 mlrd. ruble ($560,3 mil.) şi s-au majorat de la începutul anului cu 606,5 mil. ruble (7,2%). Obligaţiunile totale ale sistemului bancar al regiunii au constituit 7,448 mlrd. ruble ($462,6 mil.) şi s-au majorat de la începutul anului cu 8,2%.

 

Apicultorii din țara noastră vor produce miere ecologică certificată

Circa 50 de apicultori din țara noastră vor produce miere ecologică certificată, după ce au trecut cu succes perioada de conversie de la producerea mierii convenționale la cea ecologică. Cu suportul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova, compania de achiziționare și export al mierii Regina Naturii a identificat și asistat mai mulți apicultori dispuși să producă miere ecologică pentru export pe piața europeană.

 

R. Moldova este reprezentată la Mexic la sesiunea plenară a Reţelei de Integritate

Directorul-adjunct al CNA, Lidia Chireoglo, reprezintă R. Moldova la cea de-a doua sesiune plenară a Reţelei de Integritate, care se desfăşoară, în aceste zile în Mexic, sub genericul „Etică, integritate şi transparenţă în sectorul public”. Marți, 11 decembrie, vice-directorul CNA urmează să prezinte un raport despre practica ţării noastre în domeniul promovării integrităţii în serviciul public şi instrumentele de prevenire aplicate de CNA. În prezent, Reţeaua de Integritate include 14 țări membre, printre care: Franţa, Croația, Grecia, România, Moldova, Ucraina, Letonia, Georgia, Coreea, Armenia, Mexic, Peru, Côte d’Ivoire şi Senegal.

 

PDM solicită un Cod de conduită electorală

Partidul Democrat din Moldova (PDM) va înainta o scrisoare către Comisia Electorală Centrală (CEC ) și Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) cu solicitarea să elaboreze un Cod de conduită pentru toate partidele din RM. Declarația a fost făcută marți, 11 decembrie, în cadrul unor declarații de presă, de către purtătorul de cuvînt al PDM, Vitalie Gamurari. Gamurari a menționat că, acest Cod urmează să fie aplicat în contextul campaniei electorale.

 

R. Moldova a urcat cinci poziţii în clasamentul libertăţii umane

Potrivit clasamentului publicat de ”The Cato Institute” şi ”Friedrich-Naumann-Stiftung”, R. Moldova a urcat cinci poziţii în clasamentul libertăţii umane, plasîndu-se pe locul 75 printre 162 de ţări ale lumii. Clasamentul cuprinde 83 de indicatori ai libertăţilor personale, civile şi economice, care reflectă 12 domenii ale activităţii umane pe o scară de zece puncte. Indicele Moldovei a constituit 6,85, la fel ca şi pentru Nicaragua, Iordania, Bahrain, Mexic şi Haiti. Cel mai prost stau lucrurile la capitolul calitatea sistemului juridic şi protecţia drepturilor de proprietate, precum şi statul de drept.