REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (14 februarie 2020)

Camera de Comerțși Industrie va promova activitatea întreprinzătorilor din municipiul Chișinău

Camera de Comerț și Industrie a R. Moldova va promova activitatea întreprinzătorilor din municipiul Chișinău. Primăria Chișinău și Camera de Comerț și Industrie au semnat un acord de colaborare pentru promovarea și dezvoltarea întreprinzătorilor din municipiu. Potrivit acestui acord, vor fi îmbunătățite condițiile economice și juridice pentru funcționarea mediului de afaceri pentru a stimula dezvoltarea economică a municipiului și va fi creat un sistem eficient de parteneriat public-privat pentru a crește gradul de atracție investițională a capitalei țării.

 

În 2019 importurile din China s-au diminuat cu 1,2 la sută

În anul trecut importurile din China s-au diminuat cu 1,2 la sută. Conform datelor prezentate la mijlocul lunii ianuarie curent de Biroul Național de Statistică al R. Moldova, în perioada ianuarie-noiembrie 2019, volumul importurilor din China a înregistrat o descreștere de 1,2 la sută. Potrivit directorului general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Vladislav Cotici, importurile de alimente din China se efectuează din terțe țări. Datele prezentate de Biroul Național de Statistică arată că Republica Chineză se află în primele trei state de origine a mărfurilor importate în R. Moldova, după România și Federația Rusă. Valoarea totală a mărfurilor importate în ianuarie-noiembrie 2019 a constituit 5,3 miliarde dolari.

 

Vîrsta-limită de încadrare în serviciul militar prin contract ar putea fi majorată

Vîrsta-limită de încadrare în serviciul militar prin contract ar putea fi majorată. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat în primă lectură de către Parlament. Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați PSRM, precum și ex-deputatului Victor Gaiciuc, în prezent, ministru al Apărării şi a fost criticată de legislatorii blocului ACUM. Astfel, în scopul completării Forțelor Armate cu cetățeni cu specialități deficitare, la decizia conducătorului structurii militare, vîrsta-limită de încadrare în serviciul militar prin contract poate fi majorată. Această prevedere va putea fi aplicată o singură dată pe timpul îndeplinirii serviciului militar.

 

Serviciul Fiscal de Stat atenționează comercianții de flori că urmează verificări

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) anunță verificări ample ale activității comercianților de flori vii pe teritoriul municipiului Chișinău, în perioada 13-15 februarie. Aceste acțiuni se vor desfășura în contextul creșterii cererii de flori în aceste zile, fapt ce sporește riscul de încălcări fiscale. În special, este vorba despre neutilizarea mașinii de casă și control la efectuarea decontărilor în numerar, ceea ce conduce implicit la diminuarea veniturilor și, respectiv, a impozitelor și taxelor aferente Bugetului Public Național.

 

Slovacia va finanţa mai multe proiecte de dezvoltare în Republica Moldova

Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională în Dezvoltare, în colaborare cu Ambasada Republicii Slovacia la Chișinău, a lansat Apelul de propuneri pentru proiecte mici, furnizate partenerilor din R. Moldova în anul 2020. Termenul limită pentru trimiterea propunerilor de proiect a fost stabilit pentru 28 februarie. Proiectele trebuie să fie în concordanță cu Strategia pe perioada medie pentru cooperarea internațională în dezvoltare a Republicii Slovacie 2019-2023 și trebuie să se concentreze asupra unuia sau mai multor dintre obiectivele de dezvoltare durabilă selectate.

 

O comisie parlamentară va elucida înstrăinarea patrimoniului sindicatelor

Deputaţii au decis constituirea unei comisii de anchetă pentru elucidarea înstrăinării patrimoniului sindicatelor. Comisia de anchetă va avea nouă membri şi va fi condusă de un preşedinte, un vicepreşedinte şi de un secretar. În urma deciziei plenului, noua comisie va fi condusă de deputatul Lilian Carp, Angel Agache a fost ales în calitate de vicepreședinte, iar Vitalii Evtodiev va îndeplini funcţia de secretar.

 

Leul moldovenesc se va aprecia

Leul moldovenesc se apreciază în raport cu moneda unică europeană. Banca Națională a stabilit pentru vineri, 14 februarie, un curs de 19 lei şi 22 de bani pentru un euro, cu şase bani mai puţin decît ieri. Dolarul american creşte cu trei bani şi ajunge la 17 lei şi 70 de bani. Leul românesc se ieftineşte cu un ban şi costă patru lei şi trei bani. Hrivna ucraineană rămîne la valoarea de 72 de bani. Şi rubla rusească se ieftineşte cu un ban şi ajunge la 27 de bani.

 

A fost dat startul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare noi din 15 martie 2020 din Hîncești

Comisia Electorală Centrală a dat astăzi startul oficial al campaniei electorale pentru alegerile parlamentare noi din 15 martie 2020 în circumscripția electorală uninominală 38, Hîncești. Potrivit Codului electoral, cetăţenii Republicii Moldova, partidele şi alte organizaţii social-politice, blocurile electorale, candidaţii şi persoanele de încredere ale candidaţilor au dreptul de a supune discuţiilor libere şi sub toate aspectele programele electorale ale concurenţilor electorali, calităţile politice, profesionale şi personale ale candidaţilor, precum şi de a face agitaţie electorală în cadrul adunărilor, mitingurilor, întîlnirilor cu alegătorii, prin intermediul mijloacelor de informare în masă, prin expunerea de afişe electorale sau prin intermediul altor forme de comunicare.

 

Comisia parlamentară economie, buget și finanțe a selectat un candidat la funcția de director al ANRE

Violina Șpac este candidatul selectat de Comisia parlamentară economie, buget și finanțe pentru funcția de director al Consiliului de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Candidatura acesteia va fi propusă Parlamentului pentru aprobare. Potrivit Legii cu privire la energetică, directorul Consiliului de administraţie este numit în funcţie de către Parlament, pe bază de concurs. Concursul este public, fiind organizat de către comisia parlamentară de profil.

 

Doi bărbați vor ajunge pe banca acuzaţilor după ce au spart conturile mai multor persoane

Doi bărbaţi din capitală riscă pînă la nouă ani de închisoare fiind suspectați de implicare în comiterea infracțiunilor informatice de accesare neautorizată a cutiilor poștale electronice, a conturilor din rețelele de socializare şi a celor bancare. Potrivit datelor Procuraturii Generale, activitatea celor doi bărbaţi a fost documentată de oamenii legii pentru o perioadă de aproape un an. Oamenii legii au constatat că bănuiții ofereau serviciile ilegale din anul 2016 prin intermediul forumurilor închise şi au obţinut din această îndeletnicire venituri de circa cinci milioane de lei.

 

Șeful diplomației moldovenești va participa la lucrările Conferinței de Securitate de la Munchen

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Aureliu Ciocoi va participa, în perioada 14-16 februarie 2020, în cadrul delegației moldovenești conduse de către președintele R. Moldova Igor Dodon, la lucrările celei de-a 56 ediții a Conferinței de Securitate de la Munchen. Înaltul for va reuni în metropola bavareză șefi de stat și de guvern, precum și miniștri ai afacerilor externe și apărării din întreaga lume, care vor aborda chestiuni de actualitate internațională si regională în materie de securitate și apărare, securitate energetică și cibernetică.

 

La Avdarma a fost lansat proiectul „Bugetul civic – 2020”

Locuitorii satului Avdarma din UTA Gagauz-Yeri vor putea beneficia de ajutorul primăriei pentru soluţionarea unor probleme de importanţă locală. Acesta se înscrie în proiectul „Bugetul civic Avdarma-2020”, lansat de autorităţi, iar cererile pentru finanţare pot fi depuse pînă la 12 martie. Banii vor fi direcţionaţi pentru lucrări de infrastructură, amenajare, reabilitarea locurilor publice, infrastructura drumurilor, sectorul social, cultură, ecologie, educaţie, tineret şi sport.