REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (9 februarie 2021)

Drumarii continuă lucrările pe traseele unde este nevoie de intervenție

Pe parcursul zilei, pe drumurile publice naționale a fost asigurată patrularea, deszăpezirea și combaterea lunecușului. Lucrările continuă în regiunile unde este necesară intervenția drumarilor, transmite Administrația de Stat a Drumurilor (ASD). Conform instituției, unitățile teritoriale ale SA "Drumuri” au pus în funcțiune în procesul tehnologic 217 autospeciale și au antrenat 301 muncitori rutieri. În prezent, circulația rutieră pe drumurile publice naționale este asigurată și se desfășoară în condiții de iarnă.

 

Vremea se răcește brusc

La sfîrșitul săptămînii curente, vremea se va răci brusc. Valorile termice vor coborî pînă la minus 16 grade Celsius. Temparaturile sînt cu 10 grade mai scăzute pentru norma din această perioadă a anului, susține șeful Direcției prognoze metro din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Ghenadii Roșca. El a precizat că răcirea bruscă a vremii este cauzată de mase de aer de origine arctică. Aceste mase de aer traversează partea de nord a Europei, iar vineri, sîmbătă, duminică și lunea viitoare vor fi prezente și pe teritoriul R. Moldova.

 

Secretarul de stat Gheorghe Leucă a discutat activitatea EUBAM cu Peter Michalko

Secretarul de stat Gheorghe Leucă a purtat o discuție cu șeful Delegației Uniunii Europene în R. Moldova, Peter Michalko, trecînd în revistă subiecte curente de pe agenda dialogului cu UE, cu accent pe problematica gestionării securității frontaliere. Interlocutorii au efectuat un schimb amplu de opinii cu privire la rezultatele celei de-a 35-a reuniuni a Consiliului Consultativ al EUBAM, desfășurate recent, în context fiind evidențiată asistența oferită de către Uniunea Europeană în realizarea controlului comun la frontiera moldo-ucraineană și fiind reiterat interesul ambelor părți pentru consolidarea eforturilor comune în vederea atingerii obiectivelor stabilite.

 

În sudul țării vor fi create mai multe oportunități de dezvoltare a afacerilor

Locuitorii din sudul țării vor beneficia de mai multe oportunități de dezvoltare a afacerilor bazate pe tehnologii informaționale. Odată cu lansarea proiectului „EU4Moldova: Startup City Cahul”, mai multe programe dedicate antreprenorilor locali urmează a fi implementate în acest an în regiune. Inițiativele au fost prezentate în cadrul unui eveniment public la care au fost invitați să participe activiști civici, reprezentanți ai mediului academic, antreprenori, oameni de afaceri locali etc. La eveniment au fost prezentate proiectele antreprenoriale din cadrul „EU4Moldova: Startup City Cahul”, istorii de succes și experiențe, precum și oportunități de programe în care cei interesați pot învăța cum să-și transforme ideile în afaceri.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 289 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 1355 de teste, fiind confirmate 289 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 164 858 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 21 sînt lucrători medicali: medici-9, asistenți medicali-10, personal auxiliar-2. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 2904 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 225 în stare extrem de gravă (35 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată).

 

Primăria Chișinău va organiza o nouă licitație pentru achiziționarea de autobuze

Primăria Chişinău va organiza o nouă licitație pentru a cumpăra cele o sută de autobuze promise în anul 2020. Primarul capitalei, Ion Ceban, a solicitat să fie făcute formalitățile necesare pentru relansarea licitației cu privire la achiziționarea de autobuze. "Solicit ca în această săptămînă să fie făcute toate formalitățile, pentru a fi relansată licitația cu privire la autobuze şi de asemenea să fie analizate și alte opțiuni alternative pentru procurarea, asamblarea unităților de transport, atît pentru suburbii, cît şi pentru oraș", a declarat Ceban.

 

La Biblioteca Națională a fost deschisă o expoziție dedicată poetului Liviu Deleanu, la 110 ani de la naștere

O expoziție de documente și publicații din colecțiile BNRM și a Agenției Naționale a Arhivelor cu genericul „... El floarea graiului o săruta pe față”, prilejuită aniversării a 110-a a poetului Liviu Deleanu, a fost deschisă la Biblioteca Națională. Directorul instituției, Elena Pintilei, a menționat că în expoziție sînt prezentate circa 80 de volume de poezii, cărți pentru copii, traduceri editate în diferite perioade, ziare și reviste cu publicațiile autorului și articole despre Liviu Deleanu.

 

70 de cadre didactice și manageriale au beneficiat de cursuri de studiere a limbii române

Ministerul educației în parteneriat cu Asociația Națională a Trainerilor Europeni din Moldova (ANTEM) a organizat conferința de bilanț a Programului de formare lingvistică continuă, care a fost desfășurat timp de 4 luni, pentru 70 de cadre didactice și manageriale din instituțiile cu instruire în limbile minorităților naționale din 42 de localități din R. Moldova. La eveniment au participat: secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării Natalia Grîu; directorul ANTEM Lucia Cucu; beneficiari ai programului, precum și experții și tutorii ANTEM.

 

Instituțiile de educație din capitală vor afișa sumele și destinația banilor colectați de la asociațiile părintești

Instituțiile municipale de învățămînt vor publica pe site-ul propriu, dar și vor afișa la intrarea în instituție sumele colectate în cadrul asociațiilor de părinți și destinațiile în care au fost folosite. Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a solicitat ca instituțiile de învățămînt din capitală să dea dovadă de transparență referitor la banii colectați în cadrul asociațiilor de părinți. În același timp, oficialul a solicitat demiterea din funcție a administratorilor instituțiilor municipale de învățămînt care nu fac dovada acestei transparențe.

 

Leul moldovenesc s-a depreciat și mai mult în raport cu dolarul și euro

Pe parcursul unei zile, leul a mai cedat dolarului american aproape 3 bani, dar monedei unice europene – mai mult de 12 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 9 februarie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,5034 lei pentru un dolar (+2,69 bani) și 21,0575 lei pentru un euro (+12,15 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,4765 lei pentru un dolar şi, respectiv, 20,9360 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 9 februarie, constituie: 0,6331 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3199 lei pentru 1 leu românesc și 0,2349 lei pentru 1 rublă rusească.