REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (6 februarie 2020)

Parlamentul a anunțat concurs pentru selectarea candidaților la funcțiile de membru CSM

Comisia juridică, numiri și imunități a anunțat concurs public pentru selectarea candidaților la funcțiile de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din partea Parlamentului. Potrivit condițiilor concursului, candidatul la funcția de membru al CSM trebuie să deţină cetățenia R. Moldova, să activeze în învățămîntul superior în calitate de personal științifico-didactic titular, să aibă experiență științifico-didactică de minimum 5 ani şi să se bucure de o reputație ireproșabilă.

 

Ambasada Japoniei a semnat un contract de grant în domeniul culturii ”Kusanone”

Ambasada Japoniei în R. Moldova a semnat contractul de grant pentru implementarea Proiectului de îmbunătățire a procesului de învățămînt al limbii japoneze la Fundația pentru Relații Moldo-Nipone, în sumă de 75 721 dolari SUA, finanțat în cadrul Programului de Granturi în domeniul culturii „Kusanone”. Contractul a fost semnat de către Ambasadorul Japoniei la Chișinău, Masanobu Yoshii și președintele fundației sus-numite, Valeriu Bînzaru. În cadrul manifestării, Ambasadorul Japoniei la Chișinău, Masanobu Yoshii a menționat că prin intermediul acestui grant, instituția va putea achiziționa tehnică modernă pentru studierea limbii și culturii japoneze.

 

La Chișinău se va desfășura Forumul regiunilor din Rusia și R. Moldova

Preşedintele ţării, Igor Dodon, a prezidat prima ședință a grupului de lucru pentru organizarea și desfășurarea la Chișinău a Forumului regiunilor din Rusia și R. Moldova. Igor Dodon a specificat că evenimentul va avea loc în perioada 13-15 mai curent, cu genericul „Direcțiile prioritare de dezvoltare a cooperării regionale dintre R. Moldova și Federația Rusă”. De asemenea, la Forum se preconizează participarea Valentinei Matvienko, Președintele Consiliului Federației al Federației Ruse. Şeful statului şi-a exprimat convingerea că Forumul regiunilor se va desfășura cu succes, la fel cum a fost și în cazul celor două Forumuri economice moldo-ruse.

 

CNA vine cu o nouă nominalizare în cadrul concursului „Marca comercială a anului”

Centrul Naţional Anticorupţie vine cu o nouă nominalizare în cadrul concursului „Marca comercială a anului”, lansat de Camera de Comerţ şi Industrie. Nominalizarea este intitulată „Implementarea standardelor de integritate în sectorul privat” şi are ca scop menţionarea acelor societăţi comerciale care promovează integritatea în activitatea lor. Potrivit directorului CNA, Ruslan Flocea, sectorul privat reprezintă o componentă majoră a sistemului naţional de integritate şi constituie unul din domeniile prioritare de activitate pe latura prevenirii corupţiei, desfăşurate de Centrul Naţional Anticorupţie.

 

Programul „Managementul datoriei de stat pe termen mediu 2020-2022”, aprobat de Guvern

Guvernului R. Moldova a aprobat Programul „Managementul datoriei de stat pe termen mediu 2020-2022”. Documentul reprezintă o continuare a programului pentru anii 2019-2021, fiind revizuit pentru perioada de timp 2020-2022, în corespundere cu indicatorii macroeconomici care au stat la baza elaborării Legii bugetului de stat pentru anul 2020. Programul stabilește strategia de finanțare a deficitului bugetului de stat. Conform prognozelor, în perioada 2020-2022, se estimează că soldul datoriei de stat nu va depăși 28,9% din Produsul Intern Brut, iar cheltuielile pentru deservirea datoriei de stat pe termen mediu vor atinge circa 0,8% din PIB, rămînînd la același nivel omparative cu anul 2019.

 

A fost aprobată metodologia finanţării organizaţiilor publice din domeniile cercetării şi inovării

Executivul a aprobat Metodologia de finanțare instituțională a organizațiilor de drept public din domeniile cercetării și inovării. Metodologia reglementează modul de finanțare, acordat din bugetul de stat, organizațiilor de drept public din domeniile cercetării și inovării, inclusiv instituțiilor de învățămînt superior de stat pentru menținerea și dezvoltarea infrastructurii publice din domeniile cercetării și inovării, precum și pentru cheltuielile de personal aferente.

 

Lucrările de construcţie a şoselei de centură a Chişinăului vor începe în luna mai

Lucrările de construcţie a drumului de centură al Chişinăului vor începe în lunile mai-iunie, iar banii vor fi luaţi din creditul care va fi acordat R. Moldova de Federaţia Rusă. Declaraţia a fost făcută de Preşedintele ţării, Igor Dodon, în cadrul unei emisiuni televizate. Şeful statului a specificat că în acest an vor începe reparaţiile pe trei din cele şase porţiuni din drumul de centură. Este vorba despre tronsoanele: Podul Orheiului – Calea Ieşilor (Catalan); intersecţia Leuşeni (la dreapta) – Ialoveni (la stînga) şi mai departe pînă în oraşul Ialoveni. Preşedintele a precizat că din creditul rusesc vor fi reparate aproape 340 de km de drum.

 

IFAD va oferi granturi pentru reabilitarea şi înfiinţarea plantaţiilor de protecţie

Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor Fondului Internațional pentru Dezvoltare Agricolă (UCIP-IFAD) a anunțat despre lansarea Concursului de recepționare a cererilor pentru obținerea granturilor competitive pentru reabilitarea și înființarea plantațiilor de protecție, care vor fi finanțate în anul curent în cadrul a două proiecte. Termenul limită de depunere a cererilor de finanțare este 10 martie.

Granturile sînt susţinute de Programul Rural de Reziliență Economico-Climatică Incluzivă și Proiectul de Reziliență Rurală, în scopul protecției și prevenirii eroziunii solului, protecției culturilor agricole, animalelor și clădirilor.

 

Doi cetățeni moldoveni de pe o navă de croazieră sînt în carantină din cauza coronavirusului

Ministerul de externe a confirmat că doi dintre pasagerii navei de croazieră izolată în portul japonez Yokohama din cauza noului coronavirus sînt cetățeni moldoveni. Nava cu 3700 de oameni la bord a fost plasată în carantină miercuri, 5 februarie, pe 14 zile. Cetățenii moldoveni efectuează teste medicale zilnice, iar, în momentul de față, aceștia nu manifestă simptome ale virusului, se spune într-un comunicat al ministerului. Autoritățile japoneze au confirmat că 10 oameni de la bordul navei sînt infectați.