REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (5 mai 2021)

Trei adolescenți au evadat din Penitenciarul Nr.10

Trei adolesceni sînt căutați de oamenii legii, după ce noaptea trecută au dat bir cu fugiții din Penitenciarul Nr.10, din localitatea Goienii Vechi. Cei trei ar fi furat o mașină de teren de marca Volkswagen Tuareg cu care ar fi fost observați prin raionul Orhei.

 

Sheriff și Sfîntul Gheorghe se vor înfrunta în finala Cupei Moldovei

Sheriff Tiraspol și Sfîntul Gheorghe Suruceni se vor înfrunta în finala Cupei Moldovei. „Viespile” s-au calificat în ultimul act după ce au învins formația Petrocub Hîncești cu 3-1. În cealaltă semifinală, Sfîntul Gheorghe Suruceni s-a impus în fața lui Dinamo-Auto Tiraspol cu 2-1. Finala Cupei Moldovei se va disputa pe stadionul Zimbru din Chișinău, pe 30 mai. Sheriff și Sfîntul Gheorghe Suruceni s-au mai întîlnit în ultimul act al competiției în 2019. Atunci „viespile” s-au impus cu 1-0 în prelungiri.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 126 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 2.120 de teste, fiind confirmate 126 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 251.504 cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, unul e în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 1.671 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 198 în stare extrem de gravă. În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 2.411 persoane, iar 15.625 sînt sub supraveghere la domiciliu.

 

ANI: Un fost viceministru al MAI este vizat într-un control al averii

În săptămîna 26 – 30 aprilie 2021, au fost demarate două proceduri de control al averii în care sînt vizați un fost viceministru al Ministerului Afacerilor Interne și un vicedirector de spital raional. Alte nouă controale au fost pornite pentru a stabili posibile conflicte de interese admise de către un ex-director interimar al Societății pe Acțiuni ”FEE Nord”, director al unei întreprinderi subordonate Agenției Moldsilva, primar din raionul Rîșcani, doi foști primari din raioanele Telenești și Cimișlia, doi consilieri locali din raionul Cimișlia și doi directori de gimnazii din raioanele Cahul și Strășeni. Inspectorii de integritate au aplicat amenzi în sumă totală de 9000 de lei, iar circa peste 700 de lei, au fost deja achitate de cei sancționați.

 

Peste trei mii de polițiști au asigurat ordinea publică de Paști

În perioada 1-3 mai curent, circa trei mii de polițiști, carabinieri și cursanți ai Academiei „Ștefan cel Mare” a MAI s-au aflat la datorie pentru menținerea ordinii și siguranței publice, atît în preajma lăcașurilor de cult, cît și în zonele cu un flux mare de personae. În aceeași perioadă, Poliția a reacționat la 2888 de apeluri de urgență, zilnic intervenind la circa 960 de sesizări. Dintre acestea, cele mai frecvente au fost solicitările privind situațiile de conflict, urmate de informații privind violența în familie, accidente rutiere și tulburarea liniștii și ordinii publice.

 

Dozele de vaccin „Sputnik V” au fost distribuite Centrelor de vaccinare din țară

Un număr de 39.900 de doze de vaccin „Sputnik V” au fost distribuite Centrelor de vaccinare din țară pentru administrarea primei doze. În total, ANSP a recepționat din partea Federației Ruse, ca ajutor umanitar, 80 mii de doze de vaccin „Sputnik V” (ambele doze), pentru imunizarea a 40 mii de persoane. Ministerul sănătății menționează că vaccinul „Sputnik V” este un vaccin sigur și eficient, cu o eficiență de 91,6% împotriva COVID-19 și 100% împotriva formelor severe de COVID-19. Se administrează în două etape la un interval de 21 de zile.

 

Teodor Buzu își va prezenta lucrările la două galerii din Cehia

Artistul plastic Teodor Buzu, originar din R. Moldova, își va prezenta astăzi lucrările la Galeria U Radnice (Primăria orașului Tabor) și la Galeria Ambit (Muzeul Husit Tabor) din orașul Tabor, Cehia. Expoziția ”Atingerile Timpului” se desfășoară sub patronajul Ambasadorului R. Moldova în Republica Cehă, Alexandru Codreanu. Potrivit organizatorilor, ”Conexiune şi armonie” - acesta ar putea fi motto-ul unui proiect unic. Este pentru prima dată cînd un artist va expune în două galerii în același timp în Tábor.

 

CEC solicită vaccinarea urgentă a funcționarilor electorali

Comisia Electorală Centrală solicită Ministerului sănătății să vaccineze în regim de urgență funcționarii electorali, pentru a nu admite izbucnirea focarelor de infecție în incinta secțiilor de votare. Președintele CEC, Dorin Cimil, spune că doar pentru materialele anti-COVID-19, pentru scrutinul din 11 iulie, a fost stabilită suma de 12 milioane de lei. Șeful CEC dă asigurări că scrutinul va fi unul sigur atît pentru alegători, cît și pentru persoanele care vor monitoriza și organiza procesul electoral.

 

Leul s-a mai depreciat puțin în raport cu dolarul

Pe parcursul unei zile, leul a mai cedat dolarului american 0,44 bani, cîștigînd de la moneda unică europeană aproape 12 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 5 mai un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,7689 lei pentru un dolar (+0,44 bani) și 21,3440 lei pentru un euro (-11,64 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,7645 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,4604 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 5 mai, constituie: 0,6391 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3322 lei pentru 1 leu românesc și 0,2372 lei pentru 1 rublă rusească.