REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (4 mai 2021)

Moldovenii se pot vaccina împotriva COVID-19 şi cu serul rusesc Sputnik V

De astăzi, moldovenii se pot vaccina împotriva coronavirusului şi cu serul rusesc Sputnik V. Ţara noastră dispune de 142 de mii de doze pentru două etape de imunizare pe care le-a primit sub formă de ajutor umanitar din Federaţia Rusă din cele 180 de mii promise. Din acestea, în jur de 60 de mii de doze vor ajunge în regiunea transnistriană, iar alte 1 800 în UTA Găgăuzia. Anterior, Comratul a primit și un lot de vaccin AstraZeneca, iar autoritățile l-au întors Chișinăului. Asta după ce majoritatea angajaţilor din sănătate au refuzat să se imunizeze cu preparatul anglo-suedez şi au solicitat să fie vaccinați cu Pfizer sau Sputnik V.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 43 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 620 de teste, fiind confirmate 43 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 251.378 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, niciunul nu este în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 1.670 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 199 în stare extrem de gravă. În același timp, în tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 2.438 de persoane, iar 15.954 sînt sub supraveghere la domiciliu. Alte 392 de persoane au fost vindecate. În total, 241.216 persoane au fost tratate de COVID-19.

 

MAEIE va consulta diaspora cu privire la repartizarea geografică a secțiilor de votare

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a găzduit videoconferința cu șefii misiunilor diplomatice și consulare pe subiectul măsurilor preparatorii privind organizarea în străinătate a alegerilor parlamentare anticipate, stabilite pentru 11 iulie 2021. În cadrul reuniunii, secretarul general Eugeniu Revenco a menționat că Ministerul de externe va demara procedura de consultare a diasporei privind repartizarea geografică a secțiilor de votare în cadrul alegerilor parlamentare anticipate. În perioada imediat următoare, serviciul diplomatic va purcede la colectarea datelor de la autoritățile statelor de reședință cu privire la numărul cetățenilor moldoveni stabiliți peste hotare, măsurile de protecție sanitară aplicabile la secțiile de votare din străinătate și măsurile adoptate de autoritățile din statul de reședință.

 

BNM a decis că rata de bază și facilitățile permanente rămîn la nivelul actual

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis cu vot unanim, să mențină la nivelul actual rata de bază și facilitățile permanente. Astfel, rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt este în continuare 2,65 la sută anual, iar ratele de dobîndă la creditele și depozitele overnight rămîn în mărime de 5,15 la sută și, respectiv, 0,15 la sută anual. Comitetul executiv al BNM a hotărît, de asemenea, că se diminuează norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă începînd cu perioada de aplicare a rezervelor obligatorii în lei moldovenești 16 mai 2021 – 15 iunie 2021 cu 2,0 puncte procentuale, fiind stabilită la nivelul de 26,0 la sută din baza de calcul.

 

CEC a aprobat devizul de cheltuieli pentru scrutinul din 11 iulie

Comisia Electorală Centrală a aprobat devizul de cheltuieli estimativ pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Potrivit CEC, pentru organizarea și desfășurarea scrutinului au fost estimate ca fiind necesare 125 046,7 mii de lei. Hotărîrea adoptată va fi înaintată Guvernului în vederea identificării și alocării mijloacelor financiare necesare organizării și desfășurării alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

 

Tezele semestriale pentru liceeni vor fi anulate

Ministerul educației a anunțat că în toate instituțiile de învățămînt cu clase liceale, indiferent de forma de activitate se anulează tezele semestriale din sesiunea de vară a anului de studii 2020-2021 și proba practică la disciplinele de studii specifice ariei curriculare Sport și Arte. Potrivit serviciului de presă al MECC, un ordin în acest sens a fost semnat de către ministrul Lilia Pogolșa. Conform sursei citate, decizia a fost luată după consultările cu comunitatea educațională din țară, ținîndu-se cont de faptul că elevii claselor X-XI au fost antrenați, în mare parte, în procesul educațional la distanță.

 

Leul moldovenesc s-a mai apreciat puțin față de dolar și de euro

Pe parcursul zilelor de odihnă, leul a mai cîștigat de la dolarul american 3,5 bani, iar de la moneda unică europeană – mai mult de 11 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 4 mai un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,7645 lei pentru un dolar (-3,47 bani) și 21,4604 lei pentru un euro (-11,31 bani), în timp ce în perioada 30 aprilie – 3 mai acesta a fost egal cu 17,7992 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,5735 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 4 mai, constituie: 0,6399lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3550 lei pentru 1 leu românesc și 0,2366 lei pentru 1 rublă rusească.

 

Troleibuzele destinate transportării elevilor își suspendă activitatea

Din 4 mai, troleibuzele destinate transportării elevilor din Capitală și a pedagogilor și-au suspendat activitatea. Anunțul a fost făcut pe pagina de Facebook a Regiei Transport Electric Chișinău. Potrivit RTEC, Măsura a fost luată în contextul vacanței de primăvară a elevilor. Vacanța de primăvară a început pe 1 mai și va dura pînă pe 10 mai.