REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (27 decembrie 2018)

Guvernul a aprobat noi reguli privind autorizarea pescuitului

Potrivit documentului, pescuitul în rîurile și lacurile din țara noastră va fi permis în baza unor autorizații, certificate și permise speciale eliberate de Agenția de Mediu. Permisul de pescuit va fi uninominal, netransmisibil și va fi valabil în anul procurării. Proiectul mai prevede că titularului certificatului de atribuire a cotei pentru pescuitul comercial să-i fie permis utilizarea a cinci unelte pentru pescuit, cu sigilarea obligatorie a acestora de către reprezentanții Agenției de Mediu, fapt ce nu va permite utilizarea altor plase decît cele înregistrate oficial. Banii obținuți din plata permiselor vor ajunge în Fondul ecologic național.

 

3800 de copii rămași fără ocrotire părintească vor primi indemnizații mai mari

Din 1 ianuarie 2019, copiii rămași fără ocrotire părintească și cei plasați în case de copii vor primi indemnizații mai mari. Executivul a aprobat Regulamentul cu privire la tipurile, cuantumurile şi condițiile de acordare a indemnizaţiilor pentru creşterea acestor categorii de copii. Conform noilor prevederi, copiii plasați în serviciul de tutelă/curatelă, cei plasaţi în serviciul social de asistenţă parentală profesionistă și cei din casele de copii de tip familial vor beneficia de o indemnizație lunară de 1400 de lei. Totodată, a fost stabilită indemnizația unică de 3513 de lei pentru copiii plasaţi în serviciul de tutelă/curatelă.

 

Executivul a aprobat noi măsuri pentru promovarea ocupării forței de muncă

Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă vor beneficia gratuit de instruiri și cursuri de formare profesională, iar angajarea unor categorii de șomeri va fi subvenționată de stat. Executivul a aprobat 11 proceduri noi privind accesul la măsurile de ocupare a forței de muncă. Documentul stabilește procedura de înregistrare a persoanelor cu statut de șomer și scoaterea acestora de la evidență. Înregistrarea persoanei aflate în căutarea unui loc de muncă va fi posibilă prin adresarea la subdiviziunile teritoriale ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). De asemenea, documentul reglementează aspectele ce țin de plata ajutorului de șomaj

 

În R. Moldova va fi instituit un sistem național de monitorizare a emisiilor de gaze cu efect de seră

În R. Moldova va fi instituit un sistem național de monitorizare și raportare a emisiilor de gaze cu efect de seră. Regulamentul privind instituirea și funcționarea noului sistem a fost aprobat la ședința guvernului. Potrivit documentului, din sistemul național de monitorizare și raportare a emisiilor de gaze cu efect de seră vor face parte mai multe organe centrale de specialitate ale administrației publice, autorități administrative centrale sau din subordinea ministerelor și cîteva întreprinderi de stat. Documentul mai stabilește procedura de colectare, procesare și raportare a datelor cu privire la emisiile de gaze cu efect de seră în adresa secretariatului Convenției-cadru a Organizației Națiunilor Unite cu privire la Schimbarea Climei, care a fost ratificată de țara noastră.

 

Valentina Buliga a fost numită în funcția de președinte al CNAS

Valentina Buliga a fost numită în funcția de președinte al Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS). Decizia a fost luată miercuri, 26 decembrie, de guvern. Buliga o va înlocui în acest post pe Laura Grecu, care a depus cerere de demisie. Valentina Buliga este deputat în Parlamentul R. Moldova. Anterior, a deținut postul de ministru al Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

 

R. Moldova este în top 20 de țări ale lumii la capitolul folosirii instrumentelor și serviciilor Interpol

R. Moldova se situează în top 20 de țări ale lumii la capitolul folosirii instrumentelor și serviciilor Interpol. Declarația a fost făcută de șeful Poliției de Frontieră a R. Moldova, Fredolin Lecari. El a mai afirmat că R. Moldova nu exportă criminalitate, dar poate să se confrunte cu exportarea criminalității din alte părți. „Ne referim la teritoriul necontrolat de autoritățile constituționale ale R. Moldova. Ne îngrijorează acest fapt și îl monitorizăm”, a conchis oficialul.

 

A fost stabilită ordinea de înscriere în buletinul de vot a PDM, PSRM, PCRM și blocului „ACUM”

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit ordinea de înscriere în buletinul de vot a formațiunilor care au depus actele pentru înregistrarea în calitate de concurenţi electorali în alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. În total, trei partide politice și un bloc electoral au depus pînă acum actele la CEC. Ordinea formațiunilor a fost stabilită prin tragere la sorţi. În urma tragerii, s-a stabilit că primul în buletinul de vot va fi Partidul Democrat din Moldova (PDM), care va fi urmat de blocul electoral „ACUM – Platforma DA și PAS”. Al treilea în buletinul de vot va fi Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), urmat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM).