REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (26 martie 2020)

Ministerul Finanţelor va aloca peste 36 mln de lei pentru procurarea echipamentului de protecţie

Guvernul a decis să aloce din Fondul de rezervă peste 36 milioane de lei pentru achiziţionarea echipamentului de protecţie, în contextul măsurilor de prevenire şi combatere a coronavirusului de tip nou COVID-19. Potrivit vicepremierului Serghei Puşcuţa, din aceste mijloace vor fi procurate 200 de mii de ecrane de protecţie şi 500 mii de respiratoare. La rîndul său, premierul Ion Chicu a solicitat Ministerului Finanțelor suplimentarea Fondurilor de Intervenție și Rezervă ale Guvernului cu peste o sută de milioane de lei, în contextul rectificării Legii Bugetului de Stat pentru anul 2020.

 

Încă 24 de cazuri noi de COVID-19 s-au înregistrat în R. Moldova

În laboratorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au fost examinate 153 de probe, dintre care 24 s-au dovedit a fi pozitive. Dintre acestea, trei sînt de import și 21 cu transmitere locală. Astfel, bilanțul cazurilor confirmate cu noul tip de coronavirus a ajuns la 149. Informația a fost prezentată de ministrul sănătății Viorica Dumbrăveanu. Majoritatea cazurilor de transmitere locală s-au înregistrat în Chișinău, Soroca, Hîncești, Rîșcani, Ștefan Vodă, Ialoveni și Strășeni. Toate persoanele sînt spitalizate. În perioada 17 martie-15 mai, pe întreg teritoriul R. Moldova este declarată stare de urgenţă în legătură cu pandemia de COVID-19.

 

1500 de teste pentru depistarea COVID-19 au fost donate R. Moldova de China

Ambasada Republicii Populare Chineze a oferit R. Moldova un lot de 1 500 de teste pentru depistarea COVID-19. Donația a fost recepționată de ministrul sănătății Viorica Dumbrăveanu. „Îmi exprim recunoștința pentru gestul poporului chinez, care în aceste momente dificile pentru R. Moldova, ne oferă suport prin donarea testelor de depistare a infecției COVID-19. Mulțumim pentru solidaritate și implicare”, a spus Dumbrăveanu. Testele diagnostice pentru noul coronavirus COVID-19 au fost transmise Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

 

Autorităţile de la Comrat amînă mai multe evenimente importante din autonomie

Autorităţile UTA Gagauz-Yeri au anulat activităţile din acest an, prilejuite de marcarea sărbătorii populare Hederlez, la începutul lunii mai, precum şi cea de-a V-a ediţie a Congresului mondial al găgăuzilor, programat pentru 13 iunie. Despre aceasta a declarat presei regionale guvernatorul autonomiei Irina Vlah. Potrivit başcanului, decizia face parte din măsurile întreprinse de autorităţile UTA Gagauz-Yeri în legătură cu prevenirea şi combaterea coronavirusului de tip nou COVID-19. „Situaţia în acest sens deocamdată este incertă şi este devreme să vorbim de finalizarea carantinei şi stării de urgenţă, or, din acest motiv va trebui să amînăm mai multe evenimente importante pentru regiune”, a relevat Irina Vlah.

 

Elveția a oferit ajutor medicilor din R. Moldova

Medici de familie și asistenți medicali din 68 de centre de sănătate și 211 de oficii ale medicilor de familie din zece raioane ale țării vor primi măști, mănuși și dezinfectați donate de Elveția. Potrivit datelor Biroului de cooperare al Elveției, instituțiile medicale vor primi 63 700 de măști medicale de unică folosință, 54 600 de mănuși nitril și 760 litri de dezinfectant pentru mîini si suprafețe. Materialele vor fi livrate la sediul centrelor de sănătate și distribuite oficiilor medicilor de familie din subordine, în două tranșe. În prima tranșă, vor fi distribuite loturile de mănuși și dezinfectanți, începînd de astăzi, miercuri, 25 martie 2020. În a doua tranșă - măștile medicale de unică folosință, începînd cu 31 martie 2020.

 

Ion Chicu a asigurat moldovenii reveniţi din diasporă că vor beneficia de subvenţii în agricultură

Prim-ministrul Ion Chicu a cerut Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM) să includă un instrument de subvenţionare în agricultură şi mediul rural pentru persoanele care au revenit în ţară din diasporă şi vor să investească în sectorul agrar. Propunerea a fost făcută de premier după ce ministrul de resort, Ion Perju, a prezentat un proiect de modificări ale cadrului normativ în acest sens. „Trebuie să fie o linie separată pentru cetăţenii care au revenit sau vor reveni din diasporă acasă, în legătură cu situaţia creată de răspîndirea coronavirusului de tip nou COVID-19. Ei trebuie să poată activa, iar pentru aceasta să fie folosite resurse din fondul de subvenţionare în agricultură”, a declarat Ion Chicu.

 

Șapte aparate de ventilare au fost donate unor spitale din R. Moldova

Șapte aparate de ventilare au fost donate unor spitale din Moldova de un agent economic. Anunțul a fost făcut de către primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban. Potrivit edilului, agentul economic a răspuns solicitărilor și apelurilor care au fost făcute către toată lumea bună. Din cele șapte aparate de ventilare, trei au fost donate Spitalului clinic municipal de boli contagioase pentru copii, un aparat de ventilare este transmis Spitalului Clinic Municipal de Copii „V. Ignatenco” și trei sînt donate Spitalului Clinic din Bălți.

 

Guvernul a aprobat instituirea Medaliei „75 de ani de la victoria în cel de-al Doilea Război Mondial”

Membrii Cabinetului de miniştri au aprobat proiectul de lege privind instituirea Medaliei comemorative „75 de ani de la victoria în cel de-al Doilea Război Mondial”. Medalia „75 de ani de la victoria în cel de-al Doilea Război Mondial” este o distincție de stat comemorativă, care se conferă cetățenilor R. Moldova, conform Legii cu privire la veterani. Însemnul medaliei reprezintă un medalion rotund monocolor, de aur brunat, cu diametrul de 30 mm și cu toartă de suspensie în partea superioară, prin care însemnul se prinde cu un inel de baretă. Însemnul se confecționează din tombac patinat.

 

Executivul a aprobat modificări de legislaţie privind monitorizarea agresorilor familiali

Guvernul a aprobat un proiect de lege pentru modificarea mai multor acte normative ce ţin de monitorizarea electronică a agresorilor familiali. Conform proiectului, s-au propus modificări legislative ce ar face posibilă monitorizarea electronică a agresorilor familiali (cu brăţară instalată la mînă sau la picior), imediat după pronunţarea de către judecător a ordonanţei de protecţie a victimei, cu aplicarea măsurilor de protecţie reglementate de lege. De asemenea, s-a propus să fie obligatorie pentru agresor părăsirea temporară a locuinţei comune cu victima, indiferent de dreptul de proprietate asupra bunurilor. Totodată, se acordă posibilitate victimei, membrilor familiei acesteia, să fie monitorizaţi printr-un sistem electronic de supraveghere (de tipul unui telefon GSM mic), doar dacă aceştia îşi exprimă acordul în formă scrisă.

 

Guvernul Japoniei va acorda R. Moldova un împrumut pentru modernizarea tehnicii și echipamentului agricol

Guvernul R. Moldova va iniţia negocieri pentru semnarea unui acord cu Guvernul Japoniei, privind acordarea unui împrumut în cadrul proiectului „Modernizarea tehnicii și a echipamentului agricol”. O decizie în acest sens a fost aprobată de Executivul de la Chişinău. Acordul, întocmit prin schimb de note, are drept scop confirmarea deschiderii Guvernului nipon de a oferi un credit preferențial Guvernului R. Moldova, în valoare de aproximativ 18,7 milioane de dolari, prin intermediul Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională (JICA). Aceste mijloace vor fi folosite pentru implementarea programului de modernizare a mașinilor și a echipamentului agricol (proiectul „MAME”) din ţara noastră. În prezent, între Republica Moldova și Japonia sînt semnate aproximativ 40 de documente de cooperare, majoritatea referindu-se la acordarea asistenței financiare şi tehnice ţării noastre.

 

O femeie s-a aruncat de la etajul 16 al unui bloc

O femeie, de 47 de ani, s-a aruncat în gol de la etajul 16 al unui bloc de locuit, de pe bulevardul Dacia, din sectorul Botanica al capitalei. Potrivit ofițerului de presă a poliției capitalei, Natalia Stati, femeia s-a aruncat în gol de la apartamentul unde locuia. „Din discuțiile cu soțul, femeia era bolnavă și a făcut o criză, urmare la ce a și recurs la așa gest”, a comunicat Natalia Stati. Pe cazul dat a fost pornită o anchetă.

 

Peste 2400 de persoane au intrat în R. Moldova în ultimele 24 de ore

Potrivit Poliției de Frontieră, în ultimele 24 de ore, hotarele țării noastre au fost traversate de către 3 514 de persoane, dintre care 2 483 de treceri au fost înregistrate pe sensul de intrare în R. Moldova. Cei mai mulți oameni au fost înregistrați la frontiera moldo-română -1 316, la granița cu Ucraina au fost 747 de persoane, iar 420 de pasageri au fost înregistrați la aeroport, intrînd în țară cu curse charter. Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei pe sensul de intrare în R. Moldova au fost Puntul de trecere a frontierei Leușeni – 677 traversări; Puntul de trecere a frontierei Aeroport Chișinău – 420 traversări și Puntul de trecere a frontierei Sculeni – 375 traversări.