REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (22 martie 2021)

Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc Sfinții 40 de Mucenici

Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi Sfinții 40 de Mucenici. Aceștia au fost toți ostași în armata romană, într-o vreme cînd credința creștină era considerată păgubitoare pentru bunul mers al lumii, și care au fost executați pentru că au ales creștinismul. Preoții spun că cele 40 de pahare pe care tradiția populară le include în meniul sărbătorii fac parte dintr-un obicei străin de spiritul creștin. Biserica dezleagă la vin în această zi, dar nu la beție. Totodată, biserica afirmă că Sfinții 40 de Mucenici transmit un alt mesaj: anume că bărbăția, curajul, sînt puteri spirituale care se măsoară nu prin rezistența la băutură, ci prin capacitatea de sacrificiu. Potrivit credinței populare, în ziua mucenicilor se încheie zilele Babei Dochia, lăsînd loc zilelor moșilor, adică vremii calde și însorite.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 831 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 2602 teste, fiind confirmate 831 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care trei de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 215 034 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 30 sînt lucrători medicali: medici - 4, asistenți medicali - 12, personal auxiliar - 14. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 4574 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 340 în stare extrem de gravă. În același timp, în tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 12117 persoane, iar 21 189 sînt sub supraveghere la domiciliu.

 

Toate școlile din capitală vor trece în regim online

Începînd cu ziua luni, 22 martie, toate școlile din capitală vor desfășura procesul de învățămînt în regim online. Decizia a fost luată de Comisia municipală extraordinară de sănătate publică. De asemenea, Comisia a decis să vină cu o solicitare către autoritățile centrale pentru a fi oferite vaccinuri pentru cadrele didactice din capitală, astfel ca în această perioadă să fie imunizați profesorii, în municipiu fiind înregistrați circa 15 mii de cadre didactice. O altă solicitare va fi transmisă de Comisie către MAI, pentru ca în orele de vârf să fie prezenți carabinierii în stațiile de așteptare pentru a nu admite aglomerarea în transportul public. Comisia a decis că slujbele în lăcașele sfinte se vor desfășura afară începând cu data de 1 aprilie.

 

Edineţ printre primii implementează Programul privind orașele-poli de creștere

La Primăria municipiului Edineț a avut loc prima ședință pe marginea asigurării implementării Programului Național de dezvoltare a orașelor-poli de creștere în R. Moldova (2021-2027). Conducerea municipiului şi a Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Nord au examinat planul de acțiuni privind implementarea programului în anul current. Programul are drept scop dezvoltarea socio-economică a șase municipii - centre regionale din R. Moldova, printre care și municipiile Soroca și Edineț, în vederea transformării acestora în poli de creștere, capabili să susțină extinderea dezvoltării în zonele rurale proxime și să asigure ocuparea forței de muncă.

 

O sută de instituții din țară au fost dotate cu echipament pentru educația incluzivă

Echipamentul și materialele didactice necesare pentru educația incluzivă, achiziționate în cadrul Proiectului „Reforma Învățămîntului în Moldova”, au fost distribuite în cele 100 de centre de resurse pentru educație incluzivă din cadrul instituțiilor de învățămînt din țară. Acestea au fost prezentate în cadrul unui eveniment online, cu participarea reprezentanților Ministerului educației. Astfel copiii cu cerințe educaționale speciale, psihopedagogii și cadrele didactice de sprijin vor beneficia de echipament specializat și materiale speciale de învățare necesare pentru incluziunea cu succes a copiilor precum: dispozitive pentru urmărirea atenției, roboți educativi, lupe digitale, înregistratoare de voce, seturi de formare a memoriei vizuale etc.

 

Banca Națională a fost evaluată în conformitate cu standardele internaționale

În luna martie, s-a finalizat misiunea de evaluare externă a conformității activității de audit intern a Băncii Naționale a Moldovei (BNM) cu Standardele Internaționale pentru Practica Profesională a Auditului Intern (IPPF) și Codul de etică. Evaluatorul extern a confirmat gradul de „Conformare generală" al funcției de audit intern a BNM cu standardele menționate și Codului de etică, care reprezintă cel mai înalt grad de conformitate. Potrivit BNM, în cadrul evaluării au fost evidențiate îmbunătățiri la capitolele: independența funcției de Audit Intern asigurată prin raportarea către Consiliul de Supraveghere/Comitetul de Audit ale BNM; gestionarea funcției de audit intern și documentarea misiunilor de audit.

 

Fiscul a înregistrat circa trei mii contracte de locațiune

În primele două luni ale acestui an, Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a înregistrat 2 922 de contracte de locațiune/chirie. Potrivit instituției, ca urmare a măsurilor de conformare și informare a persoanelor fizice care transmit în locațiune bunuri imobile au fost identificate 1 024 de persoane fizice ce dau în locațiune/chirie apartamente. Totodată, la 71 de persoane fizice ce dau în locațiune bunuri imobile și nu s-au conformat prevederilor legale au fost calculate suplimentar spre plată la buget: plăți de bază – 84,7 mii de lei, penalități – 11,2 mii de lei și amenzi – 13,3 mii de lei.

 

Peste 800 de copii din R. Moldova au fugit de acasă în 2020

În fiecare an, pe 21 martie, în toată lumea se sărbătorește Ziua Internațională a Copiilor Străzii. Potrivit poliției, pe parcursul anului trecut, 835 (870 în 2019) de copii au abandonat domiciliul sau altă formă alternativă de plasament, dintre care 629 (2019-629) de copii au plecat din propria familie, iar 206 (2019-241) au plecat din instituțiile unde au fost plasați. Cei mai expuși la părăsirea domiciliului sînt fetele aflate în pragul adolescenței, iar categoria de vîrstă cea mai vulnerabilă este între 13 și 16 ani, majoritatea minorilor provenind din mediul rural. Totodată, 379 (405-2019) de copii au plecat de la domiciliu sau din serviciul de plasament pentru prima dată, 466 (463-2019) au plecat repetat, iar 77 (2019-68) de copii au plecat în grup.

 

Leul s-a depreciat în raport cu dolarul

Pe parcursul zilelor de odihnă, leul a mai mai cedat dolarului american aproape 2 bani, dar a cîștigat de la moneda unică europeană circa 5,5 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 22 martie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,8015 lei pentru un dolar (+1,61 bani) și 21,1829 lei pentru un euro (-5,37 bani), în timp ce în perioada 19-21 martie acesta a fost egal cu 17,7854 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,2366 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 22 martie, constituie: 0,6419 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3353 lei pentru 1 leu românesc și 0,2404 lei pentru 1 rublă rusească.