REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (2 noiembrie 2020)

De la 1 noiembrie, șoferii sînt obligați să circule cu faza scurtă a farurilor și pe timp de zi

De ieri, 1 noiembrie, conducătorii auto sînt obligați să circule cu faza scurtă a farurilor şi pe timp de zi, așa cum prevede Regulamentul Circulației Rutiere. Potrivit Inspectoratului Național de Securitate Publică, aceste măsurii se întreprind anual în perioada rece a anului, caracterizată de vreme instabilă, însoțită de ploi, timp posomorît și ceață, care reduc vizibilitatea în trafic.

 

Sheriff a pierdut primele puncte din acest sezon la Hîncești

Sheriff a pierdut primele puncte din acest sezon la Hîncești, 0-1 cu Petrocub. Singurul gol a fost marcat în minutul 62 de Alexandru Bejan. Sheriff venea după 15 victorii consecutive. În celelalte meciuri ale etapei a 17-a s-au înregistrat rezultatele: Dacia-Buiucani - Sfîntul Gheorghe 0-4, Dinamo-Auto - Milsami 1-1 și Speranța - Codru 3-0. Luni, 2 noiembrie se joacă ultimul meci al rundei a 17-a: FC Florești - Zimbru.

 

IGP a înregistrat în ziua alegerilor peste 130 de încălcări

Conducerea Inspectoratului General de Poliție /IGP/ a anunțat că în ziua alegerilor a înregistrat peste 130 de pretinse încălcări în timpul scrutinului. Șeful adjunct al IGP, Marin Maxian, a menționat că oamenii legii au documentat 13 cazuri de blocare a traseelor către secțiile de vot. El a adăugat că în a doua parte a zilei a crescut numărul cazurilor de fotografiere a buletinelor de vot. De asemenea, au fost documentate șapte sesizări cu privire la pretinse cazuri de corupere a alegătorilor. În adresa poliției au fost expediate și 48 de sesizări cu privire la transportarea organizată a alegătorilor.

 

MEI: Contribuția ZEL-urilor la dezvoltarea economiei naționale este în creştere

În pofida crizei pandemice, contribuția ZEL-urilor la dezvoltarea economiei naționale înregistrează o dinamică ascendentă. Aceasta este concluzia raportului privind activitatea Zonelor Economice Libere (ZEL) în semestrul I al anului 2020, elaborat de Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI). Potrivit raportului, pe parcursul semestrului I, pe teritoriul R. Moldova au activat șapte ZEL-uri, cu 34 subzone și 213 de rezidenți. Față de perioada similară a anului precedent, numărul rezidenților a crescut cu 8 sau cu circa 3,9%.

 

SPIA anunță că a înregistrat un atac cibernetic în adresa funcționarilor MAI

Pe parcursul zilei de ieri, ofițerii Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al MAI (SPIA) au sesizat un atac cibernetic la mai mulți utilizatori de telefonie, funcționari ai MAI, inclusiv în adresa ministrului Afacerilor Interne, Pavel Voicu. Potrivit surse citate, atacul a fost manifestat prin apeluri abuzive de la mai multe numere de telefonie. Ca urmare a măsurilor întreprinse, a fost stabilit faptul că scopul atacului cibernetic este de a bloca rețeaua abonatului. Totodată, operatorii de telefonie mobilă au confirmat faptul că, atacul a fost produs de peste hotarele R. Moldova.

 

Peste 80 la sută din deținuții din R. Moldova și-au exercitat dreptul la vot

Ieri, 1 noiembrie 2020, la urnele mobile din penitenciarele țării, pînă la orele 16:00, s-au prezentat 83,4% dintre persoanele private de libertate aflate în penitenciare. Potrivit datelor prezentate de Administrația Națională a Penitenciarelor din R. Moldova, dintre cele 6277 de persoane private de libertate cu drept de vot, 5240 și-au exprimat voința în cadrul scrutinului prezidențial. Procesul electoral s-a desfășurat în zone special amenajate în incinta instituțiilor de detenție, dotate cu soluții dezinfectante, pixuri și măști de protecție.

 

Ruta de troleibuz nr. 36 va fi prelungită cu 3 km pînă la ieșirea din orașul Ialoveni

Primăria Chişinău a anunțat că ruta de troleibuz nr. 36, „or. Chișinău - or. Ialoveni", va fi prelungită cu 3 km, pînă la ieșirea din Ialoveni. Potrivit surse citate, astfel ruta va avea următorul itinerar: tur bd. Ștefan cel Mare și Sfînt, str. Vasile Alecsandri, șos. Hîncești, str. Alexandru cel Bun; sectorul BTA16 (stația terminus). Ruta nr. 36 este prima linie de transport electric care face legătura dintre capitală și o localitate din afara municipiului Chișinău.

 

În Portul Internațional „Giurgiulești” s-au făcut investiții de 74,2 mln de dolari

Valoarea totală a investițiilor în Portul Internațional Liber „Giurgiulești”, pe întreaga perioadă de activitate a acestuia, conform situației din 30 iunie, a constituit 74,2 milioane de dolari, conform unui raport al Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI). Potrivit raportului, în Portul Internațional Liber „Giurgiulești” sînt înregistrați 51 de rezidenți, iar în primele șase luni ale anului curent au mai fost înregistrați doi rezidenți. Din 79 de autorizații valabile la 30 iunie 2020, 31 au fost eliberate în domeniul comerțului en-gros, 27 – prestare de servicii, 10 – activitate de transport, 4 – construcții, 7 – alte genuri de activitate.

 

O fabrică din regiunea transnistreană și-a triplat productivitatea cu ajutorul USAID

O companie de procesare a legumelor din regiunea transnistreană și-a triplat productivitatea de recoltare a conopidei și fabricare a broccoli congelate, datorită unui echipament modern de recoltare mecanizată a legumelor, procurat cu suportul proiectului Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova (APM). Potrivit USAID, echipamentul de recoltare, în valoare de circa 85 mii de dolari, îi permite companiei să reducă de trei ori timpul de recoltare a acestor legume. Totodată, creșterea productivității i-a permis procesatorului să dubleze terenurile cultivate cu aceste legume.