REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (15 aprilie 2021)

Guvernul a decis eliberarea a 21 mii tone de grîu din rezervele de stat

Guvernul interimar a aprobat proiectul privind eliberarea din rezervele de stat a 20 787 tone de grîu alimentar din roada anului 2017 în vederea împrospătării stocurilor cu roada din anul curent. Acțiunea este necesară pentru a nu admite pierderi financiare esențiale pentru bugetul statului, dacă va expira termenul de păstrare a produsului. Prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi a accentuat că această cantitate va fi orientată prioritar pentru agenții economici autohtoni producători de produse de panificație, din domeniul morăritului și zootehniei. „Important ca acest grîu să fie orientat exclusiv spre consumul intern, este absolut necesar să susținem la etapa actuală aceste sectoare prioritare", a declarat premierul.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1001 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 6444 de teste, fiind confirmate 1001 cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care șase de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 243 365 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 18 sînt lucrători medicali: medici - 4, asistenți medicali - 10, personal auxiliar - 4. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 3208 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 304 în stare extrem de gravă. În același timp, în tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 6116 persoane, iar 17 886 sînt sub supraveghere la domiciliu.

 

Irina Vlah a avut o întîlnire cu Oleg Vasnețov

Irina Vlah, Guvernatorul Găgăuziei, a avut o întîlnire cu Oleg Vasnețov, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse în Moldova. În centrul discuției au fost subiecte legate de evoluția epidemiei COVID-19 și situația socială și economică în autonomie, și în R. Moldova în general. Bașcanul a informat despre subiectele discutate cu Șeful Agenției Rossotrudnichestvo în Moscova și a evidențiat înțelegerea de cooperare în proiecte menite să dezvolte infrastructurile social-economice ale autonomiei. Irina Vlah a mulțumit pentru suportul acordat în livrarea lotului de echipamente medicale pentru instituțiile medicale din Găgăuzia, oferit de Consiliul consultativ al Agenției Rossotrudnichestvo.

 

A fost lansată campania de încorporare primăvară-vară

Membrii Cabinetului demisionar de miniștri au luat act de rezultatele îndeplinirii sarcinii de încorporare a cetățenilor în serviciul militar în termen, în lunile octombrie 2020 – ianuarie 2021, şi au aprobat campania de încorporare de primăvară-vară. Conform deciziei Guvernului, a fost stabilită următoarea sarcină de încorporare, în lunile aprilie-iulie 2021, pentru îndeplinirea: serviciului militar în termen în Armata Națională – pînă la 1250 de recruți; serviciului militar cu termen redus în Armata Națională – pînă la zece recruți. Încorporarea cetățenilor în serviciul militar se efectuează pe etape, conform graficului elaborat de către Ministerul Apărării.

 

A fost lansat un program de finanțare a economiei verzi

Cetățenii R. Moldova vor beneficia de noi tehnologii ecologice în cadrul Programului de Finanțare a Economiei Verzi (GEFF), derulat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), lansat în format online. Acesta prevede o linie de credit de pînă la 20 de milioane de euro, disponibili prin băncile locale, și consultanță gratuită beneficiarilor pentru a selecta tehnologiile cele mai potrivite. De împrumuturi pentru tehnologii verzi pot beneficia atît persoanele fizice sau asociațiile de proprietari de locuințe, cît și întreprinderile private.

 

Guvernatorul BNM a avut o întrevedere cu ambasadorul SUA

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, a avut o întrevedere cu ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan. Oficialii au discutat despre situația financiară a R. Moldova și eforturile pe care le depun autoritățile și întreaga societate pentru a depăși criza provocată de pandemie și, în acest, context, despre importanța măsurilor Băncii Naționale în calitatea sa de autoritate monetară și de supraveghere. În cadrul discuțiilor, guvernatorul Băncii Naționale a menționat continuitatea deciziilor de politică monetară orientate spre crearea condițiilor monetare pentru susținerea cererii agregate interne și, respectiv, a tendinței ascendente de creditare din R. Moldova.

 

Legislativul se va întruni vineri în ședință plenară

Circa 20 de subiecte vor fi examinate de Parlament, în cadrul ședinței plenare de vineri, 16 aprilie curent. Întrunit în ședință, Biroul permanent al Legislativului a aprobat ordinea de zi a ședinței plenare din săptămîna curentă. Deputații vor examina proiectul de lege cu privire la blocul locativ, destinat participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Centrala Atomo Electrică Cernobîl; proiectul privind instituirea unor măsuri de susținere a întreprinderilor micro în cazul imposibilității calculării, raportării și achitării impozitelor, taxelor și altor plăți obligatorii; proiectul privind acordarea, cu titlu de excepție, a dreptului la pensie anticipată pentru limită de vîrstă; proiectul de lege privind compensarea tarifelor la energia electrică utilizată de consumatorii gospodăriilor casnice.

 

R. Moldova va procura vaccin împotriva COVID-19 prin mecanismul de cost-sharing

Platforma COVAX a informat ieri Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) despre lansarea mecanismului de cost-sharing, prin care R. Moldova poate procura vaccin împotriva COVID-19 la prețuri avantajoase. Mecanismul de cost-sharing vine să faciliteze în continuare accesul echitabil la vaccin, adițional la dozele oferite gratuit pentru 20% din populația țării, pentru a spori gradul de imunizare a populației. În scrisoarea de la COVAX se menționează că livrarea vaccinului va fi efectuată în funcție de stocurile disponibile, iar Platforma va comunica despre cantitatea de doze disponibile pentru a fi livrate pe parcursul anului 2021. Totodată, prețul per doză a fost estimat la şapte dolari, care include cheltuielile de transport, taxele de procurare ş.a.

 

R. Moldova participă în premieră la un forum global în domeniul investițiilor

R. Moldova participă pentru prima dată la conferința Think Global 2021, care reunește anual mii de lideri și top manageri în comerț și investiții din întreaga lume. Evenimentul are loc în format online, în perioada 12-15 aprilie, iar oferta investițională a ţării noastre este prezentată unei audiențe de peste 23 mii de participanți. Forumul este organizat de International Trade Council și reprezintă o platformă informațională și de networking, care permite participanților să afle despre noile tendințe din comerț, export și investiții, marketing și vînzări, precum și să interacționeze cu potențialii investitori. În acest an, la conferință participă top manageri și lideri din 79 de țări, dintre care 3500 sînt incluși în clasamentul Fortune 500.

 

Producătorii de fructe sînt atenționați să nu aplice produse de uz fitosanitar interzise

Asociația "Moldova Fruct" a atenționat producătorii autohtoni să nu folosească produse de uz fitosanitar care au fost interzise de Registrele Uniunii Europene, dacă doresc să exporte fructele în comunitatea europeană. Potrivit Asociaţiei, respectarea normelor maxime admisibile de reziduuri în fructe este cap de listă atunci cînd este vorba despre export pe piața Uniunii Europene. UE a exclus în ultimii ani un șir de preparate din registrele sale, iar în R. Moldova este permisă utilizarea acestora pînă la epuizarea stocurilor.