REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (14 mai 2020)

FMF a prezentat MECC un program de desfășurare a campionatului național de fotbal

Federația Moldovenească de Fotbal (FMF) a prezentat Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, un program de desfășurare a campionatului național în condițiile existente. ”Am prezentat acest program conducerii MECC spre examinare și avem toată încrederea și convingerea că autoritățile țării noastre ne vor sprijini pentru a relua activitatea celui mai iubit sport – fotbalul”, a declarat președintele FMF, Leonid Oleinicenco. El a propus mai multe procedee de ieșire din carantină pentru fotbalul moldovenesc.

 

Guvernul a prelungit interdicţia de a exporta măști medicale și dezinfectante

Guvernul a extins, pînă la 15 iunie inclusiv, interdicţia de a exporta măști medicale și dezinfectante. Potrivit executivului, avînd în vedere asigurarea în continuare a necesităţilor interne în contextul pandemiei, producătorii moldoveni nu pot exporta măști, mănuşi medicale şi produse dezinfectante. Decizia a fost luată în legătură cu continuarea răspîndirii infecției de coronavirus la nivel internațional și, în special, în legătură cu confirmarea cazurilor pe teritoriul R. Moldova.

 

Alte 409 persoane vor primi indemnizația unică în valoare de 16 mii lei

Ministerul Finanțelor va aloca din Fondul de intervenție al Guvernului mijloace financiare în sumă de 6,544 milioane lei. Potrivit Vicepremierului Serghei Pușcuța, mijloacele financiare vor fi direcționate pentru acordarea de indemnizații unice angajaţilor altor autorități/instituții bugetare și instituții medico-sanitare publice, care în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu s-au infectat cu COVID-19. Astfel, indemnizația unică în valoare de 16 mii lei va fi acordată pentru alte 409 persoane.

 

A fost lansată campania de încorporare pentru aprilie-iulie 2020

În lunile aprilie–iulie 2020, pentru îndeplinirea serviciului militar în termen în Armata Naţională vor fi încorporaţi pînă la 1210 recruţi, iar pentru serviciul militar cu termen redus – pînă la zece recruţi. Acest lucru este prevăzut de decizia privind sarcina de încorporare, votată miercuri Guvern. Potrivit hotărîrii, încorporarea cetăţenilor în serviciul militar se efectuează pe etape, conform graficului elaborat de către Ministerul Apărării.

 

UE va susține R. Moldova în depășirea crizei economice și gestionarea situației epidemiologice

Premierul Ion Chicu a avut o întîlnire cu Ambasadorul Peter Michalko, șeful Delegației Uniunii Europene în R. Moldova. Ion Chicu a vorbit despre evoluția situației epidemiologice și finalizarea perioadei stării de urgență. Autoritățile intenționează să întreprindă măsuri de adaptare a restricțiilor și să permită reluarea unor activități economice. Ieșirea din perioada de carantină va fi realizată prin menținerea unui echilibru rațional și prudență maximă. Vor fi întreprinse măsuri menite să mențină disciplina personală a fiecărui om, să prevină nepăsarea și să nu fie admis un colaps social-economic.

 

Leul moldovenesc s-a apreciat puțin în raport cu dolarul și euro

Pe parcursul unei zile, leul a cîștigat de la dolarul american mai mult de 5 bani, iar de la moneda unică europeană – circa 0,6 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 14 mai un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,9227 lei pentru un dolar (-5,13 bani) și 19,4685 lei pentru un euro (-0,64 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,9740 lei pentru un dolar şi, respectiv, 19,4749 lei pentru un euro. Rata oficială de schimb valutar pentru alte monede, pentru 14 mai, constituie: 0,6716 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,0264 lei pentru 1 leu românesc și 0,2444 lei pentru 1 rublă rusească.

 

Guvernul a operat noi remanieri de cadre

Cabinetul de miniștri a aprobat desemnarea şefilor misiunilor diplomatice ale R. Moldova în mai multe state. Astfel, Guvernul a votat numirea în funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al ţării noastre după cum urmează: Andrian Roşa în Letonia; Alexandru Codreanu – în Cehia; Anatol Cebuc – în Bulgaria, Alexei Crăcan – în Portugalia; Igor Bodiu – în Polonia; Larisa Miculeţ – în Irlanda şi Anatolie Urecheanu – în Italia.

 

Concediul anual de odihnă va putea fi divizat în mai multe părți sau amînat

Salariații ar putea să beneficieze de dreptul de a solicita concediul anual de odihnă integral sau parțial divizat în mai multe părți, după necesitate. Comisia juridică, numiri și imunități a avizat un proiect de modificare a Codului muncii. Potrivit proiectului, din legislație va fi exclusă prevederea ca una din părțile concediului să aibă o durată de cel puțin 14 zile calendaristice. Totodată, din motive justificate, cu consimțămîntul scris al salariatului şi cu acordul scris al reprezentanților salariaților, concediul poate fi amînat. În asemenea cazuri, salariatului i se vor acorda, în anul de muncă curent, doar zilele solicitate din contul concediului de odihnă anual, partea rămasă fiindu-i acordată pînă la sfîrșitul anului următor.

 

Municipalitatea Chișinău a prezentat spre dezbateri publice noul concept al parcărilor urbane

Municipalitatea Chișinău intenționează să înceapă lucrările la construirea parcărilor din contul carosabilului, al trotuarelor și al spațiilor verzi. Soluțiile propuse vin în sprijinul fluidizării traficului. Primăria Chișinău a prezentat spre consultare publică Concepția privind dezvoltarea și managementul sistemului de parcări urbane în municipiu. Documentul reprezintă viziunea municipalității asupra gestionării sistemului parcare urbană în contextul dezvoltării unei mobilități urbane durabile. La etapa actuală, în lipsa oricăror mecanisme de reglementare, parcarea în Chișinău este un fenomen haotic și necontrolat.

 

În ultimele 24 de ore, punctele de trecere a frontierei au fost traversate de 2 644 persoane

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 2 644 traversări. Pe sensul de intrare în R. Moldova s-au înregistrat 1 193 traversări persoane, dintre care 748 treceri la frontiera moldo-română și 445 treceri la frontiera cu Ucraina. În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 2 644 persoane și completate 1 193 fișe epidemiologice individuale. La fel, au fost completate și semnate 933 Declarații pe propria răspundere privind obligația achitării primei de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul curent.