REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (14 aprilie 2021)

Vinurile Moldovei vor participa la concursul internațional Vinarium 2021

Oficiul Național al Viei și Vinului caută prestatori de servicii transport și logistică pentru concursul internațional IWCB Vinarium 2021. Valoarea totală a serviciilor acordate este de 20 mii 500 lei, fără TVA. Prestatorul de servicii va transport 411 kg de vin (290 sticle) de la adresa depozitului propriu al companiei transportatoare situat în mun. Chișinău și le va descarcera la Oficiul Național al Viei și Produselor Viti-Vinicole în România. Vinurile trebuie să ajungă nu mai tîrziu de 30 aprilie 2021.

 

Premierul interimar a punctat probleme în starea de urgență cauzate de tineri

În această stare de urgenţă se înregistrează o tendinţă îngrijorătoare în ceea ce ţine de tineretul care a preferat să se concentreze la terasele de la staţiile PECO, amplasate la marginea localităţilor, potrivit prim-ministrului interimar Aureliu Ciocoi, care a făcut ieri seara declarații după şedinţa Centrului unic de comandă a stării de urgenţă. „Aceşti tineri se expun riscului de infectare şi ulterior de a-i molipsi pe cei apropiaţi – părinţi, bunei, rude ş.a.”, a spus oficialul. Potrivit premierului în exerciţiu, per total, au fost prescrise amenzi în valoare de 4,5 milioane de lei, dintre care 1,2 milioane de lei au fost deja achitaţi. În ceea ce ţine de respectarea orei marţiale, în ultimele zile au fost întocmite circa 70 de procese-verbale.

 

Ambasadoarea Sloveniei și-a prezentat copiile scrisorilor de acreditare

Secretarul de stat Dumitru Socolan a primit-o la Ministerul de externe pe ambasadoarea Republicii Slovenia în R. Moldova, cu reședința la București, Lea Stančič, pentru prezentarea copiilor scrisorilor de acreditare. În cadrul întrevederii, oficialii au efectuat o trecere în revistă a principalelor subiecte pe agenda relațiilor bilaterale, precum și a modalităților concrete de aprofundare a cooperării moldo-slovene, în plan politico-diplomatic și în special, comercial-economic. Interlocutorii au menționat importanța dinamizării dialogului politic bilateral pe diverse dimensiuni.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 544 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 4352 de teste, fiind confirmate 544 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 242 364 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 9 sînt lucrători medicali: asistenți medicali - 5, personal auxiliar - 4. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 3345 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 293 în stare extrem de gravă. În același timp, în tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 6714 persoane, iar 18 291 sînt sub supraveghere la domiciliu.

 

O expoziție de artă contemporană a fost deschisă la Muzeul Național de Artă

La Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost deschisă expoziția de artă contemporană cu genericul „10+1, 2020”. Debutată în formula „Un artist și prietenii săi”, seria de expoziții „Zece plus unu” se află la cea de-a XI-a ediție. Curatorii expoziției sînt Liviu Nedelcu și Tudor Zbîrnea. Au fost expuse 12 lucrări, artiștii fiind: Liviu Nedelcu, Mihai Chiuaru, Rodica Gherghinoiu, Marcel Lupșe, Andrei Negură, Mihai Perca, Dumitru Ștefan, Vasile Tolan, Gheorghe Zărnescu, Elena Karacențeva și Vasile Rață.

 

5706 locuințe au fost achiziționate prin intermediul Programului „Prima Casă"

Prin intermediul Programului guvernamental „Prima Casă" au fost procurate pînă în prezent 5706 locuințe. Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 2,89 miliarde de lei, iar valoarea totală a garanțiilor active constituie 1,44 miliarde de lei. Potrivit Ministerului Finanțelor, din numărul total de beneficiari, 1031 de persoane beneficiază de compensații din bugetul de stat în cadrul programului Prima Casă 2, 2482 – în cadrul programului Prima Casă 3, 834 – în cadrul programului Prima Casă 4, iar 16 – în cadrul programului Prima Casă 5. Din cei 5706 beneficiari, 3916 sînt familii, iar 1790 sînt tineri necăsătoriți.

 

A început imunizarea taxatorilor de pe troleibuzele din Capitală

Din 13 aprilie a început şi imunizarea taxatorilor de pe troleibuzele din Capitală. Primii pe liste sînt cei care au peste 50 de ani. Angajaţii RTEC spun că după vaccinare se vor simţi mai în siguranţă. Potrivit ofiţerului de presă al Regiei Transport Electric Chișinău, Felicia Rusu, în 13 aprilie au fost vaccinaţi aproximativ 20 de taxatori. Ea mai spune că peste 250 vor fi imunizaţi în următoarele două săptămîni. Aceştia trebuie să se prezinte la Centrul Municipal de Vaccinare. În total, în Chişinău lucrează aproximativ 800 de taxatori.

 

Federația Națională a Fermierilor amenință din nou cu proteste

Federația Națională a Fermierilor atenționează că, în cazul în care autoritățile statului, în special Ministerul de Interne, nu vor înceta să facă presiuni pe participanții la protestele din 2020, ar putea chema din nou fermierii la acțiuni ample de protest în toiul campaniei agricole de primăvară. Directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor, Vasile Mîrzenco a spus că o bună parte din fermieri nu pot demara lucrările agricole de primăvară din cauza lipsei mijloacelor de producție și financiare. El a criticat faptul că nici pînă acum nu a fost distribuit ajutorul în motorină oferit de România. „Nici pînă azi noi nu avem stabiliți fermierii care ar trebui să beneficieze de această motorină, azi, la jumătatea lunii aprilie” iar „ carburanții încă sînt în România”.

 

Un grup de sportivi amatori vor escalada Muntele Mera Peak din Nepal

Sportivii moldoveni vor parcurge cîteva sute de kilometri și vor cuceri vîrfuri montane de peste cinci mii de metri, pentru ca într-un final să ajungă acolo unde nu a mai călcat picior de moldovean. Este vorba despre expediția pe care o pune la cale un grup de sportivi amatori, care vor escalada, în premieră, muntele Mera Peak din Nepal, cu o înălțime de 6 476. Expediția a început ieri și se va încheia spre sfîrșitul lunii mai. Proiectul „MyEverest” a apărut ca o continuare a unei experiențe personale a ultramaratonistului Iulian Bercu. Ideea s-a născut după ce, acum doi ani, a parcurs peste 300 de km prin munții Himalaya.