REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (11 martie 2020)

Mitropolia Moldovei a venit cu recomandări pentru credincioși în contextul apariției cazurilor de COVID-19

Mitropolia Moldovei a venit cu recomandări pentru credincioși în contextul apariției cazurilor de COVID-19. Instituția a cerut clericilor să respecte prevederile emise de administrația publică în ceea ce privește igiena și sănătatea. Într-un comunicat emis de Mitropolie, clericilor li se recomandă ca în sfintele locașuri să se întreprindă cu regularitate spălarea, curățarea și dezinfectarea suprafețelor și a icoanelor cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool, precum și aerisirea permanentă a spațiilor.

 

Alte două cazuri de Coronavirus au fost confirmate în Republica Moldova

Alte două cazuri de Coronavirus au fost confirmate în R. Moldova. Anunțul a fost făcut într-un briefing de ministrul sănătății Viorica Dumbrăveanu. Potrivit sursei citate, persoanele infectate cu COVID-19, o femeie din Chișinău și un bărbat din sudul țării au revenit recent din Italia. Ambele cazuri sînt de gravitate medie, iar starea pacienților este stabilă. Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică realizează ancheta epidemiologică pentru a stabili cu cine au fost în contact persoanele infectate. Șeful de la Sănătate a anunțat că a fost luată decizia ca începînd de mîine să fie închise toate școlile, universitățile și grădinițele din țară.

 

Ion Chicu a examinat proiectul de îmbunătățire a eficienței Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică

Prim-ministrul Ion Chicu a prezidat marți o ședință în cadrul căreia au fost examinate aspectele fazei a II-a a proiectului de îmbunătățire a eficienței Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET II). La ședință a participat Directorul de Țară al Băncii Mondiale în R. Moldova, Anna Akhalkatsi. Ea a vorbit despre rezultatele pozitive în urma implementării fazei I a proiectului și a anunțat intenția Băncii Mondiale de a susține investițional continuarea dezvoltării infrastructurii S. A. „Termoelectrica”.

 

SUA va oferi R. Moldova asistență în contextul Coronavirusului

Prim-ministrul Ion Chicu a discutat cu Dereck J. Hogan, Ambasadorul SUA în R. Moldova. Premierul a vorbit cu oficialul american despre măsurile întreprinse de executiv în vederea prevenirii răspîndirii Covid-19. S-a discutat despre nivelul de pregătire al instituțiilor medicale din Moldova pentru administrarea epidemiei cu virusul de tip nou. „Depunem tot efortul ca să facem față situației. Ne întîlnim în fiecare zi în cadrul Comisiei Extraordinare pentru sănătate publică și toate deciziile și acțiunile le coordonăm cu OMS”, a spus Chicu. Dereck J. Hogan a anunțat disponibilitatea Guvernului SUA de a oferi Moldovei ajutor financiar și tehnic în cazul în care va fi necesar.

 

Cifra de afaceri dintre R. Moldova și Ucraina a atins circa 1 miliard de dolari

Prim-ministrul Ion Chicu s-a întîlnit cu Marko Shevchenko, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în R. Moldova. Oficialii au abordat un spectru larg de subiecte referitoare la relaţiile bilaterale. Marko Shevchenko a menționat că cifra de afaceri dintre Ucraina și Moldova este în creștere, ajungînd sub pragul de 1 mlrd de dolari. A fost discutat subiectul organizării ședinței Comisiei mixte interguvernamentale moldo-ucrainene pentru colaborarea economică şi comercială, planificată la Kiev pentru perioada 9-10 aprilie.

 

Alegerile parlamentare noi de la Hîncești vor fi monitorizate de 94 de observatori

Comisia Electorală Centrală a acreditat ultimii observatori pentru monitorizarea alegerilor parlamentare noi din 15 martie, în circumscripția electorală uninominală nr. 38, municipiul Hîncești. Astfel, scrutinul de duminică va fi monitorizat de 82 observatori naţionali din partea a 7 organizații. De asemenea, CEC a acreditat 12 observatori internaţionali din partea a 4 misiuni diplomatice rezidente în R. Moldova și a două asociații electorale. La scrutin participă șapte concurenți electorali - 6 reprezentînd partide și un candidat independent.

 

Adunarea Populară de la Comrat a aprobat Programul investiţiilor capitale în regiune pentru 2020

Adunarea Populară a UTA Gagauz-Yeri a aprobat Programul investiţiilor capitale pentru anul 2020, în autonomia găgăuză. Documentul a fost elaborat de executivul de la Comrat şi prevede distribuirea mijloacelor financiare pentru proiecte regionale şi locale. Conform acestuia, în anul curent sînt planificate lucrări inginereşti la stadionul în construcţie din municipiul Comrat, la complexul sportiv de hipism „At-Prolin” din Ceadîr-Lunga, precum şi la Colegiul Industrial „Recep Tayyip Erdoğan” din Comrat.

 

Doi frați din Costuleni au decedat într-un accident tragic

Noaptea trecută, un grav accident rutier a avut loc pe drumul național Ungheni – Bărboieni, la intrarea în satul Costuleni. Un autoturism de model Mercedes a derapat de pe șosea și s-a izbit violent într-un copac. Impactul a fost atît de puternic, încît autoturismul s-a rupt în două. Doi frați de 29 și 27 de ani, au decedat în urma accidentului, iar un tînăr de 25 ani care se afla în mașină a fost grav rănit. Potrivit unui martor ocular, la volanul autoturismului se afla unul dintre cei doi frați decedați.

 

Leul moldovenesc și-a mai întărit puțin pozițiile față de dolar, dar s-a apreciat față de euro

Pe parcursul unei zile leul a mai cîștigat de la dolarul american încă aproape 4 bani, iar în fața monedei unice europene aproximativ 15 bani și jumătate. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 11 martie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,3520 lei pentru un dolar (-3,89 bani) și 19,7153 lei pentru un euro (-15,46 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,3903 lei pentru un dolar şi, respectiv, 19,8699 lei pentru un euro. Rata oficială de schimb valutar pentru alte monede, pentru 11 martie, constituie: 0,6836 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,0924 lei pentru 1 leu românesc și 0,2443 lei pentru 1 rublă rusească.