REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (10 februarie 2021)

Punctul de trecere a frontierei de la Leușeni a fost închis timp de peste 6 ore în această noapte

Punctul de trecere a frontierei de la Leușeni și-a sistat activitatea începînd cu seara zilei de marți, în jurul orei 21:00 și a fost redeschis abia în jurul orei 03:30, atunci cînd Poliția de Frontieră a anunțat că toate deficiențele tehnice au fost înlăturare. Între timp, zeci de șoferi au așteptat la coadă. Punctul de trecere a frontierei Leușeni este unul dintre cele mai tranzitate din țară. În ultimele 24 de ore, aici s-au înregistrat 2037 de traversări de persoane. Poliția de Frontieră dă asigurări că toate punctele de trecere activează în regim normal.

 

Activitățile de imunizare anti-COVID-19 vor fi coordonate de către Comitetul Național

Comisia națională extraordinară de sănătate publică a aprobat instituirea Comitetului Național de coordonare a activităților de imunizare anti-COVID-19, care va asigura și coordona procesul de imunizare în țară, în conformitate cu Planul național de imunizare anti COVID-19. CNESP a aprobat inclusiv componența Comitetului Național, al cărui președinte a fost desemnat premierul interimar, Aureliu Ciocoi. De asigurarea comunicării și informării cetățenilor se va ocupa Ministerul sănătății, iar Agenția Națională pentru Sănătate Publică va asigura planificarea, organizarea, evaluarea și monitorizarea procesului de imunizare anti-COVID-19.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 805 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 3385 de teste, fiind confirmate 805 cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care opt de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 165 663 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 44 sînt lucrători medicali: medici-19, asistenți medicali-18, personal auxiliar-7. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 3021 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 226 în stare extrem de gravă (34 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată).

 

CEC a aprobat raportul de activitate al Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral pentru anul 2020

Comisia Electorală Centrală /CEC/ a aprobat Raportul de activitate pentru anul 2020 și a votat Planul de activitate al Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral pentru anul current. Centrul de Instruire Continuă a fost constituit pe lîngă CEC pe 9 decembrie 2011, în scopul instruirii, calificării și perfecționării profesionale continue a funcționarilor electorali, precum și a subiecților implicați în procesul electoral din R. Moldova și altor persoane interesate. Totodată CEC a atribuit mandate de consilier local în 22 localități.

 

OMS și USAID au donat mai multor centre de sănătate publică din țară echipamente IT

Echipament IT destinat consolidării sistemului național de supraveghere epidemiologică a fost donat Agenției Naționale pentru Sănătate Publică și celor 10 centre regionale de sănătate publică de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și USAID. Donația compusă din 20 laptopuri și 10 imprimante multifuncționale, va fi utilizată pentru îmbunătățirea procesului de colectare a datelor privind infecția COVID-19, fapt ce va permite organizarea unui răspuns prompt privind atenuarea și controlul focarelor COVID-19 la nivel raional și național. „Echipamentul va contribui la fortificarea capacităților ANSP și a centrelor de sănătate publică din subordine, pentru analiza calitativă a datelor epidemiologice, un element esențial în gestionarea eficientă a pandemiei COVID-19”, a menționat secretarul de stat al Ministerului sănătății, Tatiana Zatîc.

 

AIPA a demarat campania de recepționare a cererilor de acordare a subvențiilor

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a demarat campania de recepționare a cererilor de acordare a subvențiilor post-investiționale pentru anul 2021. În anul curent, statul va sprijini fermierii oferind subvenții pentru diverse sectoare: construcția de sere, înființarea plantațiilor multianuale, procurarea tehnicii agricole, dezvoltarea sectorului zootehnic, implementarea agriculturii ecologice, promovarea produselor pe piețele de desfacere, dezvoltarea pensiunilor agroturistice rurale și crearea sau extinderea unităților meșteșugărești etc.

 

Agenția „Moldsilva” va ancheta situația de la Întreprinderea pentru Silvicultură Edineț

Conducerea Agenției „Moldsilva” a anunţat că s-a autosesizat şi a dispus formarea unei comisii care va efectua o anchetă de serviciu privind situația din cadrul Întreprinderii de Stat „Întreprinderea pentru Silvicultură Edineţ” şi presupusele fapte de tăieri ilicite. „Urmare a informațiilor difuzate în spațiul public, prin ordinul directorului Dumitru Cojocaru s-a dispus formarea unei comisii ce va efectua o anchetă de serviciu. Din componența acestui grup de lucru fac parte specialiști din cadrul agenției, care în scopul intensificării controlului intern şi evidențierii calității lucrărilor silvotehnice vor verifica documentația măsurii de parchet”, indică un comunicat al instituției.

 

Vom avea două zile de temperaturi primăvăratice, iar de vineri se întorc ninsorile

Astăzi și mîine vom avea temperaturi primăvăratice datorită curenților sudici de aer cald, spun meteorologii. Teritoriul țării va fi traversat de un front atmosferic ce izolat va provoca precipitații slabe, predominant sub formă de ploaie. Cerul va fi noros la variabil. Noaptea și dimineața pe arii restrînse se va semnala polei slab și ceață, iar pe arii extinse pe drumuri se va menține ghețuș. Vîntul va sufla din nord-vest slab la moderat. De vineri însă se întorc ninsorile, iar temperatura va scădea brusc. Spre sfîrșitul săptămînii vom avea și pînă la minus 17 grade noaptea.

 

Leul moldovenesc s-a depreciat și mai mult în raport cu dolarul și euro

Pe parcursul unei zile, leul a mai cedat dolarului american 3,5 bani, dar monedei unice europene – aproape 17,5 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 10 februarie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,5391 lei pentru un dolar (+3,57 bani) și 21,2320 lei pentru un euro (+17,45 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,5034 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,0575 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 10 februarie, constituie: 0,6330 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3553 lei pentru 1 leu românesc și 0,2371 lei pentru 1 rublă rusească.

 

Tiraspol-ul anunță că nu poate stoca vaccinurile Pfizer/BioNTech

Administrația de la Tiraspol anunță că nu poate să primească vaccinul Pfizer/BioNTech care ar urma să vină prin platforma COVAX a Organizației Mondiale a Sănătății, din motiv că nu poate asigura „lanțul rece” de stocare la minus 70 de grade. În schimb, funcționarii transnistreni sînt gata să primească vaccinul rusesc Sputnik V. „Nu sîntem gata să depozităm vaccinul Pfizer. Nu avem instalații frigorifice care să asigure o temperatură de -70 de grade. Celelalte vaccinuri, care trebuie depozitate la între +2 și +8 grade, sau la -18 grade, sîntem gata să le primim”, a declarat șefa departamentului de sănătate de la Tiraspol, Kristina Albul.