Realitatea internationala pe scurt (8 Aprilie 2019)
Președintele Dumei de Stat a Rusiei propune revizuirea Constituției
Preşedintele Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, Viaceslav Volodin, a propus revizuirea Constituţiei pentru a spori controlul legislativului asupra activităţii Guvernului, informează agenţia EFE, preluată de Agerpres. „În viziunea mea, ar fi corect ca Duma să participe măcar la consultările privind nominalizarea membrilor Guvernului (...), dar aceasta impune schimbări în Constituţie”, a spus Volodin într-un interviu publicat pe pagina web a Parlamentului. Printre alte modificări, el a sugerat stabilirea unei prevederi care să permită evaluarea activităţii individuale a miniştrilor.
„Este o veste bună. De mult timp Guvernul spune că nu poate lucra eficient fără controlul parlamentarilor”, a reacţionat liderul Partidului Comunist, Ghennadi Ziuganov. În opinia sa, „orice putere executivă fără control sfîrşeşte furînd sau căzînd în beţia puterii”. „Susţinem deplin propunerea. Consider că rolul Parlamentului în formarea Guvernului trebuie consolidat”, a afirmat la rîndul său deputatul membru al partidului Rusia Justă, Mihail Emelianov, care a apreciat că majoritatea parlamentară este cea care ar trebui să propună premierul. Conform actualei Constituţii, Preşedintele Rusiei propune Dumei de Stat premierul, iar dacă Legislativul respinge propunerea, atunci şeful statului poate să dizolve Parlamentul şi să convoace alegeri anticipate.
Extrema dreaptă se pregătește să intre la guvernare în Estonia
Estonia s-a apropiat Sîmbătă de formarea unei majorităţi parlamentare şi a unui Guvern de coaliţie care ar include şi extrema dreaptă, la mai mult de o lună după ce alegerile legislative au creat un Parlament fragmentat în ţara baltică. Preşedinta Kersti Kaljulaid a desemnat-o deja premier pe lidera formaţiunii liberale Partidul Reformei, Kaja Kallas, dar ea nu este susţinută de o majoritate în Legislativ, relatează dpa şi Reuters, preluate de Agerpres.
Un acord de coaliţie a fost încheiat însă între Partidul de Centru (cu orientare de centru-stînga) condus de premierul în exerciţiu Juri Ratas, formaţiunea conservatoare Pro Patria (Isamaa) şi cea de extremă dreapta Partidul Conservator al Poporului (EKRE). Această coaliţie s-ar sprijini pe 57 din cei 101 parlamentari şi ar lăsa în afara Guvernului Partidul Reformei (liberal), care a obţinut cele mai multe voturi în alegeri (28,8% şi 34 de mandate în legislativ) şi este condus de Kaja Kallas, fiica fostului prim-ministru şi comisar european Siim Kallas. Kaja Kallas, o juristă de 41 de ani, fostă eurodeputată şi o pro-europeană convinsă, era considerată imediat după alegeri favorită pentru postul de premier.
De altfel, Preşedintele Kersti Kaljulaid a desemnat-o Vineri să formeze Guvernul şi ea are acum la dispoziţie 14 zile să încerce formarea unei coaliţii. Dar Partidul de Centru, care deţine 26 de mandate în Legislativ, a respins orice colaborare cu Partidului Reformei, astfel că pentru acesta din urmă este foarte greu să formeze o coaliţie, în condiţiile în care abordarea sa eurofilă nu dă multe şanse unei colaborări cu extrema dreaptă sau cu conservatorii, care deţin 19 şi, respectiv, 12 mandate în legislativ. O coaliţie doar cu social-democraţii, care au 10 mandate, nu ar fi suficientă pentru formarea unei majorităţi, dar Kaja Kallas a declarat că va încerca să obţină sprijin individual din partea unor parlamentari ai Partidului de Centru şi Pro Patria care sunt nemulţumiţi de o cooptare a extremei drepte la guvernare.
Conform presei locale, în baza acordul de coaliţie tripartit, Juri Ratas îşi va păstra postul de premier în noul Executiv în care cele trei partide din coaliţie vor avea fiecare cîte cinci posturi de ministru. Ratas a fost criticat de partenerii săi din UE pentru intenţia de a aduce extrema dreaptă la guvernare, mai ales că după alegeri el a exclus o alianţă cu aceasta.
Imigranţi împiedicaţi să plece din Grecia
Au fost din nou violenţe în Grecia, între poliţişti şi imigranţii care vor să plece din ţară. Incidentele au avut loc lîngă o tabără din Nordul ţării, pe care zeci de imigranţi au vrut s-o părăsească. Ei îşi doreau să treacă în Macedonia de Nord, iar de acolo mai departe, către Vestul Europei. Forţele de ordine i-au împiedicat, aşa că oamenii furioşi au aruncat cu pietre şi sticle, iar poliţiştii au ripostat cu gaze lacrimogene. Sute de imigranţi au ridicat corturi în zona respectivă şi aşteaptă un moment prielnic pentru a-şi continua drumul către Occident.În total, peste 70 de mii de persoane sunt blocate în continuare în taberele din statul elen.
Trump, mesaj către imigranți: "Țara noastră este plină!"
"Nu mai putem să vă primim", le-a transmis Sîmbătă Președintele Trump imigranților, în cadrul unei dezbateri pe tema graniței de Sud a Statelor Unite, anunță CNN. Liderul de la Casa Albă a explicat că refuzul de intrare pe teritoriul SUA se referă și la cei care vor să ceară azil, dar și celor care vor să intre ca imigranți pur și simplu: "Sistemul e plin. Nu mai putem sa vă luăm. Fie că e vorba de astăzi, fie că este vorba despre orice vreți voi. Nu mai putem să vă luăm. Nu mai putem. Țara noastră este plină... Nu mai putem să vă luăm, îmi pare rău, așa că duceți-vă înapoi! Asta este situația!"
Trump a susținut, de asemenea, că închiderea graniței va fi încheiată în următorii doi ani. Președintele american a spus că Administrația sa a făcut progrese în a declara situația de la graniță ca o "urgență absolută". "Am văzut că unii dintre marii noștri rivali au spus în ultimele zile că este într-adevăr o urgență, nu le vine să creadă ce se întîmplă. Pe de o parte este din cauză că țara o duce atît de bine, pe de altă parte este o înșelătorie. Oamenii vor să vină în SUA. Nu ar trebui să vină. Nu ar trebui să vină!", a spus el.
Avortul în Alabama ar putea fi pedepsit cu 99 de ani de închisoare
Alabama, stat american în care Congresul local este dominat de republicani, propune scoaterea avorturilor în afara legii și pedepsirea aspră a celor care încalcă această interdicție. Astfel, dacă cineva face un avort, indiferent de vîrsta sarcinii, va comite o infracțiune și riscă pînă la 99 de ani închisoare. Este valabil și dacă se prescrie medicație care duce la avort.
Există o singură excepție de la lege: dacă sănătatea mamei este pusă în pericol sau dacă fătul are anomalii care nu-i permit supraviețuirea. Dacă sarcina este, însă, rezultatul unui viol sau incest, mama nu are voie să facă avort. Militanții pro-avort spun că o astfel de lege echivalează cu o sentință la moarte pentru femei. Avorturile erau legale în Alabama din 1973, printr-o decizie a Curții Supreme a SUA. Încurajați de numirea unor noi judecători la Curtea Supremă, mai conservatori, opozanții avorturilor din mai multe state americane speră să reia lupta judiciară care să le permită să revizuiască decizia de legalizare a avorturilor, intrată în istorie drept cazul Roe v. Wade.
Demersul din Alabama vine după ce alte două state, Kentucky și Mississippi, au interzis avortul din momentul în care este depistată bătaia de inimă a fătului, adică din săptămîna a șasea de sarcină. Și alte state, între care Georgia și Carolina de Sud, ar putea impune o legislație similară. Textul legii care a fost propusă Congresului local spune că legalizarea avorturilor este similară celor mai mari atrocități din istorie, inclusiv Holocaustul. Legea are peste 60 de susținători în rîndul celor 105 membri ai Camerei Reprezentanților din Alabama.
Țările cu cei mai mulţi turişti din lume
Cinci ţări de pe glob adună anual cîteva zeci de milioane de vizitatori. Chiar dacă în cazul unora limba sau poziţionarea geografică nu sunt neapărat accesibile, turiştii sunt atraşi de aceste locuri datorită locurilor frumoase, a culturii sau a mîncărurilor. Conform Organizaţiei Mondiale de Turism, Franţa este ţara cea mai vizitată din lume. În 2018, 84,5 milioane de turişti au ales această ţară ca destinaţie de vacanţă, invocînd ca motive multitudinea obiectivelor turistice, vinurile şi mîncărurile deosebite, Capitala unică şi coastele însorite.
Pe locul al doilea în topul celor mai vizitate locuri s-a clasat SUA, care a avut în acelaşi an 77,5 milioane de vizitatori. Cele mai atrăgătoare destinaţii americane au fost New York, Las Vegas, Los Angeles şi Florida. A treia în clasamentul turistic a fost Spania, care a strîns în interiorul graniţelor sale 68,3 milioane de vizitatori, care s-au îndreptat către Barcelona, Madrid, Sevilla sau Insulele Baleare. Pe locul al patrulea s-a aflat China, cu 56,9 milioane de vizitatori anual, care s-au îndreptat cu precădere către Capitală, dar şi spre alte zone ale ţării, pentru a descoperi cît mai mult despre cultura, mîncarea şi stilul de viaţă specific. Ultima în topul celor cinci destinaţii ale lumii este Italia, către care se îndreaptă anual 50,7 milioane de vizitatori anual. Un număr ridicat de turişti au ales ca destinaţii de călătorie şi Turcia, Germania, Marea Britanie, Mexic şi Rusia.
”Occidentul va dispărea din cauza migrației în masă, islamul va invada lumea, UE nu mai protejează popoarele din interiorul ei, ci băncile”, avertizează un cardinal african
Cardinalul african Robert Sarah avertizează că „Occidentul va dispărea” ca urmare a migrației în masă, iar „islamul va invada lumea” și „va schimba complet cultura, antropologia și viziunea morală". În noua sa carte, intitulată „Evening Draws Near and the Day is Nearly Over”, Sarah reușește să provoace controverse în Europa, dar și în interiorul Vaticanului, identificînd în mod explicit migrația musulmană ca un indiciu al colapsului continentului, scrie dailymail.co.uk.
„Dacă Occidentul continuă în acest mod fatal, există un mare risc ca, pe fondul scăderii nașterilor, să dispară, invadat de străini, la fel cum Roma a fost invadată de barbari”, susține Sarah. ”Țara mea este predominant musulmană. Cred că știu despre ce realitate vorbesc”, a adăugat cardinalul catolic. Nu fără a învinui direct Uniunea Europeană pentru „dorința de a globaliza lumea, anulînd națiunilor caracteristicile lor distinctive”, o mișcare pe care a etichetat-o drept „pură nebunie”.
”Comisia de la Bruxelles nu se gîndește decît la construirea unei piețe libere în serviciul marilor puteri financiare”, a continuat el. ”Uniunea Europeană nu mai protejează popoarele din interiorul ei. Protejează băncile”, spune cardinalul african. „Este o exegeză falsă să folosești Cuvîntul lui Dumnezeu pentru a promova migrația. Dumnezeu nu a vrut niciodată astfel de falii”, a spus Cardinalul Robert Sarah. ”Toți emigranții care sosesc în Europa sunt fără bani, fără muncă, fără demnitate... Asta e ceea ce vrea Biserica?”, s-a întrebat el, adăugînd că „Biserica nu poate coopera cu această nouă formă de sclavie care a devenit migrația în masă”. „Dacă Europa dispare, odată cu ea dispar și valorile neprețuite ale vechiului continent, Islamul va invada lumea”, a avertizat Sarah. Într-un interviu video anterior, Sarah a avertizat că Europa și-a pierdut rădăcinile și că este pe moarte din cauza numărului tot mai mic al europenilor care au copii.
Comentariile cardinalului african sunt la polul opus față de afirmațiile Papei Francisc, care, în repetate rînduri, a îndemnat națiunile occidentale să preia mai mulți migranți. Problema migrației nu va fi rezolvată niciodată prin ridicarea zidurilor, care să sporească frica de alții sau să nege asistența celor care aspiră în mod legitim la o viață mai bună pentru ei înșiși și pentru familiile lor, consideră Papa Francisc.
Benjamin Netanyahu afirmă că urmărește anexarea coloniilor din Cisiordania după alegeri
Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a declarat în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Channel 12 News că intenționează să anexeze coloniile israeliene din Cisiordania dacă va cîștiga alegerile din 9 Aprilie, relatează Reuters, potrivit Mediafax. În cadrul interviului, Netanyahu a fost întrebat de ce nu a extins suveranitatea Israelului asupra coloniilor din Cisiordania, așa cum țara a făcut cu Ierusalimul de Est și Înălțimile Golan, ambele ocupate în 1967 și ulterior anexate, decizii nerecunoscute de comunitatea internațională. „Cine spune că nu o vom face? Discutăm despre asta”, a declarat el. „Mă întrebați dacă vom trece la nivelul următor. Răspunsul este că da, vom trece la nivelul următor. Voi extinde suveranitatea”, a adăugat premierul.
Liderii palestinieni au reacționat imediat după declarația premierului Netanyahu. Saeb Erekat, negociatorul-șef palestinian și un apropiat al președintelui Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a declarat: „Israelul va continua să încalce dreptul internațional cu nerușinare atît timp cît comunitatea internațională va continua să nu pedepsească această țară, mai ales în condițiile în care Administrația Trump susține Israelul în acțiunile sale de violare a drepturilor palestinienilor”. În Fîșia Gaza, oficialul Hamas Sami Abu Zuhri a solicitat Autorității Palestiniene să își întrerupă cooperarea cu Israelul în domeniul securității în Cisiordania. „Visul lui Netanyahu de a anexa Cisiordania nu se va împlini niciodată, noi nu vom permite asta”, a declarat el.
Coloniile israeliene din Cisiordania, inclusiv în zona de Est a Ierusalimului, sunt ilegale conform legislaţiei internaţionale şi reprezintă obstacole majore în calea păcii între Israel şi palestinieni. Aproximativ 400.000 de israelieni locuiesc în aceste colonii în Cisiordania, cărora li se adaugă încă 212.000 în Ierusalimul de Est, potrivit datelor ONU.
Iranul transmite un avertisment Statelor Unite: ‘Vom pune Armata acelei țări pe lista noastră neagră, alături de jihadiști’
Autoritățile din Iran ar putea adăuga Armata Statelor Unite pe lista sa de organizații teroriste în cazul în care Washingtonul va lua o decizie similară în privința Gărzilor Revoluționare, a declarat un oficial iranian de rang înalt, citat de Reuters, potrivit Mediafax. „Dacă Gărzile Revoluționare vor fi trecute de americani pe lista grupărilor teroriste, atunci vom pune Armata acelei țări pe lista noastră neagră, alături de Daesh (ISIS, n.r.)”, a anunțat pe Twitter Heshmatollah Falahatpisheh, președintele Comisiei pentru securitate din cadrul Parlamentului de la Teheran.
Statele Unite sunt așteptate să desemneze Corpul Gărzilor Revoluţionare Iraniene drept organizație teroristă, fiind pentru prima oară cînd Washingtonul ar eticheta în mod oficial forțele armate ale unei alte țări drept grup terorist, au informat trei surse pentru Reuters. Decizia, despre care criticii avertizează că ar putea expune oficiali militari americani la acțiuni similare din partea unor guverne străine, va fi anunțată de Departamentul de Stat american la începutul săptămînii, au adăugat sursele, care au vorbit în condiții de anonimat.