REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (7 Iunie 2021)

O specie veninoasă de păianjen ia cu asalt Europa

O specie veninoasă de păianjen a luat cu asalt Europa, Steatoda nobilis, „falsa văduvă”, avînd o muşcătură periculoasă, care poate avea efecte extrem de severe. Oamenii de ştiinţă şi autorităţile sanitare au dezbătut o lungă perioadă de timp care sunt riscurile muşcăturii acestui păianjen. Studiile sunt cu atît mai necesare cu cît numărul cazurilor s-a înmulţit în Marea Britanie, acolo unde experţii de la Universitatea Galway au analizat recent efectele resimţite de 16 oameni muşcaţi de Steatoda nobilis. Astfel, numărul total de cazuri incluse în literatura de specialitate locală ajunge la 24, potrivit Daily Mail.  

Veninul, asemănător celui produs de văduva neagră, este resimţit de organism ca un şoc. Simptomele variază de la caz la caz, de la durere locală, umflături, senzaţie de greaţă sau tremur, pînă la tensiune arterială modificată, mobilitate afectată şi, destul de rar, infecţii bacteriene severe. O parte din cazurile depistate necesită spitalizare.   Falsa văduvă a devenit una din cele mai des întîlnite arahnide în zonele urbane din Marea Britanie. Totuşi, marea majoritate a subiecţilor studiului nu au fost muşcaţi pe stradă, ci în propria locuinţă, în timp ce dormeau (88%). Păianjenul se prinde deseori de hainele oamenilor, acţionînd cînd aceştia se aşteaptă mai puţin. Arahnidele respective nu sunt doar veninoase, ci şi „extrem de adaptabile şi competitive în sălbăticie”, explică Michel Dugon, autorul lucrării publicate în revista „Clinical Toxicology”. „Cu două decenii în urmă, această specie era aproape necunoscută în Irlanda, Marea Britanie sau în Europa continentală. Mai avem multe de învăţat despre genetică, origine, comportament şi dezvoltare. Totuşi, un lucru este cert – această specie nu o să dispară curînd, aşa că trebuie să învăţăm cum să convieţuim”, adaugă el.

Primul vas de croazieră a plecat din Veneția după mai bine de un an în huiduielile a mii de oameni

Au fost proteste la Veneția față de revenirea vaselor de croazieră în lagună, odată cu ridicarea restricțiilor impuse din cauza pandemiei de COVID-19. Mii de oameni s-au aliniat de-a lungul principalului canal sau au urcat la bordul bărcilor și au afișat pancarte prin care își arătau nemulțumirea față circulația pacheboturilor în zonă.Primul vas de croazieră care a plecat în călătorie din Veneția după mai bine de un an a traversat canalul Giudecca în fluierăturile a mii de oameni. Aceștia vor ca pacheboturile să nu mai treacă pe acolo, pentru că poluează și erodează bazele Veneției. În Aprilie, Guvernul italian a decis că navele de croazieră și cargo nu mai au voie să intre în centrul istoric al Veneției, ci să acosteze în apropiere. Interdicția va intra însă în vigoare odată cu finalizarea terminalelor din afara lagunei, dar încă nu a fost lansată o licitație pentru construcția lor. O parte din trafic ar putea fi redirecționată către un port din apropiere începînd cu anul viitor. Veneția a devenit una dintre cele mai importante destinații de croazieră din lume în ultimii 20 de ani. Aproape 700 de pacheboturi au plecat din portul orașului lagună în 2019.

Amenzi considerabile pentru turiștii care vor să ia „suveniruri” de pe plajele din Sardinia

Zeci de turiști vor trebui să plătească scump pentru suvenirurile pe care ar fi vrut să le ia de pe plajele virgine din Sardinia, transmite Euronews. Presa italiană a relatat Sîmbăta trecută că, în ultimele zile, 41 de persoane au fost amendate de Poliția Vamală din Sardinia cu pînă la 3.000 de euro, pentru că au încercat să părăsească insula mediteraneană avînd în bagaje 100 de kilograme de nisip, scoici și pietre de plajă. Potrivit LaPresse, de multe ori, turiștii pun la vînzare pe internet „comorile” luate de pe plajă, alimentînd astfel o piață ilicită înfloritoare pentru asemenea suveniruri, luate inclusiv din stațiunile de lux de pe Coasta de Smarald a insulei italiene. Pe aeroporturile și porturile din Sardinia au fost confiscate punguțe cu nisip, scoici și pietre, în conformitate cu o lege regională din 2017 care a stabilit amenzi cuprinse între 500 de euro și 3.000 de euro. Nisipul confiscat a fost adus de autorități înapoi pe plaje atunci cînd a fost posibil. Legea urmărește să prevină efectul cumulativ al îndepărtării nisipului și scoicilor de către milioanele de turiști care vin în fiecare an pe insula mediteraneană, renumită pentru întinderile lungi de plaje cu nisip alb.

Vladimir Putin constată că modul în care acționează SUA îi aduce aminte de prăbușirea Uniunii Sovietice: „Greșelile se acumulează”

Cu puțin timp înainte de prima sa întîlnire oficială cu Președintele Joe Biden, Putin sugerează că SUA ar putea împărtăși soarta defunctei Uniuni Sovietice, conform Reuters. „Auzim amenințări din partea Congresului și din alte părți, totul din cadrul contextual al procesului politic american. Cei care fac asta, probabil se gîndesc că Statele Unite au o putere militară, economică și politică atît de mare încît pot să o facă. (...) Problema cu imperiile este că ele cred că sunt suficient de mari să mai facă și greșeli, însă greșelile se acumulează și va veni un moment în care nu vor mai putea fi rezolvate”, a spus Putin, menționînd și că „acest comportament” îi aduce aminte de fosta Uniune Sovietică.

Președintele Joe Biden se va întîlni cu liderul rus pe 16 Iunie, la Geneva, în prima întîlnire dintre cei doi de cînd Biden a devenit Președintele SUA. Rusia se arată neîncrezătoare într-o ”reușită” pe plan diplomatic în cadrul summit-ului Putin-Biden, declara, la începutul săptămînii, șeful diplomației ruse, Sergei Lavrov.

Partidul conservator Forza Italia al lui Berlusconi are în vedere o fuziune cu Liga lui Salvini

Partidul conservator Forza Italia al lui Silvio Berlusconi are în vedere o fuziune cu Liga lui Matteo Salvini (extrema dreaptă), au relatat media italiene preluate de dpa, potrivit agerpres. Surse din Liga au precizat că posibila fuziune nu va fi o „anexare”, ci o alăturare a forţelor pentru Italia. Problema ar urma să fie discutată la mijlocul acestei săptămîni. În prezent Forza Italia şi Liga fac parte din Guvernul tehnocrat al lui Mario Draghi. Potrivit surselor, o altă formaţiune de extremă dreapta, Fratelli D’Italia, condusă de Giorgia Meloni, nu se va alătura celor două, întrucît Forza Italia se teme că aceasta ar putea avea un impact negativ asupra noului bloc. Fratelli D’Italia se află în prezent în opoziţie.

NASA va crea un sistem avansat de observare a Pămîntului

NASA a anunţat că va crea un sistem avansat de observare a Pămîntului cu ajutorul căruia se va putea monitoriza ce se întîmplă la sol, în atmosferă şi chiar şi sub suprafaţa Terrei, informează mediafax. Sistemul este compus din 5 sateliţi speciali care vor lucra în tandem să creeze o hartă 3D a Pămîntului, de la sol la atmosferă. Scopul proiectului este oprirea încălzirii globale, dar şi evitarea dezastrelor naturale și a incendiilor de vegetaţie. Proiectul a fost dezvoltat în ultimii 4 ani după recomandarea primită de la cercetătorii din întreaga lume. „La fiecare 10 ani, cei mai buni cercetători din Statele Unite şi din întreaga lume se reunesc să creeze o strategie pentru un deceniu. Şi au recomandat să organizăm misiuni care împreună să formeze Sistemul de Observare a Planetei. Aceşti sateliţi se vor uita către Pămînt, fiecare cu propriul scop. Şi vor integra toate datele şi vor avea o abordare comună”, a declarat dr. Thomas Zurbuchen, Associate Administrator for the Science Mission Directorate.

Incertitudini privind încheierea la 21 Iunie a lockdown-ului din Anglia

Ministrul britanic al Sănătăţii, Matt Hancock, a declarat că este prea devreme ca să spună dacă Guvernul îşi va respecta planul de a ridica restricţiile din Anglia la 21 Iunie, relatează Reuters. Hancock a spus că a existat un impact semnificativ al variantei delta de covid-19 descoperită în India. El a menţionat creşterea numărului de cazuri de coronavirus, dar a precizat şi că lockdown-ul ar putea fi luat în calcul, avînd în vedere rata spitalizărilor şi deceselor. “Este prea devreme să luăm o decizie definitivă. Eu şi premierul vom analiza toate datele în această săptămînă. Am spus că le vom da oamenilor suficient timp înainte de data de 21 Iunie. În acest moment nu spunem ‘Nu’ datei de 21 Iunie”, a afirmat Matt Hancock. Ministrul a spus că este important ca oamenii să primească ambele doze de vaccin împotriva coronavirusului, deoarece datele arată că acestea pot fi eficiente împotriva variantei delta. În Marea Britanie s-au înregistrat pînă acum 127.836 de decese asociate covid-19.

Varianta Delta are o rată de transmisibilitate cu 40% mai mare decît varianta Alfa

Varianta Delta a noului coronavirus, care ameninţă posibilitatea de ridicare a ultimelor restricţii antiepidemice din Marea Britanie, are o rată de transmisibilitate cu 40% mai mare decît varianta Alfa, pînă acum dominantă în această ţară, a declarat Duminică ministrul britanic al Sănătăţii, Matt Hancock, informează AFP, potrivit agerpres. „Cea mai ridicată estimare a plusului de creştere, aşa cum o denumim noi (…), este de aproximativ 40%”, a declarat ministrul britanic pentru BBC, citînd cercetările realizate de un grup de oameni de ştiinţă care consiliază Guvernul de la Londra.

În pofida unei creşteri a numărului de cazuri noi de COVID-19 în ultimele zile, care a depăşit pragul de 5.000 şi chiar pe cel de 6.000 de cazuri recenzate zilnic, numărul spitalizărilor a rămas stabil, a adăugat Matt Hancock. Majoritatea internărilor vizează pacienţi care nu au fost vaccinaţi, a precizat oficialul britanic. Marea Britanie, ţara cel mai grav afectată de pandemie în Europa, cu peste 128.000 de decese, a administrat cel puţin o doză a unor vaccinuri anti-COVID-19 unui număr de peste 40 de milioane de rezidenţi. Peste 27 de milioane de rezidenţi britanici au primit deja ambele doze. Însă sosirea în ţară a variantei Delta, depistată pentru prima dată în luna Aprilie în India şi devenită de acum dominantă în Marea Britanie, potrivit estimărilor oficiale, după un îndelungat lockdown hibernal, ameninţă ridicarea ultimelor restricţii antiepidemice, prevăzută pentru 21 Iunie. Pînă la acea dată, aproximativ trei cincimi (60%) dintre adulţii britanici vor fi vaccinaţi cu schemă completă, a adăugat Matt Hancock. În prezent, procentul britanicilor vaccinaţi cu ambele doze este de 52%.

O femeie de 124 de ani, care ar fi cea mai bătrînă persoană din lume, s-a vaccinat anti-COVID

O femeie de 124 de ani din India, care ar fi cea mai în vîrstă persoană din lume, a primit prima doză de vaccin împotriva coronavirusului. NDTV spune că Rehtee Begum, din districtul Baramulla, s-a numărat printre cele peste 9.000 de persoane din zonă vaccinate Miercuri, 2 Iunie. Oficialii au anunțat că a fost vaccinată o persoană de 124 de ani, însă nu au prezentat dovada vîrstei ei. Însă Departamentul de Informații și Relații Publice (DIPR) din Jammu și Kashmir a postat pe rețelele sociale o fotografie cu Begum primind prima doză, iar în postare se spune că are 124 de ani. Dacă vîrsta anunțată de oficialități este adevărată, Begum este cea mai bătrînă persoană din lume din lume. Rehtee Begum a fost vaccinată în cadrul unei campanii door-to-door a autorităților medicale indiene. Vîrsta femeii a fost stabilită în baza unui card de la serviciile sociale, însă familia nu a prezentat o dovadă suplimentară în acest sens.

Conform Guinness Book, cea mai în vîrstă persoană în viață din lume este Kane Tanaka, în vîrstă de 118 ani, din Japonia. Cea mai bătrînă persoană care a trăit vreodată a fost Jeanne Louise Calment din Arles, Franța, care a murit la vîrsta de 122 de ani și 164 de zile. La începutul acestui an, cea mai în vîrstă persoană din Europa a reușit să supraviețuiască coronavirusului. Franțuzoaica Lucile Randon a sărbătorit împlinirea a 117 ani pe data de 11 Februarie.

Elon Musk, ţinta grupării de hackeri Anonymous: „Ți-ai întîlnit adversarul. Așteaptă-ne!”

Elon Musk a devenit noua ţintă a Anonymous, după ce gruparea de hackeri a postat un videoclip în care un membru vorbeşte despre SpaceX, felul în care îşi exploatează şeful Tesla angajaţii şi despre cum „face mişto în mod constant” de pieţele de criptomonede. „Poate crezi că ești cel mai inteligent, dar acum ți-ai întîlnit adversarul. Suntem anonimi! Suntem legiune. Aşteaptă-ne”, a spus hackerul.

„În ultimii cîţiva ani te-ai bucurat de cea mai favorabilă reputaţie pentru că ai atins dorinţa pe care mulţi dintre noi o avem de a trăi într-o lume cu maşini electrice şi explorare spaţială”, spune unul dintre hackeri într-un videoclip, postat pe rețele sociale Sîmbătă, citat de Mediafax. „Recent... oamenii încep să te vadă ca pe un alt bogat narcisist, disperat de atenţie”, potrivit mesajului venit după ce Musk a postat încă un tweet despre Bitcoin, Vineri. „Bineînţeles, şi-au asumat riscul cînd au investit şi toată lumea ţine cont şi știe de volatilitatea în cripto, dar tweet-urile tale din această săptămînă arată o ignoranţă clară faţă de persoanele cu venituri medii”, se arată în video.

Anonymous, care s-a implicat de-a lungul timpului în atacuri cibernetice îndreptate împotriva Departamentelor de Poliţie, politicieni, companii financiare şi religii, a continuat să lanseze ceea ce părea a fi un avertisment vag către şeful Tesla. Musk nu a abordat direct ameninţarea subtilă, dar la aproximativ 20 de minute de la postarea grupului, Musk a scris pe Twitter: „Nu ucide ceea ce urăşti, salvează ceea ce iubeşti”.