REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (4 Aprilie 2022)

Polonia e dispusă să găzduiască arme nucleare americane

Vicepremierul Poloniei, Jaroslaw Kaczynski, liderul Partidului Lege şi Justiţie (PiS, de guvernămînt), a declarat  că ţara sa este dispusă să găzduiască focoase nucleare americane şi a pledat pentru creşterea cu 50% a numărului militarilor americani pentru consolidarea flancului estic al NATO, potrivit EFE,scrie Agerpres.

Politicianul polonez a nuanţat că o astfel de iniţiativă ar trebui să pornească de la Washington şi că această posibilitate nu este deocamdată luată în calcul în mod activ. Kaczynski a propus ca prezenţa trupelor americane în Europa să sporească de la 100.000 la 150.000, din care jumătate ar trebui să staţioneze cu titlu permanent în ţările din Estul Europei, din cauza agresivităţii în creştere a Rusiei. În plus, Kaczynski a cerut crearea în Polonia a unui mare centru operativ al alianţei Nord-atlantice, de la care să poată fi planificate şi conduse misiuni.

Liderul Partidul de la putere în Polonia spune că Germania și Franța „au o simpatie puternică pentru Moscova”

Vicepremierul polonez Jaroslaw Kaczynski, considerat omul forte al puterii de la Varşovia, a acuzat Franţa şi Germania că sunt prea apropiate de Rusia în contextul războiului din Ucraina, scrie AFP,conform Agerpres.

„Germania, ca şi Franţa, are o simpatie foarte puternică pentru Moscova", a criticat liderul partidului naţionalist-populist PiS la putere în Polonia, într-un interviu publicat de cotidianul german Die Welt. Jaroslaw Kaczynski şi-a rezervat cele mai ascuţite săgeţi în direcţia Berlinului. „Ani de zile, Guvernul german nu a vrut să vadă ce face Rusia sub conducerea lui Putin, iar astăzi se vede rezultatul", a spus el. „Polonia nu este mulţumită de rolul Germaniei în Europa", a subliniat el, acuzînd Berlinul că a încercat „să reconstruiască ceea ce făcuse fostul cancelar al imperiului, Bismarck", adică „o dominaţie germană, dar cot la cot cu Rusia".

Vicepremierul polonez a criticat Berlinul mai ales pentru că în prezent nu livrează suficiente arme Ucrainei şi pentru că refuză un embargo cel puţin asupra importurilor de petrol din Rusia. „Este important de ştiut că Rusia obţine venituri de patru pînă la cinci ori mai mari din vînzările sale de petrol decît din vînzările de gaze", a spus Jaroslaw Kaczynski, insistînd că „nu putem continua să susţinem permanent o mare putere precum Rusia plătindu-i miliarde".

Talibanii au interzis culturile de mac în Afganistan

Liderul suprem al talibanilor, mollahul Hibatullah Akhundzada, a interzis culturile de mac în Afganistan. Un decret în acest sens a fost anunţat de purtătorul de cuvînt al liderului suprem al talibanilor, Zabihullah Mujahid, informează dpa, potrivit Agerpres.

În decret se menţionează că, dacă ordinul este încălcat, cultura de mac va fi distrusă imediat, iar cel responsabili vor fi judecaţi în conformitate cu legea islamică, Sharia. „Mai mult, utilizarea, transportul, comerţul, exportul şi importul tuturor tipurilor de droguri precum alcool, heroină, haşiş etc., inclusiv de la fabricile de producţie a medicamentelor din Afganistan, sunt strict interzise”, se menţionează în decret. Opiul afgan domină piața neagră internațională a drogurilor, alimentînd opt din 10 utilizatori a nivel mondial, potrivit Oficiului ONU privind drogurile şi criminalitatea (UNODC).

SUA au eliberat un deţinut care se afla de 20 de ani închis la închisoarea militară din Guantanamo

Statele Unite au eliberat un deţinut care se afla închis de 20 de ani în închisoarea militară din Guantanamo, Cuba. Deţinutul, pe numele său Sufiyan Barhoumi va fi repatriat în Algeria, informează BBC, scrie Digi24”

Algerianul fusese capturat în 2002 într-o casă conspirativă din Pakistan, împreună cu un membru din conducerea Al Qaeda şi acuzat că plănuia să pună la cale un atentat cu bombă în SUA. Departamentul de Stat al Apărării a considerat că ţinerea lui Barhoumi în detenţie nu mai e necesară. În acelaşi timp, SUA a mulţumit Algeriei pentru facilitarea transferului deţinutului în această ţară. 37 de deţinuţi se mai află, în acest moment, în închisoarea militară din Guantanamo, parte a unui complex naval al SUA instalat în Sud-Estul Cubei. Posibilitatea ca foști deținuți din Guantanamo să reia activitățile ostile a fost de multă vreme o preocupare care a jucat un rol central în dezbaterea privind eliberările. Datele arătau că în 2016 că aproximativ 17% din 728 de deținuți care au fost eliberați au fost „confirmați” și 12% erau „suspectați” că s-au angajat din nou în astfel de activități. 

China a raportat cele mai multe cazuri noi zilnice COVID din Februarie 2020

China a raportat Duminică un total de 13.287 de noi cazuri zilnice pentru 2 Aprilie, cel mai ridicat nivel din Februarie 2020, majoritatea în provincia Jilin (Nord-Est) și în centrul financiar Shanghai, relatează Reuters, informează mediafax.

Sunt 1.506 cazuri confirmate de coronavirus în ziua precedentă, a precizat Duminică autoritatea națională de sănătate, în scădere de la 2.129 cu o zi înainte. Însă numărul de noi cazuri asimptomatice, pe care China nu le clasifică drept cazuri confirmate, a crescut la 11.781 Sîmbătă, față de 7.869 cu o zi înainte. Shanghai, unde locuiesc 25 de milioane de locuitori, a efectua Duminică un test antigen la nivelul întregului oraș și Luni un test de acid nucleic în masă, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, un oficial de rang înalt din cadrul autorității sanitare din Shanghai. Orașul s-a străduit să oprească epidemia prin impunerea unui lockdown în două etape, determinînd producătorii să oprească operațiunile și provocînd o congestie severă în portul Shanghai, cel mai mare centru de transport de containere din lume.

Tesla a livrat un număr record de vehicule electrice în primul trimestru

Producătorul auto Tesla a raportat livrări record de vehicule electrice în primul trimestru, dar producția a scăzut față de trimestrul precedent, afectată de întreruperile lanțului de aprovizionare și oprirea activității în China, scrie Reuters, informează mediafax.

Tesla a livrat 310.048 de vehicule în acest trimestru, o ușoară creștere față de trimestrul precedent și o creștere de 68% față de anul precedent. Wall Street se aștepta la livrări de 308.836 de mașini, potrivit datelor Refinitiv. Tesla a produs 305.407 vehicule în perioada Ianuarie-Martie, în scădere față de 305.840 în trimestrul precedent. Tesla a declarat că a vîndut în total 295.324 de sedanuri Model 3 și vehicule utilitare sport Model Y, în timp ce a livrat 14.724 de sedanuri de lux Model S și SUV-uri premium Model X. În Martie, Tesla a majorat prețurile în China și Statele Unite, după ce directorul executiv Elon Musk a declarat că producătorul se confruntă cu o presiune inflaționistă semnificativă în ceea ce privește materiile prime și logistica, după invazia Rusiei în Ucraina.

Preşedintele Finlandei nu mai consideră oportună organizarea unui referendum pe tema aderării la NATO

Preşedintele Finlandei, Sauli Niinisto, nu mai consideră oportună organizarea unui referendum sau a unui sondaj de opinie oficial pe tema aderării ţării sale la NATO, deoarece este deja clar că majoritatea populaţiei este pentru aderarea statului scandinav la alianţa Nord-atlantică, transmite dpa, potrivit agerpres.

Niinisto a făcut aceste declaraţii într-un interviu acordat postului public de radio Yle. Pînă la sfîrşitul anului trecut, aveam o altă părere pe acest subiect, dar între timp lucrurile s-au schimbat, a mărturisit şeful statului scandinav. Potrivit unor sondaje de opinie recente, 62% dintre finlandezi sunt în favoarea aderării ţării lor la NATO. O dezbatere pe aceeaşi temă are loc şi în Suedia. Acolo, totuşi, Guvernul este în continuare împotriva aderării, scrie dpa. Finlanda are o frontieră comună cu Rusia de 1.300 de kilometri, fiind ţara din UE cu cea mai lungă frontieră cu ţara agresoare din conflictul cu Ucraina, aminteşte dpa.

Europa nu va avea recesiune, ci o încetinire a creșterii din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina

Comisarul european pentru Economie și Fiscalitate Paolo Gentiloni afirmă că războiul dintre Rusia și Ucraina va declanșa o încetinire a creșterii economice în acest an, avertizînd că actuala prognoză de creștere economică a blocului, de 4%, nu mai este viabilă, scrie CNBC, informează mediafax.

Paolo Gentiloni a declarat că actuala criză ucraineană va inaugura o perioadă de creștere mai mică pentru cele 19 țări care folosesc moneda euro. Proiecția blocului de creștere de 4% în 2022, emisă cu puțin timp înainte de invazia Rusiei în Ucraina, la 24 Februarie, va trebui revizuită în scădere, a spus el. Cu toate acestea, în încercarea de a atenua impactul acestei evaluări negative, Gentiloni a declarat că nu există perspectiva unei recesiuni. „Partea bună este că am intrat în această criză acum cinci săptămîni pe o bază bună și estimam pentru acest an o creștere de 4%”, a declarat Gentiloni pentru Steve Sedgwick de la CNBC, în cadrul Forumului Ambrosetti din Cernobbio, Italia. Gentiloni a declarat că perspectivele economice depind de trei factori: durata atacului Rusiei în Ucraina, dacă dinamica sancțiunilor se va răsfrînge asupra exporturilor de energie ale Rusiei și modul în care criza ucraineană poate afecta încrederea investitorilor și a consumatorilor. „De aceea, cred că trebuie să-i asigurăm pe cetățenii noștri, pe oamenii de afaceri că da, creșterea economică va încetini, dar nu intrăm în recesiune”, a spus Gentiloni. 

UE pregătește noi sancțiuni economice împotriva Rusiei, iar Gentiloni a declarat pentru Reuters că măsurile suplimentare nu vor afecta sectorul energetic.

Războiul din Ucraina va înjumătăți creșterea comerțului mondial

Războiul din Ucraina a determinat Organizația Mondială a Comerțului (OMC) să își reducă prognoza de creștere a comerțului mondial pentru acest an, de la 4,7% la 2,5%, relatează BBC, informează mediafax. Șefa OMC, Dr. Ngozi Okonjo-Iweala, spune că reducerea este legată și de problemele continue ale lanțului de aprovizionare global care au început ca urmare a pandemiei. Ea a spus că întreruperile vor face ca alimentele să fie mai scumpe, afirmînd că „îngrijorarea mea este că avem o criză alimentară care se pregătește”.

Dr. Okonjo-Iweala a declarat pentru BBC că, deși Rusia și Ucraina reprezintă doar aproximativ 2,5% din exporturile globale de mărfuri, acestea „sunt foarte, foarte semnificative în anumite sectoare”. Aprovizionarea cu multe produse alimentare, inclusiv grîu și porumb, a fost afectată în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Grupurile industriale au avertizat că UE se confruntă cu o penurie de ulei de floarea-soarelui. În total, 46,9% din exporturile globale provin din Ucraina și 29,9% din Rusia, potrivit S&P Global, dar, cu porturile închise, Ucraina se luptă să exporte. Folosind Africa ca exemplu, fostul ministru nigerian de finanțe a declarat că 35 din cele 55 de țări de acolo importă grîu și alte cereale din Rusia și Ucraina și 22 importă îngrășăminte. Dr. Okonjo-Iweala a declarat că speră că există soluții la problemele de aprovizionare. Ea a spus că, pe termen scurt, țările ar putea „să își schimbe gusturile alimentare” pentru a consuma mai multe produse autohtone. Ea a adăugat că, pe termen mai lung, Africa investește în „soiuri de grîu și alte culturi care tolerează căldura”, pe măsură ce se adaptează la schimbările climatice.

Macron avertizează asupra riscului unei răsturnări de situație în stilul Brexit

Președintele Emmanuel Macron a avertizat asupra riscului unei răsturnări de situație în stilul Brexit, în cadrul singurului său miting de campanie înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, în încercarea de a convinge alegătorii descurajați și de a revigora o campanie lipsită de vitalitate, informează mediafax. Conform Reuters, cu aproximativ o săptămînă înainte de scrutinul din 10 Aprilie, Macron se află în defensivă, în condițiile în care liderul de extremă dreapta Marine Le Pen a revenit în sondaje, iar cursa se strînge între cei doi favoriți pentru turul crucial din 24 Aprilie.

„Uitați-vă la ce s-a întîmplat cu Brexit și cu atîtea alte alegeri: ceea ce părea improbabil s-a întîmplat de fapt”, a declarat Macron în fața unei mulțimi de susținători care fluturau steaguri. „Nimic nu este imposibil”. „Pericolul extremismului a atins noi culmi pentru că, în ultimele luni și ani, ura, adevărurile alternative au fost normalizate”, a spus el. „Ne-am obișnuit să vedem la emisiunile TV autori antisemiți și rasiști”.

Pe scena unui stadion cu 35.000 de locuri din afara Parisului, Macron și-a început discursul de două ore cu o listă lungă de realizări și promisiuni de a crea locuri de muncă în spitale și azile de bătrîni, într-o încercare clară de a convinge alegătorii de centru-stînga care, potrivit sondajelor, ar putea să se abțină. „Nu ascund faptul că va trebui să muncim mai mult”, a spus Macron, atacîndu-i pe contracandidați precum Le Pen și candidatul de extremă-stînga Jean-Luc Melenchon, care au promis să reducă vîrsta de pensionare la 60 de ani. „Nu-i credeți pe cei care spun că vor reduce vîrsta de pensionare la 60 sau 62 de ani și că totul va fi în regulă. Nu este adevărat”, a adăugat el.