REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (31 Mai 2021)

Madridul acuză Marocul că a instrumentat sute de minori pentru a încălca frontierele Spaniei

Ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles, a acuzat Marocul că a instrumentat sute de minori pentru a încălca frontierele Spaniei, după afluxul în enclava spaniolă Ceuta a mii de migranţi, apreciind episodul ca „inacceptabil”, notează AFP, potrivit agerpres. „Un lucru este clar: atunci cînd minori sunt utilizaţi ca instrument pentru a încălca frontierele teritoriale ale Spaniei, este inacceptabil”, a declarat ministrul la postul naţional de televiziune RTVE. Începînd cu data de 17 Mai, cel puţin 8.000 de candidaţi la emigrare, printre care numeroşi tineri, au pătruns ilegal în enclava spaniolă după ce grănicerii marocani le-au permis trecerea. Cei mai mulţi au fost întorşi înapoi, dar peste 800 de minori marocani au rămas în Ceuta, majoritatea cutreierînd străzile. Autorităţile din Ceuta acţionează încercînd să le găsească părinţii pentru a le asigura întoarcerea, o sarcină dificilă.

„Este inacceptabil” atît din punctul de vedere al „dreptului internaţional, cît şi al legilor umanitare”, a adăugat Margarita Robles.„Nici o ţară care acţionează în spiritul unei bune vecinătăţi nu poate folosi minorii în acest fel”, şi-a exprimat ea indignarea.

Spania, a subliniat ministrul, a fost întotdeauna „unul dintre principalii susţinători ai Marocului, dar cerem respect din partea Marocului, deoarece este el cheia coexistenţei”, a continuat ea. Potrivit Madridului, printre migranţi, 1.500 erau minori, în timp ce asociaţia umanitară Amnesty International a citat cifra de 2.000. Autorităţile din Ceuta au acuzat Marocul că a manipulat minorii pentru a-i încuraja să treacă frontiera cu scopul de a exercita presiuni asupra Madridului în contextul crizei diplomatice dintre cele două ţări din cauza prezenţei pe teritoriul spaniol a lui Brahim Ghali, liderul Frontul Polisario. Miile de migranţi au reuşit să treacă frontiera în masă, deoarece grănicerii marocani i-au lăsat în mod deliberat să treacă, ceea ce a fost văzută ca o măsură de retorsiune după spitalizarea în Spania a liderului Polisario.

O jurnalistă s-a înregistrat făcînd sex într-un club de swingeri pentru un reportaj despre relaxarea restricțiilor

Cu echipamentul de înregistrare pornit, o jurnalistă din Danemarca a făcut sex într-un club dedicat swingerilor, în cadrul unui reportaj radio, avînd ca temă relaxarea restricţiilor asociate COVID-19, relatează DPA. Louise Fischer de la postul RADIO4 a relatat despre redeschiderea clubului situat în apropiere de Capitala Copenhaga după relaxarea restricţiilor. În reportaj, Fischer a intervievat persoane aflate în club şi apoi li s-a alăturat. Ascultătorii au putut auzi astfel interviul luat de jurnalistă partenerului său în timpul actului sexual, dar şi sunete explicite. „Scena swing este foarte secretă”, a explicat Fischer cotidianului Jyllands-Posten, adăugînd că a dorit să creeze o atmosferă de încredere în rîndul persoanelor pe care le-a intervievat.

Tina Kragelund, director de programe în cadrul postului, a avut cuvinte de laudă la adresa acestui tip de jurnalism imersiv. „Cred că este grozav cînd reporterii noştri experimentează practicînd jurnalismul într-un mod diferit”, a declarat Kragelund publicaţiei citate. Postul i-a dat anterior undă verde lui Fischer să întreţină relaţii sexuale la club în cazul în care dorea. Kragelund a declarat pentru televiziunea suedeză SVT că postul de radio pe care îl reprezintă nu are rezerve în legătură cu ceva atît de universal ca sexul, notează DPA. Jurnaliştii s-au inspirat adesea din propriile experienţe în cadrul reportajelor lor, a spus ea. Fischer a declarat că unii jurnalişti i-au spus că a întrecut o anumită măsură, dar a precizat că majoritatea reacţiilor primite au fost pozitive.

Mai mulți austrieci au fost vaccinați anti-Covid cu aceeași seringă

Scandal de amploare la o uzină a companiei siderurgice austriece Voestalpine! Dintr-o ”eroare medicală”, mai mulți angajați au fost vaccinați împotriva noului coronavirus cu aceeași seringă. Incidentul a avut loc într-o fabrică situată în Mürzzuschlag, care are 500 de angajați. ”Am descoperit că numărul de truse de vaccinare utilizate de unul dintre medici nu corespundea numărului de persoane vaccinate”, au anunțat cei responsabili de imunizare. Organizatorul a anunțat că persoana care a comis greșeala a fost eliberată imediat din atribuțiile sale. Acesta s-a declarat ”profund îngrijorat” de eroarea medicală și a transmis că a informat Ordinul medicilor și autoritățile sanitare. Persoana respectivă a vaccinat 59 de angajați și a explicat că ”este posibil să fi folosit cîteva seringi de mai multe ori.”

Într-un comunicat, compania și-a exprimat neînțelegerea față de această eroare și a solicitat transparență cu privire la modul în care ar fi putut să se producă. Grupul, care a efectuat controale la toate lanțurile de vaccinare, a pus la dispoziția angajaților în cauză asistență psihologică. Voestalpine studiază posibile consecințe juridice. Compania siderurgica, cu sediul în Linz, are aproape 48.000 de angajați în aproximativ cincizeci de țări, iar oțelul său special este utilizate la căile ferate, automobile, aviație, electrocasnice și industria petrolului și gazelor.

Un politician a fost surprins urinînd în timpul unei ședințe parlamentare online, după ce în alta a apărut gol

În mai puțin de o lună, un politician canadian a reușit să fie protagonistul a două incidente, unul mai jenant decît celălalt, în timpul unor sesiuni video. Mai întîi, bărbatul a fost surprins gol, pentru ca a doua oară să fie filmat în timp ce urina. Politicianul și-a cerut scuze, recunoscînd că gesturile sale sunt greu de iertat. ”Sunt profund jenat de acțiunile mele și de deranjul pe care l-ar fi putut provoca oricui le-a fost martor”, a declarat William Amos, după noul incident penibil și hilar care l-a avut ca protagonist. De altfel, chiar el a calificat episodul ca fiind „inacceptabil”, dar „accidental”, a anunțat politicianul, într-o declarație pe twitter. Politicianul, coleg de partid cu premierul Justin Trudeau, a spus că va renunța temporar la unele atribuții și că va „căuta asistență, fără să detalieze despre ce problema ar fi vorba.

 Luna trecută, Amos a comis o altă greșeală pe care a calificat-o drept "nefericită”, după ce a apărut gol în ședința video. Motivul invocat a fost că tocmai revenise de la alergare și își schimba hainele.

Guvernul britanic are în vederea impunerea obligativităţii vaccinării pentru personalul medical

Guvernul britanic are în vederea impunerea obligativităţii vaccinării împotriva COVID-19 pentru personalul medical, în încercarea de a stopa infecţiile din mediul spitalicesc, a declarat secretarul de stat pentru vaccinarea anti-COVID-19, Nadhim Zahawi, transmite Reuters. „Orice Guvern responsabil trebuie să aibă această dezbatere, să se gîndească la modalităţi de a-i proteja pe cei mai vulnerabili asigurîndu-se că personalul care trebuie să aibă grijă de aceste persoane este vaccinat”, a declarat coordonatorul campaniei britanice de vaccinare pentru Sky News. „Există un precedent pentru acest lucru. Evident că medicii chirurgi sunt vaccinaţi împotriva hepatitei B. Deci este o soluţie pe care o avem, cu certitudine, în vedere”.

Noi manifestaţii la Bruxelles împotriva restricţiilor antiepidemice

Sute de manifestanţi fără măşti au protestat Sîmbătă la Bruxelles, în apropierea instituţiilor Uniunii Europene, scandînd ”Libertate!”, împotriva restricţiilor impuse pentru combaterea pandemiei de COVID-19, relatează AFP, potrivit agerpres.  Manifestaţia a început într-un parc din Bruxelles şi s-a îndreptat spre piaţa unde află birourile UE, inclusiv sediul Comisiei Europene. Poliţia a interzis accesul în piaţă, desfăşurînd sîrmă ghimpată şi o linie de 40 de agenţi în ţinută anti-revoltă i-a împiedicat pe manifestanţi să se apropie. Protestatarii s-au dispersat în calm după circa patru ore. ”Nu există corona(virus). Este doar gripă”, a spus pentru AFP o manifestantă în vîrstă de 48 de ani, Miriam. O altă manifestantă, o belgiancă de vreo 20 de ani care a refuzat să-şi spună numele, a declarat apropo de echipamentul Poliţiei anti-revoltă: ”E război? Ce vor ei? Uitaţi-vă la ei şi uitaţi-vă la noi!”, a spus ea, arătînd spre îmbrăcămintea de Vară pe care o purta.

Belgia a început relaxarea restricţiilor în vigoare de şapte luni, în contextul în care ritmul de vaccinare s-a accelerat, iar numărul de infectări şi spitalizări scade lent. Cu toate acestea, portul măştii rămîne obligatoriu, inclusiv în aer liber, şi, chiar dacă terasele restaurantelor sunt deschise, numărul persoanelor ce se pot aduna la exterior şi la interior este limitat.

Polițiștii britanici au confiscat 5 milioane de lire sterline, după ce au văzut un bărbat clătinîndu-se sub greutatea genților cu bani 

Poliția londoneză a confiscat suma de 5 milioane de lire sterline în bani cash – cea mai mare sumă reținută vreodată în Capitala Angliei –, după ce agenții au observat un bărbat care se chinuia să care niște genți grele la mașină. Banii proveneau din activități infracționale și urmau să fie "spălați". Trei bărbați au fost condamnați după această captură, a anunțat Poliția Metropolitană din Londra într-un comunicat. Autoritățile au anunțat că, pe 5 Iunie anul trecut, au observat un bărbat, Ruslan Shamsutdinov, ieșind de la o adresă din Fulham, în Sud-Estul Londrei, care "se chinuia vizibil" să care niște genți grele la mașină. Polițiștii l-au oprit și au găsit "o sumă considerabilă de bani" în genți, potrivit unui comunicat. Percheziția apartamentului din care a ieșit Ruslan a scos la iveală o schemă de spălare de bani în valoare de peste 5 milioane de lire sterline.

Trei bărbați au fost condamnați Vinerea trecută în acest dosar – Ruslan Shamsutdinov, Sergejs Auzins și Serwan Ahmadi – la pedepse cu închisoarea, pentru activități de spălare de bani. În timpul operațiunii, care a pornit anul trecut, anchetatorii și-au dat seama că Sergejs Auzins, care practica spălarea banilor la scară mare, duce cantități mari de bani la o adresă din Fulham. Pe 5 Iunie 2020, polițiștii l-au prins pe Ruslan Shamsutdinov în timp ce se chinuia să ducă genți grele cu bani la mașină. La percheziția apartamentului de unde a ieșit au mai găsit 39.000 de euro și 8.000 de lire. Cîteva săptămîni mai tîrziu, pe 14 Iulie, Serwan Ahmadi a fost văzut plecînd de la casa lui din Edmonton cărînd o geantă. După ce l-au oprit și verificat, polițiștii au găsit aproape 60.000 de lire în geantă. În apartamentul de unde ieșise au mai găsit aproape 200.000 de lire sterline. O zi mai tîrziu a fost arestat și Sergejs Auzins, la casa căruia au fost găsite peste 14.000 de lire. În total, suma confiscată în urma operațiunii a fost de 5.082.026 de lire sterline, potrivit Poliției Metropolitane.

O poliţistă de origine română, în centrul unui mare scandal în Anglia

O poliţistă cu origini româneşti este acuzată de rasism şi riscă acum să-şi piardă locul de muncă. Tînăra se angajase în Poliţia britanică abia în urmă cu un an. Andra Şerbănescu a intrat prima dată în atenţia superiorilor ei anul trecut, în luna Iulie, cînd a reţinut doi bărbaţi pe care i-a suspectat că ar fi fost implicaţi în trafic de droguri şi spălare de bani, într-o staţie de benzină. Andra i-ar fi spus colegului cu care făcea echipă că îi va aresta pe cei doi fiindcă sunt de culoare şi automat ar fi suspecţi. Un coleg din Poliţie, Joshua Osborne, s-a dus a doua zi la superiorii săi şi a raportat tot, acuzînd-o pe româncă de rasism, informează BBC. Ca şi cum nu ar fi fost suficient, cîteva zile mai tîrziu, ea a avut un alt comentariu rasist în momentul în care a văzut pe stradă un bărbat care ducea un covor pentru rugăciuni. „Ăştia pun de obicei bombe”, ar fi spus tînăra, fără să ştie că va fi din nou pîrîtă. Colegul ei, Oliver Howe, s-a dus şi a raportat totul, acuzînd-o că este rasistă.  

Acum, reprezentanţii Poliţia Avon & Somerset spun că afirmaţiile tinerei ar putea fi considerate rasiste şi ofensatoare şi ar constitui o abatere gravă, notează The Mirror. Din această cauză, ea riscă acum să-şi piardă şi slujba. O audiere virtuală a avut deja loc la Kenneth Steele House din Bristol, însă deocamdată nu a fost luată o decizie defintivă, scrie Daily Mail.

Sute de căutători de comori la Iaşi

Mai multe topoare unice în Europa au fost găsite chiar de unul dintre cei peste 300 de căutători de metale din Iaşi. Arheologul amator a rămas consternat de prima reacţie a specialiştilor la descoperirea făcută de el. 331 de ieşeni sunt autorizaţi pentru a putea folosi detectoare de metale şi cutreieră dealurile şi pădurile ieşene, în căutare de artefacte ascunse sub pămînt. Mai multe topoare unice în Europa au fost găsite chiar de unul dintre aceşti căutători de metale. „Am găsit mai multe topoare tracice. Prima dată cînd le-am dus la ei, la Palatul Culturii, m-au întrebat de unde le-am cumpărat. Le-am spus că, de fapt, le-am găsit. Mi-au spus că le dau istoria peste cap, pentru că tracii nu ar fi trecut munţii în partea Moldovei, iar prin descoperirea asta s-a dovedit că totuşi au trecut. Poate făceau schimburi”, povesteşte pentru Ziarul de Iaşi Cezar Cioran, preşedintele Asociaţiei „IAŞI Detectează”. Potrivit legii, persoanele care fac descoperiri importante au termen de 72 de ore să predea artefactele găsite.  

China a lansat cu succes un vehicul spaţial automat de tip cargo către un modul orbital

China a lansat Sîmbătă cu succes un vehicul spaţial automat de tip cargo către un modul orbital, potrivit media de stat chineze, aceasta fiind a doua dintr-o serie de unsprezece misiuni necesare pentru finalizarea primei staţii spaţiale permanente de pe orbită a ţării, informează Reuters. Vehiculul spaţial cargo Tianzhou-2 a fost lansat cu o rachetă propulsoare Y3 Long March-7 de la baza de lansare Wenchang, situată pe insula Hainan din Sudul Chinei. Cunoscută în engleză sub abrevierea CSS („Chinese Space Station”), iar în chineză sub denumirea Tiangong („Palat Celest”), staţia spaţială va fi similară, după finalizarea construcţiei, cu fostul avanpost ruso-sovietic „Mir” (1986-2001). Specialiştii preconizează că viitoarea staţie spaţială chineză va avea o durată de viaţă cuprinsă între 10 şi 15 ani.

Staţia spaţială formată din trei module va rivaliza cu singura construcţie de acest tip aflată în prezent în funcţiune, Staţia Spaţială Internaţională (ISS), care este susţinută de ţări precum Statele Unite, Rusia şi Japonia. Chinei i s-a interzis participarea la proiectul ISS de către Statele Unite, notează Reuters. Directorul Agenţiei spaţiale chineze pentru zboruri cu echipaj uman (CMSA), Hao Chun, a declarat recent, pentru postul public de televiziune CCTV, că asamblarea staţiei va dura în total doi ani. Staţia ar trebui, aşadar, să fie finalizată în 2023, nu în 2022, aşa cum era prevăzut iniţial.