REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (3 Februarie 2022)

SUA au în prezent 4.160 de militari desfăşuraţi în ţările baltice şi în Polonia

SUA au în prezent 4.160 de militari desfăşuraţi în ţările baltice – Lituania, Estonia şi Letonia – şi în Polonia, pe fondul unei escaladări a tensiunilor cu Rusia cu privire la situaţia din Ucraina, a informat Pentagonul, transmite EFE, potrivit agerpres. Unul dintre purtătorii de cuvînt ai Departamentului Apărării din SUA, locotenent colonelul Anton T. Semelroth, a declarat într-un comunicat de presă că, în prezent, „circa 100 de membri ai personalului militar prin rotaţie sunt desfăşuraţi în Lituania, 4.000 în Polonia şi 60 în Letonia şi Estonia”. Oficialitatea americană a explicat că numărul poate fluctua, în funcţie de operaţiuni şi de manevrele care sunt efectuate. Semelroth a precizat că aceste forţe prin rotaţie au un caracter defensiv şi permit SUA să fie „agile şi flexibile” împreună cu aliaţii NATO atunci cînd vine vorba să abordeze „mediul de securitate complex şi dinamic” în care operează.

Tensiunile au sporit în ultima lună ca urmare a comasării de către Rusia a 100.000 de militari la frontiera cu Ucraina. Occidentul se teme că Rusia se pregăteşte să invadeze ţara vecină, în timp ce Moscova insistă că nu doreşte un război cu Ucraina şi că nu ameninţă această ţară. SUA, la rîndul lor, au plasat în „alertă sporită” 8.500 de militari, care se află pe teritoriul american, în vederea unei desfăşurări în ţările de pe flancul estic al NATO în cazul în care Rusia ar ataca Ucraina.

Un bărbat a întrerupt audienţa generală a Papei Francisc strigînd: Aceasta nu este Biserica lui Dumnezeu!

Un bărbat a întrerupt Miercuri audienţa generală a Papei Francisc de la Vatican, strigînd în limba engleză „Aceasta nu este Biserica lui Dumnezeu” şi fluturînd o mască medicală pe care şi-a dat-o jos de pe faţă înainte de a fi scos din sală de Poliţie, a declarat un martor pentru Reuters. Bărbatul, care a fost auzit strigînd şi cuvîntul „mască”, stătea singur în spatele sălii de audienţă, departe de zona în care se aflau majoritatea credincioşilor. Papa Francisc a auzit strigătele, însă nu este clar dacă a înţeles ce spunea bărbatul. După ce acesta din urmă a fost luat de forţele de Poliţie ale Vaticanului, Papa le-a cerut celor prezenţi în sala de audienţă să i se alăture pentru a spune o rugăciune pentru bărbat.

Vameşii germani au prins o femeie care încerca să scoată din ţară o mică avere

O anchetă a fost deschisă după ce o femeie a fost prinsă de vameşii din oraşul german Karlsruhe încercînd să scoată o sumă mare de bani din ţară, bani pe care i-a ascuns între paginile unei cărţi şi în pachete de şerveţele, relatează dpa, potrivit agerpres. Femeia, care încerca să ajungă în Turcia, ar fi fost prinsă cu aproximativ 40.700 de franci elveţieni (43.700 de dolari) ascunşi între paginile unei cărţi şi aproximativ 6.300 de euro (7.000 de dolari) ascunşi în pachete de şerveţele. O anchetă a fost deschisă şi femeia a fost obligată să plătească o cauţiune de 11.800 de euro. Orice persoană care doreşte să intre sau să iasă din Germania avînd asupra sa o sumă de peste 10.000 de euro în numerar este obligată să o declare la Vamă.

Ungurii au o părere predominant bună despre Vladimir Putin

Nu mai puţin de 43% din cetăţenii unguri au o părere bună despre Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, în timp ce imaginea acestuia este negativă doar pentru 36% din cei care au răspuns la întrebările unui sondaj Nezopont preluat de MTI, transmite agerpres. Institutul de sondare a opiniei publice a stabilit că ungurii au un punct de vedere „pragmatic” despre liderul de la Kremlin, la fel ca şi slovenii (34% aprecieri pozitive), croaţii (37%) şi austriecii (21%). Nezopont a studiat imaginea Preşedintelui rus în 12 ţări central-europene, în Noiembrie şi Decembrie anul trecut şi arată că sîrbii îl apreciază cel mai mult (77%), iar polonezii cel mai puţin (doar 10% opinii favorabile). Popularitatea lui Putin este ridicată în rîndul bulgarilor (60%), macedonenilor (55%) şi muntenegrenilor (57%), dar scăzută printre cehi (25%) şi români (31%). 

Anders Behring Breivik rămîne în spatele gratiilor încă cel puţin un an

Justiţia norvegiană a respins cererea de eliberare condiţionată formulată de Anders Behring Breivik, autorul atacurilor din Iulie 2011 soldate cu 77 de morţi, care se află în detenţie de zece ani, transmit AFP şi DPA. Tribunalul districtual din Telemark, întrunit la penitenciarul de maximă securitate Skien (130 de kilometri Sud-Vest de Oslo) unde Breivik este închis după ce a fost condamnat la 21 de ani de închisoare, a analizat timp de două săptămîni dacă autorul atacurilor continuă să reprezinte o ameninţare pentru societate. Judecătorii au dat curs solicitării făcute în urmă cu două săptămîni de procurori, care au cerut menţinerea în detenţie a neonazistului Anders Behring Breivik (42 de ani), justificînd că acesta este la fel de periculos ca în urmă cu zece ani şi jumătate, cînd a ucis 77 de persoane. ”Există un risc evident ca (Breivik) să îşi reia comportamentul care a condus la atacurile teroriste din 22 Iulie 2011”, au declarat cei trei judecători care au analizat cererea de eliberare condiţionată. ”Nu se poate presupune ca Breivik să fie totuşi non-violent. Asigurările sale verbale şi cuvîntul său de onoare au puţină valoare”, au subliniat judecătorii.

Avocatul lui Breivik, Oystein Storrvik, a anunţat la scurt timp intenţia sa de a face apel – pe care Justiţia poate decide să nu îl examineze – şi de a lansa o nouă procedură judiciară contra condiţiilor de detenţie ale clientului său. La 22 Iulie 2011, Anders Behring Breivik – care între timp şi-a schimbat numele în Fjotolf Hansen – a comis un atentat cu o maşină-capcană în zona clădirilor guvernamentale din Oslo, în urma căruia au murit opt oameni. Apoi, el s-a deplasat pe insula Utoya, unde se desfăşura o tabără de Vară pentru tineret a Partidului Laburist norvegian, unde a ucis 69 de persoane. Breivik a solicitat eliberarea condiţionată la zece ani după ce a fost condamnat la 21 de ani de închisoare, pedeapsă care poate fi prelungită pe termen nelimitat dacă se consideră că deţinutul este o ameninţare continuă pentru societate. El poate solicita o nouă audiere, dar nu mai devreme de 12 luni de la data deciziei judecătoreşti de Marţi.

O subvariantă a Omicron-ului a fost depistată în 57 de ţări

O subvariantă a tulpinii de coronavirus Omicron care, potrivit unor studii, ar putea fi mai contagioasă decît versiunea originală a fost detectată în 57 de ţări, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), notează AFP. Omicron, care se răspîndeşte şi suferă mutaţii rapid, a devenit varianta dominantă în lume de cînd a fost detectată pentru prima dată în Sudul Africii, în urmă cu zece săptămîni. În buletinul epidemiologic săptămînal, OMS a explicat că această variantă, care reprezintă peste 93% din totalul specimenelor de coronavirus recoltate în ultima lună, are mai multe subvariante: BA.1, BA.1.1 , BA.2 şi BA.3. BA.1 şi BA.1.1 – cele mai vechi versiuni identificate – constituie încă peste 96% din secvenţele Omicron încărcate în baza de date globală GISAID. Dar se constată o creştere semnificativă a numărului de cazuri care implică BA.2, care are mai multe mutaţii diferite faţă de versiunea originală, în special pe proteina spike marcînd suprafaţa virusului şi care este esenţială pentru a penetra în celulele umane.

„Secvenţe desemnate BA.2 au fost transmise la GISAID de 57 de ţări pînă în prezent”, a subliniat OMS, adăugînd că în unele ţări această subvariantă reprezintă acum mai mult de jumătate din secvenţele Omicron recoltate.

OMS a declarat că se ştiu încă puţine lucruri despre diferenţele dintre subvariante şi a cerut să se efectueze studii privind caracteristicile virusului, în special privind transmisibilitatea acestuia, capacitatea sa de a se sustrage protecţiilor imunitare şi virulenţa acestuia. Mai multe studii recente au sugerat că BA.2 este mai contagios decît Omicron original. Maria van Kerkhove, director tehnic al Departamentului de combatere a maladiei COVID-19 din cadrul OMS, a declarat presei că informaţiile despre subvariantă sunt limitate, dar unele date iniţiale au indicat că BA.2 a avut „o majorare uşoară a ratei de creştere în comparaţie cu BA.1”. Omicron provoacă, în general, o boală mai puţin severă decît variantele anterioare ale coronavirusului şi Maria Van Kerkhove a subliniat că, pînă în prezent, nu există dovezi că subvarianta BA.2 ar fi mai gravă.

Antrenamentele din cel de-al doilea poligon ca mărime din România îi sperie pe localnici

Oamenii dintr-o localitate din județul Dolj sunt speriați din cauza antrenamentelor militare. Acolo se află cel de-al doilea poligon ca şi mărime din ţară, după cel de la Cincu.

De cîteva zile, în poligonul militar de tragere de la Botoşeşti-Paia ajung zilnic zeci de militari din întreaga țara pentru a se antrena. Acest lucru îi sperie pe localnici. Locuitorii comunei cred că Armata se antrenează din cauza disputei dintre Rusia şi Ucraina. ”Bă, vine războiul peste noi”. ”Se aude cînd trag?” ”Doamne, se zguduie pămîntul”. ”Ne temem că avem și noi copii. E greu și de ei. Și de bătrîni. Se aud de aici de la noi”. În momentul în care localnicii vorbeau despre război, un autocar plin de militari a greșit drumul către poligon și a ajuns în localitate. Soldații și-au dat seama că sunt pe strada greșită cînd s-au întîlnit în capătul străzii cu ... gîștele. Nelu Mihalache - viceprimar: Nu se întîmplă absolut nimic. Acest poligon este numai pentru instrucție și trageri, nu se fac alte activități. Se închiriază de către Ministerul Apărării către alte foruri superioare, către polonezi, americani.

Comuna Botoșești-Paia are 750 de locuitori.

Putin îl ia în derîdere pe premierul britanic: Sunt gata de dialog cu DERUTAŢII!

Kremlinul a anunţat Miercuri că va da detalii cînd şi dacă şeful statului rus Vladimir Putin va discuta cu premierul britanic Boris Johnson şi că Preşedintele Rusiei este dispus să discute cu oricine, inclusiv cu cei „de-a dreptul derutaţi”, transmite Reuters. Convorbirea între cei doi lideri fusese programată pentru Luni, dar Johnson a fost nevoit să o amîne din cauza problemelor politice interne. Premierul Regatului Unit a făcut Marţi o vizită în Ucraina, unde a acuzat Moscova că ţine o armă la tîmpla Kievului, încercînd să intimideze Occidentul pentru a redesena harta de securitate a Europei de după Războiul Rece. Rusia susţine că nu are nici o intenţie de a invada teritoriul ucrainean, deşi a mai făcut acest lucru în 2014, cînd a anexat peninsula Crimeea.

Decesele cauzate de Covid în 2022 au fost mai numeroase decît cele provocate de gripă în 3 ani

În prima lună a anului 2022, numărul americanilor care au murit din cauza COVID-19 a fost mai mare decît cel provocat de gripă în trei ani, potrivit datelor oferite de Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, relatează dpa, potrivit agerpres. În perioada 1-30 Ianuarie 2022, aproximativ 55.000 de americani au murit din cauza COVID-19, media deceselor pe şapte zile ajungînd pînă la cel mai înalt punct înregistrat de Iarna trecută, înainte ca vaccinurile să fie disponibile la scară largă, potrivit cifrelor CDC. Între 2019 şi 22 Ianuarie 2022, gripa a provocat moartea a 24.000 de persoane, conform CDC. Astfel, din 2019 pînă în 2020, 20.000 de persoane au murit din cauza gripei, urmînd scăderi accentuate în 2020-2021 şi 2021 pînă în prezent, totalizînd aproximativ 4.000 de decese. Numărul deceselor cauzate de gripă pentru perioada 2020-2021 nu a fost disponibil pe site-ul CDC, dar organizaţia a publicat cifra – 748 – în revista „Journal of the American Medical Association”. Deşi COVID-19 a fost uneori comparat cu gripa – adesea în încercarea de a-i minimiza severitatea – datele disponibile arată că COVID-19 provoacă mai multe decese, notează sursa citată.

Cifrele recente oferite de CDC întăresc acest fapt, dar sugerează şi faptul că, deşi noua variantă Omicron apărută este considerată „mai blîndă”, COVID-19 rămîne totuşi o ameninţare mai mare pentru sănătatea publică decît gripa. În timp ce varianta Omicron este considerată „mai blîndă” decît Delta – deoarece este mai puţin probabil să provoace decese sau ca cei infectaţi să fie spitalizaţi, mai ales dacă sunt vaccinaţi – compensează prin transmisibilitate, scrie Associated Press. Cu cît sunt mai mulţi oameni infectaţi, cu atît există riscul ca virusul să provoace decese, notează dpa.

Rusia nu are de gînd să impună noi restricţii antiepidemice

Rusia nu are în vedere să introducă noi restricţii pentru limitarea răspîndirii epidemiei de COVID-19, în pofida unei creşteri masive a numărului de noi cazuri în ţară, transmite miercuri AFP. ”Mortalitatea nu este mai ridicată decît în timpul perioadelor pe care le-am traversat în ultimii doi ani”, a declarat şefa Agenţiei de sănătate publică rusă (Rospotrebnadzor), Anna Popova. ”Şi, astăzi, nu vedem motive pentru restricţii speciale”, a anunţat Popova într-un interviu acordat agenţiei RIA Novosti.

De la începutul pandemiei, Rusia a înregistrat peste 680.000 decese asociate COVID-19, unul dintre cele mai grave bilanţuri din lume, conform site-ului specializat Govov, care citează statistici oficiale. Însă autorităţile au refuzat să introducă un nou lockdown drastic după primul val al pandemiei, din Primăvara lui 2020, în scopul apărării unei economii fragile. Odată cu răspîndirea variantei Omicron, una foarte contagioasă, Rusia a cunoscut în ultimele zile o creştere substanţială a numărului de noi cazuri de COVID-19. În 29 Ianuarie, acest număr a depăşit pragul de 100.000 de noi contaminări zilnice, potrivite datelor guvernamentale. Miercuri au fost consemnate 141.883 de noi cazuri, faţă de aproximativ 30.000 în urmă cu două săptămîni. Numărul deceselor zilnice rămîne limitat, Miercuri fiind înregistrate 678 cazuri fatale, faţă de valoarea maximă, 1.200, consemnată în precedentul val, din Toamna anului trecut. Rata vaccinării anti-COVID-19 în rîndul populaţiei ruse este de numai 48%, potrivit Govov.