REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (24 Mai 2021)

Românii i-au ”îngenuncheat” pe germani la consumul de bere

Kirin Beer University publică, începînd din 1975, un raport anual privind consumul de bere, pe baza datelor de la asociaţiile de berari din toată lumea şi din statisticile oficiale. Surprinzător, producătorul japonez al unei beri renumite confirmă că Marea Britanie este doar pe locul al 23-lea, în timp ce România a depăşit în 2020 şi Spania şi Germania şi se află pe podiumul global, scrie BBC Science Focus Magazine, citat de Hotnews.  

Top 10 este următorul:   10. Letonia 81,4 l per capita 9. Croaţia 85,5 l per capita 8. Spania 88,8 l per capita 7. Irlanda 92,9 l per capita 6. Namibia 95,5 l per capita 5. Polonia 97,7 l per capita 4. Germania 99,0 l per capita 3. România 100,3 l per capita 2. Austria 107,8 l per capita 1. Republica Cehă 188,6 l per capita.  

Cehii cîştigă zdrobitor, în vreme de românii sunt mai însetaţi decît locuitorii unor ţări cu tradiţie mai veche în domeniu – dacă spaniolii sunt renumiţi şi pentru vinuri, poate că irlandezii, croaţii şi polonezii „au dat-o mai mult pe tărie” în vremea pandemiei.

Două doze ale vaccinurilor Pfizer sau AstraZeneca sunt eficiente în lupta împotriva tulpinii indiene a coronavirusului

Un studiu publicat de Institutul de Sănătate Publică din Marea Britanie (PHE), efectuat în perioada 5 Aprilie – 16 Mai, arată că vaccinul Pfizer-BioNTech are o eficienţă de 88% împotriva variantelor simptomatice ale bolii provocate de varianta B.1.617.2 şi o eficienţă de 93% pentru varianta britanică B.1.2.7, transmite Digi24. Două doze ale vaccinului AstraZeneca au o eficienţă de 60% împotriva bolii simptomatice generate de varianta indiană, comparativ cu 66% în cazul variantei britanice.
Guvernul Britanic îşi doreşte să ridice restricţiile Covid pe data de 21 Iunie deoarece campania de vaccinare este una dintre cele mai rapide din Europa. Institutul de Sănătate Publică a accentuat importanţa celor doză doze pentru ca imunitatea să fie făcută corect. Astfel, prima doză a vaccinului are o eficienţă de 33% împotriva variantelor simptomatice ale B.1.617.2 după trei săptămîni, comparativ cu 50% eficienţă împotriva B.1.1.7. Potrivit datelor PHE, cel puţin 2.889 de cazuri ale variantei indiene au fost înregistrate în Anglia între 1 Februarie şi 18 Mai. Dintre acestea, 104 cazuri au dus la o vizită la urgenţă, 31 au necesitat spitalizare şi şase au dus la deces.

În California, un băieţel de 6 ani a fost împuşcat după un incident banal petrecut în trafic

Un individ care se certase cu mama copilului, în trafic, a scos un pistol şi a tras mai multe focuri de armă spre maşina femeii. Aiden Leos a murit în braţele mamei sale pe autostrada 55 din Orange, Vinerea trecută. Anchetatorii au declarat că bărbatul a atras mai multe focuri în maşina familiei, lovind copilul din spate. A fost dus de urgenţă la Spitalul de Copii din apropiere, unde autorităţile au confirmat că băiatul a murit. Suspectul a fugit imediat de la faţa locului. Poliţia a primit numeroase indicii de la şoferii care au trecut prin zonă, dar, pînă acum, criminalul nu a putut fi identificat.

Președintele SUA, Joe Biden, vrea să se întîlnească cu Kim Jong-un, dar cu o condiție

Preşedintele american Joe Biden s-a pronunţat în favoarea pregătirii terenului pentru o întîlnire cu Kim Jong-un. Totuşi, spune liderul de la Casa Albă, o astfel de întîlnire trebuie să aibă pe agendă discutarea programului nuclear al Coreei de Nord. „Nu voi proceda ca în trecutul recent, nu-i voi oferi tot ceea ce caută, mai ales recunoaşterea legitimităţii sale pe plan internaţional, şi nu-l voi lăsa să dea impresia greşită că devine mai serios pe anumite subiecte cînd nu aceasta este intenţia lui”, a spus Joe Biden, citat de Reuters.

Preşedintele american a făcut această declaraţie în cadrul unei întrevederi la Casa Albă cu omologul său Sud-coreean Moon Jae-in. Cei doi lideri au pledat pentru dialog cu Coreea de Nord şi şi-au reafirmat voinţa de a lucra împreună pentru denuclearizarea Peninsulei Coreea. Joe Biden încearcă astfel să fie mai ferm în dosarul Nord-coreean decît Donald Trump, care s-a lăudat mereu de faptul că a primit scrisori „magnifice” de la Kim Jong-un şi a organizat trei summituri cu acesta fără un rezultat notabil.

În Franţa, a fost raportat un al treilea caz de hemofilie apărut după vaccinarea cu Pfizer-BioNTech

Un al treilea caz de hemofilie apărut după vaccinarea cu serul Pfizer-BioNTech a fost raportat în Franţa de la începutul vaccinării împotriva COVID-19, au informat autorităţile sanitare, relatează AFP. Peste 20.964.000 de doze de vaccin Pfizer-BioNTech au fost administrate în Franţa de la începutul campaniei, subliniază Agenţia pentru Medicamente (ANSM), în cel de-al 5-lea raport de farmacovigilenţă cu privire la acest vaccin, care acoperă perioada 30 Aprilie – 13 Mai. „Printre efectele aflate deja sub supraveghere specifică, analiza unui nou caz de hemofilie dobîndită în această perioadă, care creşte la trei numărul cazurilor apărute de la începutul vaccinării”, confirmă faptul că acest efect foarte rar constituie un „semnal potenţial” pentru o monitorizare atentă, notează ANSM. Boala s-a dezvoltat în cîteva zile pînă la o lună, la persoane cu vîrsta peste 75 de ani.

În general, hemofilia, o boală care împiedică coagularea corectă a sîngelui, este foarte rară (1 pînă la 1,5 de cazuri la un milion de indivizi pe an) şi afectează mai des pacienţi cu vîrsta medie peste 60 de ani, a explicat agenţia. Acest efect secundar foarte rar nu pune în discuţie raportul beneficiu/risc al vaccinului Pfizer-BioNTech, a subliniat ANSM. Totodată, notează ANSM, în perioada 6-13 mai au fost raportate opt cazuri noi de tromboză cu localizare atipică, însă fără cazuri noi de deces, asociate cu vaccinul AstraZeneca (Vaxzevria). Peste 4.294.000 de doze de AstraZeneca au fost administrate pînă în prezent în Franţa.

Peste 3,4 milioane de persoane au murit din cauza pandemiei la nivel global de la finalul anului 2019

3.445.582 de milioane de persoane au murit din cauza pandemiei de coronavirus în întreaga lume de la finalul anului 2019, conform unui bilanţ stabilit de AFP, scrie news.ro. Cele mai multe decese s-au înregistrat în SUA (589.670). Brazilia este pe locul doi, cu 448.208 de decese, urmată de India (291.331), Mexic (221.080) şi Regatul Unit (127.701).

Turiştii sunt invitaţi în zonele rurale din Spania ca să se bucure de farmecul peisajului rural

În locul vacanţelor tradiţionale pe nisip şi la mare, turiştii străini sunt invitaţi să se bucure de farmecul peisajului rural spaniol, a declarat premierul Pedro Sanchez, care a lansat un plan ambiţios pentru a salva satele spaniole aflate pe cale de dispariţie, relatează Reuters. Planul de 10 miliarde de euro are ca scop salvarea vieţii rurale într-o ţară în care 42% dintre sate sunt expuse riscului de depopulare, faţă de o medie de 10% în Uniunea Europeană. Începînd de Luni, Spania s-a deschis pentru turiştii din afara Uniunii Europene consideraţi cu risc scăzut de transmitere a coronavirusului, în special Marea Britanie şi Japonia, care nu vor fi obligaţi să prezinte un test negativ. Din 7 iunie, Spania va permite intrarea în ţară a persoanelor din orice parte a lumii care sunt vaccinate împotriva COVID-19, în speranţa de a stimula redresarea sectorului turistic devastat.

Îmbunătăţirea conectivităţii digitale pentru afacerile din turismul rural face parte din plan, care are în vedere, de asemenea, extinderea turismului durabil. Guvernul de stînga intenţionează să sporească accesul la internet în zonele rurale, să îmbunătăţească rutele de transport, să ofere subvenţii pentru tinerii antreprenori şi întreprinderile mici şi să lanseze un program educaţional Erasmus rural. Sanchez a declarat că cele 47 de milioane de locuitori ai Spaniei ocupă doar 12,7% din teritoriu, comparativ cu 67,8% din teritoriul populat în Franţa şi 59,9% în Germania. Multe sate rurale au o densitate medie de mai puţin de 12 locuitori pe kilometru pătrat, estimează Guvernul.

Merkel a lansat avertismente în legătură cu izbucnirile rasiste din Germania

Cancelarul Angela Merkel a avertizat împotriva izbucnirilor rasiste sau antisemite în timpul demonstraţiilor de susţinere a cauzei palestiniene, informează France Presse, potrivit agerpres. ”Cei care scot în stradă ura împotriva evreilor, cei care incită la ură rasială sunt în afara legii noastre fundamentale”, a avertizat cancelarul. ”Astfel de acte trebuie să fie pedepsite în consecinţă”, a insistat ea. Mai multe demonstraţii au avut loc în Germania ca urmare a escaladării violenţelor din ultimele două săptămîni între Israel şi mişcarea palestiniană Hamas. Demonstranţii au strigat sloganuri antisemite, au ars steaguri israeliene şi au deteriorat intrarea într-o sinagogă, aruncînd cu pietre la diferite mitinguri din ţară – acţiuni deja condamnate cu fermitate de Guvern. Cancelarul a vorbit despre „remarci antisemite intolerabile”. ”Legea fundamentală garantează dreptul la libertatea de exprimare şi de întrunire paşnică. Dar acest lucru nu lasă loc pentru atacuri asupra persoanelor de alte religii, nu lasă loc pentru violenţă, rasism şi denigrare”, a reafirmat cancelarul.

Jocurile Olimpice din Japonia vor avea loc indiferent de situaţia COVID de la Tokyo

Jocurile Olimpice din Japonia sunt programate în perioada 23 Iulie – 8 August. Competiția va fi organizată deși Tokyo va fi în stare de urgenţă pînă pe 31 Mai. Cel puţin 75% din locatarii din satul olimpic vor fi vaccinaţi pentru Jocurile Olimpice , potrivit mediafax. După toate controversele pe care le-au creat, Jocurile Olimpice vor avea loc 100%, spune John Coates, directorul comisiei de coordonare a Jocurilor Olimpice de anul acesta. „Sfatul pe care l-am primit din partea OMS şi toate celelalte sfaturi ştiinţifice şi medicale pe care le-am primit arată că toate măsurile pe care le-am subliniat în regulament şi în versiunea actuală a acestuia…, toate măsurile pe care le luăm sunt satisfăcătoare şi vor asigura desfăşurarea în siguranţă a Jocurilor Olimipice din punct de vedere sanitar, indiferent că va fi stare de urgenţă sau nu”, a declarat John Coates.

Autorităţile de reglementare antitrust din UE au lansat o investigaţie preliminară vizînd compania Coca Cola

Autorităţile de reglementare antitrust din Uniunea Europeană au lansat o investigaţie preliminară vizînd compania Coca Cola, a transmis Comisia Europeană, conform Reuters, scrie news.ro. „Putem confirma că CE a transmis chestionare, în cadrul unei investigaţii preliminare vizînd Coca Cola”, a declarat o purtătoare de cuvînt a Comisiei Europene. Ea a adăugat că investigaţia preliminară este în curs şi că nu pot fi estimate durata sau consecinţele. Coca Cola a transmis că a primit o cerere oficială de informaţii. „Odată ce vom coopera pe deplin cu Comisia, ar fi nepotrivit să facem alte comentarii, în timp ce procesul e în derulare. Ne conformăm legislaţiei europene privind concurenţa, precum şi altor legi şi reglementări aplicabile”, a subliniat compania.