REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (22 Martie 2021)

Cinci ţări mediteraneene doresc să elaboreze propuneri comune privind noul pact european pentru migraţie

Cinci ţări europene mediteraneene, Cipru, Spania, Grecia, Italia şi Malta, ”în prima linie de primire a migranţilor”, au convenit să elaboreze ”propuneri comune” privind noul pact european pentru migraţie, relatează AFP, potrivit agerpres. Grecia, Italia, Malta şi Spania au informat deja Comisia Europeană că un nou pact propus privind migraţia şi azilul nu împărtăşeşte în mare măsură povara imigranţilor care sosesc în Europa. ”Reiterăm pledoaria noastră puternică în favoarea unui echilibru real necesar între solidaritate şi responsabilitate, deoarece, în forma sa actuală, Pactul nu asigură suficient statele membre din prima linie”, se arată într-o declaraţie comună.

Mecanismul de retrimitere a migranţilor a fost deja discutat în contextul elaborării ”unui nou pact privind migraţia şi azilul” prezentat de Comisia Europeană, în Septembrie anul trecut. Potrivit UE, cooperarea cu ţările de origine ale migranţilor implică, de asemenea, ajutor pentru dezvoltare, investiţii, comerţ şi o mai bună organizare a căilor pentru imigraţia legală. În urmă cu o săptămînă, comisarul european Ylva Johansson, responsabil cu problemele pentru migraţie, a considerat că este ”urgent” să se elaboreze cu statele membre o listă a ţărilor cu care să se înceapă negocierile pentru ”îmbunătăţirea cooperării” privind ”readmiterea migranţilor”. Avînd în vedere faptul că unele ţări, în special state din Estul UE, se opun, noul pact propune ca acestea să plătească în schimb fonduri pentru a ajuta alte ţări să primească solicitanţi de azil.

Mii de londonezi au protestat împotriva restricțiilor. Zeci de arestări şi mai mulţi poliţişti răniţi

Cel puţin 36 de persoane au fost arestate şi mai mulţi ofiţeri de Poliţie au fost răniţi, Sîmbătă, la Londra, în timpul unei demonstraţii care a strîns cîteva mii de persoane care au protestat împotriva lockdown-ului impus ca urmare a pandemiei de COVID-19, informează AFP. Conform informaţiilor furnizate de Poliţie, cei mai mulţi au fost arestaţi pentru încălcarea măsurilor de izolare. De la începutul lunii Ianuarie, locuitorii Capitalei britanice şi din alte regiuni ale Angliei nu au voie să îşi părăsească locuinţele, cu excepţia unui număr limitat de deplasări. Protestul, care a început în Hyde Park la prînz, a continuat în centrul Londrei. După aceea, un grup de protestatari s-a întors în parc unde a aruncat cu proiectile asupra poliţiştilor.

„Mai mulţi au fost răniţi ca urmare a acestor atacuri”, a declarat într-un comunicat subcomisarul Laurence Taylor, care a condus operaţiunile de menţinere a ordinii. „Este complet inacceptabil şi trist faptul că ofiţeri însărcinaţi cu aplicarea reglementărilor care sunt instituite pentru a ne proteja pe noi toţi devin victimele acestor atacuri violente”, a adăugat el. Restricţiile sunt în vigoare în Anglia de la începutul lunii anuarie. Ca urmare a îmbunătăţirii situaţiei sanitare, premierul Boris Johnson a promis că le va relaxa, în timp ce izolarea strictă urmează să fie ridicată la sfîrşitul lunii.

Proteste în mai multe țări europene împotriva restricţiilor, rasismului şi violenţelor poliţiei

Tot Sîmbătă, mii de persoane au protestat în cinci oraşe din Croaţia împotriva restricţiilor impuse din cauza pandemiei de coronavirus, majoritatea dintre ei nepurtînd măşti, relatează dpa, potrivit agerpres. Protestatarii, dintre care unii au numit drept ”tiranie” obligativitatea de purtare a măştii, s-au adunat la Zagreb, Osijek, Split, Dubrovnik şi Sibenik. În Croaţia, măştile sunt obligatorii în transportul public, precum şi în magazine şi spitale. În aer liber, masca trebuie purtată atunci cînd nu se poate respecta o distanţare fizică de 1,5 metri. Mii de persoane au manifestat paşnic, Sîmbătă, la Paris şi în alte oraşe din Franţa, împotriva rasismului şi violenţelor Poliţiei, informează AFP, scrie news.ro .

“O manifestaţie care s-a desfăşurat paşnic, cu obiectivul de 5.000 pînă la 10.000 de persoane. Se poate spune că obiectivul a fost atins”, a declarat Emmanuel Vire, secretar general al Sindicatului jurnaliştilor CGT. Potrivit autorităţilor, la protestul de la Paris au participat 3.500 de persoane. “Rasism, violenţe ale Poliţiei, penitenciare şi judiciare, impunitate: Stop crimelor de stat”, a fost unul dintre mesajele afişate de manifestanţi. Protestatarii au cerut în special suspendarea imediată a poliţiştilor implicaţi în violenţe şi omucideri şi suprimarea propunerilor de lege cu privire la “securitatea globală” şi “separatism”. Au avut loc manifestaţii şi la Lyon (500 de protestatari), Lille (300) şi Rennes (400).

Unul din şase adulţi din SUA este vaccinat complet

Centrul american de prevenire şi luptă împotriva bolilor (CDC) a anunţat că pînă acum a fost vaccinată complet împotriva coronavirusului 16,7 la sută din populaţia adultă, ceea ce înseamnă că unul din şase adulţi a primit ambele doze de ser Pfizer sau Moderna sau vaccinul Johnson & Johnson, scrie news.ro. Au primit ambele doze ale vaccinului 40 la sută din totalul adulţilor cu vîrsta de peste 65 de ani. În total, s-au administrat 121 de milioane de doze din cele aproape 157 de milioane livrate în SUA. Conform statisticilor CDC, au primit cel puţin o doză a vaccinului împotriva coronavirusului 79.367.226 de persoane, iar dintre acestea 43.036.818 au primit şi a doua doză sau au primit serul Johnson & Johnson.

Peste 21 de milioane din adulţii vaccinaţi complet au primit serul Pfizer, 19,8 milioane au fost vaccinaţi cu Moderna şi 2,15 milioane cu Johnson & Johnson. Administraţia Biden şi-a atins obiectivul de 100 de milioane de doze administrate în primele 100 de zile ale mandatului de preşedinte, însă experţii în sănătate publică le cer oamenilor să fie precauţi în continuare şi să respecte regulile de distanţare şi de purtare a măştii.

Summitul UE de Joi şi Vineri va avea loc prin videoconferinţă, din cauza accelerării celui de-al treilea val

Summitul Uniunii Europene programat Joi şi Vineri la Bruxelles va avea loc prin videoconferinţă, din cauza accelerării celui de-al treilea val al pandemiei de COVID-19 în Europa, a anunţat un purtător de cuvînt european, potrivit AFP. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a luat această decizie ca urmare a accelerării cazurilor de COVID-19 în statele membre, a explicat pe Twitter purtătorul său de cuvînt, Barend Leyts. Summitul va lua în discuţie cîteva subiecte delicate, printre care deteriorarea relaţiilor cu Rusia şi Turcia, şi răspunsul dezorganizat al UE la pandemie. Liderii UE nu s-au mai întîlnit faţă în faţă decît foarte rar de la începutul pandemiei, cel mai important prilej fiind summitul maraton de patru zile din Iulie, cînd au validat planul de relansare de 750 miliarde de euro al UE. Unii diplomaţi critică sistemul de videoconferinţă, apreciind că subiectele delicate nu pot fi tratate în mod adecvat în acest format de dialog. Viitoarea reuniune cu prezenţă fizică a liderilor europeni este prevăzută pe 8 Mai la Porto, în Portugalia.

Criza sanitară va fi sub control în Europa pînă în Vară, susține fondatorul BioNTech

Fondatorul BioNTech, partenerul Pfizer la realizarea unuia dintre primele vaccinuri împotriva coronavirusului, este optimist că virusul va fi sub control în majoritatea ţărilor europene pînă la sfîrşitul Verii, în ciuda campaniilor lente de vaccinare din unele state, scrie Reuters , informează mediafax. Guvernele Uniunii Europene se confruntă cu critici dure din cauza întîrzierilor la livrarea vaccinurilor, care lasă blocul cu mult în urmă unor ţări precum Marea Britanie, Statele Unite sau Israel. Ugur Sahin s-a declarat optimist şi a spus că problemele se vor dovedi temporare, adăugînd că este posibil ca 70% dintre germani vor fi vaccinaţi pînă la sfîrşitul lunii Septembrie, moment în care virusul va mai pune puţine probleme.

„În multe ţări europene şi SUA, probabil că nu vom mai avea nevoie de blocaje pînă la sfîrşitul Verii,” a declarat el pentru ziarul Welt am Sonntag. „Vor fi focare, dar vor fi doar zgomot de fond. Vor exista mutaţii, dar nu ne vor speria.” Aproape 9% din populaţia germană primise cel puţin prima doză de vaccin pînă Sîmbătă, în timp ce Marea Britanie a trecut de jumătatea drumului, 50% dintre adulţi primind cel puţin o doză.

Ambasadorul Rusiei la Londra acuză Marea Britanie că îşi încalcă obligaţiile din tratatul de neproliferare nucleară

Într-un interviu pentru o emisiune de Duminică a postului britanic LBC, ambasadorul a fost de părere că documentul nu a oferit nici o justificare pentru catalogarea Rusiei drept o ”ameninţare acută” şi că relaţiile politice dintre Londra şi Moscova sunt acum ”aproape moarte”. Kelin şi-a exprimat surprinderea faţă de decizia de majorare a plafonului arsenalului nuclear, acuzînd că aceasta încalcă prevederile tratatului de neproliferare, ceea ce Guvernul britanic a negat. ”Faptul că Regatul Unit are de gînd să crească numărul focoaselor nucleare a fost o mare surpriză pentru întreaga lume, aş spune că pînă şi pentru experţii americani, aşa că ei gîndesc: <UK, ce ai de gînd?>. Creşti numărul de focoase cu 40%. Aceasta este o încălcare a tratatului de neproliferare şi a multor, multor altor acorduri care vorbesc numai despre o reducere a numărului de focoase”, a afirmat el.

Diplomatul a mai spus că acuzaţiile conform cărora Rusia reprezintă o ameninţare pentru Marea Britanie se rezumă la otrăvirea la Salisbury a fostului spion Serghei Skripal, care este lipsită de ”substanţă sau informaţii şi cu totul falsă”. ”În documentul de revizuire, Rusia este menţionată de 14 ori drept o ameninţare acută pentru Regatul Unit. Însă nu există nici o singură dovadă sau explicaţie la nici o afirmaţie”, a arătat el. ”În unele locuri, Rusia este acuzată că este o ameninţare pentru influenţa sa culturală”, a adăugat el. Potrivit lui Kelin, Moscova s-a oferit de mai multe ori să discute subiecte precum securitatea cibernetică, dar a fost mereu refuzată de Londra.

Potrivit ambasadorului, atitudinea Guvernului britanic a demolat, efectiv, cea mai mare parte a relaţiilor cu Rusia. ”Le menţinem mai ales în domeniul economic şi în domeniul cultural. Dar în ce priveşte domeniul politic, sunt aproape moarte”, a afirmat Kelin. În replică la afirmaţiile ambasadorului, un purtător de cuvînt al Guvernului de la Londra a declarat: ”Revizuirea Integrată stabileşte viziunea Guvernului despre rolul Marii Britanii în lume pînă în 2030. Modernizarea şi consolidarea securităţii şi a forţei de descurajare nucleară constituie o componentă cheie a acesteia şi ne putem apăra cel mai bine pe noi şi pe aliaţii noştri din NATO prin operaţiunea continuă a unei descurajări nucleare minime, credibile, independente”.

FMI vede semnele unei redresări globale mai puternice, dar rămîn riscuri semnificative

Numărul doi din Fondul Monetar Internațional a indicat că există semne emergente ale unei redresări economice globale mai puternice, dar a avertizat că rămîn riscuri semnificative, inclusiv mutațiile suferite de coronavirus, relatează Reuters, potrivit mediafax . Geoffrey Okamoto, First Deputy Managing Director FMI, a declarat că la începutul lunii Aprilie instituția își va actualiza previziunile din Ianuarie pentru o creștere globală de 5,5%, pentru a reflecta cheltuielile suplimentare de stimulare fiscală din Statele Unite, dar nu a oferit detalii suplimentare.

Într-un discurs adresat Forumului pentru Dezvoltare din China, Okamoto și-a exprimat îngrijorarea cu privire la divergențele crescînde dintre economiile avansate și piețele emergente, aproximativ 90 de milioane de oameni trecînd sub pragul sărăciei extreme de cînd a început pandemia. Okamoto a declarat că China a revenit deja la nivelurile de creștere pre-pandemice înaintea tuturor economiilor mari, dar că există semne îngrijorătoare ale unei diferențe în creștere între economiile avansate și piețele emergente. FMI proiectează că venitul pe cap de locuitor în țările emergente și în curs de dezvoltare, cu excepția Chinei, între 2020 și 2022, va fi cu 22% mai mic decît ar fi fost fără pandemie, ceea ce va împinge și mai mulți oameni în sărăcie.

Perspectivele generale au rămas incerte, a spus Okamoto, adăugînd că nu este clar cît timp va dura pandemia și accesul la vaccinuri a rămas foarte neuniform, atît în ​​economiile avansate, cît și în cele emergente. Okamoto a declarat că unele țări au, de asemenea, posibilități reduse de a-și spori cheltuielile pentru a combate pandemia și a atenua impactul economic al acesteia, în special cele cu venituri mici și cu niveluri ridicate ale datoriei.

Retragerea Turciei din Convenţia privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor, ”un semnal greşit”

Decizia Turciei de a se retrage din Convenţia de la Istanbul privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor, un tratat de referinţă din 2011 conceput să protejeze femeile de violenţa domestică, a trimis un semnal greşit Europei şi femeilor din Turcia, a declarat o purtătoare de cuvînt a Ministerului de Externe german, relatează Reuters. ”Nici tradiţiile culturale, nici cele religioase sau naţionale nu pot servi drept scuză pentru ignorarea violenţei împotriva femeilor”, a declarat purtătoarea de cuvînt. Turcia s-a retras din primul instrument obligatoriu din lume pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor, potrivit unui decret prezidenţial publicat Vineri, care a atras imediat criticile principalului partid de opoziţie, notează AFP.

Convenţia de la Istanbul din 2011 obligă Guvernele să adopte o legislaţie care să pedepsească violenţa domestică şi abuzurile similare, inclusiv violul conjugal şi mutilarea genitală feminină. Violenţa domestică şi feminicidul rămîn o problemă gravă în Turcia. Anul trecut, 300 de femei au fost asasinate, potrivit grupului pentru apărarea drepturilor We Will Stop Femicide.

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:05
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31