REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (18 Octombrie 2021)

Cel puţin 17 misionari creştini americani şi familiile lor au fost răpiţi de membrii unor bande în Haiti

Cel puţin 17 misionari creştini americani şi familiile lor, printre care şi copii, au fost răpiţi Sîmbătă de membrii unor bande în Port-au-Prince, Capitala Haiti, stat în Caraibe, a relatat mass media americană, citată de Reuters. Răpirea s-a produs după ce misionarii au părăsit un orfelinat din ţara aflată în criză, au transmis The New York Times şi CNN. The Washington Post a informat că o înregistrare audio provenită de la organizaţia Christian Aid Ministries, cu sediul în Ohio, menţiona că „bărbaţi, femei şi copii” avînd legătură cu această organizaţie sunt luaţi ostatici de o bandă armată.

„Directorul de operaţiuni al misiunii şi Ambasada americană acţionează pentru a putea vedea ce se poate face. Rugaţi-vă ca membrii bandei să ajungă să se căiască şi să aibă credinţă în Iisus Hristos”, se mai menţionează în înregistrare.

Paisprezece adulţi şi trei minori au fost răpiţi, potrivit CNN, care a citat o sursă neidentificată din rîndul forţelor de securitate din Haiti. Cei 17 călătoreau către Titanyen după ce vizitaseră orfelinatul din zona Croix des Bouquets, a transmis CNN. The New York Times, care citează oficialităţi locale, a informat că misionarii au fost răpiţi dintr-un autocar care se îndrepta către aeroport pentru a lăsa o parte dintre membrii grupului înainte de a-şi continua drumul către o altă destinaţie din Haiti. O creştere a violenţelor bandelor a dus la strămutarea a mii de oameni şi a afectat activitatea economică în cea mai săracă ţară de pe continentul american. Violenţele au sporit vertiginos după asasinarea în Iulie a Preşedintelui Jovenel Moise şi după un cutremur produs în August în care au murit peste 2.000 de oameni.

Sărăcia ar putea creşte în Europa din cauza preţurilor mari la energie

Comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, a avertizat cu privire la creşterea sărăciei în Europa din cauza preţurilor tot mai mari la energie electrică, transmite dpa, potrivit agerpres. Schmit a declarat pentru agenţia de presă menţionată că milioane de oameni din blocul comunitar suferă de sărăcie generată de preţurile tot mai mari la energie electrică şi a adăugat că numărul acestora va continua să crească.

Comisia Europeană ar putea ajuta ţările membre să limiteze impactul preţurilor foarte mari la energie electrică asupra populaţiei, dar că obligaţia de a lua măsuri revine în primul rînd Guvernelor naţionale, potrivit lui Schmit. Purtătoarea de cuvînt a Guvernului german, Martina Fietz, a declarat că este important să existe o coordonare la nivelul întregii Europe şi să se acţioneze în cadrul actualelor regulamente ale pieţei interne a UE. Subiectul va fi discutat la Consiliul European care va avea loc săptămîna aceasta, în zilele de Joi şi Vineri, la Bruxelles, a menţionat Fietz. Confederaţia Europeană a Sindicatelor ETUC a atras atenţia în Septembrie că, potrivit datelor existente, peste 2,7 de milioane de oameni din Europa nu-şi mai pot permite să-şi încălzească în mod corespunzător locuinţele, cu toate că au un loc de muncă şi, implicit, un venit.

Au apus timpurile mîncării ieftine în Marea Britanie din ultimii 20 de ani

Epoca mîncării ieftine în Marea Britanie din ultimii 20 de ani a luat sfîrşit, iar inflaţia preţurilor alimentelor ar putea atinge un ritm de două cifre din cauza unul vai de creşteri ale costurilor care are loc în lanţul de aprovizionare, potrivit proprietarului 2 Sisters Group, cel mai mare producător britanic de pui, Ranjit Singh Boparan, transmite Reuters. În timp ce iese din două crize gemene, Brexitul şi pandemia de Covid-19, a cincea mare economie a lumii se confruntă cu o lipsă acută de şoferi de camioane, măcelari şi lucrători în depozite, care a amplificat presiunile existente deja în lanţurile globale de aprovizionare.

”Zilele în care puteai hrăni o familie de patru persoane cu un pui de 3 lire sterline (4 dolari) se apropie de sfîrşit”, a afirmat Boparan. „În termeni relativi, un pui de azi este mai ieftin de cumpărat decît era acum 20 de ani. Cum poate fi corect ca un pui întreg să coste mai puţin decît o halbă de bere? Ne uităm la o lume diferită de acum înainte, unde cumpărătorul plăteşte mai mult”. Boparan, care produce aproximativ o treime din toate produsele din carne de pasăre consumate în Regatul Unit, a declarat că nu crede că Guvernul britanic ar putea rezolva toate problemele sau că ar putea controla inflaţia. El a spus că restrîngerea ofertei de forţă de muncă va duce la inflaţia salarială şi că va investi în automatizare. ”Mai puţină forţă de muncă înseamnă mai puţine alegeri, produse de bază, rafturi goale şi inflaţie salarială, iar acest lucru nu se va schimba. În acest moment trebuie să fiu sincer cu privire la ceea ce înseamnă acest lucru pentru consumator, deoarece inflaţia ar putea atinge două cifre”, a spus el.

Boparan a subliniat că există un tsunami al costurilor: costurile furajelor, suplimentelor, costurile veterinare şi salariile au crescut cu 15-20%; o lipsă acută de camioane; costurile cu energia şi dioxidul de carbon cresc cu peste 500% faţă de anul trecu, iar costurile ambalării cu 20% în şase luni. Compania 2 Sisters, fondată de Boparan în 1993, vinde carne de pasăre, pizza şi plăcinte. Procesează 10,4 milioane de păsări pe săptămînă şi deţine peste 700 de ferme. Ronald Kers, directorul generalv al 2 Sisters Food Group, a sfătuit oamenii să facă cumpărături în mod normal de Crăciun şi a spus că compania va face tot ce poate pentru a asigura aprovizionarea cu curcani pentru sărbători.

Cenzura slovenă: Editoarea programelor de ştiri de la postul public de televiziune din Slovenia a demisionat, pe fondul presiunilor asupra media

Editoarea programelor de ştiri de la postul public de televiziune din Slovenia (RTVS), Manica Janezic Ambrozic, şi-a anunţat demisia în semn de protest împotriva tăierilor editoriale planificate în programele pe anul viitor, relatează dpa, potrivit agerpres. Directorul interimar al postului, Valentin Areh, a îndemnat-o pe Janezic să-şi reevalueze decizia şi să mai rămînă în funcţie cu titlu temporar. Anunţul vine după ce sindicatul ziariştilor din Slovenia SNS a făcut cunoscut că în 2022 mai multe programe de ştiri, precum şi talk-show-uri vor fi reduse sau anulate. Conform unor critici, serviciile publice de media din Slovenia se află de mai multă vreme sub presiuni din partea Guvernului de centru-dreapta al premierului naţionalist Janez Jansa. Directorul general al agenţiei de presă STA, Bojan Veselinovic, a demisionat în semn de protest la finele lui Septembrie, după ce Guvernul sloven a blocat finanţarea publică a instituţiei.

Polonia va acorda consumatorilor subvenţii de 380 milioane de dolari în urma creşterii preţurilor la energie

Polonia va acorda consumatorilor subvenţii de 1,5 miliarde de zloţi (380 milioane de dolari) în urma creşterii preţurilor la energie, a anunţat Ministerul Mediului, transmite Reuters. Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au urcat cu peste 300% din Ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia şi întreruperilor. Creşterea preţurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani şi este puţin probabil ca situaţia să se schimbe pînă la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la Iarnă pentru consumatori.

„Aceasta este o problemă prioritară pentru mine şi soluţia pe care o propunem este evaluată la 1,5 miliarde de zloţi. Vom acoperi 2,6 milioane de gospodării”, a anunţat Michal Kurtyka, ministrul polonez al Mediului la postul public de radio.

Obiectivul este de a sprijini cele mai sărace gospodării din Polonia iar subvenţia s-ar putea ridica la 700 de zloţi pe an pentru o gospodărie din patru, a adăugat Kurtyka. Polonia, statul cel mai dependent de cărbune din blocul comunitar, trebuie să facă investiţii masive pentru a îndeplini obiectivele climatice ale UE. Costurile se vor ridica la 415 miliarde de dolari, sau aproximativ două treimi din PIB, pentru ca ţara să ajungă la neutralitate climatică pînă în 2050, conform estimărilor Guvernului. Conform strategiei energetice pînă în anul 2040, adoptată recent de Guvernul polonez, ponderea surselor regenerabile în consumul final de energie va fi de cel puţin 23% în anul 2030, cînd capacitatea instalată a parcurilor eoliene offshore ar urma să ajungă la 5,9 gigawaţi, comparativ cu zero în prezent. Pînă în 2040, capacitatea instalată a parcurilor eoliene offshore va ajunge la 11 gigavaţi. În pofida unei creşteri economice susţinute după căderea comunismului, cărbunele are o pondere de peste 70% în producţia de electricitate a Poloniei.

Cea mai mare companie de taxiuri din Londra oferă un salariu de pornire de 5.000 de lire pe lună pentru a atrage şoferi

Addison Lee Ltd., cea mai mare companie de taxiuri din Londra, oferă un salariu de 5.000 de lire sterline (6.861 de dolari) pentru patru săptămîni de lucru, în ideea de a putea recruta şoferi în contextul crizei naţionale de angajaţi cu care se confruntă Marea Britanie, transmite Bloomberg. Salariul este garantat pentru prima lună de lucru, iar în schimb şoferii trebuie să efectueze 140 de călătorii, a informat compania de taxi într-un comunicat de presă. Alte beneficii suplimentare includ zile libere plătite şi pensie.

Brexitul a lăsat Marea Britanie cu un deficit de muncitori în diferite sectoare de la agricultură şi servicii bancare, pînă la vînzările cu amănuntul şi transporturi. De exemplu, criza de şoferi de camion a declanşat probleme de amploare în aprovizionarea cu carburanţi precum şi blocarea porturilor britanice. În ceea ce priveşte firma de taxi Addison Lee, aceasta încearcă să angajeze 1.000 de şoferi după ce în perioada August – Septembrie numărul călătoriilor a crescut cu peste 40%. Compania se aşteaptă ca tendinţa de creştere să continue pînă la sărbătorile de Crăciun.

Americanii irosesc milioane de doze de vaccin Covid-19, în timp ce lumea le caută 

Statele Unite irosesc milioane de doze de vaccin Covid-19, chiar dacă penuria afectează multe părți ale lumii, scrie The Guardian. Cel puțin 15 milioane de doze au fost aruncate în SUA între Martie și Septembrie, potrivit unei analize CDC. O investigație separată a constatat că 1 milion de doze au fost aruncate în 10 state între Decembrie și Iulie. Statele continuă să arunce vaccinurile nefolosite. Louisiana a aruncat 224.000 de doze nefolosite de vaccinuri Covid – o rată care aproape că s-a triplat de la sfîrșitul lunii Iulie, chiar dacă un al patrulea val al virusului a pus stăpînire pe acest stat. Unele dintre dozele pierdute provin din flacoane deschise și neconsumate în întregime, dar mai mult de 20.000 de vaccinuri au expirat pur și simplu.

Mii de doze se pare că sunt irosite în fiecare zi în Wisconsin. În Alabama, mai mult de 65.000 de doze au fost aruncate; în Tennessee, sunt aproape 200.000. Dozele irosite reprezintă o mică parte din numărul de vaccinuri administrate în aceste state – în Louisiana, de exemplu, au fost folosite cu succes 4,4 milioane de doze. Informațiile vin în timp ce milioane de oameni din întreaga lume așteaptă primele doze. Doar 1% din populația țărilor cu venituri mici a primit primele vaccinuri pînă în luna Iulie, în comparație cu mai mult de jumătate dintre cei care trăiesc în țările cu venituri ridicate.

Multe dintre dozele aruncate provin din farmacii. În luna Mai, două lanțuri de farmacii irosiseră mai multe doze decît statele, teritoriile și agențiile federale din SUA la un loc, adică aproape trei sferturi din dozele aruncate. În prezent, cel puțin 7,6 milioane de doze aruncate provin de la patru mari farmacii: Walgreens, CVS, Walmart și Rite Aid. Înainte de luna Iunie, puțin peste 2 milioane de doze s-au irosit, potrivit NBC News. Dar, în timpul Verii, numărul a crescut de șase ori, pe măsură ce dozele au expirat și vaccinările au scăzut.

Duminică, Rusia a înregistrat un nou record de contaminări cu coronavirus în 24 de ore

Rusia a înregistrat, Duminică, un record de contaminări cu Covid-19 în 24 de ore pentru a patra zi consecutiv, semn al unei epidemii în plină explozie pe fondul vaccinării slabe şi a restricţiilor limitate, informează AFP. Potrivit bilanţului oficial al Guvernului, 34.303 de contaminări au fost înregistrate în 24 de ore, un record de la debutul pandemiei, şi 997 de decese. Sîmbătă, a fost depăşit prima dată pragul simbolic de 1.000 de decese zilnic din cauza Covid-19. Rusia este cea mai grav afectată ţară din Europa de coronavirus. Doar 32% dintre ruşi sunt vaccinaţi complet, potrivit datelor oficiale, pe fondul neîncrederii populaţiei în vaccinuri.      

Virusul se extinde şi din cauză că restricţiile sanitare sunt foarte limitate, chiar dacă multe regiuni au reintrodus obligaţia de a prezenta un QR cod pentru a avea acces în locuri publice. Propagarea virusului este cauzată şi de lipsa respectării gesturilor-barieră. De la debutul pandemiei, Guvernul a recenzat oficial 223.312 de decese, cea mai mare cifră din Europa. Institutul de statistică Rosstat, care are o definiţie mai largă cu privire la decesele legate de coronavirus, a prezentat mai mult de 400.000 de decese. 

Scriitoarea spaniolă care a cîștigat un premiu de 1 milion de euro s-a dovedit a fi... trei bărbați

Denumită Elena Ferrante a Spaniei, scriitoarea care a suscitat interesul cu romanele ei dominate de violență extremă a ieșit din anonimat atunci cînd a cîștigat un premiu de 1 milion de euro. Și... surpriză ca într-un thriller: scriitoarea era de fapt... trei bărbați! Cei trei bărbați și-au semnat romanele cu pseudonimul Carmen Mola, într-o traducere aproximativă ”Carmen cea mișto”, relatează The Guardian. Una dintre cărțile lor a primit premiul pentru literatură Planeta Prize, moment în care autorii au decis să dezvăluie adevărul din spatele pseudonimului pentru a încasa cecul în valoare de un milion de euro, iar dezvăluirea s-a produs chiar la ceremonia de decernare la care participa și Regele Spaniei.

Agustín Martínez, Jorge Díaz și Antonio Mercero au publicat mai multe romane thriller sub numele de Carmen Mola. Înainte de a se lansa în această aventură, cei trei colaboraseră ca scenariști sub numele lor real, printre proiecte figurînd serialele TV ”Central Hospital” și “Blind Date”. Personajul principal din romanele polițiste semnate de Carmen Mola este detectivul Elena Blanco, descrisă ca o ”femeie ciudată și solitară, care iubește grappa, karaoke, mașinile clasice și sexul pe bancheta din spate, potrivit editurii Penguin Random House. Bărbații, cu vîrste între 40 și 50 de ani, au negat faptul că au recurs la această farsă pentru a-și vinde mai bine cărțile. “Nu ne-am ascuns în spatele unei femei, ne-am ascuns în spatele unui nume”, a declarat Antonio Mercero pentru cotidianul El Pais. “Nu am nici cea mai vagă idee dacă un pseudonim masculin ar fi vîndut mai prost, dar mă îndoiesc”, a mai comentat scriitorul.

Potrivit site-ului presupusei scriitoare, unde apar interviuri fictive, Carmen Mola ar fi fost o profesoară de matematică, trecută de 40 de ani, mamă a trei copii, un profil neobișnuit pentru o autoare de romane macabre, dominate de violență extremă.
Pe site apare o fotografie cu o femeie care stă cu spatele la obiectivul aparatului foto.

Autoritățile olandeze au confiscat 520 kilograme de droguri

Autoritățile vamale din Olanda au descoperit și capturat, în ultima săptămînă, o cantitate uriașă de cocaină în portul Rotterdam, venită din mai multe țări din America Latină. Ultima captură, de 520 kilograme de droguri, în valoare de 39 de milioane de euro, era ascunsă în saci, într-un transport de bagaș, un produs rezidual rezultat după procesarea trestiei de zahăr, folosit ca hrană pentru viteVinerea trecută, noaptea, au fost descoperite cele 520 de kilograme de droguri într-un container care provenea din Brazilia, conform Procuraturii din Rotterdam. Cocaina urma să fie livrat unei companii din oraşul Manchester din Regatul Unit.

Anterior, vameșii olandezi au mai descoperit 712, 470 și 115 kilograme de stupefiante în trei capturi separate de-a lungul săptămînii trecute. Aceste capturi proveneau din Guatemala și Columbia și erau ascunse în transporturi de îmbrăcăminte sau cărbune.