REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (17 Martie 2022)

90% din populaţia Ucrainei s-ar putea confrunta cu o sărăcie cruntă

Circa 90% din populaţia Ucrainei s-ar putea confrunta cu sărăcia dacă războiul cu Rusia se prelungeşte, a avertizat Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, transmite dpa, potrivit agerpres. În eventualitatea unui conflict prelungit, se pot pierde 18 ani de progrese socio-economic, a avertizat agenţia ONU, într-o proiecţie privind impactul războiului. „Fiecare zi de întîrziere a păcii va accelera căderea liberă în sărăcie a Ucrainei”, a subliniat PNUD, adăugînd că războiul ar putea lăsa „cicatrici sociale şi economice profunde asupra următoarelor generaţii”. Impactul acut al unui război prelungit începe să devină mai vizibil, a notat administratorul PNUD Achim Steiner. „Un declin economic alarmant, precum şi suferinţa şi greutăţile pe care le va aduce acesta unei populaţii deja traumatizate trebuie tratate cu mai mare atenţie. Încă mai este timp să se întrerupă această traiectorie sumbră”, a menţionat responsabilul PNUD. 

„Plătim Rusiei peste 600 de milioane de euro în fiecare zi, ca țări europene”

Această declarație a fost făcută de Manfred Weber, președintele Grupului Partidului Popular European, într-un interviu pentru Digi24. ”Întrebarea cheie în fața noastră este acum problema energiei. Plătim Rusiei peste 600 de milioane de euro în fiecare zi, ca țări europene, pentru a finanța cererea noastră de energie. Şi aceasta este întrebarea cheie pentru noi. Eu însumi sunt de părere că cel puțin ar trebui să luăm în considerare oprirea livrărilor de cărbune și petrol din Rusia, deoarece acestea sunt simplu de găsit pe piața globală, la fel, și surse alternative care să răspundă necesităților noastre. Așadar, să facem acest lucru cel puțin în cazul cărbunelui și petrolului, să nu mai cheltuim atît de mulți bani pentru Rusia.”

Dezvoltarea vaccinului BioNTech decurge conform planului, dar momentul livrării s-a schimbat

Studiile clinice efectuate la BioNTech asupra vaccinului anti-COVID-19 adaptat la varianta Omicron a coronavirusului se desfăşoară conform planului, la fel ca şi producţia, a anunţat compania, informează agenţia DPA, potrivit agerpres. Va trece, însă, ceva timp pînă cînd vaccinul va putea fi administrat. „Ne-am pregătit să putem livra vaccinul adaptat de la sfîrşitul lunii Martie. Din punct de vedere logistic, putem implementa acest lucru”, a declarat o purtătoare de cuvînt a BioNTech. Cu toate acestea, va fi necesar ca toate cerinţele, cum ar fi cele ale Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), să fie îndeplinite. Printre altele, EMA a solicitat date din studiile clinice care vor fi disponibile la sfîrşitul lunii Aprilie sau începutul lunii Mai. „În consecinţă, momentul pentru aprobare şi livrare s-a modificat”, a precizat reprezentanta companiei.

Coreea de Sud atinge un record de infectări de la începutul pandemiei

Coreea de Sud a raportat Miercuri peste 400.000 de cazuri noi de coronavirus, în timp ce ţara a continuat să relaxeze restricţiile în pofida valului de infecţii alimentat de varianta Omicron, informează AFP, potrivit agerpres. Autorităţile sanitare au declarat că au fost înregistrate 400.741 de cazuri noi, cea mai mare cifră zilnică din această ţară de la începutul pandemiei, în urmă cu doi ani. Creşterea numărului de cazuri este „ultima mare provocare” cu care se confruntă ţara, a declarat Sohn Young-rae, un înalt oficial din domeniul Sănătăţii, în cadrul unui briefing de presă. Potrivit datelor OMS, Coreea de Sud conducea în clasamentul mondial al cazurilor noi raportate în ultimele şapte zile, pînă Miercuri, cu 2.358.878 de cazuri, urmată de Vietnam, cu 1.795.380 de cazuri. Marea majoritate a populaţiei Sud-coreene eligibile a fost vaccinată şi a primit o doză de rapel şi, în pofida numărului record de infecţii din această ţară de 52 de milioane de locuitori, ratele de mortalitate rămîn foarte scăzute.

Teheranul a eliberat din închisoare două britanico-iraniene

Britanico-iranienele Nazanin Zaghari-Ratcliffe şi Anousheh Ashouri, aflate în detenţie în Iran de mai mulţi ani, au fost eliberate şi au părăsit Iranul, după ce Guvernul de la Londra a plătit Teheranului datoria istorică de 530 milioane de dolari, a relatat Miercuri media de stat iraniană, potrivit Reuters şi agerpres.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe, angajată a Fundaţiei Thomson Reuters, a fost arestată în 2016 pe aeroportul din Teheran şi condamnată pentru complot avînd ca scop răsturnarea Guvernului iranian, acuzaţie negată de femeie, familia sa şi fundaţie. Anousheh Ashouri a fost condamnată în 2019 la 10 ani de închisoare pentru ”transmiterea de informaţi către Mossad”, serviciul secret al Israelului, şi la încă doi ani de detenţie pentru primirea unei sume ”ilicite” de 33.000 de euro din partea Israelului. Eliberarea celor două femei survine după ce Teheranul şi Londra au accelerat discuţiile legate de o veche datorie de 400 milioane de lire sterline. Conducătorii clericali ai Republicii Islamice afirmau că Marea Britanie datorează banii viraţi de fostul Șah pentru 1.750 de tancuri Chieftain şi alte vehicule militare, dar care nu au mai fost livrate după ce revoluţia islamică din 1979 l-a răsturnat de la putere pe monarhul sprijinit de SUA.

Un român este cel mai periculos agresor sexual din Spania

Un bărbat de origine română, însurat, cu copii, identificat drept Dumitru R.N. şi considerat cel mai periculos agresor sexual din Spania, a fost condamnat Miercuri la aproape 300 de ani de închisoare, dar va executa un maximum de 20 de ani, după ce a recunoscut că a abuzat sexual 23 de fetiţe cu vîrste cuprinse între 4 şi 13 ani, a înregistrat abuzurile şi le-a difuzat online, relatează EFE, potrivit agerpres. Potrivit Europa Press, anchetatorii au declarat că acesta este unul dintre cele mai grave cazuri de pedofilie cu care au avut de-a face. În unele înregistrări video, au spus agenţii, individul apărea gol alături de fiul său cel mic.

Bărbatul a recunoscut în timpul procesului că a profitat de încrederea mai multor părinţi de aceeaşi naţionalitate dintr-o localitate de lîngă Madrid care i-au permis să aibă grijă de fetele lor, pe care le ducea şi le lua de la şcoală, dar care ajungeau în locuinţa lui, unde erau abuzate şi filmate, iar apoi imaginile erau distribuite pe grupuri de WhatsApp şi pe o reţea pentru pedofili. Instanţa l-a condamnat pentru delicte de abuz sexual şi pornografie cu minori şi la plata unor despăgubiri pentru victime, cu sume cuprinse între 10.000 şi 20.000 de euro, şi între 2.000 şi 3.000 de euro pentru fiecare dintre părinţii victimelor, potrivit Tribunalului Superior de Justiţie din Madrid. 

Tokaev vrea să îşi restrîngă puterile prezidenţiale în Kazahstan

Preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a propus reforme constituţionale prin care să îşi restrîngă atribuţiile şi să transforme regimul „superprezidenţial” într-o republică prezidenţială cu puteri mai mari pentru Parlament, transmite Reuters, potrivit agerpres. Tokaev a fost ales Preşedinte în 2019, cu sprijinul predecesorului său, Nursultan Nazarbaev, care a demisionat după trei decenii la putere, păstrîndu-şi însă pînă recent prerogative extinse. Nazarbaev a renunţat la funcţia de şef al Consiliului de securitate şi lider al partidului de guvernămînt după revolta populară din Ianuarie.

Adresîndu-se Parlamentului, Tokaev a propus abrogarea unor modificări legale prin care Nazarbaev îşi consolidase puterea. Actualul şef al statului a cerut, printre altele, modificarea sistemului de alegeri parlamentare şi reînfiinţarea Curţii Constituţionale. Preşedintele a mai anunţat că doreşte restabilirea a trei provincii care au fost unite cu altele în anii 1990, distanţarea de Guvern a partidului aflat la putere şi reducerea numărului de deputaţi numiţi direct sau indirect de Preşedinţie. O altă reformă propusă ar facilita înregistrarea de noi partide politice prin reducerea numărului minim de membri necesar de la 20.000 la 5000.

Franţa este pregătită să discute despre autonomia insulei Corsica

Parisul este pregătit să slăbească treptat controlul asupra insulei Corsica, într-un proces care ar putea duce chiar la un statut de autonomie pentru insulă, a afirmat ministrul de Interne francez, Gerald Darmanin, citat de un ziar corsican, relatează Reuters, potrivit agerpres. Guvernul francez este hotărît să lanseze „o discuţie fără precedent în probleme instituţionale”, a declarat Darmanin pentru Corse Matin. El a adăugat că este „pregătit să meargă chiar pînă la autonomie”. Darmanin a mai spus pentru cotidianul corsican că încă nu s-a stabilit ce anume ar presupune un statut de autonomie, fiind necesare discuţii în acest sens. El a menţionat însă că reglementarea statutului insulei va reprezenta o prioritate într-un potenţial al doilea mandat pentru Preşedintele Emmanuel Macron, care conduce în sondajele de opinie înaintea alegerilor prezidenţiale de luna viitoare din Franţa.

Jurnalista care a protestat la televiziunea rusă: „Sper că sacrificiul nu a fost degeaba şi că oamenii vor deschide ochii”

Marina Ovsianikova, jurnalista care a protestat în direct într-un studio de ştiri al televiziunii de stat din Rusia pentru a denunţa războiul din Ucraina, a declarat pentru Reuters că se teme pentru siguranţa sa, dar speră în acelaşi timp că protestul său le va deschide ochii ruşilor asupra propagandei. Marina Ovsianikova a spus că nu are planuri să plece din Rusia şi şi-a exprimat speranţa că nu va fi inculpată penal pentru protestul său extraordinar de Luni seară, cînd a afişat în direct, în timpul jurnalului de ştiri de la Canalul Unu, o pancartă cu mesaje împotriva războiului din Ucraina. "Cred în ceea ce am făcut, dar acum înţeleg amploarea problemelor cu care trebuie să mă confrunt. Bineînţeles, sunt extrem de îngrijorată pentru siguranţa mea", a declarat jurnalista, editor la Canal 1 (Pervîi Kanal). "Nu mă simt deloc ca un erou. Ştiţi, aş vrea să simt că acest sacrificiu nu a fost degeaba şi că oamenii îşi vor deschide ochii", a adăugat ea, citată de Agerpres. Ea a fost amendată Marți cu 250 de dolari după ce Kremlinul a spus că protestul său a fost un "act de huliganism".

Marina Ovsiannikova a mai spus pentru Reuters că nu a vrut doar să protesteze împotriva războiului, ci să le transmită de asemenea un mesaj direct ruşilor. "Nu mai fiţi zombi. Nu ascultaţi propaganda asta. Învăţaţi să analizaţi informaţia. Învăţaţi să căutaţi alte surse de informare, nu doar televiziunea rusă de stat", a declarat ea.

Danemarca ia în calcul interzicerea vînzării țigărilor tinerilor născuți după 2010

Danemarca și-a prezentat planurile prin care speră să țină generațiile viitoare departe de produsele din tutun și ia în calcul interzicerea vînzării țigărilor și alte produse cu nicotină persoanelor născute după 2010, informează The Guardian. "Speranța noastră este că oamenii născuți după 2010 nu se vor apuca niciodată de fumat și nu vor folosi produse pe bază de nicotină", a declarat presei Magnus Heunicke, ministrul Sănătății din Danemarca. "Dacă este nevoie, suntem pregătiți să interzicem vînzarea (acestor produse) acestei generații, crescînd treptat limita de vîrstă", a spus el. În prezent, danezii trebuie să aibă peste 18 ani pentru a cumpăra țigări sau țigări electronice. Potrivit ministrului, aproximativ 31% dintre tinerii cu vîrste între 15 și 29 de ani fumează. Fumatul este principala cauză a cancerului în țara nordică cu 5,8 milioane de locuitori și produce 13.600 de decese în fiecare an.