REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (13 Decembrie 2021)

Putin şi Biden au căzut de acord să aibă mai multe discuţii, în pofida dezacordurilor 

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Joe Biden au căzut de acord să poarte mai multe convorbiri pe fondul tensiunilor din cauza comasării de trupe ruse la graniţa cu Ucraina, a anunţat duminică Kremlinul, care a adăugat că lui Putin i-ar plăcea să se întîlnească şi în persoană cu liderul de la Casa Albă, transmite Reuters. Potrivit Kremlinului, cei doi şefi de stat şi-au exprimat dorinţa de a continua discuţiile cu prilejul videoconferinţei din 7 decembrie care s-a axat pe relaţiile Est-Vest, aflate la cel mai de jos nivel de la încheierea Războiului Rece şi care sunt în prezent încordate din cauza mobilizării de trupe ruse în apropierea Ucrainei. Biden a profitat de videoconferinţă pentru a-l avertiza pe Putin că Occidentul va impune „măsuri ferme de ordin economic şi de altă natură” împotriva Rusiei dacă aceasta invadează Ucraina, în timp ce Putin a cerut garanţii că NATO nu-şi va continua extinderea către est.

Într-o înregistrare video difuzată de televiziunea de stat, purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Putin nu a avut motive deosebite de optimism după discuţia cu Biden din cauza diferendelor constante şi foarte serioase dintre Rusia şi SUA cu privire la aşa-numitele „linii roşii” ale Moscovei pe care nu doreşte ca Occidentul să le treacă. În afară de extinderea către Est a NATO, Rusia a mai anunţat că nu doreşte ca anumite arme ofensive să fie desfăşurate în ţări cu care are graniţă comună, cum este cazul Ucrainei. La 7 Decembrie, Putin i-a transmis lui Biden că trupele ruse se află pe teritoriul rus şi că nu reprezintă o ameninţare pentru nimeni, a declarat Peskov.

„Actualele tensiuni şi aşa mai departe sunt create pentru a demoniza şi mai mult Rusia şi a o prezenta drept un potenţial agresor”, a subliniat purtătorul de cuvînt al Kremlinului, care a adăugat totuşi că cei doi lideri au căzut de acord să mai poarte o rundă de discuţii, poate printr-un legătură video, format pe care cei do preşedinţi l-au agreat. „Cu siguranţă ne vom vedea, chiar îmi doresc ca acest lucru să se întîmple”, i-a spus Putin lui Biden, potrivit unei scurte înregistrări video difuzate la televiziunea de stat Rossiia 1.

Kremlinul a declarat că este prea devreme pentru a spune cînd cei doi lideri se vor întîlni şi faţă în faţă.

China a vaccinat 82,5% din populaţie împotriva Covid-19

China a vaccinat împotriva Covid-19 82,5% din populaţia sa de 1,41 de miliarde de persoane, a declarat un oficial din sectorul Sănătăţii, transmite Reuters. Un total de 1,162 de miliarde de persoane au primit numărul necesar de doze pentru vaccinarea completă, a spus Wu Liangyou, un oficial al Comisiei Naţionale pentru Sănătate, într-un briefing de presă, adăugînd că 120,6 milioane de persoane au primit o doză de rapel. În pofida ratei ridicate de vaccinare la nivel naţional, acoperirea în cadrul persoanelor vîrstnice este inegală, acestea fiind vulnerabile la forme grave de boală şi deces în cazul infectării. Ratele de vaccinare pentru persoanele de peste 80 de ani este de puţin peste 40%, şi de sub 30% în unele regiuni, a spus Zheng Zhongwei, un alt oficial al Comisiei.

Noua Caledonie respinge pentru a treia oara independența de Franța

Noua Caledonie respinge pentru a treia oara independența de Franța, arată datele referendumului organizat Duminică, informează mediafax. Rezultatul referendumului era de așteptat, în condițiile în care activiștii pentru independență au făcut apel la boicotarea scrutinului. Potrivit primelor date, doar 50% dintre cei cu drept de vot s-au prezentat la urne, o cifră semnificativ mai mică decît în referendumurile similare din 2018 și 2020, încheiate tot cu un „nu” la adresa independenţei. „Doriți ca Noua Caledonie să devină pe deplin suverană și independentă?” – a fost întrebarea la care au fost invitați să răspundă Duminică aproximativ 185.000 de alegători. Pe fondul unui absenteism record, răspunsul este clar. „Nu” la adresa independenței pentru acest teritoriu francez strategic din Oceanul Pacific. Mai mult de 96% dintre participanți au respins independența, conform franceinfo.

Putin califică din nou drept tragedie dezmembrarea URSS

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a calificat din nou Duminică drept tragedie dezmembrarea Uniunii Sovietice în urmă cu 30 de ani, transmite EFE, potrivit agerpres. „Pentru mine, la fel ca pentru majoritatea cetăţenilor, a fost o tragedie”, a declarat liderul rus, într-un interviu la televiziunea publică. Liderul de la Kremlin a adăugat că dezmembrarea imperiului sovietic a însemnat deopotrivă şi dispariţia Rusiei istorice. „Ce a însemnat disoluţia URSS? A însemnat dispariţia Rusiei istorice sub numele de URSS”, a subliniat el.

Nu este pentru prima dată cînd Putin califică de tragedie dezmembrarea imperiului roşu, notează EFE. În 2005, la cinci ani de la venirea la putere în Rusia, Putin a declarat că prăbuşirea Uniunii Sovietice a fost „cea mai mare tragedie geopolitică a secolului al XX-lea”. Totuşi, liderul rus a menţionat în mai multe rînduri că resuscitarea URSS „este imposibilă şi lipsită de sens”.

Papa Francisc cere ca tensiunile din Ucraina să fie soluţionate prin dialog şi nu prin intermediul armelor

Papa Francisc a cerut, Duminică, ca tensiunile din Ucraina să fie soluţionate de comunitatea internaţională prin dialog şi nu prin intermediul armelor şi a deplîns faptul că în acest an s-au produs mai multe arme decît în trecut, transmite EFE. „Mă doare mult ultima statistică pe care am citit-o: în acest an s-au fabricat mai multe arme decît în trecut. Nu armele sunt calea. Fie ca de acest Crăciun Domnul să aducă pacea în Ucraina”, a afirmat Suveranul Pontif.

Doza booster a vaccinului Pfizer asigură protecţie împotriva variantei Omicron

Cercetătorii israelieni au anunţat că schema de imunizare bazată pe trei doze de vaccin anti-COVID-19 Pfizer-BioNTech asigură o protecţie importantă împotriva noii variante Omicron a virusului SARS-CoV-2, informează Reuters. Descoperirea făcută de cercetătorii israelieni este similară cu concluziile prezentate de companiile Pfizer şi BioNTech la începutul săptămînii trecute, considerate un prim semnal că doza de supra-rapel (booster) a acestui vaccin ar putea să joace un rol cheie în ceea ce priveşte protecţia împotriva riscului de infectare cu noua variantă Omicron. Studiul israelian, realizat de cercetătorii de la Sheba Medical Center şi Laboratorul Central de Virusologie din cadrul Ministerului Sănătăţii din Israel, a comparat probe sangvine prelevate de la 20 de persoane care au primit două doze de vaccin în urmă cu 5-6 luni cu cele recoltate de la acelaşi număr de persoane care au primit doze „booster” în urmă cu o lună.

„Oamenii care au primit a doua doză de vaccin în urmă cu 5-6 luni nu au nici o capacitate de neutralizare împotriva Omicron. Deşi ei au o anumită capacitate de neutralizare împotriva variantei Delta”, a declarat Gili Regev-Yochay, directoarea secţiei de Boli Infecţioase din cadrul Sheba Medical Center. „Vestea cea bună este că doza booster creşte această protecţie împotriva Omicron de cîteva sute de ori. Este vorba despre o protecţie importantă furnizată de doza booster. Ea este totuşi mai mică decît capacitatea de neutralizare împotriva variantei Delta, de aproximativ patru ori mai mică”, a adăugat cercetătoarea israeliană.

Candidata Partidului Republicanii la Preşedinţia Franţei ar spune NU unei UE federale

Candidata Partidului Republicanii la Preşedinţia Franţei, conservatoarea Valerie Pecresse, considerată cea mai serioasă contracandidată a Preşedintelui în exerciţiu Emmanuel Macron la alegerile prezidenţiale de anul viitor, a dat Sîmbătă startul campaniei sale electorale, anunţînd că se va opune apelurilor germane de creare a unui superstat federal european, transmite Reuters. Valerie Pecresse, care s-a autocaracterizat drept „o treime Thatcher (fostul premier britanic Margaret Thatcher – n.r.), două treimi Merkel (fostul cancelar german Angela Merkel – n.r.)”, a fost cîştigătoarea surpriză a scrutinului intern de săptămîna trecută din partidul său, Republicanii, iar de atunci a înregistrat un salt semnificativ în sondajele de opinie.

În primul ei miting de campanie, Pecresse a declarat că doreşte ca UE să păstreze independenţa statelor naţiuni şi să nu devină un superstat federal, precum Statele Unite ale Americii. Istoric vorbind, conservatorii francezi au fost în favoarea integrării europene în domeniul economiei, cum ar fi crearea euro sau a pieţei unice, dar au rezistat tentativelor de a transfera luarea deciziilor la nivelul UE în chestiuni sensibile ce ţin de suveranitate, cum este cazul politicii externe şi a apărării. Pecresse a mai spus că nu doreşte ca Franţa să fie ceea ce ea a numit un vasal al SUA, că nu vrea să mai fie martora ieşirii vreunei alte ţări din UE, aşa cum s-a întîmplat cu Regatul Unit, şi că doreşte să colaboreze cu Scholz, în pofida majorităţii sale de stînga.

Marea Britanie ar trebui să se pregătească pentru creşterea ratei de infectare în Ianuarie, avertizează cercetătorii

Marea Britanie ar trebui să se pregătească pentru creşterea ratei de infectare în Ianuarie, spun oamenii de ştiinţă. Cercetătorii au făcut şi o simulare: se aşteaptă la circa 25-75.000 de decese pînă la finele lui Aprilie 2022, în funcţie de rata de vaccinare, informează mediafax. Momentan, în Anglia, numărul celor infectaţi se dublează la fiecare circa două zile jumătate, asta deşi rata de vaccinare este destul de ridicată. Unul dintre cercetători, dr. Nick Davies, consideră că Omicron s-a răspîndit rapid şi e posibil să ajungă varianta dominantă de SARS-CoV-2 pînă la finele anului. „Pe baza celor observate, putem să ne aşteptăm la un val major de Omicron în Marea Britanie”, mai spune medicul.

Scenariul realizat de oamenii de ştiinţă britanici – în cazul în care Omicron se dovedeşte a fi puţin infecţioasă, iar booster-ele sunt eficiente – arată în felul următor, cifrele COVID fiind valabile pentru perioada 1 Decembrie 2021 – 31 Aprilie 2022: 20,9 milioane de infecţii, 175.000 persoane internate, 24.700 decese.

Celălalt scenariu, mai sumbru ar presupune peste 34 milioane de infectări, circa 500.000 persoane internate şi circa 75.000 decese. Cel mai rău scenariu ar presupune, probabil, introducerea de noi restricţii pentru ca spitalele să nu ajungă iar supra-aglomerate, arată specialiştii. Totuşi, cercetătorii cer autorităţilor să cîntărească bine nevoia de a impune restricţii dure, întrucît au un impact asupra sănătăţii mintale şi fizice ale oamenilor. Ce rămîne sub semnul întrebării este cît de bine îi protejează pe oameni vaccinul anti-COVID şi booster-ele, deşi ultimele studii arată o protecţie ridicată mai ales a dozei booster.

Diplomatul american Karen Donfried va vizita săptămîna aceasta Ucraina şi Rusia

Statele Unite ale Americii îl trimit pe principalul său diplomat pentru Europa, Karen Donfield, în Rusia şi Ucraina pentru a discuta despre comasarea de trupe ruse şi a reitera angajamentul american faţă de suveranitatea Ucrainei, a anunţat Departamentul de Stat al SUA, transmite Reuters, potrivit agerpres. „Adjunctul secretarului de stat pentru afaceri europene şi eurasiatice, dr. Karen Donfried, va călători la Kiev, în Ucraina, şi la Moscova, în Rusia, în perioada 13-15 Decembrie, pentru a se întîlni cu înalte oficialităţi guvernamentale şi a discuta despre acumularea de trupe ale Rusiei şi a întări angajamentul Statelor Unite faţă de suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei”, a transmis Departamentul de Stat. Potrivit sursei citate, „Donfried va sublinia faptul că putem realiza progrese diplomatice pe tema încheierii conflictului din Dobas prin punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk în sprijinul formatului Normandia”.

Un vaccin experimental împotriva HIV care utilizează tehnologia ARN prezintă rezultate promiţătoare în studii clinice realizate pe animale

Un vaccin experimental împotriva HIV care utilizează tehnologia ARNm, aceeaşi ca în cazul vaccinurilor anti-COVID-19 Pfizer/BioNTech şi Moderna, a prezentat rezultate promiţătoare în urma studiilor clinice realizate pe animale, conform unei cercetări conduse de un institut naţional din Statele Unite, informează UPI, potrivit agerpres. „În pofida a aproape patru decenii de eforturi din partea comunităţii de cercetare la nivel mondial, un vaccin eficient pentru prevenirea HIV rămîne un obiectiv evaziv”, a declarat dr. Anthony Fauci, care conduce Institutul Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID) din SUA, unde a fost efectuat noul studiu. „Acest vaccin experimental mARN combină mai multe caracteristici ce pot depăşi deficienţele altor vaccinuri experimentale HIV şi reprezintă astfel o abordare promiţătoare”, a adăugat într-un comunicat Fauci, coautor al studiului.

În studiul NIAID, experimentele pe şoareci şi maimuţe rhesus au demonstrat că vaccinul a declanşat răspunsuri imune la nivel celular şi anticorpi împotriva unui virus asemănător HIV.

SHIV a fost utilizat în cercetare deoarece primatele non-umane nu sunt susceptibile la contractarea HIV-1, virusul care infectează oamenii, au explicat cercetătorii. Vaccinul conţine instrucţiuni ARNm pentru producerea a două proteine esenţiale în cazul HIV, Env şi Gag. Celulele musculare folosesc proteinele pentru a produce particule asemănătoare virusului (VLP) cu numeroase copii ale Env pe suprafaţa lor, care apoi declanşează un răspuns imun, potrivit oamenilor de ştiinţă. VLP nu pot provoca infecţii sau boli pe cont propriu deoarece le lipseşte codul genetic complet al HIV, au subliniat autorii studiului. În experimentele care au implicat şoareci, „două injecţii cu vaccinul ARNm care formează VLP au indus anticorpi neutralizanţi în cazul tuturor animalelor”, conform comunicatului emis de NIAID. Un aspect important, proteinele Env generate la şoareci erau foarte asemănătoare cu cele observate la întregul virus, mult mai mult decît s-a văzut în încercările anterioare de a produce un vaccin eficient împotriva HIV, a indicat echipa de cercetare.

Acest lucru „imită îndeaproape infecţia naturală şi poate să fi jucat un rol în declanşarea răspunsurilor imune dorite”, a spus conducătorul studiului, dr. Paolo Lusso de la Laboratorul pentru imunoreglare al NIAID, citat în comunicat. În experimentele care au implicat macaci rhesus, maimuţele au primit mai întîi o doză de vaccin, urmată de doze de rapel, anul următor. Potrivit NIAID, „vaccinul a fost bine tolerat (de maimuţe) şi a produs doar efecte adverse uşoare, temporare, la macaci, cum ar fi pierderea poftei de mîncare”. La puţin peste 14 luni după vaccinarea iniţială, „toţi macacii vaccinaţi au dezvoltat niveluri măsurabile de anticorpi neutralizanţi direcţionaţi împotriva majorităţii tulpinilor într-un grup de testare de 12 tulpini diferite de HIV”, potrivit comunicatului. Dincolo de creşterea promiţătoare a nivelurilor de anticorpi, inocularea pare de asemenea să amplifice activitatea celulelor T a maimuţelor împotriva SHIV – celulele T sunt o altă componentă esenţială a răspunsului sistemului imunitar. Este nevoie, totuşi, de studii suplimentare, iar studiile care au rezultate promiţătoare în experimentele ştiinţifice realizate pe animale nu au întotdeauna aceleaşi rezultate la oameni.

Polonia a oprit mai mulţi migranţi la frontiera cu Belarus

Douăzeci şi opt de migranţi au traversat barierele de la frontiera cu Belarus şi au intrat temporar pe teritoriul Poloniei, potrivit pazei de frontieră poloneze, transmite Sîmbătă dpaToate persoanele au fost reţinute şi duse înapoi la frontieră, a declarat o purtătoare de cuvînt a pazei de frontieră. Incidentul a avut loc Vineri noaptea, în apropiere de satul Czeremsza. Atunci s-au înregistrat 41 de tentative de trecere frauduloasă a frontierei. Săptămîni la rînd, mii de migranţi şi refugiaţi au încercat să treacă frontierele externe ale Uniunii Europene, din Belarus către Polonia sau statele baltice. Totodată, surse poloneze au informat că o nouă cursă aeriană specială a decolat Vineri de pe aeroportul din Minsk, avînd ca destinaţie Irakul. Peste 400 de oameni au părăsit Belarusul la bordul unor avioane, a scris Vineri pe Twitter purtătorul de cuvînt al coordonatorului serviciilor de informaţii, Stanislaw Zaryn. Totuşi, un număr mare de migranţi continuă să rămînă în Belarus.