REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (12 Iulie 2021)

Peste 8 miliarde de oameni ar putea fi expuşi riscului de malarie pînă în 2080 din cauza crizei climatice

Peste 8 miliarde de oameni ar putea fi expuşi riscului de malarie şi febră Dengue pînă în 2080 dacă emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crească fără întrerupere, arată un studiu făcut de cercetătorii britanici, informează mediafax. Cercetătorii prezic că 4,7 miliarde de oameni ar putea fi ameninţaţi de cele mai importante boli transmise de ţînţari, comparativ cu cifrele din anii 1970-1999. Cifrele se bazează pe proiecţiile unei creşteri a populaţiei de aproximativ 4,5 miliarde şi o creştere a temperaturii de aproximativ 3,7 grade Celsius pînă în 2100. Studiul condus de London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) şi publicat în revista Lancet Planetary Health a constatat că, dacă nivelurile de emisii continuă să crească la ritmurile actuale, efectul asupra temperaturilor globale ar putea prelungi anotimpurile de transmitere a bolilor cu mai mult de o lună pentru malarie şi cu patru luni pentru Dengue, în următorii 50 de ani, potrivit The Guardian.

Malaria ucide mai mult de 400.000 de persoane în fiecare an, în special copii, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În 2019, peste 90% din aproximativ 230 de milioane de cazuri au avut loc în Africa. În prezent, terapia combinată pe bază de artemisinină este cel mai bun tratament disponibil pentru cea mai periculoasă formă de malarie care reprezintă 90% din cazuri. Dengue nu are tratament specific. Boala este sub-raportată, cu aproape jumătate din populaţia lumii la risc. Se estimează că Dengue infectează între 100 şi 400 de milioane de oameni în fiecare an, ucigînd 20.000. Numărul cazurilor de Dengue raportate la OMS a crescut de peste opt ori în ultimele două decenii, de la 505.430 în 2000 la 5,2 milioane în 2019.

Român arestat după ce a atacat cu un cutter un turist spaniol în Paris

Un român a fost arestat după ce a atacat cu un cutter un turist spaniol, în centrul Parisului, la doi pași de Primăria Capitalei franceze. Inițial, pentru că nu știau despre ce este vorba, polițiștii au izolat zona ca la un atac terorist. S-au lămurit repede că atacatorul era în stare avansată de ebrietate și nu avea o motivație ideologică sau religioasă. Totul a plecat de la o altercație între român și un cuplu de turiști spanioli. S-au certat pe o bicicletă de închiriat. Furios că spaniolii voiau aceeași bicicletă, românul a scos un cutter și a reușit să-l rănească pe bărbat. Femeia care se afla cu acesta a scăpat nevătămată. Agresorul a fost imobilizat de alți trecători și reținut apoi de polițiști. Spaniolul rănit este acum în afara oricărui pericol.

Australia anunță primul deces provocat de Covid-19 din 2021

Australia a raportat Duminică primul deces provocat de Covid-19 în acest an. Potrivit autorităților, este vorba de o femeie în vîrstă de 90 de ani, din Sydney. Ea se infectate în cadrul unei eveniment în familie. New South Wales se confruntă cu un focar al variantei Delta, anunțînd Duminică 77  de cazuri noi de Covid-19, dintre care 52 de persoane sunt internate, cu 15 la terapie intensivă. Decesul raportat este cel de-al 57-lea deces provocat de Covid-19 din New South Wales și primul din ultimele 10 luni, scrie BBC. Premierul statului Gladys Berejiklian a declarat că se aşteaptă ca numărul să crească, deşi oraşul Sydney este în lockdown. „Voi fi șocată dacă de Luni numărul cazurilor va fi mai mic de 100”, a spus Berejiklian, care a adăugat că se teme că „mîine și în zilele care urmează, situația va fi mai rea, mult mai rea decît este astăzi.”

De la începutul pandemiei, Australia a înregistrat peste 31.000 de cazuri de infectări şi 911 decese. Mai puțin de 10% dintre australieni sunt complet vaccinați. 

Nu este nevoie de o a treia doză de vaccin anti-Covid, anunță agențiile de sănătate din SUA

Persoanele care sunt complet vaccinate nu au nevoie de o a treia doză de vaccin împotriva Covid-19, spun oficiali americani din domeniul sănătății și al medicamentelor. „Suntem pregătiți pentru dozele de rapel dacă și cînd știința demonstrează că sunt necesare”, au transmis într-o declarație comună FDA și CDC. Agențiile au transmis că cei care sunt vaccinați sunt protejați și de noile variante, inclusiv varianta Delta care este în creștere. Dar i-au îndemnat pe americanii care nu au fost încă vaccinați să se imunizeze. „Oamenii care nu sunt vaccinați rămîn în pericol. Practic, toate spitalizările și decesele Covid-19 sunt printre cei care nu sunt vaccinați", se menționează în comunicatul citat de NBC News.

Pfizer a anunțat Joi că va solicita autorizația pentru a treia doză de vaccin. Potrivit companiei, o a treia doză de vaccin, administrată la șase luni de la cea de-a doua, sporește imunitatea împotriva noilor variante de SARS-CoV-2, inclusiv Delta. „Pfizer şi BioNTech au constatat rezultate încurajatoare ale unor teste în curs pentru o a treia doză din vaccinul actual”, au explicat companiile. Un alt studiu, realizat luna trecută de AstraZeneca, indica necesitatea celui de-al treilea vaccin. Totodată, Rusia și Turcia au început administrarea unei a trei doze din serul Sputnik, pentru a crește protecția în fața tulpinii Delta.

Agențiile SUA au declarat că vor continua să studieze vaccinurile.

O femeie din Belgia a murit după ce s-a infectat simultan cu două tulpini diferite de coronavirus

O femeie de 90 din Belgia a murit după ce s-a infectat simultan cu două tulpini diferite de coronavirus – Alfa și Beta. Ea nu fusese vaccinată, scrie BBC. Pacienta a fost internată după ce a leșinat de mai multe ori, iar analizele au arătat că avea în organism două variante ale virusului. Medicii cred că femeia a luat cele două tulpini de la două persoane diferite. Cazul ei arată că ne putem infecta cu una sau mai multe variante. Și medicii brazilieni au raportat două cazuri similare de dublă infectare, iar un adolescent din Portugalia, aflat în convalescență după prima infectare, a contractat o variantă diferită de coronavirus. Deși foarte rare, aceste cazuri îi îngrijorează pe specialiști pentru că pe măsură ce se înmulțesc mutațiile și devin mai agresive, crește desigur și riscul infectării cu două sau chiar mai multe tulpini de SARS-CoV-2.

Benjamin Netanyahu s-a mutat din reşedinţa oficială de la Ierusalim după 12 ani

Fostul prim-ministru Benjamin Netanyahu şi familia sa s-au mutat, la o lună de cînd noul Guvern a fost învestit, din reşedinţa oficială de la Ierusalim, unde au locuit timp de 12 ani, relatează dpa, potrivit agerpres. ”La scurt timp după miezul nopţii, familia Netanyahu a părăsit reşedinţa oficială din Balfour”, a declarat Duminică dimineaţa Ofer Golan, purtător de cuvînt al familiei fostului prim-ministru. În ultimii ani, în faţa reşedinţei de la intersecţia dintre străzile Balfour şi Smolenskin au avut loc proteste frecvente împotriva lui Benjamin Netanyahu, un prim-ministru polarizant, inculpat pentru corupţie, fraudă şi abuz de încredere.

Netanyahu a primit-o pe fosta ambasadoare americană la ONU, Nikki Haley, la reşedinţă după ce Bennett a preluat mandatul de premier, o întîlnire aspru criticată în media, fiind considerată o lipsă de respect faţă de noul Guvern. O alianţă de opt partide condusă de Naftali Bennett şi Jair Lapid a preluat puterea la începutul lunii Iunie. Conform presei, Bennett intenţionează să petreacă patru nopţi din săptămînă la reşedinţa oficială, însă soţia sa şi copiii lor vor rămîne în casa familială din Raanana, de lîngă Tel Aviv.

Xi Jinping şi Kim Jong Un au promis să sporească cooperarea bilaterală în faţa ostilităţii forţelor străine

Liderii Coreei de Nord şi Chinei au schimbat mesaje în care au promis să consolideze cooperarea bilaterală cu ocazia aniversării tratatului bilateral de prietenie, cooperare şi asistenţă reciprocă, a informat agenţia de ştiri Nord-coreeană KCNA, transmite Reuters. Într-un mesaj adresat Preşedintelui chinez Xi Jinping, liderul Nord-coreean Kim Jong Un a declarat că relaţia lor este vitală în faţa forţelor străine ostile. La rîndul său, Preşedintele Chinei a promis că va duce cooperarea „la o nouă etapă”. China este singurul aliat important al Coreei de Nord după semnarea tratatul de cooperare bilaterală în 1961. Sancţiunile internaţionale impuse programelor Nord-coreene vizînd armele nucleare şi rachetele balistice au crescut mai mult ca niciodată dependenţa regimului de la Phenian de China în ceea ce priveşte comerţul şi alte tipuri de asistenţă. „În pofida situaţiei internaţionale complicate fără precedent din ultimii ani, încrederea tovărăşească şi prietenia militantă dintre RPDC şi China devin pe zi ce trece mai puternice”, a susţinut liderul Nord-coreean în mesajul său.

Tratatul bilateral apără socialismul şi pacea în Asia,”acum cînd forţele ostile devin tot mai disperate în provocări şi acţiuni obstructive”, a mai spus Kim. Mesajul Preşedintele Xi Jinping anunţă intenţia de a oferi o fericire mai mare celor două ţări şi popoarelor acestora prin consolidarea comunicării cu liderul Nord-coreean şi „prin conducerea constantă a relaţiilor de prietenie şi cooperare dintre cele două ţări spre o nouă etapă”, a transmis KCNA.

Academia franceză de medicină şi cea de farmacie susţin obligativitatea vaccinării împotriva covid-19 a populaţiei începînd de la vîrsta de 12 ani

Academia franceză de medicină şi cea de farmacie au precizat, într-un comunicat comun, că obligativitatea vaccinării împotriva coronavirusului a populaţiei începînd de la vîrsta de 12 ani reprezintă singura opţiune realistă pentru menţinerea sănătăţii, scrie news.ro. “În ceea ce priveşte totalul populaţiei cu vîrsta de cel puţin 12 ani, obligativitatea vaccinării împotriva Covid-19 reprezintă singura opţiune realistă în ceea ce priveşte responsabilitatea personală şi angajamentul solidar de menţinere a sănătăţii proprii, a altora şi de a se ajunge la imunitate colectivă”, se arată în comunicat. “Obligativitatea se impune atunci cînd un vaccin eficient şi bine tolerat poate stăpîni o infecţie severă, potenţial mortală şi de necontrolat prin alte mijloace. Mai multe maladii au justificat o astfel de decizie în Franţa: variola (1902-1984), difteria (1938), tetanosul (1940), tuberculoza (1950-2007), poliomielita (1964). Mai recent, 11 vaccinuri pentru sugari au devenit obligatorii în 2017”, adaugă cele două Academii.

Academia de medicină şi cea de farmacie din Franţa au subliniat că este necesară solidaritate în plan internaţional în ceea ce priveşte vaccinarea. “Covid-19 întruneşte toate caracteristicile care justifică obligativitatea vaccinării”.

Șeful diplomației UE: Pandemia va lăsa în urmă o lume diferită, cu noi inegalități și marcată de competiția SUA-China

În faţa noastră se află o luptă lungă contra pandemiei COVID-19 şi lumea în ansamblul ei nu va depăşi această pandemie pînă anul viitor, estimează șeful diplomaţiei UE, Josep Borrell. El este de părere că pandemia va lăsa în urmă o lume diferită, mai digitală, dar cu noi inegalităţi și cu o competiție între SUA și China, scrie agenția EFE, preluată de Agerpres. Josep Borrell crede că influenţa Chinei în lume va crește, iar cooperarea cu Beijingul va fi „tot mai dificilă”. Însă șeful diplomației europene susține că este nevoie, totuși, de o bună înţelegere cu China, dată fiind importanţa strategică a acesteia. „Pînă la 25% din creşterea economică globală anul acesta vine din China”, a menționat el. Pe de altă parte, competiţia dintre China şi SUA va modela lumea în deceniile următoare, iar Uniunea Europeană va trebui să-şi traseze orientările în funcție de „propriile sale interese”, a subliniat Înaltul Reprezentant pentru politică externă. „Împreună cu Statele Unite avem în comun istoria, sistemul politic şi economic. Vom fi mereu apropiaţi de Washington, dar trebuie să privim lumea gîndindu-ne la interesele noastre”, a arătat Josep Borrell.

Responsabilul european a estimat că Europa face progrese datorită vaccinării și a pledat pentru donarea de vaccinuri anti-COVID-19 către ţările sărace, pentru a le impulsiona creşterea economică acum blocată de pandemie. El a acuzat Rusia şi China că practică o „diplomaţie a vaccinurilor” pentru a-şi realiza interesele în lume, iar UE trebuie „să fie conştientă de aceasta şi să acţioneze conform situaţiei”, a cerut șeful diplomației europene.

Mitul celor 10.000 de pași pe zi a fost demontat

Mersul pe jos face piciorul frumos... și nu numai. Medicii spun că plimbările lungi nu numai că ne ajută să ne menținem silueta, dar aduc și numeroase beneficii pentru sănătate. Iar numărul magic ar fi 10.000 de pași zilnic, potrivit unui vechi mit. Însă, cercetătorii au descoperit că dacă parcurgi zilnic între 7.000 și 8.000 de pași, vei obține beneficii maxime pentru sănătate, potrivit Insider. În ciuda recomandărilor de pretutindeni, nu există nici o dovadă științifică care să ateste că 10.000 de pași efectuați zilnic reprezintă ținta ideală pentru sănătate sau scădere în greutate. Acest număr „magic” este unul aleatoriu, care a apărut în urma unei campanii publicitare în urmă cu zeci de ani.

Deși mersul pe jos este minunat pentru sănătatea ta, cercetările sugerează că 7.000 pînă la 8.000 de pași ar putea fi un obiectiv mai bun. Recomandarea de 10.000 de pași parcurși zilnic a pornit dintr-o reclamă captivantă a japonezilor, spune Daniel Lieberman, paleoantropolog la Harvard, care a studiat evoluția exercițiilor fizice. Lieberman a scris în cea mai recentă carte a sa, „Exercised”, că Manpo-kei (tradus ca un contor de 10.000 de pași) a fost inventat în anii 1960 de compania japoneză Yamasa Tokei – producătorul primului pedometru comercial – care a ales numele pentru că suna bine. Și a funcționat. Compania și-a vîndut produsul, iar conceptul a devenit popular în întreaga lume ca o măsură pentru sănătate.

Lieberman a declarat pentru Insider că există cîteva avantaje pentru ținta de 10.000 de pași zilnic: este un număr ușor de ținut minte, distanța parcursă cu 10.000 de pași aduce beneficii pentru sănătate,  iar mersul pe jos este o activitate accesibilă pentru mulți. Dar nu este necesar să atingi 10.000 de pași pe zi, arată cercetările. Aceste studii demonstrează că mersul pe jos aduce beneficii sănătății, indiferent dacă atingeți sau nu „numărul magic” de 10.000 de pași.