REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (10 Iunie 2021)

O călugăriţă din SUA a cheltuit banii unei şcoli catolice și în… cazinouri

O călugăriţă din California, în prezent pensionară, a acceptat să se recunoască vinovată de fraudă cu fonduri federale şi spălare de bani, după ce a fost acuzată că a furat peste 835.000 de dolari din contul unei şcoli pentru plata unor cheltuieli personale, inclusiv pentru finanţarea unor călătorii în stabilimente dedicate jocurilor de noroc, a anunţat Departamentul de Justiţie al Statelor Unite, informează Reuters. Mary Margaret Kreuper, în vîrstă de 79 de ani, riscă o condamnare de 40 de ani de închisoare într-un penitenciar federal în urma acestor acuzaţii, potrivit unui comunicat al Biroului Procuraturii din California.

Pe durata unei perioade de 10 ani care s-a încheiat în Septembrie 2018, Mary Margaret Kreuper a delapidat fonduri ale Şcolii Catolice St. James, unde lucra în calitate de directoare. Ea a recunoscut că a deturnat fonduri ale şcolii pentru a achita o serie de cheltuieli pe care ordinul religios din care făcea parte nu le-ar fi aprobat, inclusiv „sume mari pentru jocuri de noroc în cazinouri” şi facturi asociate unor cărţi de credit, în pofida faptului că jurase, în calitate de călugăriţă, să rămînă săracă. Mary Margaret Kreuper a recunoscut, în acordul semnat cu Procuratura, că a falsificat rapoarte lunare şi anuale ale administraţiei şcolii pentru a-şi acoperi comportamentul fraudulos şi că a înşelat administraţia unităţii de învăţămînt, făcînd-o să creadă că finanţele sale se bazau pe o contabilitate corect întocmită. Potrivit unor informaţii ale anchetatorilor, fosta călugăriţă i-a instruit pe unii dintre angajaţii şcolii St. James să modifice şi să distrugă anumite documente financiare în timpul unui audit care viza acea unitate de învăţămînt, a precizat Departamentul de Justiţie al Statelor Unite. 

O monedă din aur s-a vîndut cu suma record de 18,9 milioane de dolari

O monedă de colecţie, din aur, a fost vîndută în Statele Unite pentru 18,9 milioane de dolari, în urma unei licitaţii organizată la New York. Este cel mai mare preț plătit vreodată pentru o monedă. Moneda a fost vîndută de designerul şi colecţionarul de pantofi Stuart Weitzman, care a achiziţionat-o în 2002 pentru suma record la acea dată de 7,6 milioane de dolari, relatează Reuters. Moneda are o valoare nominală de 20 de dolari. Exemplarul, care face parte din ultima serie de monede din aur, denumită ''Double Eagle'' şi emisă de Monetăria Statelor Unite în 1933, a devenit astfel cea mai scumpă monedă din lume, devansînd dolarul din argint ''Flowing Hair'' (bătut în 1794) şi vîndut pentru 10 milioane de dolari în 2013, potrivit AFP.

Moneda reprezintă imaginea unei femei simbolizînd libertatea pe faţă, iar pe verso, un vultur în zbor, şi a fost creată de sculptorul american Augustus Saint-Gaudens. Nu a fost niciodată pusă în circulaţie întrucît Preşedintele american din acea epocă, Franklin Roosevelt, demarase sfîrşitul convertibilităţii monedei americane din aur. Statele Unite nu au mai emis monede din aur ulterior, cu excepţia unor serii limitate, de colecţie. Cîteva exemplare au apărut, cu toate acestea, pe piaţa colecţionarilor înainte de a fi confiscate de serviciile secrete americane, cu excepţia unei singure ''Double Eagle'', care a ajuns în colecţia numismatică a regelui Farouk al Egiptului.

Comisia Europeană deschide procedura de infringement împotriva Belgiei

Comisia Europeană a deschis Miercuri o procedură de infringement împotriva Belgiei, reproşîndu-i lipsa de independenţă a autorităţii sale naţionale responsabile cu protecţia datelor personale, ceea ce echivalează cu o încălcare a regulamentului european GDPR (Regulamentul general privind protecţia datelor), transmite AFP, potrivit agerpres. Procedura de infringement cuprinde mai multe etape şi ar putea să conducă, în final, la sesizarea Curţii de Justiţie a UE. Etapa declanşată Miercuri constă într-o scrisoare de punere în întîrziere în urma trimiterii unei prime notificări oficiale la care s-a răspuns într-un mod considerat nesatisfăcător.

”Informaţiile furnizate în răspunsul trimis de autorităţile belgiene în Aprilie 2021 nu au înlăturat preocupările”, arată Executivul UE într-un comunicat. ”Belgia dispune, în prezent, de un termen de două luni pentru a garanta deplina independenţă a autorităţii sale însărcinate cu protecţia datelor, în lipsa căreia Comisia ar putea decide să-i adreseze un aviz motivat” (etapa următoare a procedurii, n.red.), menţionează comunicatul.

Conform site-ului de informaţii Politico, plîngerea în legătură cu care s-a sesizat Comisia vizează cel puţin trei membri ai Autorităţii de protecţie a datelor (APD), care exercitau în paralel un mandat public şi încălcau astfel cerinţa de independenţă în funcţiile lor din cadrul autorităţii. Comisia Europeană reaminteşte că, în virtutea articolului 52 din Regulamentul General privind protecţia datelor (GDPR), autoritatea de control al protecţiei datelor într-un stat membru al UE trebuie să exercite în totală independenţă misiunile şi puterile cu care este învestită.

SUA vor cumpăra 500 de milioane de doze de vaccin Pfizer/BioNTech pentru a le oferi altor ţări

Statele Unite vor cumpăra 500 de milioane de doze de vaccin contra Covid-19 produs de Pfizer/ BioNTech pentru a le oferi altor ţări, au anunţat Miercuri The New York Times şi The Washington Post, scrie news.ro. Preşedintele american Joe Biden trebuie să facă acest anunţ la summitul G7 săptămîna aceasta, potrivit Washington Post care citează persoane apropiate dosarului. Întrebat înainte de plecare în Anglia, Biden a părut Miercuri să facă aluzie la acest anunţ. La întrebarea dacă are o strategie pentru distribuirea de vaccinuri în lume, el a răspuns: „Am una şi o voi anunţa”.

Potrivit The New York Times, primele 200 de milioane de doze vor fi distribuite anul acesta şi alte 300 de milioane anul viitor. Statele Unite au fost criticate dur în aceste ultime luni pentru că au întîrziat să împartă vaccinuri cu restul lumii, dar Casa Albă încearcă acum să pozeze în lider în acest dosar. Pandemia de coronavirus va fi unul dintre subiectele prioritare abordate la G7. Statele Unite au anunţat deja că vor dona 80 de milioane de doze de vaccinuri anti-Covid ţărilor pînă la sfîrşitul lui Iunie. La începutul lunii, Washington a comunicat că 75% din aceste doze vor fi distribuite prin Covax, program înfiinţat pentru a asigura o distribuire echitabilă de vaccinuri, în special în ţările slab dezvoltate.

UE ”a demonstrat” că este posibil să-şi vaccineze cetăţenii şi să şi exporte o parte din vaccinuri

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, Miercuri, că Uniunea Europeană ”a demonstrat” că este posibil să-şi vaccineze cetăţenii şi să permită totodată ca o parte din producţia de vaccinuri fabricate în Europa să fie exportată în afara teritoriului comunitar, transmite EFE, potrivit agerpres. Într-o dezbatere în Parlamentul European despre recentul summit de la sfîrşitul lunii Mai, Von der Leyen a dat asigurări că, din cele 600 de milioane de doze de vaccin produse în Europa pînă în prezent, UE a exportat 300 de milioane în mai bine de 90 de ţări din întreaga lume. ”Pur şi simplu nu putem păstra întreaga noastră producţie doar pentru noi. Am demonstrat că este posibil să-ţi vaccinezi cetăţenii şi să permiţi şi exporturile”, a subliniat Ursula von der Leyen, care a apreciat că, ”dacă toţi ceilalţi producători de vaccinuri ar fi urmat exemplul nostru, lumea ar fi astăzi un loc diferit”.

Cu toate că nu s-a referit în mod expres la nici o ţară, declaraţia lui Von der Leyen este o aluzie voalată la ţări precum Statele Unite sau Regatul Unit, care au limitat strict exporturile de vaccinuri şi ale căror campanii de vaccinare s-au desfăşurat în prima parte a anului într-un ritm mult mai rapid decît cea a UE, notează EFE. În afara mesajului despre exporturile de vaccin, Von der Leyen s-a referit şi la alte două modalităţi de a accelera vaccinarea în ţările cu venituri medii şi mici: sprijinul venit de la COVAX – instrumentul mondial menit să asigure accesul echitabil şi universal la vaccinurile împotriva COVID-19 – şi apelul la sectorul privat pentru ca acesta să se angajeze să producă mai multe doze şi medicamente pentru astfel de ţări cu costuri reduse sau chiar zero.

Beijingul cere Washingtonului să nu mai prezinte China ca pe un pericol

Beijingul a cerut Miercuri Washingtonului să nu mai prezinte China ca pe un pericol, după adoptarea de către Senatul american a unui proiect de lege considerat „istoric” şi care vizează consolidarea poziţiei SUA în competiţia cu tehnologiile chineze, relatează AFP şi Reuters. Proiectul de lege dezvăluie „egocentrismul paranoic şi orgoliul” Statelor Unite, a denunţat Comisia pentru afaceri externe a Legislativului chinez, acuzînd totodată Washingtonul că exagerează o aşa-zisă „ameninţare chineză”. SUA nu ar trebui să trateze China ca pe un duşman imaginar, a declarat Wang Wenbing, purtător de cuvînt al Ministerului chinez de Externe, adăugînd că cel mai mare duşman al Statelor Unite sunt ele însele. El a mai menţionat, în conferinţa de presă regulată de la Minister, că Beijingul cere SUA să adopte o atitudine corectă şi să evite deteriorarea relaţiilor generale chino-americane şi a cooperării bilaterale într-o serie de domenii importante.

Proiectul de lege adoptat Marţi cu voturile a 68 din cei 100 de senatori americani – care mai trebuie aprobat de Camera Reprezentanţilor şi promulgat de Preşedintele Joe Biden – prevede investiţii ambiţioase în ştiinţă şi tehnologie, alocînd peste 170 de miliarde de dolari cercetării şi dezvoltării şi urmărind în special să încurajeze companiile să producă semiconductori în Statele Unite, în condiţiile în care aceştia sunt fabricaţi în cea mai mare parte în Asia.

IRS-ul american nu știe cum au ajuns în presă detalii despre impozitele neplătite ale miliardarilor

Agenţia de Administrare Fiscală a SUA (IRS) a precizat că investighează modul în care au ajuns în presă informaţii privind impozitele unor dintre cei mai bogaţi americani, între care Jeff Bezos (Amazon) şi Elon Musk (Tesla), relatează Miercuri dpa, potrivit agerpres. „Nu pot spune nimic cu privire la un contribuabil anume”, a declarat directorul IRS, Charles Rettig, într-o audiere în Comisia pentru finanţe a Senatului. Dezvăluirea neautorizată de informaţii guvernamentale confidenţiale este ilegală, a menţionat un purtător de cuvînt al Departamentului trezoreriei (Ministerul de Finanţe). Controversa vine după ce organizaţia de presă americană ProPublica, specializată în investigaţii, a publicat un raport despre care susţine că are la bază „o vastă colecţie de informaţii ale IRS ce arată cum miliardari ca Jeff Bezos, Elon Musk şi Warren Buffett (Berkshire Hathaway) plătesc impozite foarte mici în comparaţie cu averea colosală de care dispun, sau uneori deloc”.

ProPublica a utilizat „documente fiscale confidenţiale” pentru a compara impozitele federale pe venit ale celor 25 cei mai bogaţi americani din 2014 pînă în 2018 cu creşterea înregistrată de averile lor, consemnată în clasamentul Forbes. Autorii raportului au ajuns la concluzia că în medie „cota reală de impozitare” a fost de numai 3,4%. „Orice dezvăluire neautorizată de informaţii guvernamentale confidenţiale de către o persoană cu acces la aceste informaţii este ilegală şi tratăm acest lucru cu cea mai mare seriozitate”, a insistat secretara de presă a Casei Albe, Jen Psaki. Ea a adăugat că nu doreşte să comenteze despre cazuri specifice, dar că „mai sunt multe de făcut pentru a asigura că marile corporaţii, persoanele cu cele mai mari venituri plătesc o contribuţie mai corectă”.

Medicii nu vor să se vaccineze şi dau în judecată spitalul în care lucrează

Peste o sută de angajaţi ai unuia dintre cele mai importante spitale din Texas au lansat o acţiune în Justiţie împotriva angajatorului lor, decis să-şi concedieze angajaţii nevaccinaţi împotriva COVID-19, informează AFP. Houston Methodist, grupul spitalicesc în cauză, le-a dat termen pînă Luni angajaţilor pentru a dovedi că s-au vaccinat. Cei 117 reclamanţi consideră că această cerinţă este ilegală, deoarece vaccinurile au fost aprobate de Administraţia americană doar în cadrul unei proceduri de utilizare de urgenţă. Odată trecut termenul, o notă internă a spitalului preciza că angajaţii recalcitranţi sunt suspendaţi timp de două săptămîni fără a fi plătiţi, apoi concediaţi dacă în continuare nu respectă cerinţa angajatorului.

„Suntem mîndri să vă spunem că aproape 100% din cei 26.000 de angajaţi ai noştri au luat decizia corectă de a respecta obligaţia sacră de a ne proteja pacienţii”, a spus Houston Methodist într-un comunicat trimis AFP. „Este păcat că etapa de ieri, care a făcut din Houston Methodist cel mai sigur spital din ţară, a fost umbrită de cîţiva angajaţi nemulţumiţi”, se precizează în acelaşi comunicat.

Houston este una dintre capitalele medicale ale lumii datorită Texas Medical Center (TMC), un district al oraşului care reuneşte spitale şi universităţi. Peste 106.000 de angajaţi primesc în acest loc anual 10 milioane de pacienţi.

Un farmacist american care a vrut să distrugă sute de vaccinuri a fost condamnat la închisoare

Un farmacist din statul american Wisconsin, care a pledat vinovat pentru că a încercat să distrugă sute de doze de vaccin anti-COVID19 produs de Moderna, a fost condamnat la trei ani de închisoare, a anunţat Departamentul de Justiţie al SUA, relatează Reuters. Steven R. Brandenburg, 46 de ani, a fost de asemenea condamnat la plata a 83.800 dolari despăgubiri către spitalul în care lucra, conform unei declaraţii publicate de Biroul procurorului din Wisconsin. Bărbatul a fost de acord să pledeze vinovat la două capete de acuzare pentru tentativa de a altera produse de consum, neluînd în considerare riscul ca o altă persoană să se afle în pericol de moarte sau de vătămare corporală.

Documentele instanţei au arătat că bărbatul a scos în mod intenţionat o cutie de doze de vaccin anti-COVID-19 dintr-o unitate frigorifică a spitalului în timpul unor schimbări de ture, în cursul nopţii, în Decembrie anul trecut, se arată în declaraţia Departamentului de Justiţie. Brandenburg era sceptic cu privire la eficacitatea vaccinurilor în general – mai ales faţă de vaccinul Moderna – şi le-a comunicat acest lucru colegilor săi de muncă în ultimii doi ani. 

Pandemia a schimbat clasamentul oraşelor în care se trăiește cel mai bine în lume

Pandemia a schimbat clasamentul oraşelor de pe glob în care se trăiește cel mai bine, metropolele europene fiind în cădere, iar Australia, Japonia şi Noua Zeelandă se află în frunte datorită măsurilor impuse împotriva Covid-19, arată un studiu recent. Potrivit topului anual realizat de The Economist, Auckland (Noua Zeelandă) se situează pe primul loc. În vîrful clasamentului anual privind cele mai bune oraşe pentru locuit, se află și Osaka (Japonia), Adelaide (Australia), Tokyo (Japonia) şi Wellington (Noua Zeelandă). "Auckland a urcat în topul clasamentului datorită abordării sale reuşite de a contracara pandemia de COVID-19, care a permis societăţii să rămînă deschisă şi oraşului să aibă performanţe mai bune în ceea ce priveşte educaţia, cultura şi mediul", conform unui comunicat de presă ce însoţeşte studiul, relatează EFE, citat de Agerpres.

În schimb, "oraşele europene au avut rezultate deosebit de slabe în ediţia din acest an. Viena (Austria), considerată anterior cel mai agreabil oraş între 2018 şi 2020, a coborît pe locul 12, în timp ce Hamburg (Germania), a scăzut cu 34 de locuri, ajungînd pe locul 47. Studiul menţionează "stresul asupra resurselor spitaliceşti care a crescut în cazul majorităţii oraşelor germane şi franceze" şi "restricţionarea deplasărilor şi a adunărilor, care au limitat oferta culturală". Cea mai semnificativă creştere a fost înregistrată de Honolulu (Hawaii, SUA), ajuns pe locul 14, cu o creştere de 46 de locuri "datorită progreselor mari în ceea ce priveşte limitarea pandemiei şi desfăşurarea programului de vaccinare". Damasc (Siria) rămîne oraşul cu cel mai dificil trai din cauza războiului civil.