REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (06 Decembrie 2021)

Summit Biden-Putin prin teleconferinţă a fost confirmat pentru Marţi

Preşedintele american Joe Biden şi omologul său rus Vladimir Putin vor avea Marţi o întrevedere prin videoconferinţă, au anunţat Sîmbătă Kremlinul şi un oficial al Casei Albe, o discuţie foarte aşteptată într-un moment de vîrf al tensiunilor între Moscova şi Occident legate de Ucraina, relatează agenţiile internaţionale de presă. Purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis că Putin şi Biden vor discuta, printre alte teme de pe agendă, despre Ucraina, precum şi despre implementarea înţelegerilor convenite la summitul lor desfăşurat în Iunie la Geneva.

Vladimir Putin a propus NATO semnarea unui pact de securitate care să nu permită aderarea Ucrainei şi Georgiei la această alianţă, pe care Preşedintele rus a acuzat-o că şi-a încălcat un angajament după încheierea Războiului Rece de a nu se extinde către Est. Mai mult, liderul de la Kremlin a declarat că desfăşurarea de armament ofensiv occidental în Ucraina este pentru Moscova una dintre ”liniile roşii”.

Joe Biden a sporit Vineri presiunea asupra Rusiei, afirmînd că pregăteşte ”iniţiative” pentru apărare Ucrainei în cazul unei invazii ruseşti. Moscova răspunde că nu are nici o intenţie de acest fel şi acuză la rîndul ei Kievul că deplasează trupe în apropierea graniţei. Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a susţinut luna trecută că Ucraina pregăteşte provocări în Donbas (Estul separatist prorus al Ucrainei) astfel încît să primească ”ajutor occidental”.

Unul a cumpărat din greșeală două bilete identice la loterie și a cîștigat de două ori un premiu de sute de mii de dolari

Un bărbat din statul american Carolina de Nord a jucat a doua oară un bilet la loterie, pentru că nu-și mai amintea sigur dacă l-a cumpărat sau nu deja. A aflat apoi că a cîștigat un premiu important – de două ori, potrivit CNN. „Stăteam în pat și mă uitam la un meci de baschet la televizor și nu-mi aminteam dacă l-am completat sau nu, așa că l-am jucat din nou online”, a spus Scotty Thomas, în vîrstă de 49 de ani. Cînd au avut loc extragerile, a aflat că a cîștigat două premii importante, de 25.000 de dolari pe an, pentru toată viața. Este al doilea cel mai mare premiu al loteriei Lucky for Life. „Cînd mi-am dat seama că am cîștigat, a trebuit să mă așez pe podea, pentru că nu-mi venea să cred”, a spus Thomas. „Este o binecuvîntare”.

Thomas, un șofer de basculantă, a optat pentru o singură plată în valoare de 780.000 de dolari pentru ambele bilete în loc de plăți anuale, spunînd că vrea să investească în afacerea lui, să-și plătească facturile, să-și ajute familia și poate să cumpere o casă. După plata taxelor, bărbatul a rămas cu 551.851 de dolari.

Aproape două treimi din populaţia Germaniei sprijină vaccinarea obligatorie anti-COVID-19

Aproape două treimi din populaţia Germaniei susţine vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19 – o propunere care urmează să ajungă în curînd în Parlamentul german, conform unui sondaj publicat Duminică, relatează dpa, potrivit agerpres. Rezultatele sondajului arată că 63% dintre respondenţi susţin imunizarea obligatorie a cetăţenilor germani împotriva coronavirusului, în timp ce 30% s-au opus şi 7% nu au dat nici un răspuns. Sondajul a fost realizat de YouGov pentru dpa în rîndul a 2.067 de persoane. În urmă cu aproximativ un an, după ce primele vaccinuri au fost administrate în Germania, la sfîrşitul lunii Decembrie 2020, circa 56% dintre germani susţineau obligativitatea vaccinării anti-COVID, în timp ce 33% erau împotrivă.

Viitorul cancelar Olaf Scholz a declarat că intenţionează ca o lege care impune vaccinarea împotriva COVID-19 a întregii populaţii să fie supusă la vot în Bundestag în Februarie sau Martie. Rezultatele sondajului au fost publicate în momentul în care Institutul Robert Koch (RKI) a raportat o scădere uşoară a numărului de cazuri de COVID-19. Astfel, au fost raportate 42.055 de noi cazuri în ultimele 24 de ore, faţă de 44.401 în urmă cu o săptămînă. Rata de incidenţă calculată la şapte zile a fost de 439,2 cazuri la 100.000 de locuitori.

Prima pastilă anti-COVID ar putea fi disponibilă la scară mare în Marea Britanie pînă la Crăciun

Prima pastilă administrată pe cale orală împotriva Covid-19 ar putea fi disponibilă pînă la Crăciun în Marea Britanie, informează mediafax. Molnupiravir, cunoscut şi sub numele de Lagevrio, ar urma să fie disponibil în următoarele săptămîni, relatează The Sun. Luna trecută, autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie a declarat Molnupiravir drept „sigură şi eficientă” în reducerea numărului de spitalizări şi decese la persoanele care au luat contact cu virusul. Marea Britanie este prima ţară din lume care a autorizat utilizarea lor.

Sunday Telegraph raportează că spitalele şi medicii de familie vor primi o serie de medicamente anti-Covid, pentru a se asigura că tratamentul ajunge la pacienţi cît mai repede posibil, odată ce sunt confirmaţi pozitivi. Conform datelor din studii, 7,3% dintre persoanele infectate cărora li s-a administrat Molnupiravir au ajuns la spital, comparativ cu 14,1% dintre persoanele cărora nu li s-a administrat medicamentul.

SUA şi aliaţii lor occidentali sunt îngrijoraţi de execuţia sumară a unor foşti membri ai forţelor de securitate afgane de către talibani

Statele Unite şi aliaţii lor occidentali şi-au exprimat „îngrijorarea” cu privire la „execuţiile sumare” ale unor foşti membri ai forţelor de securitate afgane de către regimul taliban, dezvăluite de organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului, şi au cerut deschiderea rapidă a unei anchete, notează AFP. „Suntem profund îngrijoraţi de informaţiile privind execuţii sumare şi dispariţii forţate ale unor foşti membri ai forţelor de securitate afgane, documentate de Human Rights Watch şi alţii”, au afirmat peste 20 de ţări, printre care Marea Britanie, Japonia, România, precum şi Uniunea Europeană într-un comunicat dat publicităţii de Departamentul de Stat al SUA.

Săptămîna aceasta, organizaţia Human Rights Watch (HRW) a publicat un raport în care spune că documentează „uciderea sau dispariţia a 47 de foşti membri ai Forţelor naţionale de securitate afgane care s-au predat sau au fost reţinuţi de forţele talibane între 15 August şi 31 Octombrie”. Pentru Washington şi aliaţii săi, „cazurile semnalate trebuie să facă obiectul unor anchete rapide şi transparente, cei responsabili trebuie traşi la răspundere şi aceste etape trebuie anunţate clar pentru a acţiona ca un mijloc de descurajare imediat a unor noi crime şi dispariţii”. Responsabili americani au discutat cu autorităţile afgane la începutul săptămînii trecute şi au îndemnat mişcarea islamistă să ofere acces la educaţie femeilor şi fetelor din întreaga ţară. De asemenea, Statele Unite „şi-au exprimat îngrijorarea profundă cu privire la acuzaţiile de încălcare a drepturilor omului”, a declarat un purtător de cuvînt american.

Pe lîngă Statele Unite şi Uniunea Europeană, semnatarii comunicatului sunt Australia, Belgia, Bulgaria, Canada, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Japonia, Macedonia de Nord, Marea Britanie, Noua Zeelandă, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia, Ţările de Jos şi Ucraina.

Retailerii sunt îngrijoraţi că noile restricţii din Germania îi lasă fără cumpărători şi le micșorează drastic profiturile

Restricţiile mai severe introduse de autorităţi pentru a încerca să limiteze răspîndirea noului coronavirus îi descurajează pe germani de la cumpărături, în perioada, de regulă, aglomerată dinaintea Crăciunului, a atenţionat asociaţia retailerilor germani HDE, transmite Reuters. Potrivit HDE (Handelsverband Deutschland), vînzările în magazinele nealimentare au scăzut cu o medie de 26% săptămîna trecută, comparativ cu aceeaşi perioadă dinaintea crizei din 2019. Cel mai puternic afectaţi au fost comercianţii de articole de îmbrăcăminte, vînzările acestora scăzînd cu 35%, conform unui studiu la care au participat circa 1.600 de societăţi. Numărul de vizitatori din districtele de shopping din oraşe a scăzut de asemenea cu 41% comparativ cu 2019.

Anul trecut, pe vremea aceasta, restaurantele şi barurile din Germania au fost închise temporar în cadrul unui lockdown parţial şi s-au impus limite reuniunilor, deşi magazinele au rămas deschise, aminteşte Reuters. Joi, oficialii germani au convenit să blocheze accesul oamenilor nevaccinaţi la alte magazine în afara celor „esenţiale”, cum sunt băcăniile, farmaciile şi brutăriile, şi au decis să caute modalităţi de a impune obligativitatea vaccinării.

„Introducerea de măsuri mai stricte anti-coronavirus în magazine creează o perturbare dramatică a comerţului de Crăciun”, a subliniat într-un comunicat directorul executiv al HDE, Stefan Genth, chemînd Guvernul să le asigure retailerilor sprijin financiar suplimentar. „Retailerii şi-au pus speranţele în vînzările de Crăciun, dar acum mulţi dintre ei se apropie tot mai mult de buza prăpastiei, cu fiecare zi ce trece; o perspectivă dezastruoasă”, a adăugat Genth. Conform estimărilor HDE, pierderile din sectorul comerţului nealimentar s-ar putea ridica la 5,5 miliarde de euro în Decembrie, iar 77% dintre firme au aşteptări negative pentru următoarele săptămîni.

Papa Francisc cere lumii să pună capăt naufragiului civilizaţiei, în epoca gardurilor şi sîrmei ghimpate

Papa Francisc a cerut Duminică lumii să pună capăt „naufragiului civilizaţiei”, într-un discurs rostit într-o tabără de migranţi de pe insula greacă Lesbos, transmite AFP. Mediterana „este pe cale să devină un cimitir sumbru fără pietre funerare. (…) Vă implor să punem capăt acestui naufragiu al civilizaţiei”, a declarat suveranul pontif, aflat la a doua vizită pe Lesbos, după cea din 2016, cînd încă exista notoria tabără suprapopulată de la Moria. 

Duminică, la Mavrovouni, unde sunt găzduiţi circa 2.300 de migranţi, Papa Francisc a deplîns faptul că „puţine s-au schimbat în problema migraţiei” în aceşti cinci ani. „Am venit aici ca să văd şi să vă privesc în ochi, ochi plini de teamă şi de speranţă, ochi care au văzut violenţa şi sărăcia, ochi brăzdaţi de prea multe lacrimi”, a spus Papa, în zona de primire şi identificare a taberei. El a salutat şi a dat mîna cu zeci de solicitanţi de azil, inclusiv copii. Papa Francisc a remarcat că „este uşor de instigat opinia publică, inducîndu-i teama de alţi oameni şi că cei care condamnă imigraţia „nu reuşesc să ia atitudine cu aceeaşi vehemenţă” şi împotriva exploatării celor săraci, împotriva războiului şi a industriei de armament. „Trebuie atacate cauzele de bază, nu săracii care plătesc consecinţele şi sunt folosiţi pentru propagandă politică”, a subliniat suveranul pontif.

Îndepărtîndu-se de la discursul pregătit, Papa Francisc a denunţat ca „tulburător” faptul că unii lideri europeni vor să ridice ziduri din bani publici şi încercuiri din sîrmă ghimpată, pentru a nu permite accesul imigranţilor. „Ne aflăm în epoca gardurilor şi a sîrmei ghimpate”, a notat Papa Francisc.

A murit Bob Dole, unul din cei mai importanți politicieni americani din ultima jumătate de secol

Bob Dole, una din cele mai cunoscute figuri ale Partidului Republican din SUA și fost candidat la alegerile prezidențiale, a murit Duminică, la vîrsta de 98 de ani, potrivit CNN. Dole anunțase în Februarie anul acesta că are cancer pulmonar în stadiu avansat. Președintele american Joe Biden, un democrat, l-a vizitat pe Dole la scurt timp după ce a aflat acest diagnostic. De trei ori candidat pentru învestirea oficiala în poziţia de candidat al Partidului Republican pentru Casa Albă, Bob Dole a fost învins de Ronald Reagan în 1980, iar apoi de George Bush senior în 1988 și de către Bill Clinton. În ciuda acestui lucru și a apartenenței la partide diferite, Dole a avut o relație personală deosebit de caldă cu Clinton, care a spus la prima lor dezbatere prezidențială: „Probabil că se vede că ne plăcem reciproc”.

La cîteva luni după pierderea alegerilor în fața lui Clinton, Dole a primit medalia prezidențială a libertății pentru serviciul său în Al Doilea Război Mondial și în Congres de la fostul său rival – și a făcut-o cu umor. „Eu, Robert J. Dole, jur solemn...”, a glumit el în timpul ceremoniei, prefăcîndu-se că depune jurămîntul în funcția de Președinte. „Îmi pare rău, discurs greșit. Am visat că voi fi aici săptămîna aceasta, primind ceva de la Președinte, dar m-am gîndit că va fi cheia ușii din față”, a continuat el.

Revenit acasă cu medalii, dar grav rănit, din Al Doilea Război Mondial, el a reînvăţat să meargă şi să-şi stăpînească corpul, cu excepţia braţului drept.Dole a intrat în Congres în 1961, mai întîi ca reprezentant, apoi ca senator de Kansas. A fost căsătorit cu Elizabeth Dole, care a avut ea însăşi o strălucită carieră politică, ocupînd funcţiile de ministru al Transporturilor, ministru al Muncii şi senatoare de Carolina de Nord.

Varianta Omicron s-a răspîndit în 15 state americane, la doar 4 zile după ce primul caz a fost confirmat în SUA

Cazuri de contaminare cu varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV2 au fost identificate în cel puţin 15 state americane, a anunţat Duminică şefa Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, Rochelle Walensky. „Avem cunoştinţă de mai multe zeci de cazuri şi le urmărim îndeaproape. În fiecare zi, din ce în ce mai multe cazuri probabile ne sunt semnalate, astfel încît numărul infectărilor cu Omicron va creşte cu siguranţă”, a spus dr. Rochelle Walensky într-un interviu pentru ABC, relatează Agerpres. Printre statele afectate de Omicron figurează California, Colorado, Connecticut, Maryland, Massachusetts, Minnesota, New York, Pennsylvania, Utah, Washington şi Wisconsin, potrivit Reuters.

Şefa CDC a subliniat însă că varianta Delta a rămas predominantă în Statele Unite. Din cele 90.000-100.000 de cazuri înregistrate zilnic, 99,9% sunt legate de varianta Delta, a spus ea. Washingtonul a interzis deja intrarea pe teritoriul american persoanelor provenind din opt ţări din Africa australă. Toţi adulţii străini care intră în SUA trebuie să fie vaccinaţi dar şi testaţi negativ cu trei zile înainte de a se urca în avion. Americanii care se întorc din străinătate trebuie de asemenea să fie testaţi, cu trei zile sau o zi înainte de plecare, în funcţie de statutul lor vaccinal. Guvernul american intenţionează să reducă acest termen la o singură zi pentru toţi. Noua variantă Omicron a coronavirusului prezintă „un risc foarte ridicat” la nivel mondial, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii. OMS a subliniat însă că persistă numeroase incertitudini în ce priveşte periculozitatea şi transmisibilitatea variantei.

General al Forței Spațiale americane: China dezvoltă capacități spațiale într-un ritm de două ori mai mare și ar putea depăși SUA

Generalul David Thompson, oficialul numărul 2 al Forței Spațiale a SUA, avertizează că China dezvoltă de două ori mai multe capacități spațiale decît SUA și că ar putea depăși America la acest capitol pînă la sfîrșitul acestui deceniu, potrivit CNN. „Faptul că își construiesc și își actualizează capacitățile spațiale într-un ritm de două ori mai mare decît noi înseamnă că foarte curînd, dacă nu începem să accelerăm procesul de dezvoltare și capacitățile de livrare, ne vor depăși”, a spus generalul, adăugînd că „2030 nu este o estimare nerezonabilă”. Declarația a fost făcută la o conferință la care au fost prezenți mai mulți experți din domeniu. Printre participanți au fost și reprezentantul Jim Cooper, un democrat din Tennessee care prezidează Subcomitetul pentru forțe strategice al Comisiei pentru forțele armate din Camera Reprezentanților, și de Chris Kubasik, președintele L3Harris Technologies, o firmă din domeniul apărării care dezvoltă sisteme spațiale și aeropurtate.

Întrebat dacă SUA concurează într-o cursă spațială cu China, Cooper a răspuns: „La naiba, da”. Atît Thompson, cît și Kubasik au fost de acord cu răspunsul lui Cooper. Cooper a spus că Forța Spațială a SUA nu se mișcă suficient de repede pentru a „ține pasul” cu industria privată. „Este minunat că sectorul privat este mult mai inovator decît Forța noastră, dar noi trebuie să facem în așa fel încît Forța Spațială să fie mult mai inovatoare și să încerce să țină pasul cu sectorul privat”, a spus Cooper. „Pentru a fi cu adevărat superiori, trebuie să trecem dincolo de imaginația lui Elon Musk, de imaginația lui Jeff Bezos și dincolo de buzunarele lor. Bugetul este de 17 miliarde de dolari în acest moment. Sunt bani mulți, dar avînd în vedere cît de important este spațiul, întrebarea e dacă facem suficient de mult”, a adăugat el. „De fiecare dată cînd ne întîlnim, congresmanul Cooper întreabă cu ce ne poate ajuta, iar cererea mea este întotdeauna aceeași: să fie în continuare cel mai puternic susținător al nostru și criticul nostru cel mai dur. Și pot spune că azi a jucat eficient în ambele roluri”, a fost replica lui Thompson.