Razboiul din Ucraina

Războiul din Ucraina a intrat în cea de-a 31-a zi cu anunţul lui Volodimir Zelenski că Rusia ar fi pierdut pînă acum cel puţin 16.000 de militari, în timp ce Armata ucraineană a lansat o contraofensivă pentru eliberarea oraşului Herson. Pe de altă parte, ONU anunţă că are tot mai multe informaţii despre existenţa gropilor comune în oraşul ucrainean asediat Mariupol, scrie Adevărul.ro.

UPDATE 11.40 Statele Unite estimează că armata rusă prioritizează de-acum încolo zona Donbas, din Estul Ucrainei, într-o posibilă încercare de a-şi creşte puterea de negociere în tratativele cu Kievul şi de a învălui trupele ucrainene de pe frontul estic, a declarat Vineri un oficial militar american de rang înalt.

Conform acestuia, citat de Reuters, Statele Unite au observat că armata rusă încearcă să aducă întăriri din rîndul trupelor sale aflate în teritoriile separatiste ale Georgiei. El nu a precizat numărul de efective puse în mişcare spre Ucraina.

El a mai declarat că armata rusă dispune acum de 22 de nave în Marea Neagră, iar o parte din ele sunt direcţionate spre Mariupol, oraş asediat de cîteva luni.  

Anterior, Ministerul rus al Apărării a susţinut că prima fază a operaţiunii sale militare în Ucraina este aproape de final, iar de-acum încolo trupele ruse se vor axa pe „eliberarea” completă a regiunii Donbas, ce cuprinde regiunile Doneţk şi Lugansk care sunt parţial ocupate de separatiştii pro-ruşi.

UPDATE 11.19 Rusia alimentează o cursă periculoasă a înarmării prin promovarea arsenalului său nuclear, a denunţat Sîmbătă Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-o intervenţie video la Forumul de la Doha, Qatar, relatează AFP.

Ruşii „se laudă că pot distruge cu armament nuclear nu doar o anumită ţară, ci întreaga planetă”, a susţinut Zelenski într-un mesaj video difuzat în faţa unor lideri politici şi economici, tradus în arabă.  

UPDATE 11.11 Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a discutat la telefon cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski despre situaţia din Ucraina şi negocierile dintre Kiev şi Moscova, a anunţat Preşedinţia turcă.

Ankara întreţine relaţii strînse atît cu Rusia, cît şi cu Ucraina şi se prezintă drept „neutră” într-un efort de a facilita negocierile între Kiev şi Moscova.  

UPDATE 10.43 Anton Gheraşcenko, un consilier al ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei, susţine că ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a suferit un infarct. Serghei Şoigu nu a fost văzut public în perioada 11-24 Martie, iar Joi a apărut pentru scurt timp într-un videoclip făcut public de Kremlin.  

„Atacul de cord al lui Şoigu a venit după acuzaţia dură a lui Putin privind eşecul complet al invaziei Ucrainei”, a scris Geraşcenko pe Facebook.  

Potrivit acestuia, Şoigu, în vîrstă de 66 de ani, se recuperează în prezent într-un spital. UPDATE 10.23 Ucraina scoate la licitaţie o colecţie de NFT-uri numită „Meta History: Museum of War”. 

Noua serie NFT are rolul „să răspîndească informaţii veridice în rîndul comunităţii digitale din lume şi să strîngă donaţii pentru sprijinul Ucrainei”, potrivit unui mesaj de pe site-ul web al colecţiei.  

Colecţia „Meta History: Museum of War” este o serie de imagini digitale, inclusiv siluete de avioane de război, capturi de ecran de ştiri şi o imagine în stil desen animat a unei explozii, fiecare marcînd o zi diferită a conflictului.  

Fondurile vor merge direct în portofelele cripto digitale ale Kievului, potrivit site-ului. UPDATE 10.14 Într-o evaluare pe tema războiului din Ucraina publicată Sîmbătă dimineaţă, Ministerul britanic al Apărării constată că armata rusă continuă să asedieze oraşele Cernihiv, Harkov şi Mariupol, dar se fereşte de lupte urbane pe scară largă. „Forţele ruseşti se dovedesc reticente în a se angaja în operaţiuni de infanterie urbană pe scară largă, preferînd mai degrabă să se bazeze pe utilizarea fără discernămînt a bombardamentelor aeriene şi de artilerie în încercarea de a demoraliza forţele de apărare”, se arată în noua evaluare a Ministerului Apărării de la Londra.  

Potrivit sursei sus-menţionate, „este probabil ca Rusia să continue să folosească puterea sa de foc masivă în zonele urbane, deoarece încearcă să îşi limiteze pierderile deja considerabile, cu preţul unor noi victime civile”.  

UPDATE 09.33 O sută treizeci şi şase de copii au fost ucişi, în timp ce alţi 199 au fost răniţi în războiul dus de Vladimir Putin împotriva Ucrainei, potrivit unui nou bilanţ publicat pe Facebook de Parchetul General al Ucrainei, informează The Guardian. Vineri, ONU a confirmat 1.081 de morţi şi 1.707 de răniţi în rîndul civililor din Ucraina de la începutul invaziei ruse, la 24 Februarie.  

UPDATE 09.05 Primarul oraşului Harkov, situat în Estul Ucrainei, a acuzat Vineri armata rusă de faptul că recurge la bombardamente aleatorii şi continue, transmite AFP.

„În fiecare zi sunt bombardamente aleatorii asupra oraşului şi mulţi morţi”, a afirmat el, adăugînd că ruşii ţintesc „zone rezidenţiale, civili, infrastructuri cum ar fi şcolile”.   „Este un război împotriva Harkovului, împotriva Ucrainei, împotriva civililor”, a declarat Ihor Terehov.  

Potrivit primarului din Harkov, aproape două treimi din cei 1,5 milioane de locuitori ai oraşului au fugit de teama războiului.  

Trupele ruse încearcă să cucerească Harkovul încă din prima zi a invaziei, la 24 Februarie, dar sunt ţinute la cîţiva kilometri de periferia oraşului.  

Patru locuitori ai oraşului au fost ucişi Vineri dimineaţă într-un bombardament al armatei ruse. Localnicii vorbesc despre o bombă cu fragmentare.  

UPDATE 08.48 Peste 70 unităţi de asistenţă medicală au fost atacate de la începutul invaziei ruse în Ucraina, anunţă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Din 24 Fbruarie, OMS a analizat şi verificat 72 de atacuri separate asupra unităţilor de sănătate din Ucraina, care au cauzat cel puţin 71 de decese şi 37 de răniţi.  

OMS a constatat şi răpirea sau detenţia „probabilă” a personalului medical şi a pacienţilor. OMS spune că ţintirea unităţilor de asistenţă medicală a devenit parte a strategiei şi tacticii războiului modern.  

* Armata ucraineană a lansat o contraofensivă pentru eliberarea oraşului Herson, cucerit complet de forţele ruse dar despre care nu se ştie încă cine deţine controlul. Forţele ruse au cucerit complet singurul centru urban major, Herson, aflat în Sudul ţării.

În acest moment oraşul este "disputat" deoarece conform unei surse anonime, relatată de Hotnews, nu se ştie exact cine deţine controlul.  

„Nu putem spune exact cine deţine controlul asupra Hersonului, dar adevărul este că nu mai este sub controlul Rusiei la fel de ferm ca înainte”, a declarat un oficial al Pentagonului.   

* Rusia a declarat că vrea să îşi concentreze eforturile pe eliberarea Estului Ucrainei. De asemenea, ruşii au afirmat că au pierdut 1.351 de soldaţi în prima lună de ofensivă militară pe teritoriul ucrainean.  

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că Rusia a pierdut, după o lună de la startul invaziei, peste 16.000 de militari.  

Liderul ucrainean a vorbit într-un nou video despre pierderile ruşilor printre care se regăsesc şi comandanţi de rang înalt. Acesta precizează că pînă în prezent nu s-au raportat generali sau amirali ruşi ucişi, dar afirmă că în numărul confirmat de el se află un comandant al uneia dintre armatele invadatorilor şi un secund la comanda Marinei Mării Negre, relatează news.ro.  

”Printre ei se numără şi comandanţii de rang înalt. Pînă acum nu s-a raportat că ar fi fost ucişi generali sau amirali ruşi. Totuşi, în acest număr avem un comandant al uneia dintre armatele ocupanţilor şi un secund la comanda Marinei Mării Negre”, a spus Zelenski într-un video postat pe internet.   

Zelenski a relatat mai multe detalii şi despre coridoarele umanitare organizate în ultima săptămînă pentru salvarea cetăţenilor din oraşul Mariupol. Acesta a afirmat că au fost asigurate 18 coridoare umanitare prin care s-au salvat peste 37.000 de persoane, dintre care aproape 27.000 din cel mai asediat oraş ucrainean, Mariupol.    „Toate aceste crime de război împotriva civililor din Mariupol şi din alte oraşe ale Ucrainei vor continua să informeze naţiunile lumii”, a adăugat Zelenski.  

* Organizaţia Naţiunilor Unite a primit „din ce în ce mai multe informaţii” privind existenţa gropilor comune în oraşul ucrainean asediat Mariupol şi a reuşit să obţină „informaţii prin satelit” în acest sens, a declarat Matilda Bogner, şefa ONU de Monitorizare a Drepturilor Omului în Ucraina, potrivit CNN.

„Estimăm că una dintre acele gropi comune cuprinde aproximativ 200 de persoane”, a spus şefa ONU de Monitorizare a Drepturilor Omului în Ucraina, într-o conferinţă de presă.   

Oficialul ONU a avertizat că ”nu este garantat că toate persoanele îngropate în morminte sunt victime civile, deoarece atunci cînd documentăm victimele civile nu includem persoanele care mor din alte motive în afară de ostilităţi directe.”  

Bogner a făcut această notă în timp ce a descris o imagine dură a unui oraş în care „rata obişnuită a mortalităţii a crescut” din cauza lipsei de utilităţi de bază, cum ar fi alimente, electricitate şi apă. „În oraş mor oameni care nu sunt doar victime civile”, a subliniat ea.  

UPDATE 02:40 Ucraina cere Comitetului Internaţional al Crucii Roşii să obţină liste cu persoanele deportate din Mariupol.

Vicepremierul Iryna Vereşciuk afirmă că Ucraina vrea ca cetăţenii deportaţi să aibă posibilitatea de a se întoarce în ţară. 

Mai mulţi oameni de ştiinţă occidentali au publicat o scrisoare prin care solicită ca oamenii de ştiinţă ruşi să nu fie sancţionaţi. „Închiderea oricărei interacţiuni cu oamenii de ştiinţă ruşi ar fi un regres serios pentru o varietate de interese şi valori occidentale şi globale...”, se precizează în scrisoare.

UPDATE 23:41 Peste 7.000 de persoane au fost evacuate, Vineri, prin coridoarele umanitare, conform declaraţiilor vicepremierului ucrainean Iryna Vereshchuk. Este un număr dublu de persoane evacuate faţă de cei 3.300 evacuaţi în urmă cu o zi. 

Turcia, Franţa şi Grecia urmează să efectueze o operaţiune umanitară de evacuare a oraşului Mariupol, grav afectat de bombardamentele ruse. 

„Vom lansa împreună cu Turcia şi Grecia o operaţiune umanitară pentru evacuarea tuturor celor care doresc să părăsească Mariupol”, a declarat Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.

Armata ucraineană a lansat o contraofensivă asupra oraşului Herson, din Sudul ţării. Este singurul centru urban important cucerit de forţele ruse.

UPDATE 21.55 Armata ucraineană a anunţat, Vineri, că forţele ruse au lansat atacuri cu rachete de croazieră asupra centrului de comandă al Forţelor Aeriene Ucrainene din Viniţa (partea central-vestică a Ucrainei), provocînd ”distrugere semnificativă” a infrastructurii, relatează CNN.

UPDATE 21.30 Aleksandr Lukaşenko susţine că Belarusul nu are „planuri să lupte în Ucraina” şi poate fi atras în război doar dacă „ei pornesc un război împotriva” ţării, conform agenţiei de presă de stat BelTA, citată de agenţia de presă rusă, Tass. UPDATE 20.49 Armata rusă îşi consolidează forţele şi mută în Ucraina anumite trupe staţionate în Georgia, potrivit unui înalt oficial american al Apărării, citat de CNN. SUA au observat ”deplasarea unui anumit număr de trupe din Georgia”, a declarat oficialul, adăugînd că Pentagonul nu poate oferi o cifră exactă pentru numărul de trupe pe care Moscova îl desfăşoară sau o ordine cronologică.

”Avem în prezent indicii că recurg la forţe din Georgia în Ucraina”, a spus oficialul, adăugînd că SUA nu monitorizează mişcările din spaţiul aerian.

Trupele ruse au fost staţionate în Georgia după ce Rusia a invadat ţara în 2008. Georgia se află la graniţa de Sud-Vest a Rusiei.

Pentagonul nu ştia unde vor fi desfăşurate trupele din Georgia în Ucraina, a mai menţionat oficialul american. De asemenea, potrivit SUA, forţele ruse au 22 de nave în Marea Neagră. 15 luptă la ”suprafaţă”, iar ”marea majoritate dintre celelalte sunt nave amfibie”. ”Le-am văzut trecînd în Marea Azov ca să desfăşoare un asalt amfibie, pentru a încerca să-şi aprovizioneze eforturile din jurul Mariupolului, nu le-am văzut deplasîndu-se spre Odessa”, a adăugat oficialul.

Rusia ar putea folosi acele nave pentru a ataca Ucraina cu rachete, dar SUA nu au fost martore la un episod de acest fel, a mai declarat oficialul.

UPDATE 20.14 Colonelul Yuri Medvedev, care conducea Brigada 37 Mecanizată, ar fi fost călcat cu tancul de către un soldat rus, în mod deliberat, ca formă de protest faţă de numărul de pierderi pe care le-a suferit unitatea sa de la începutul invaziei asupra Ucrainei luna trecută. 

Într-un videoclip ajuns public, se vede cum colonelul este transportat la un spital din Belarus după presupusul incident, în urma căruia ar fi suferit răni grave la picioare.

 

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
01.05.24 - 00:07
01.05.24 - 00:06
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:36
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:37
03.05.24 - 00:16
03.05.24 - 00:18