Razboiul din Ucraina

Forţele armate ucrainene au anunţat uciderea comandatului rus al regimentului regiunii Volgograd, locotenent colonelul Iuri Agarkov

Se împlinesc două săptămîni de război în Ucraina, iar Kievul pare să reziste în faţa agresiunii armatei ruse, care, potrivit celor mai recente informaţii, se îndreaptă într-o coloană nouă, dinspre Nord-Est, spre Capitala ucraineană, în timp ce coloana principală este staţionată la Nord de oraş. Între timp, Volodimir Zelenski face, prin videoconferinţă, turul Parlamentelor lumii, unde este ovaţionat, scrie Adevărul.ro.

UPDATE 13.44 Ucrainenii protejează monumentele de distrugere în timpul războiului. Unul dintre simbolurile Odessei, monumentul ducelui de Richelieu, este înconjurat de saci de nisip.

UPDATE 13.42 Alimentarea cu electricitate a Centralei Nucleare avariate de la Cernobîl şi a echipamentelor de securitate ale acesteia este ”complet” întreruptă, din cauza acţiunilor militare ruse, anunţă Miercuri operatorul ucrainean Ukrenergo, relatează News.ro.

Centrala Nucleară de la Cernobîl, în care a avut loc cea mai mare catastrofă nucleară civilă din istorie, în 1986, ”a fost complet debranşată de la reţeaua electrică, din cauza acţiunilor militare ale ocupantului rus”, anunţă operatorul într-o postare pe Facebook. ”Instalaţia nu este alimentată electric”, precizează Ukrenergo. UPDATE 13.31 Kremlinul denunţă Miercuri un ”război economic” declarat de către Statele Unite Rusiei, după ce Washingtonul a anunţat un embargo al importurilor americane de petrol şi gaze naturale ruseşti, între alte sancţiuni, transmite News.ro. ”Statele Unite au declarat război economic Rusiei şi ele poartă acest război”, denunţă în faţa presei un purtător de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

UPDATE 13.28 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îndeamnă Miercuri Occidentul ”să decidă cît mai repede” în problema trimiterii unor avioane de tip MiG-29, o iniţiativă a Poloniei vizînd ajutarea Ucrainei împotriva invaziei Rusiei, relatează AFP.

”Luaţi o decizie cît mai repede, trimiteţi-ne avioane!”, îndeamnă Zelenski. Preşedintele ucrainean face acest apel într-o postare pe Telegram. El îndeamnă la o ”rezolvare imediată” a acestei iniţiative poloneze. Polonia a cerut să transfere aceste avioane de luptă Statelor Unite, pentru ca acestea să le trimită apoi la Kiev. Însă Washingtonul consideră că această iniţiativă ”nu este viabilă”. Zelenski a mai anunţat că Kievul se pregăteşte de o nouă rundă de negocieri cu Rusia pentru a ajunge la un acord de pace.

UPDATE 13.26 Kremlinul denunţă Miercuri o iniţiativă a Poloniei de a transfera avioane de luptă poloneze de tip MiG-29 americanilor, pentru ca aceştia să le trimită apoi Ucrainei, drept un demers care ar crea un ”scenariu potenţial periculos”, relatează AFP, preluată de News.ro.

”Acesta este un scenariu foarte indezirabil şi potenţial periculos”, denunţă un purtător de cuvînt al preşedinţiei ruse Dmitri Peskov.

UPDATE 12:32 Serviciile secrete americane consideră că preşedintele rus Vladimir Putin nu îşi imaginează să piardă războiul din Ucraina şi ar putea escalada ostilităţile fără să-i pese de civili.

Avril Haines, directoarea comunităţii americane de informaţii, a vorbit Marţi în Congresul SUA despre războiul dus de Vladimir Putin împotriva Ucrainei. În opinia sa, informaţiile colectate pînă acum arată că liderul de la Kremlin nu a anticipat respingerea puternică din partea majorităţii comunităţii internaţionale a agresiunii sale împotriva Ucrainei şi nici retragerea masivă a companiilor occidentale din Rusia. Şi totuşi „este puţin probabil ca Putin să fie descurajat de astfel de eşecuri”, întrucît el vede în aşa-zisa sa operaţiune militară specială ca „un război pe care nu-şi poate permite să-l piardă”.  

La rîndul său, directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), William Burns, spune că liderul de la Kremlin a lansat invazia „hotărît să domine şi să controleze Ucraina”, mizînd pe faptul că ţara vecină este slabă, că armata lui este capabilă de o victorie rapidă şi decisivă cu costuri minime şi că ar fi la adăpost de noi sancţiuni, deoarece Franţa şi Germania ar avea o aversiune faţă de riscuri.  

„S-a dovedit că se înşeală din toate punctele de vedere”, a declarat Burns. Întrebată despre ameninţarea cu recurgerea la arme nucleare făcută de Vladimir Putin, Avril Haines apreciază că declaraţiile în acest sens fac parte dintr-un efort al Kremlinului de a descuraja Statele Unite şi NATO să se angajeze în război şi să ofere sprijin suplimentar Ucrainei.  

UPDATE 12:29 După ce Vladimir Putin a spus că a invadat Ucraina pentru a o salva de „neonazişti”, rabinul Meier Stambler i-a dat replica preşedintelui Rusiei. 

„În fiecare ţară există diferite tipuri de antisemitism. Nu este ceva acceptabil, dar dacă ne uităm la procentele din această ţară... Există un evreu pe nume Rabinovici care a obţinut mai multe voturi de unul singur decît toată extrema dreaptă la un loc. Evreu, înţelegi? Nu are sens ce spune Putin”, a declarat Stambler, potrivit Mediafax.    UPDATE 12:26 Maria Baronova, pînă săptămîna trecută redactor-şef al Russia Today (RT), entitate media a statului rus, crede că ne aflăm „în pragul unui război nuclear”. Jurnalista este conştientă că persoanele care sunt împotriva războiului din Ucraina riscă să fie pedepsite, dar îşi asumă acest lucru.  

„Problema este că eu cunosc foarte bine aceste persoane. Ei nu ameninţă, ci doar ucid, astfel că există o tăcere ciudată şi ameninţătoare în jurul meu. Cred că suntem în pragul unui război nuclear şi nu exagerez”, a declarat jurnalista pentru Fox News Digital de la Moscova. „Am un fiu, dar nu pot pleca cu acesta pentru că tatăl lui nu ne-ar lăsa, aşa că trebuie să rămînem în Moscova. Pare că suntem fie în Coreea de Nord, fie pare că vom fi ucişi de o bombă nucleară”, susţine ea.  

UPDATE 12:22 Surse familiarizate cu discuţiile din urmă cu cîteva zile între premierul israelian Naftali Bennett şi preşedintele rus Vladimir Putin au dezvăluit pentru Jerusalem Post informaţii despre vizita neaşteptată la Moscova şi despre stadiul negocierilor de pace dintre Moscova şi Kiev.

Rusia a făcut o ofertă „finală” Ucrainei la care Volodimir Zelenski trebuie să se gîndească dacă o acceptă sau o respinge. Propunerea Moscovei a fost catalogată drept „dificilă”, dar nu „imposibil” de acceptat de către partea ucraineană, spun surse familiarizate cu discuţiile între premierul israelian şi preşedintele rus la Moscova.   Acestea au mai dezvăluit că Putin a comandat o încetare a focului astfel încît Zelenski să aibă răgazul să ia o decizie. În caz contrar, s-ar putea împlini scenariul evocat de Preşedintele francez Emmanuel Macron, potrivit căruia „urmează ce e mai rău”.   Zelenski poate fortifica independenţa Ucrainei, dar va fi obligat să plătească un preţ foarte mare pentru ea.  

Se presupune că el va trebui să renunţe la contestata regiune Donbas, să-i recunoască oficial pe disidenţii pro-ruşi din Ucraina, să se angajeze că Ucraina nu se va alătura NATO, să-şi restrîngă armata şi să-şi declare neutralitatea.   

Scopul vizitei lui Bennett la Moscova nu a fost să medieze pacea dintre părţi şi Israelul nu a făcut o propunere oficială în acest sens. Premierul israelian a dorit să înţeleagă care este poziţia Rusiei, în ce stare de spirit este Putin, care sunt liniile lui roşii, iar apoi să transmită aceste informaţii ţărilor occidentale. Adevăratele negocieri au loc direct între Rusia şi Ucraina, iar acestea sunt mult mai serioase decît cred ţările occidentale, spun sursele.  

UPDATE 12:10 Rusia şi Ucraina au ajuns Miercuri la un acord în vederea unei respectări a unor armistiţii în zona unei serii de culoare umanitare, în vederea unei evacuări a civililor, anunţă vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, relatează AFP, potrivit News.ro. Moscova şi-a confirmat acordul privind o respectare a unui armistiţiu între orele locale 9.00-21.00 în şase zone devastate de lupte.

Culoare au fost trasate în vederea evacuării civililor de la Enerhodar la Zaporojie (Sud), de la Izium la Lozova (Est) şi de la Sumî la Poltava (Nord-Est), unde mii de civili au fost evacuaţi Marţi pe un coridor. Mai multe culoare urmează, de asemenea, să fie stabilite în vederea unei evacuări la Kiev a civililor din mai multe oraşe bombardate în mod violent de către ruşi la Vest de Capitala ucraineană, între care Bucea, Irpin şi Gostomel.

UPDATE 11:43 Agenţia Centrală de Informaţii a Ucrainei a publicat o listă a piloţilor ruşi care efectuează raiduri aeriene asupra oraşelor ucrainene. Lista completă este disponibilă pe site-ul web al GUR. Lista include personalul brigăzii de aviaţie a armatei ruse care efectuează zboruri de luptă de pe aerodromul belarus „Lida” de lîngă oraşul Baranovichi.

"Te căutăm deja! Vei fi pe deplin responsabil pentru fiecare lacrimă a poporului nostru!", scrie pe pagina de Facebook a GUR.

UPDATE 11:36 Pe 9 Martie, va avea loc un concert în Piaţa Independenţei din centrul Kievului, cu un apel  pentru a închide spaţiul aerian deasupra Ucrainei pentru a salva vieţile oamenilor asupra cărora Rusia aruncă bombe şi rachete, informează administraţia prezidenţială de la Kiev. „Free Sky” este un concert de dragul de a trăi în aer liber în Piaţa Independenţei. Pe 9 Martie, la ora 13:10, la Kiev, va începe un eveniment prin care se doreşte transmiterea unui apel pentru închiderea spaţiului aerian deasupra Ucrainei, " se arată în comunicat. 

Muzicieni ai Orchestrei Simfonice Clasice din Kiev sub conducerea dirijorului, Herman Makarenko, vor interpreta imnurile Ucrainei şi Europei, precum şi o serie de lucrări muzicale celebre ucrainene. Evenimentul va fi transmis în direct, informează Ukrainskaia Pravda.

UPDATE 11.20 Ucraina trebuie să reziste agresiunii ruse pentru următoarele 7-10 zile, afirmă un oficial de rang înalt de la Kiev, precizînd că acest lucru este necesar pentru ca Vladimir Putin să nu poată revendica vreo victorie înainte de a fi forţat la negocieri finale.

UPDATE 10.41 Cel puţin zece persoane au fost ucise Marţi, în tiruri ruse vizînd oraşul Severodoneţk, în Estul Ucrainei, a anunţat Miercuri, într-un comunicat postat pe Telegram, Serhii Gaidai, un reprezentant al regiunii administrative Lugansk. Armata rusă a „deschis focul” asupra unor case locuite şi altor clădiri, a declarat Serghii Gaidai. Oficialul ucrainean nu precizează dacă este vorba despre tiruri de artilerie.

UPDATE 09.52 Media Initiative for Human Rights semnalează faptul că în localitatea ocupată Demidov, situată la 40 de kilometri de Kiev, militarii ruşii merg din casă în casă şi verifică documentele, telefoanele şi maşinile locuitorilor. Acolo, invadatorii au ucis un bărbat, care a ajutat la evacuarea oamenilor din localitate.

În localitatea vecină Kozarovici, aflat şi ea sub controlul armatei ruse, invadatorii recurg la tortură. Invadatorii au închis pentru o zi într-o pivniţă una dintre familii, iar ei s-au instalat în casa acestei familii, pentru că bănuiau că aceste persoane transmit informaţii către militarii ucraineni. Alţi rezidenţi au fost agresaţi pentru o fotografie cu echipament inamic găsit în telefon.

UPDATE 09.51 Cetăţenii din Kiev nu au voie să iasă din imobile şi să se deplaseze cu mijloacele proprii de transport. Singura excepţie este plecarea către un adăpost în timpul alertelor de raid aerian. În intervalul 8:00 – 19:00, în Capitala Kiev transportul public de suprafaţă şi metroul funcţionează parţial. În plus, staţiile de metrou funcţionează ca adăposturi. În Capitală funcţionează magazinele alimentare, farmaciile şi cabinetele veterinare.

UPDATE 09.50 Ruşii organizează asaltul asupra Kievului, implicînd cele mai eficiente şi numeroase unităţi şi subunităţi de trupe militare, care sunt pregătite pentru luptă: regimentul special al Gărzii Ruse (Rosgvardia), care poartă numele liderului cecen Ramzan Kadîrov din Groznîi, detaşamentul 27 al SPP Kuzbass (din Kemerovo), Unitatea 604 SPP Vitiaz din Moscova, fostul PKK Wagner, potrivit unui comunicat operativ al Statului Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE 09.49 Rezidenţii Capitalei ucrainene, Kiev, care luptă efectiv pentru vieţile lor, pe fondul invaziei trupelor ruse, s-au transformat în soldaţi voluntari şi sprijină eforturile de construire a apărării cu precizie militară. 

Tranşeele săpate duc pînă în adîncul pădurii care înconjoară autostrada dinspre Sudul Kievului. Au fost construite, de asemenea, poziţii fortificate necesare în situaţii neprevăzute, iar baricade din beton, nisip şi alte materiale au fost ridicate la fiecare ieşire din oraş. Locuitorii din Kiev sunt hotărîţi să îşi apere oraşul, deşi nu toţi voluntarii poartă arme şi cuţite de vînătoare. Aproximativ 40.000 de voluntari s-au alăturat Forţelor Teritoriale de Apărare în primele două zile ale invaziei, iar în Kiev un total de 18.000 de bărbaţi au pus mîna pe arme ca voluntari sau rezervişti, cînd autorităţile i-au chemat sub arme. Atît de mulţi oameni s-au înscris voluntari, încît forţele armate ucrainene au început să respingă cereri. Cei care nu s-au putut alătura forţelor armate, ajută în alte moduri: confecţionează cocteiluri Molotov, fabrică plase de camuflaj pentru baricade, distribuie alimente, băuturi calde şi ţigări celor care stau de pază, colectează bani pentru armată, construiesc baricade şi chiar pictează semne de circulaţie pentru derutarea forţelor inamice.

UPDATE 09.47 Ministrul adjunct de Interne din Ucraina, Eevghen Enin, a declarat Marţi că străinii care se oferă voluntari să lupte pentru Ucraina vor fi eligibili pentru a primit cetăţenie ucraineană, informează agenţia ucraineană de ştiri Ukrinform.  „Ucraina formează Legiunea de Apărare Teritorială, compusă din străini care doresc să se alăture rezistenţei împotriva agresorilor ruşi şi să apere securitatea mondială”, subliniază Ukrinform, citîndu-l pe Eevghen Eenin, care a precizat că numărul voluntarilor străini este în creştere.

„Aceşti voluntari vor semna un contract, vor primi paşaport militar, care va fi ulterior înlocuit cu un permis de rezidenţă. În viitor, dacă vreunul dintre aceşti străini doreşte să devină cetăţean ucrainean, legislaţia noastră permite îndeplinirea acestei dorinţe”, a mai spus Enin.

UPDATE 09.45 Oraşul Mariupol continuă să se apere de invadatorii ruşi pentru a 14-a zi de război dintre Rusia şi Ucraina. De cîteva zile, trupele ruse bombardează fără milă zone rezidenţiale paşnice, lansînd atacuri de rachete asupra clădirilor rezidenţiale.

De asemenea, au fost lansate atacuri de rachete asupra clădirii Administraţiei Regionale de Stat.  Situaţia din Mariupol este critică. Oraşul nu are energie electrică, apă, încălzire, comunicaţii şi produse. Angajaţii serviciilor de utilităţi nu pot repara liniile de furnizare a apei şi electricităţii, din cauza bombardamentelor constante ale ocupanţilor ruşi. Dar Forţele Armate ale Ucrainei continuă să-şi menţină poziţiile şi să apere oraşul.

UPDATE 09.40 Guvernul Ucrainei a interzis exporturile de secară, orz, hrişcă, mei, zahăr, sare şi carne, pînă la sfîrşitul anului 2022, potrivit unei rezoluţii guvernamentale publicate miercuri.

UPDATE 07.48 Guvernatorul oraşului Sumî, din Nord-Estul Ucrainei, spune că un coridor umanitar care a fost deschis mai devreme Marţi va continua şi Miercuri. S-a estimat că aproximativ 5.000 de persoane au părăsit Sumy în două etape de evacuare, potrivit Guvernului ucrainean. Sumî, în apropiere de graniţa cu Rusia, a fost de zile întregi sub un bombardament rusesc aprig. Numai Luni, 22 de persoane, inclusiv trei copii, au fost ucise în atacurile aeriene ruse, au declarat oficialii locali, informează BBC.

UPDATE 07.37 Forţele armate ucrainene anunţă că l-ar fi ucis pe comandatul rus al regimentului regiunii Volgograd, locotenent colonelul Iuri Agarkov.

UPDATE 07.18 Rusia anunţă încă o încetare a focului pentru ca civilii să părăsească oraşele, în timp ce sirenele antiaeriene au fost auzite Miercuri dimineaţa în mai multe oraşe, inclusiv la Kiev. Moscova a anunţat încă o încetare a focului pentru a permite civililor din oraşele atacate să fugă, potrivit relatărilor presei de stat ruse, informează BBC. Coridoarele vor fi din nou amenajate pentru Kiev, Cernihev, Sumî, Harkov şi Mariupol la ora locală 10:00.

Este a treia oară cînd Moscova anunţă încetarea focului - alte încercări de evacuarea a civililor au eşuat. Marţi, oficialii ucraineni au declarat că au reuşit să evacueze 5.000 de oameni din Sumî - prima evacuare în masă reuşită. Cu toate acestea, o încercare similară pentru cei din Cernihiv a eşuat, deoarece Rusia a continuat să bombardeze ruta de ieşire, a susţinut Ucraina.

UPDATE 07.15 Japonia trimite Ucrainei veste antiglonţ, transmite CNN, care precizează că este un gest istoric al Japoniei, care şi-a respectat Constituţia pacifistă după Al Doilea Război Mondial. Este pentru prima dată cînd Japonia trimite veste antiglonţ în străinătate, transmite News.ro.

Forţele de autoapărare ale Japoniei au trimis Marţi veste antiglonţ în Ucraina - o mişcare rară pentru ţară, care trebuie să-şi susţină Constituţia pacifistă de după cel de-Al Doilea Război Mondial. Potrivit sursei citate, ”prevederile stricte care interzic transferul de provizii de apărare din Japonia către părţile aflate în conflict au fost actualizate Marţi pentru a permite ca echipamentele de apărare să fie date Ucrainei în urma invaziei Rusiei, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării din Japonia.  Este pentru prima dată cînd forţele armate ale Japoniei trimit veste antiglonţ în străinătate.

Acestea au fost trimise Marţi cu un avion al Forţelor de Autoapărare Japoniei care pleacă de la baza aeriană Komaki din Prefectura Aichi, potrivit unui tweet al Ministerului Apărării.  Donaţia Japoniei a venit după o solicitare a ministrului Apărării al Ucrainei Vinerea trecută.  Japonia intenţionează, de asemenea, să livreze Ucrainei alte provizii neletale de urgenţă, cum ar fi alimente, produse de igienă, camere foto, generatoare de energie, corturi şi îmbrăcăminte de Iarnă, potrivit Ministerului Apărării.  

Într-o conferinţă de presă de Marţi, secretarul şef al Cabinetului, Hirokazu Matsuno, a declarat că este „de importanţă critică” ca Japonia şi securitatea sa naţională să răspundă ferm împreună cu alte naţiuni împotriva agresiunii ruse şi să ofere sprijin Ucrainei. Japonia nu plănuieşte să trimită arme letale în Ucraina, a adăugat Matsuno. UPDATE 05:48 5.000 de persoane au fost evacuate cu succes din Sumî, în Regiunea Poltava.
2 milioane de oameni, jumătate dintre ei copii, au fugit din Ucraina în mai puţin de două săptămîni de cînd Rusia a invadat această ţară. SUA au trimis rachete Patriot în Polonia pentru a contracara orice ameninţări la adresa aliaţilor din NATO, relatează CNN.  

UPDATE 3.30 La cîteva ore după ce s-a adresat Parlamentului britanic, Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a postat un nou video în social media cu un discurs în care salută faptul că SUA şi Marea Britanie vor interzice importurile de petrol rusesc, spunînd că "va fi găsită o altă benzinărie", informează The Guardian, potrivit News.ro "Fie Rusia respectă dreptul internaţional şi nu duce războaie, fie nu va avea bani pentru a începe războaie. Se va găsi o altă benzinărie. Dar nu este vorba doar de bani. Interzicerea importurilor de petrol rusesc în SUA va slăbi statul terorist din punct de vedere economic, politic şi ideologic, deoarece este vorba despre libertate şi viitorul spre care se îndreaptă întreaga lume", a afirmat Preşedintele ucrainean.

"Le sunt recunoscător ruşilor care susţin Ucraina şi ies în stradă în fiecare zi şi luptă pentru noi şi pentru ei înşişi. Ei luptă pentru pace. Războiul trebuie să se termine. Este necesar să ne aşezăm la masa negocierilor, dar pentru discuţii oneste şi de fond şi în interesul oamenilor, nu pentru o veche ambiţie criminală. Lumea nu crede în viitorul Rusiei, nu vorbeşte despre asta. Nu există un singur cuvînt, nici o singură perspectivă. Ei vorbesc despre noi, ne ajută. Sunt gata să ne ajute cu reconstrucţia după război. Pentru că toată lumea a văzut că, pentru oamenii care se apără atît de eroic, va veni „după război”, a continuat Zelenski.

El a mai spus că 52 de copii au murit în 13 zile de război. Zelenski le-a vorbit şi celor din Berdiansk, Melitopol şi Oleşki: "Ar trebui să ştiţi: suntem cu voi. Ajutorul va veni,  indiferent de cîte ori vor fi opriţi de gloanţe, coridoarele umanitare vor fi deschise. Doar timpul te desparte de libertate. Timp scurt. Crede în acest lucru. Eu cred". 

Zelenski vorbeşte apoi despre modul în care un cămin a fost distrus în regiunea Jtomîr într-un atac din Rusia şi spune că a fost amenajat un coridor umanitar de la Sumy la Poltava: "Sute de oameni au fost salvaţi şi ajutor umanitar a fost livrat. Dar este o mică parte din ceea ce trebuie făcut şi ceea ce se aşteaptă ucrainenii. Marfa noastră este gata, transportul nostru este gata, dar monştrii nu sunt gata. Trag pe căile de evacuare, blochează livrarea de lucruri esenţiale şi medicamente. Ce vor ei? Ei vor ca ucrainenii să accepte ajutorul invadatorilor. Este o tortură deliberată, sistemică, organizată de statul lor, care ne este străină şi nemiloasă tuturor, chiar şi propriilor cetăţeni".

UPDATE 02:40 Pentagonul respinge ideea Poloniei de a transfera avioane de luptă armatei SUA care ulterior ar fi trimise în Ucraina. 

Putin ordonă interzicerea importului şi exportului pentru anumite produse anul acesta. Vicepreşedintele SUA Kamala Harris începe, Miercuri, vizita în Polonia şi România.  UPDATE 00:30 Primii civili evacuaţi prin coridoare umanitare din oraşul Sumî au ajuns în siguranţă în centrul Ucrainei.

Banca Rusiei a anunţat că stabileşte noi proceduri de retragere a fondurilor din depozitele în valută străină între 9 Martie şi 9 Septembrie 2022. Retragerea de numerar este limitată la 10.000 de dolari. 

Ucraina a răspuns rapid cererii Rusiei de a înceta focul pentru deschiderea coridoarelor umanitare. "Este greu să ai încredere în ocupant", a fost mesajul postat de Forţele Armate ucrainene pe Telegram. 

Primarul din Jîtomir a spus că o clădire de apartamente şi o fabrică de textile au fost distruse de atacuri ale armatei ruse, relatează CNN. 

UPDATE 23.45 SUA a afirmat că o nouă coloană rusă înaintează spre Capitala Kiev, dinspre Nord-Est. Principala coloană a armatei ruse stă pe loc, momentan, de cîteva zile, în Nordul Capitalei Ucrainei.

Un înalt oficial al Departamentului Apărării din SUA atrage atenţia că ruşii încearcă să înainteze în Kiev dinspre Nord-Est. Acesta estimează că o nouă coloană militară este la aproximativ 60 de kilometri de oraş, relatează Agerpres.

„Am vrut să vă atrag atenţia asupra faptului că ei (ruşii, n.red.) încep să încerce să înainteze spre Kiev dinspre Nord-Est. (...) Estimăm că sunt la aproximativ 60 de km de oraş”, a declarat jurnaliştilor un înalt oficial al Departamentului Apărării din SUA. Conform declaraţiilor oficialului de la Pentagon, ruşii ar fi frustraţi venind din Nord, acolo unde avansarea spre Kiev nu prea a avut rezultate de cîteva zile din cauza rezistenţei ucrainene, dar şi a problemelor cauzate de logistică. 

A treia coloană cu care ruşii încearcă să pătrundă în Kiev s-ar afla la 60 de kilometri de oraş. Este un nou efort depus de ruşi pentru a "încercui Kievul şi de a-l forţa să se predea", a mai adăugat oficialul american care a ţinut să precizeze şi că ruşii "măresc presiunea asupra Kievului". 

Celelalte două coloane sunt la 20 de kilometri de Kiev şi la 150 de kilometri de Capitala Ucrainei. 

Ruşii au mutat un tren militar blindat din Crimeea în regiunea Herson din Ucraina. Şi pe internet circulă un video filmat de un martor ocular. Acesta a surprins trenul cu opt vagoane în timp ce trecea prin Novooleksiivka, oraş aflat la 32 de kilometri Nord-Vest de Crimeea.

  

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:37
01.05.24 - 00:07
03.05.24 - 00:29
01.05.24 - 00:06
03.05.24 - 12:22
03.05.24 - 12:37