Razboiul din Ucraina. Batalia pentru Kiev. Interdictie totala de circulatie in oras. „Oricine este pe strada va fi considerat sabotor inamic”

Mai multe explozii s-au produs Sîmbătă dimineaţă în diverse zone ale Capitalei ucrainene Kiev, după lupte grele în suburbii, pe măsură ce forţele ruseşti se apropie de oraş, conform CNN, citată de Adevărul.ro. Armata ucraineană anunţă că a respins un atac pe o stradă a Capitalei.

UPDATE 19:10. În oraşul Nipru din Estul Ucrainei, corespondenţii BBC au găsit femei confecţionînd cocteiluri Molotov pentru a-şi apăra casele şi străzile de avansul trupelor ruseşti. Aceste femei care sunt profesoare, avocaţi sau casnice spun că nu vor să se gîndească prea mult la ce fac, pentru că, a mărturisit una din ele, este „prea înfricoşător. Deşi oraşul de aproape un milion de locuitori nu a fost încă atacat de armata rusă, femeile vor să fie pregătite mai ales că spitalul local ce are o capacitate de 400 de paturi este plin de soldaţi ucraineni răniţi aduşi de pe cîmpurile de luptă estice. 

UPDATE 18:50. Guvernul de la Berlin a aprobat livrarea a 400 de arme anti-tanc în Ucraina într-o inversare a politicii îndelungate privind armele letale în zone de conflict, relatează dpa pe Twitter, citînd surse guvernamentale. Reuters a citat anterior un diplomat din UE care a dezvăluit că Germania este gata să aprobe livrarea de grenade propulsate de rachete de fabricaţie germană trimise de o ţară terţă.

UPDATE 18.39. Forţele ruse au distrus un baraj construit în regiunea Herson din Ucraina în 2014 pentru a întrerupe apa în Crimeea, a anunţat Sîmbătă agenţia de presă RIA, citîndu-l pe guvernatorul Peninsulei, Serghei Aksionov. Ucraina a întrerupt alimentarea cu apă proaspătă a Crimeii prin îndiguirea unui canal care asigurase 85% din nevoile peninsulei înainte ca Moscova să anexeze Crimeea în 2014. Canalul din epoca sovietică a fost construit pentru a canaliza apa din rîul Nipru către zonele aride din regiunea Herson a Ucrainei şi Crimeea.

UDATE 18:20. Un cetăţean britanic al cărui apartament din Kiev a fost distrus vineri de bombardamentele ruseşti a declarat pentru BBC că a fost oprit la vamă în România, după ce a mers opt kilometri pe jos pînă la graniţă. „Le-am arătat paşapoartele şi ne-au spus: Nu, nu contează naţionalitatea, nu lăsăm bărbaţii să treacă”, a spus el, adăugînd că stă la o coadă de circa 1.000 de persoane. Ucraina a decretat legea marţială potrivit căreia bărbaţii între 18 şi 60 de ani nu pot părăsi ţara. „Abia în jurul orei 20 (Vineri) au început să lase să treacă bărbaţi. Dar ritmul este doar cinci persoane la o jumătate de oră”, a spus cetăţeanul britanic.

UPDATE 18:05. Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că a doborît în noaptea de Vineri spre Sîmbătă, în apropiere de Kiev, un transportator rus de trupe , ucigînd un număr mare de paraşutişti ruşi. BBC nu a verificat în mod independent aceste afirmaţii, iar ministerul rus al Apărării nu a oferit încă comentarii. Ministerul Apărării de la Kiev a anunţat pe Facebook că avioanele de luptă ucrainene Su-27 au interceptat un transportator de trupe rus IL-76 MD în jurul orei 00:30, ora locală, Sîmbătă, în timp ce încerca să debarce paraşutişti în regiunea Kiev. Conform specificaţiilor producătorilor, aparatul poate transporta pînă la 167 de soldaţi, precum şi un echipaj de şase pînă la şapte persoane. „Aceasta este răzbunare pentru Lugansk 2014”, a scris pe Facebook comandantul armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujni, referindu-se la doborîrea unui avion ucrainean în urmă cu opt ani, în urma căruia au fost ucişi  40 de paraşutişti şi nouă membri ai echipajului.

UPDATE 17:58. Corespondentul Al Jazeera, care relatează de pe o autostradă din  centrul Ucrainei, spune că s-a creat o „atmosferă de tensiune” în zonele rurale ale ţării. „Sunt o mulţime de puncte de control, baricade şi rezervişti”, a spus Simmons. „Par stresaţi şi caută aşa-numiţi sabotori. Un număr de sabotori au fost arestaţi şi ucişi şi, desigur, asta creează un pericol pentru oricine se află pe străzi”, a adăugat el.

UPDATE 17.53. Primăria Kievului anunţă Sîmbătă o interdicţie de circulaţie, începînd de la ora locală 17.00 şi pînă Luni, la ora locală 8.00, în timp ce confruntări armate violente aveau loc în Capitala ucraineană, relatează AFP. „Interdicţia de circulaţie începe de Sîmbătă, la ora (locală) 17.00, şi pînă Luni, la ora (locală) 8.00”, anunţă într-un comunicat Primăria Kievului. Toate persoanele care se vor afla pe stradă în această perioadă „vor fi considerate membri ai unor grupuri de sabotori inamici”, avertizează Primăria.

UPDATE 17.47. Liderul din Cecenia spune că şi-a desfăşurat luptătorii în Ucraina pentru a se alătura luptei cu trupele ruse. Într-un videoclip postat online, Ramzan Kadîrov a spus că forţele cecene au capturat pînă acum cu succes o instalaţie militară ucraineană fără a suferi pierderi.

UPDATE 17:40. Grupul de hackeri „Anonymous” susţine că se află în spatele unor atacuri cibernetice asupra site-urilor guvernamentale ruse. Sîmbătă, o parte din acestea, între care site-ul Kremlinului şi al Ministerului Apărării, nu puteau fi fi accesate, după ce au căzut şi Vineri. Într-un mesaj postat pe Twitter, grupul  „Anonymous” a anunţat că lucrează la menţinerea site-urilor guvernamentale offline, astfel încît „populaţia rusă să fie eliberată din maşinăria de cenzură de stat a lui Putin”. După ce aceste site-uri ale guvernului rus au căzut temporar vineri, media de stat a respins afirmaţiile că ar fi fost atacate de grupul de hackeri.

UPDATE 17,16. SUA au anunţat încă 350 de milioane de dolari „sprijin imediat” pentru Ucraina , ceea ce a dus suma totală a ajutorului militar în ultimul an la peste 1 miliard de dolari. Secretarul de stat, Anthony Blinken, a declarat că va ajuta la finanţarea apărării Ucrainei ,  inclusiv împotriva unităţilor aeriene şi blindatelor ruse.   Tot mai multe ţări şi-au anunţat sprijinul pentru Ucraina în ultimele ore: Olanda a anunţat că va livra Ucraine "cît mai curînd" 200 de rachete antiaeriene Stinger. Cehia a anunţat că va trimite "în următoarele ore" arme în valoare de 7,6 milioane de euro, iar Belgia că va aproviziona Kievul cu 2.000 de mitraliere şi 3.800 de tone de combustibil.  

UPDATE 16.42. Ministrul ucrainean al Dezvoltării Digitale, Mihail Fedorov, a făcut apel la miliardarul Elon Musk cu o cerere de a oferi Ucrainei acces la internet prin satelit. Printre măsurile de sprijin cerute de Fedorov, pe contul său de Telegram se numără accesul la programul spaţial de internet prin satelit Starlink.

UPDATE 16.28. Serviciul ucrainean al poliţiei de frontieră a anunţat Sîmbătă că Rusia a închis partea de Nord-Vest a Mării Negre pentru navigaţie, transmite Reuters. ''Prezenţa navelor şi a ambarcaţiunilor în această zonă va fi considerată ca o ameninţare teroristă'', a precizat acesta într-un comunicat.

UPDATE 16.15. Ucraina a negat că a refuzat negocierile cu Rusia, aşa cum a susţinut Sîmbătă Kremlinul. Şeful biroului Preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihail Podoliak a spus că este neadevărat şi că Rusia a stabilit „condiţii inacceptabile [şi] cereri de ultimatum”. Sîmbătă, secretarul de presă al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că Putin a ordonat oprirea avansului Rusiei pentru negocieri, dar Ucraina le-a refuzat. „Ucraina, desigur, nu a refuzat negocierile. Ucraina şi preşedintele Zelenski refuză categoric la orice condiţii inacceptabile sau cereri de ultimatum din partea rusă”, a spus Podoliak.  

UPDATE 16.10. Zelenski susţine că Turcia va interzice tranzitul navelor de război ruseşti prin strîmtorile Dardanele şi Bosfor, care leagă Marea Neagră de Mediterana. Într-un tweet, Zelenski a spus că Ankara a promis sprijin militar şi umanitar pentru Ucraina. Joi, 13 soldaţi ucraineni au fost ucişi pe mica insula stîncoasă a şerpilor din Marea Neagră, cînd a fost bombardată cu vaporul şi aerul .  

UPDATE 16.07 Un jurnalist de la Kiev a spus că Ucraina a aruncat în aer un pod în Vestul oraşului, în timp ce luptele continuă, în încercarea de a opri sau încetini orice avans rusesc.

UPDATE 13.08. Kazahstanul, unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Rusiei, a refuzat să trimită trupe în Ucraina, pentru a sprijini ofensiva rusă. Mai mult, nu recunoaşte republicile separatiste Doneţk şi Lugansk, potrivit NBC News.