Razboiul din Ucraina. Armata criminala ruseasca a deportat in Rusia 600.000 de ucraineni

Este a 45-a zi de război pe teritoriul Ucrainei. Conflictele continuă şi numărul persoanelor civile decedate în mai multe oraşe ucrainene este în continuă creştere. Preşedintele Zelenski afirmă că ţara sa luptă pentru dreptul la viaţă, scrie Adevărul.ro.

UPDATE 15.20 YouTube a blocat televiziunea Duma TV, care transmite din camera inferioară a Parlamentului rus, decizie care a atras un răspuns indignat din partea oficialilor ruşi, care au spus că cel mai popular serviciu de streaming din lume (difuzare video) s-ar putea confrunta cu restricţii ca măsură de retorsiune, relatează Reuters.

UPDATE 14.30 Aproximativ un sfert din trupele ruse utilizate în invazia Ucrainei sunt „practic inoperabile”, în urma unor pierderi grele, precum şi din cauza logisticii şi întreţinerii slabe, potrivit unui oficial european, citat de CNN.

Rusia a organizat aproximativ 120 de grupuri tactice de batalion (BTG) în jurul Ucrainei înainte de invazie, a informat CNN la acea vreme. După şase săptămîni de război, aproximativ 29 dintre acestea sunt acum scoase din funcţiune, a mai spus oficialul european.

UPDATE 14.13 Ucraina ar fi doborît una din cele mai avansate drone de atac folosite de Rusia în război, potrivit unor imagini publicate pe reţelele de socializare.

După numeroasele drone de cercetare de tipul Orlan-10, Ucraina ar fi reuşit pentru prima dată în acest război să doboare o dronă mare rusească, o aeronavă fără pilot folosită de Rusia pentru a ataca diverse ţinte în timpul războiului, una dintre cele mai moderne din arsenalul armatei roşii.

UPDATE 13.40 Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, Sîmbătă, că forţele ruse par să fi comis crime de război care au vizat civilii din Bucea, Ucraina, dar a precizat că avocaţii trebuie să investigheze presupusele incidente, conform Reuters.  

Von der Leyen a subliniat că a văzut cu ochii ei, Vineri, distrugerea din oraşul Bucea, de lîngă Kiev. O echipă de criminalistică a început, Vineri, exhumarea unei gropi comune care conţinea cadavrele unor civili despre care oficialii locali susţin că au fost ucişi cînd soldaţii ruşi ocupau oraşul.

UPDATE 13.05 Pierderile omeneşti ale forţelor ruse ar fi depăşit 19.000 de oameni, potrivit estimărilor Armatei ucrainene. De asemenea, ruşii ar fi pierdut aproape 136 de elicoptere, 151 de avioane şi 705 tancuri.

UPDATE 12.23 Declaraţii şocante au fost făcute de un soldat german care luptă în Legiunea Internaţională a Ucrainei, acesta afirmînd că mulţi dintre soldaţii ruşi nu au experienţă şi sunt trimişi pe front pe post de momeală.

Unitatea lui Mehmet a arestat şi prizonieri de război ruşi. Mulţi dintre ei sunt lipsiţi de experienţă, crede el. Parcă "cu o săptămînă înainte au pus mîna pentru prima dată pe o armă", spune Mehmet despre ruşi. "Aici, în prima linie, sunt oameni fără experienţă care sunt practic trimişi în faţă ca momeală", spune el pentru ZDF.

UPDATE 12.01 Forţele ruseşti au distrus un depozit de muniţii de la Baza Aeriană Myrhorod din centrul Ucrainei, a informat, Sîmbătă, agenţia de presă rusă Interfax, citînd Ministerul rus al Apărării, relatează Reuters.

Un avion de luptă MiG-29 al forţelor aeriene ucrainene şi un elicopter Mi-8 au fost, de asemenea, distruse în atacul asupra bazei din regiunea Poltava, a declarat purtătorul de cuvînt al Ministerului, Igor Konaşenkov. 

UPDATE 10.50 Ca răspuns la jafurile comise de soldaţii ruşi, care au trimis în ţara lor, prin intermediul firmelor de curierat, bunuri furate din casele ucrainenilor invadaţi, comunitatea ucraineană din Londra a dus în faţa Ambasadei Rusiei „lucrurile preferate“ ale ruşilor: jucării, scutece, tigăi, haine ponosite etc.

UPDATE 09.50 Volodimir Zelenski a vorbit într-un interviu dat unui ziar german despre atacul de la Kramatorsk, afirmînd că un şef de guvern european i-a cerut dovezi despre faptul că masacrul de la Bucea nu a fost înscenat.

„Urăsc Rusia! Nu mai am lacrimi să plîng”, a spus el. Cel mai rău lucru care i s-a întîmplat în ultimele zile, spune Zelenski, a fost dialogul cu „un important politician UE, care a vrut să vadă dovezile faptului că masacrul de la Bucea nu a fost cumva pus în scenă – retorica pe care o foloseşte de obicei Kremlinul”.

UPDATE 08.52 Trupele ruse au „deportat forţat” mai mult de 600.000 de ucraineni, inclusiv în jur de 121.000 de copii în Rusia, a spus Liudmila Denisova, comisarul ucrainean pentru drepturile omului, scrie The Guardian.

UPDATE 08.27 Încă 200 de oligarhi ruşi, bănci şi firme militare au fost trecuţi pe lista neagră a UE, majoritatea din regiunile separatiste Lugansk şi Doneţk, printre aceştia numărîndu-se şi oameni de afaceri de top, politicieni şi militari apropiaţi de Kremlin, potrivit Reuters.

Uniunea Europeană a fost de acord să îngheţe activele din UE ale şefului principalului creditor rus Sberbank, ale celor două fiice ale lui Vladimir Putin şi ale mai multor oligarhi, potrivit unui document publicat Vineri în jurnalul oficial al UE, relatează Reuters.

UPDATE 05.31 Armata rusă a ucis 132 de civili la Makariv, în regiunea Kiev, a declarat Vineri primarul oraşului, în timp ce oficialii ucraineni continuă să evalueze amploarea distrugerii în jurul Capitalei şi în Nordul ţării, conform CNN.

Oficialii locali au adunat cadavrele şi au spus că au fost împuşcaţi de forţele ruse, a declarat primarul Vadim Tokar pentru televiziunea Parlamentului ucrainean. Aproape toată infrastructura lui Makariv a fost distrusă, a spus el, adăugînd că apartamente şi alte clădiri au fost bombardate şi un spital a fost distrus.

„De mai bine de o lună suntem fără curent, apă, gaz, fără linii telefonice. Nici măcar nu avem bunuri esenţiale acasă”, a spus Tokar.

UPDATE 21.30 Preşedintele american Joe Biden a acuzat Rusia că a comis o ”atrocitate îngrozitoare”, după atacul cu rachetă asupra gării din Kramatorsk (Estul Ucrainei), care s-a soldat cu moartea a cel puţin 50 de persoane şi rănirea altor 300, potrivit autorităţilor ucrainene, relatează BBC.

”Atacul asupra unei gări ucrainene este încă o atrocitate îngrozitoare comisă de Rusia, care a atacat civilii care încercau să plece şi să ajungă la destinaţie în siguranţă”, a scris Preşedintele american pe contul de Twitter.  

UPDATE 21.30 Ursula von der Leyen îi promite lui Volodimir Zelenski un proces accelerat de aderare la UE.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a angajat, Vineri, să îi ofere Preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski un chestionar care constituie un punct de plecare în procesul Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană (UE), relatează Reuters. Înmînîndu-i lui Zelenski un chestionar care va constitui un punct de plecare pentru ca UE să decidă aderarea Kievului la blocul comunitar, ea a spus: ”Nu va fi, ca de obicei, o chestiune de ani să ne formăm această opinie, ci cred că o chestiune de cîteva săptămîni”.

Zelenski a spus că va reveni cu răspunsurile în decurs de o săptămînă.  

Şefa Executivului Uniunii Europene a subliniat sancţiunile impuse Rusiei pentru invadarea Ucrainei, spunînd: ”Rusia va avea decădere economică, financiară şi tehnologică, în timp ce Ucraina se îndreaptă spre viitorul european, asta văd eu”.   UPDATE 21.00 Procurorul general ucrainean, Irina Venediktova, a declarat, Vineri, că 164 de cadavre au fost găsite în oraşul ucrainean Bucea, din apropiere de Kiev, unde a avut loc un masacru al civililor în urma retragerii trupelor ruse, relatează CNN. ”Pînă ieri (7 Aprilie), 164 de morţi au fost găsiţi în Bucea. Plus 21 de cadavre, astăzi, pe care le-am exhumat din groapa comună înainte să înceapă ploaia abundentă”. Venediktova a declarat, Joi, că 26 de cadavre au fost recuperate de sub dărîmăturile unei clădiri prăbuşite dintr-o altă suburbie a Kievului, Borodianka, şi încă două cadavre au fost recuperate Vineri. Ea a avertizat că mai multe cadavre ar putea fi găsite în clădirile distruse din oraş.

UPDATE 20.26 Ungaria va încălca sancţiunile UE dacă va plăti în ruble energia importată din Rusia, a spus preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la CNN.

„Am făcut o analiză a decretului lui Putin, iar cazul legal este foarte clar. Ceea ce sugerează Putin – schimbarea sumei din euro în ruble şi apoi plata facturii la gaz – ar fi o încălcare a sancţiunilor. Dacă faci asta, dacă plăteşti în ruble, încalci sancţiunile, ocoleşti sancţiunile pe care le-am impus Rusiei”, a spus von der Leyen.  

Premierul ungar Viktor Orban a spus că ţara sa ar fi dispusă să plătească pentru gazul rusesc în ruble, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care cere ca „ţările neprietenoase” să fie obligate să plătească gazul în moneda rusească.   UPDATE 20.15 Ministerul rus al Justiţiei a revocat autorizaţiile de funcţionare a 15 organizaţii străine, inclusiv pe cele ale Amnesty International şi Human Rights Watch, relatează Reuters.  

Ministerul a spus că filialele ruse ale organizaţiilor, care includ şi Carnegie Endowment for International Peace, „au fost excluse din cauza descoperirii unor încălcări ale legislaţiei actuale a Federaţiei Ruse”.

UPDATE 20.00 Purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că gara din Estul Ucrainei a fost de fapt lovită de o rachetă ucraineană Toşka-U şi a precizat că "forţele noastre armate nu folosesc acest tip de rachetă".

UPDATE 19.30 Preşedintele rus Vladimir Putin a fost însoţit la funeraliile liderului ultranaţionalist Vladimir Jirinovski de agenţi militari de securitate, iar unul dintre aceştia a fost surprins transportînd presupusa valiza nucleară secretă a Rusiei, relatează The Sun.

UPDATE 19.00 Marea Britanie va trimite mai multe rachete de apărare aeriană şi antitanc în Ucraina, ca parte a unui nou pachet de echipamente militare de înaltă calitate, în valoare de 100 de milioane de lire sterline (130 de milioane de dolari), a anunţat, Vineri, premierul britanic Boris Johnson, conform CNN.

UPDATE 15:57 Numărul civililor morţi după atacul cu rachete asupra gării din Kramatorsk, unde 4.000 de oameni aşteptau să fie evacuaţi, a crescut la 50, inclusiv cinci copii, relatează Reuters, citîndu-l pe guvernatorul Doneţk Pavlo Kirilenko.

UPDATE 15.45 Declaraţie halucinantă a lui Serghei Lavrov care spune că Moscova a propus Kievului ca Belarusul să ofere garanţii de securitate Ucrainei.  

Kremlinul a declarat Vineri că ceea ce numeşte "operaţiunea sa specială" în Ucraina s-ar putea încheia într-un "viitor previzibil", deoarece obiectivele sale sunt pe cale să fie atinse, iar pentru acestea lucrează atît armata rusă, cît şi negociatorii de pace ruşi.