Ratificarea controversatei Conventii de la Istanbul in UE este o prioritate

Ratificarea de către Uniunea Europeană a Convenţiei de la Istanbul privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, contestată în mai multe ţări conservatoare, este „o prioritate-cheie”, a comunicat Joi Comisia Europeană, care va prezenta la începutul lui 2022 o directivă asupra acestui subiect, informează AFP.

„Convenţia de la Istanbul este un instrument juridic complet şi puternic, pentru a preveni şi combate violenţele de gen şi violenţele domestice şi pentru a proteja victimele”, a declarat comisarul pentru Egalitate, Helena Dalli, în Parlamentul European, la Strasbourg.

„Ea rămîne referinţa pentru munca pe care o efectuăm în cadrul UE”, a insistat Helena Dalli, cu ocazia Zilei Internaţionale pentru eliminarea violenţelor împotriva femeilor.

Adoptată în 2011 de Consiliul Europei, organizaţie paneuropeană de apărare a drepturilor omului şi statului de drept cu sediul la Strasbourg, Convenţia de la Istanbul este primul tratat internaţional ce fixează norme constrîngătoare juridic, pentru a combate violenţele sexiste. Însă Convenţia de la Istanbul este contestată în ţări conservatoare precum Polonia, care, după ce a ratificat-o în 2015, vrea acum să se retragă din ea.

UE a semnat Convenţia în 2017, însă ratificarea aderării blocului comunitar bate pasul pe loc, în condiţiile în care şase state membre (Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Letonia, Lituania şi Slovacia) nu au ratificat-o încă.

„Comisia Europeană rămîne pe deplin favorabilă aderării rapide a UE la Convenţie”, a insistat Helena Dalli.

Însă, în faţa incertitudinii din jurul acestei ratificări, Comisia prevede, după cum a anunţat preşedinta sa, Ursula von der Leyen, în discursul său anual privind Starea Uniunii, să prezinte „la începutul lui 2022” o directivă pentru a lupta împotriva violenţelor la adresa femeilor, care s-au înmulţit şi mai mult de la începutul pandemiei de COVID-19 şi impunerii carantinelor.

„Propunerea va fi completă şi se va sprijini pe obiectivul Convenţiei de la Istanbul, care constă în a garanta că statele membre ale UE dispun de măsuri eficace pentru a preveni, combate violenţele şi a ajuta victimele”, a detaliat comisarul pentru Egalitate.

În UE, o treime dintre femei au fost victimele unor violenţe fizice sau sexuale şi circa 50 de femei mor în fiecare săptămînă în urma violenţelor domestice, potrivit unor date comunicate de Parlamentul European în Septembrie.