RATA DE IMUNIZARE ANTI-COVID-19 ESTE DE 4%

De la lansarea campaniei de vaccinare contra noului coronavirus, rata de imunizare în Republica Moldova a ajuns la 4%. Cele mai multe persoane vaccinate sînt din rîndul lucrătorilor medicali, care au fost incluși în prima etapă de imunizare. Potrivit autorităților din sănătate, de la inițierea vaccinării pe 2 martie, se atestă o descreștere a morbidității în rîndul lucrătorilor medicali de peste 82%. Datele au fost prezentate miercuri, 5 mai, în cadrul unei conferințe de presă.

Epidemiologul Angela Paraschiv a declarat că, pînă în prezent, 132 687 de persoane au fost vaccinate cu o singură doză de vaccin, iar 18 458 de persoane au fost vaccinate cu două doze, numărul total de doze administrate depășind cifra de 150 de mii.

După administrarea vaccinurilor, au fost înregistrate 1 265 de reacții adverse, ceea ce reprezintă 0,83%. Dintre acestea, 96% au fost forme ușoare, cu manifestări ca durere locală, febră, dureri musculare etc. Forme severe nu au fost înregistrate.

Angela Paraschiv a menționat că, printre cele peste 150 de mii de persoane vaccinate, 332 de persoane (0,22%) au fost confirmate cu COVID-19, în medie după 15 zile de la imunizare. Epidemiologul susține că, după administrarea primei doze, persoana nu este protejată încă. Respectiv, este necesară administrarea ambelor doze pentru a avea o protecție imună completă.

La nivel mondial, cea mai înaltă rată de imunizare – peste 60% – o înregistrează Israel și Marea Britanie. În statul vecin, România, această rată depășește 17%. Situația este diferită în Ucraina, dar și în Macedonia, Bosnia și Herțegovina, Georgia și Kîrgîstan – state care înregistrează o rată de imunizare mai joasă ca în Republica Moldova.

Autoritățile din sănătate precizează că nu cunosc, deocamdată, numărul persoanelor care s-au vaccinat în afara țării.

Pînă pe 4 mai, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a raportat 251 504 cazuri de infectare cu noul coronavirus. Bilanțul deceselor asociate COVID-19 a ajuns la 5 869.

Sursa: IPN