R. MOLDOVA A INREGISTRAT PROGRESE IN IMPLEMENTAREA STANDARDELOR SANITARE SI FITOSANITARE

Rezultatele primei reuniuni a Subcomitetului pentru cooperare în domeniul sanitar şi fitosanitar, Republica Moldova – Uniunea Europeană, care s-a desfăşurat pe 12 martie la Chişinău, au fost discutate astăzi de viceministrul Economiei Octavian Calmîc şi reprezentanţii misiunii Comisiei Europene, condusă de Lorenzo Terzi, şeful Unităţii Relaţii internaţionale bilaterale din cadrul Direcţiei Generale Sănătate şi Siguranţă Alimentară (SANTE).

Octavian Calmîc a accentuat că Ministerul Economiei, în calitatea sa de instituţie coordonatoare a procesului de implementare a Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA), va depune toate eforturile necesare în vederea implementării standardelor europene şi accelerării procesului de transpunere a legislaţiei comunitare, inclusiv în domeniul sanitar şi fitosanitar.

Reprezentanţii misiunii Comisiei Europene au apreciat progresele înregistrate de Moldova în domeniul sanitar şi fitosanitar în ultimii doi ani, atît cele ce ţin de armonizarea legislativă, cît şi cele ce vizează reforma instituţională. „Pentru ca produsele moldoveneşti să poată accede pe piaţa europeană este necesară urgentarea procesului de ajustare a legislaţiei naţionale la aquis-ul comunitar, iar noi sîntem deschişi să vă acordăm susţinerea necesară în acest sens”, a menţionat Lorenzo Terzi.

Subcomitetul pentru cooperare în domeniul sanitar şi fitosanitar (SPS) RM-UE are drept scop monitorizarea procesului de implementare a angajamentelor asumate de Moldova în contextul Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător în domeniul sanitar şi fitosanitar. Principalele realizări menţionate la reuniune au fost demararea procesului de modernizare a laboratoarelor şi organizarea punctelor de control la frontieră.

Armonizarea legislaţiei, participarea Moldovei la Rapid Alert System for Food and Feed (Sistemul de alertă rapidă pentru alimente şi furaje), continuarea procesului de modernizare a laboratoarelor, obţinerea accesului pe piaţa comunitară pentru mărfurile de origine animalieră, acestea sînt priorităţile pentru următorii 5 ani în sfera SPS, stabilite în cadrul reuniunii.

Reprezentanţii delegaţiei UE au menţionat posibilitatea acordării asistenţei tehnice Republicii Moldova pentru 2015 în vederea implementării angajamentelor ce derivă din Acordul de Asociere şi DCFTA, nemijlocit din domeniul SPS.

Următoarea reuniune a Subcomitetului SPS va fi organizată peste 6 luni.