Putin le-a declarat ambasadorilor ţărilor occidentale care şi-au prezentat acreditările că Rusia nu urmăreşte confruntarea
Preşedintele rus, Vladimir Putin, le-a spus ambasadorilor occidentali care şi-au prezentat, Marţi, acreditările la Kremlin că Rusia nu urmăreşte o confruntare, ci mai degrabă o cooperare "reciproc avantajoasă", transmite EFE, potrivit Agerpres.
"Rusia a fost şi rămîne întotdeauna angajată în logica cooperării reciproc avantajoase şi nu urmăreşte confruntarea", a afirmat preşedintele Putin, în timpul unei ceremonii oficiale, care a avut loc la Kremlin.
Şeful statului rus a menţionat cele 12 ţări prezente în sala Alexandru - Japonia, Canada, Malta, Albania, Noua Zeelandă, Italia, Spania, Irlanda, Danemarca, Belgia, Regatul Ţărilor de Jos şi Finlanda - care au adoptat sancţiuni împotriva Rusiei, motiv pentru care sunt considerate "neprietenoase".
"Nu dezvălui nici un secret dacă spun că contactele bilaterale dintre ţările noastre s-au redus la minimum, atît la nivel oficial, cît şi al afacerilor şi social. Cooperarea pe probleme regionale şi internaţionale importante a fost îngheţată", a afirmat Vladimir Putin.
În pofida acestei realităţi, preşedintele Putin şi-a exprimat încrederea că o viziune raţională şi echilibrată asupra cooperării cu Rusia va "prevala" în viitor.
Referindu-se la toţi diplomaţii prezenţi, preşedintele Rusiei a subliniat că politica externă a ţării sale este "constructivă" şi ţine cont atît de interesele naţionale, cît şi de tendinţele obiective ale dezvoltării pe plan internaţional.
Vladimir Putin a dat asigurări că Moscova este deschisă cooperării "cu toate ţările, fără excepţii", atît timp cît sunt respectate principiile egalităţii, neamestecului în afacerile interne şi respectării dreptului internaţional. În acest sens, a dat exemplul recentului summit al Grupului BRICS găzduit de oraşul rus Kazan, la care au participat reprezentanţi din peste 30 de ţări europene, asiatice, latino-americane şi africane.
"Susţinem formarea unui sistem echitabil de relaţii economice internaţionale, libere de concurenţă neloială, sancţiuni unilaterale şi restricţii motivate politic", a adăugat preşedintele Putin.
Vladimir Putin a menţionat Argentina printre ţările cu care Moscova întreţine o relaţie de prietenie, deşi preşedintele acesteia, Javier Milei, a revocat cererea de aderare la BRICS după venirea la putere. Ambasadorul Argentinei, Enrique Ignacio Ferrer Vieyra, s-a numărat printre diplomaţii care şi-au prezentat acreditările, Marţi, liderului de la Kremlin.
În total, la ceremonie au participat 28 de ambasadori, inclusiv ambasadoarea Israelului, căreia preşedintele Putin i-a dat asigurări că Rusia face tot posibilul pentru a preveni "un mare război în Orientul Mijlociu".