PUNCTELE PRINCIPALE ALE ACORDULUI LUI DAVID CAMERON CU UNIUNEA EUROPEANA
Liderii din cele 28 de țări membre ale Uniunii Europene au ajuns Vineri la un compromis ce ''reînnoiește pactul'' Regatului Unit cu Europa, acord pe care premierul britanic, David Cameron, îl consideră suficient pentru a recomanda menținerea țării sale în Uniunea Europeană în cadrul unui viitor referendum, relatează Sîmbătă AFP.
Agenția franceză de presă redă principalele puncte care rezumă revendicările lui Cameron, așa cum sunt prezentate într-o scrisoare din Noiembrie 2015 către președintele Consiliului European, Donald Tusk, și ceea ce a obținut premierul britanic într-o serie de compromisuri, deseori formulate într-un limbaj diplomatic ambiguu.
Imigrație
Sub imensa presiune a concetățenilor săi și a Partidului Conservator (de guvernămînt în Marea Britanie) împotriva creșterii imigrației, Cameron voia un moratoriu, cu o durată de patru ani, pentru cetățenii din UE aflați în regat și care aspiră la ajutoare și locuințe sociale. Cameron voia, de asemenea, să-i împiedice pe acești migranți să beneficieze de alocații familiale pentru copiii lor rămași în străinătate.
În condițiile opoziției unor țări din Europa de Est, Cameron a obținut o clauză de salvgardare de șapte ani privind unele ajutoare sociale pentru noii migranți, ce permite o limitare a acordării lor, potrivit unei scări graduale. Va fi introdus, de asemenea, un sistem de indexare a alocațiilor familiale cu nivelul de trai din țările unde se află copiii. Aceasta se aplică noilor solicitanți, dar se poate extinde și la beneficiarii actuali începînd din 2020.
Suveranitate
David Cameron, pentru a le răspunde celor care sunt neliniștiți în legătură cu jugul Bruxellesului asupra instituțiilor britanice, cerea posibilitatea de a scăpa de angajarea spre ''o Uniune tot mai strînsă'', unul dintre pilonii construcției europene, într-un mod ''legal constrîngător și ireversibil''. Concret, el făcea apel la un sistem de ''cartonaș roșu'' care i-ar permite unui grup de parlamente naționale să opună un veto la orice legislație europeană.
Premierul britanic s-a asigurat de o exceptare pentru Regatul Unit în ce privește ''Uniunea tot mai strînsă'', care trebuie înscrisă în tratate dacă se ivește ocazia remanierii lor. ''Cartonașul roșu'' este prezent cu condiția unei alianțe de 55 % din voturile alocate parlamentelor naționale, ceea ce practic îl face complicat. Referitor la principiul subsidiarității, Cameron a indicat că el prevede luarea de noi măsuri pentru protejarea suveranității britanice.
Guvernanța economică
Cameron nu voia să vadă statutul unui Regat Unit defavorizat din cauză că țara nu utilizează moneda unică europeană, euro. Este un domeniu deosebit de sensibil pentru țară, a cărei capitală este unul dintre principalele centre financiare din lume. El cerea o serie de ''principii legal constrîngătoare'', precum recunoașterea faptului că UE are mai multe monede, că țările care nu sunt în zona euro nu trebuie să fie victimele discriminării și că contribuabilii britanici nu trebuie să plătească pentru crizele din zona euro.
Cameron revendică faptul că a obținut protecție pentru City-ul londonez împotriva oricăror discriminări din partea unor țări care folosesc moneda euro, estimînd că UE recunoaște, ''pentru prima dată'', că ea are mai multe monede. Dar vocabularul textului rămîne ambiguu: instituțiile UE ''vor facilita coexistența între mai multe perspective''. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker , a insistat că acordul nu-i acordă Londrei nici un veto în materie de decizie.
Competitivitate
Mai puține sarcini administrative, libera circulație a capitalului, a bunurilor și serviciilor: acestea erau cele cerute de Cameron în acest domeniu.
Această parte n-a fost niciodată într-adevăr problematică, deoarece competitivitatea este o prioritate a Comisiei lui Juncker. Blocul comunitar a căzut de acord pentru ''ameliorarea competitivității'' și luarea de ''măsuri concrete'' pentru a avansa.
David Cameron va anunța, după o reuniune a cabinetului, data referendumului privind apartenența regatului la UE
Premierul britanic, David Cameron, a afirmat Sîmbătă că va anunța data referendumului privind apartenența Marii Britanii la Uniunea Europeană, după o reuniune a Cabinetului, care a început la ora 10,00 GMT, relatează agenția Reuters.
''Cabinetul va discuta în această dimineață despre noul statut al Regatului Unit în cadrul Uniunii Europene. Apoi, voi anunța data preconizatului referendum'', a scris Cameron pe Twitter.
Liderii din țările membre ale UE au convenit în unanimitate, în cadrul unui summit ce a avut loc Vineri la Bruxelles, asupra unui pachet de măsuri ce au drept scop menținerea Marii Britanii în blocul comunitar.